Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Βιβλίο "Μέλισσες"


Με αφορμή το σχετικό μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος η κυρία μας φέρνει το εκπληκτικό βιβλίο των Wojciech Grajkowski (κείμενο) και Socha Piotr (εικονογράφηση) "Μέλισσες" από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη (Αθήνα 2018).



Στο βιβλίο αυτό εξερευνούμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών! Μαθαίνουμε τα μέρη του σώματός τους, πώς είναι φτιαγμένο το σπίτι τους και ποιες είναι οι συνήθειές τους. Τις βλέπουμε να χορεύουν και  ανακαλύπτουμε το μήνυμα που κρύβει καθένας από τους χορούς τους. Μαθαίνουμε ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους και διαβάζουμε για τη σχέση που είχαν με τους θεούς του Ολύμπου και με πολλά πρόσωπα της Ιστορίας. Δουλεύουμε παρέα με τον μελισσοκόμο, φορτώνουμε τις κυψέλες στο φορτηγό, τις πάμε βόλτα στους αμυγδαλεώνες και δοκιμάζουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα είδη μελιού. Μόνο, προσοχή! Δεν πρέπει να τις αφήσουμε ποτέ απροστάτευτες!


Το ξεφυλλίζουμε για να πάρουμε μιαν ιδέα:


Για το βιβλίο έχουν γραφτεί διθυραμβικές κριτικές και από μία από αυτές αντιγράφουμε : 
Άρθρο της συγγραφέως Λιάνας Δενεζάκη: 

Ο Piotr Socha είναι ο δημιουργός ενός από τα αρτιότερα βιβλία γνώσεων που γράφτηκαν ποτέ. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους γραφίστες και εικονογράφους καρτούν της Πολωνίας που βραβεύτηκε για το συγκεκριμένο έργο το 2017. 

Το βιβλίο του Μέλισσες, έγραψαν σε ένα ξένο περιοδικό, ότι  είναι: «Σχεδιασμένο σαν τεράστιος κατάλογος, περιλαμβάνει εγκυκλοπαιδική γνώση, ενώ διαβάζεσαι σαν μια διασκεδαστική εφημερίδα, κάτι που το καθιστά το νούμερο ένα εκπαιδευτικό βιβλίο της χρονιάς».

Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Η έκδοσή είναι μοναδική από κάθε άποψη. Το ύψος του βιβλίου μεγαλύτερο από 37 εκατοστά, το χαρτί εξαιρετικής ποιότητας και υφής, η εικονογράφηση απίθανη, το ίδιο και το στήσιμό του. Ας μην ξεχνάμε πως ο δημιουργός του είναι ένας από τους καλύτερους γραφίστες στη χώρα του, πράγμα που τα λέει όλα.

Τα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριωμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. από τον Wojciech Grajkowski. Παρά τον τεράστιο όγκο της πληροφορίας που περιλαμβάνει καταφέρνει να είναι ξεκούραστο και διασκεδαστικό, τόσο που να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Η αισθητική του; Κυριολεκτικά απίστευτη, γεμάτη εναλλαγές!

Ανοίγοντας το βιβλίο, βλέπεις ένα δισέλιδο μοτίβο από κυψέλες. Με μια προσεκτικότερη ματιά διακρίνεις πως οι κυψέλες έχουν σχηματιστεί, αποκλειστικά, από την επανάληψη του σκίτσου μίας και μόνης μέλισσας. Αναπόφευκτα, σκέφτεσαι πως αυτό που θα ακολουθήσει κρύβει κι άλλες εκπλήξεις.

Οι μέλισσες προϋπήρχαν των Δεινοσαύρων, συνεννοούνταν πάντα χορεύοντας, όμως δεν ήταν πάντα φυτοφάγες. Έζησαν στην Αρχαία Ελλάδα, γνώριζαν τους Θεούς του Ολύμπου, τον Μέγα Αλέξανδρο, κατοικούσαν στην Αίγυπτο πλάι στους Φαραώ και συνεχίζουν να δίνουν το μέλι τους στην ανθρωπότητα σε συνθήκες, που αλλάζουν ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου και της εποχής.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι αδύνατον να μην θαυμάσει κανείς τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα του πλανήτη. Όμως, ποια είναι η δουλειά ενός μελισσοκόμου και πως αυτή διαφέρει από χώρα σε χώρα; Γνωρίζατε ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πάθος με τις μέλισσες; Πώς υπήρξε άνθρωπος που επιβίωσε παρά τα 2.443 τσιμπήματα μελισσών που δέχτηκε; Ξέρατε ότι το κεντρί τους είναι θεραπευτικό και πως έχουν αισθήματα; Ξέρουν να μετρούν, αλλά είναι άπληστες όπως μας πληροφορεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο δημιουργός αυτής της «μελιστάλακτης» ιστορίας.

Παγκοσμίως, το βιβλίο Μέλισσες έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές, ενώ κατά τη γνώμη μου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, παρά την εγκυκλοπαιδική του βάση. Α, ξέχασα να αναφέρω πως περιλαμβάνει και συνταγές, εκτός από μια εφημερίδα με τα αξιοπερίεργα των μελισσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου