Ιστολόγιο για την Τρίτη και την Τετάρτη τάξη του 7ου Δημ. Σχολείου Χαλκίδας.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015
Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα
Με το σημερινό μάθημα ολοκληρώνεται η ενότητα για τον Θησέα. Άλλος ένας σπουδαίος ήρωας των Αρχαίων Ελλήνων μας μάγεψε με τα κατορθώματά του.
Εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης από τους Κατερίνα Καραλή και Κανέλλο Κανελλόπουλο, πατώντας εδώ.
Παρουσίαση του μαθήματος από τον Ηλιάδη Ηλία.
Ολοκληρώνοντας μπορούμε να χαρούμε δύο ταινιούλες που περιγράφουν τη ζωή και τα κατορθώματα του Θησέα.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
Το πέρασμα της γάτας
Το βιβλίο της Ηρώς Παπαμόσχου "Το πέρασμα της γάτας" μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό, μια και ασχολούμαστε με κείμενα που έχουν ήρωες ζώα, στο μάθημα της Γλώσσας.
Το βιβλίο αυτό, με εικονογράφηση του Άλκη Παπαμόσχου, από τις Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1991 (τελευταία ανατύπωση 2009) έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
"Από την ώρα που οι δρόμοι της Κοκόνας και της Κορίνας σμίγουν, αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα εκπληκτικά. Η Κοκόνα, από γατί αδέσποτο και πεινασμένο, μεταμορφώνεται σε γάτα με απίθανα προσόντα και η Κορίνα αποκτάει μια φίλη τετράποδη αλλά μοναδική. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρυφερότητας η Κοκόνα μεγαλώνει, καλλιεργεί το μυαλό και την εξυπνάδα της, αγαπάει κι αγαπιέται, κρίνει και κρίνεται, ενώ συγχρόνως μπλέκεται σε μια τρελή περιπέτεια με λογιών λογιών σοβαρά και κωμικά απρόοπτα.
Μια ιστορία τρυφερή, γραμμένη με κέφι και χιούμορ, που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.
Για όποιον - όποιαν θέλει να βρει επιπλέον υλικό και σχετικές δραστηριότητες πατάει εδώ.
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
Κανόνες για τη Βιβλιοθήκη μας
Η βιβλιοθήκη της τάξης μας έχει πια αρκετά βιβλία. Αρχίσαμε εδώ και καιρό να δανειζόμαστε. Τώρα που άρχισαν και τα παιδιά να φέρνουν δικά τους βιβλία, έχουμε να διαλέξουμε από πολλά.
Κάθε φορά που ένα παιδί δανείζεται ένα βιβλίο, γράφουμε στο βιβλίο της βιβλιοθήκης μας, στην καρτέλα με το όνομά του, τον τίτλο του βιβλίου και την ημερομηνία που το δανείστηκε. Όταν το επιστρέψει γράφουμε δίπλα την ημερομηνία επιστροφής. Μαζί παίρνει και ένα χρωματιστό μολυβάκι - σελιδοδείκτη για να συμπληρώσει στο τέλος. Να ένα τέτοιο:
Για να ξέρουμε τι θα προσέχουμε όταν δανειζόμαστε ένα βιβλίο κρεμάσαμε στη βιβλιοθήκη μας τους κανόνες δανεισμού. Να ποιοι είναι:
Τους πήραμε από το Ιδέες για δασκάλους της κ. Γαλήνης Γκαλά, που την ευχαριστούμε.
Ο καθένας και η καθεμία μας συμφωνήσαμε να παρουσιάσουμε από τουλάχιστον ένα βιβλίο που θα μας αρέσει πιο πολύ στα παιδιά της τάξης μας. Και ήδη αρχίσαμε, όπως θα δείτε σε επόμενη ανάρτησή μας.
Η χελωνίτσα καρέττα-καρέττα και το παλιό φολκσβάγκεν
Στην 3η ενότητα της Γλώσσας μας συναντήσαμε στο Ανθολόγιο το κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη από το παραμύθι του "Η χελωνίτσα καρέττα - καρέττα και το παλιό φολγκσβάγκεν". Το βιβλίο είναι σε εικογράφηση της Σοφίας Φόρτωμα και είναι των εκδόσεων Παπαδόπουλος (Αθήνα, 2007). Πολύ μας άρεσε και μια και είχαμε ασχοληθεί και με άλλα ζώα που κινδυνεύουν, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα και γι' αυτές.
Η συμμαθήτριά μας η Ελένη μας έφερε όμορφες εικόνες από ζώα που κινδυνεύουν για την τάξη μας μαζί με χρήσιμες πληροφορίες. Μετά πρόσθεσε και άλλες όμορφες εικόνες και γνώσεις η Βάσια. Κορίτσια ευχαριστούμε!
Να και δύο μικρά ταινιάκια που έχουν φτιαχτεί από σχολεία που μας δείχνουν περισσότερα για τις χελώνες καρέττα - καρέττα. Ας τα απολαύσουμε.
Ανακαλύπτουμε τα κλάσματα
Πατώντας πάνω στην εικόνα διαβάζουμε για τα κλάσματα. Στο κάτω μέρος της σελίδας πατάμε εκεί που λέει άσκηση και τη λύνουμε.
Συνεχίζουμε με τις κλασματικές μονάδες. Πατάμε πάνω στην εικόνα και αφού βεβαιωθούμε ότι καταλάβαμε προχωράμε στο κάτω μέρος στην άσκηση.
Το υλικό προέρχεται από τον ιστοχώρο του Γιάννη Σαλονικίδη.
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015
Μέσα συγκοινωνίας - μέσα μεταφοράς
Στη Μελέτη περιβάλλοντος αρχίσαμε την 3η ενότητα και ασχοληθήκαμε με τα μέσα συγκοινωνίας και τα μέσα μεταφοράς. Στην επόμενη άσκηση, που δουλεύει πατώντας πάνω στην εικόνα, συνδέουμε με βελάκια τις εικόνες πατώντας κάθε φορά, πάνω στο μπλε κουτάκι.
Θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, ενώ τα προϊόντα με τα μέσα μεταφοράς.
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
Πρόγραμμα Ε-Twinning : δείξε πόσο ευχάριστο είναι το σχολείο σου
Η τάξη μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα Ε-Twinning μαζί με το Γ2 τμήμα και με υπεύθυνη τη δασκάλα μας των Αγγλικών κ. Βικτωρία Ζιγκρικά. Ονομάζεται "Acting Out Stories" (δηλαδή "Δραματοποιώντας ιστορίες").
Η πρώτη μας δραστηριότητα ήταν να δείξουμε το σχολείο μας στα υπόλοιπα σχολεία, χρησιμοποιώντας ένα βίντεο.
Να λοιπόν όλα τα βίντεο που δημιουργήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία (Ισπανίας, που είναι και συντονιστικό, Πολωνίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ρουμανίας και του δικού μας).
1ο Βίντεο από τη Ρουμανία.
2ο Βίντεο από την Ισπανία - Βαρκελώνη.
3ο Βίντεο από την Ελλάδα - Χαλκίδα : το δικό μας σχολείο.
4ο Βίντεο από την Τουρκία.
5ο Βίντεο από την Ιταλία.
6ο Βίντεο από την Πολωνία.
Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο
Εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης από τους Κατερίνα Καραλή και Κανέλλο Κανελλόπουλο, πατάμε εδώ.
Ιστορία Γ΄, 3η Ενότητα - 2. Ο Θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο
Ήρωας μεγάλος ήταν από την αρχαία Αθήνα,
ξακουστός ως σήμερα ακόμα και στην Κίνα.
Στο λαβύρινθο μπήκε μ' ένα κουβάρι οδηγό,
το Μινώταυρο βρήκε και τον σκότωσε σ' ένα λεπτό.
Κι έτσι, των Αθηναίων έγινε σπουδαίος βασιλιάς,
έδωσε στην πόλη δύναμη κι ένα κλαδί ελιάς.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Θησέας το βασιλόπουλο της Τροιζήνας
Αρχή της 3ης ενότητας της Ιστορίας μας αφιερωμένη στον Θησέα.
Για το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου, πατάμε εδώ.
Παρουσίαση του μαθήματος από τον Ηλ. Ηλιάδη.
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015
Η εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας
Η εκδήλωση για να θυμηθούμε την επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, με μεγάλη επιτυχία.
Πρώτα μίλησε εξαιρετικά η δασκάλα της Β τάξης κ. Ελένη Μπέλλου. Ακολούθησε προβολή μικρής ταινίας με τα γεγονότα των ημερών και με την ηλεκτρονική υποστήριξη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Χρήστου Μαργώνη.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε τάξης παρουσιάσαν ένα θεατρικό δρώμενο με σκηνές από την εξέλιξη των γεγονότων. Στάθηκαν σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επιβολή της δικτατορίας μέχρι τον ξεσηκωμό των φοιτητών και των νέων ανθρώπων.
Ενδιάμεσα παρεμβάλλονταν τραγούδια από το σύνολο των παιδιών της Ε΄τάξης. Η επιλογή τους πολύ καλή και η απόδοσή τους το ίδιο με τη συνοδεία της δασκάλας Μουσικής του σχολείου κ. Νατάσας Σάρλη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συγκλονιστικό.
Και οπωσδήποτε στις δασκάλες των τμημάτων της Ε τάξης κ. Έλενα Καβαρζή και κ. Αγγελική Ζησίου.
Οι ακροβάτες της θάλασσας : τα δελφίνια
Με την ευκαιρία του σχετικού μαθήματος στη Γλώσσα, να ένα βίντεο με θέμα τα δελφίνια.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
Επανάληψη στην 2η Ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος για τον τόπο μας.
Κάνουμε επανάληψη στη 2η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος, πατώντας πάνω στην εικόνα και διαλέγοντας τη σωστή απάντηση που είναι μία κάθε φορά.
Και στη συνέχεια διαλέγουμε μία από τις λέξεις που μας δίνονται (πατώντας πάνω στην εικόνα και μετά πάνω σε κάθε μυτάκι στην άκρη του κενού). Έτσι δημιουργούμε ένα κείμενο, με όλα όσα καλό είναι να θυμόμαστε, από τη 2η ενότητα.
Δεν ξεχνάμε να ξαναδούμε τις εικόνες των γεωγραφικών όρων στο φυλλάδιό μου.
Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.
Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο
Διαβάζουμε το βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" σε εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη, Εκδόσεις Διάπλαση, Αθήνα 2008.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο μικρός Αλέξανδρος μας βάζει μέσα στο κλίμα της αφήγησής του: "Γεια σας! Με λένε Αλέξανδρο και πηγαίνω στο νηπιαγωγείο. Η αδελφή μου, πάει στην Τρίτη τάξη και τη λένε Ελευθερία, όπως και τη γιαγιά. Όμως ο παππούς Περικλής πότε-πότε τη γιαγιά τη λέει "Χούντα" κι εκείνη κάνει ότι θυμώνει. Μάλλον δεν της αρέσουν τα χαϊδευτικά ονόματα. Το κατάλαβα τελευταία όταν η αδελφή μου ζήτησε να τη φωνάζουμε Φρίντα κι η γιαγιά έβαλε τις φωνές. "Δεν μας χρειάζονται ξενόφερτα ονόματα!" είπε κοφτά κι η αδελφή μου ξέσπασε: Σάμπως ξενόφερτο δεν είναι και το "Χούντα" που σε λέει ο παππούς; Τελικά έγινε στο σπίτι επανάσταση για το όνομα της Ελευθερίας μας. Καλά που μπήκε στη μέση ο παππούς Περικλής και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: "Οι καιροί αλλάζουν, Χούντα μου! Τόπο στα νιάτα!" φώναξε. Έτσι η γιαγιά Χούντα κατάθεσε τα όπλα και η Ελευθερία μας -δηλαδή η Φρίντα- νίκησε. Τώρα τι με έπιασε και σας λέω τα οικογενειακά μας; Εγώ είχα σκοπό να σας μιλήσω για το Πολυτεχνείο!"
Η Κατερίνα Μουρίκη στο βιβλίο της "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα από τις μεστές ατάκες παππού και τις παιδιάστικες ερμηνείες του εγγονού Αλέξνδρου περνούν έννοιες όπως "Ελευθερία", "Δημοκρατία", "χούντα", "Λαϊκός ξεσηκωμός".
Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο, κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας.
Η δυναμική εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη συμπληρώνει εικαστικά το κείμενο δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα. (Πηγή : biblionet)
Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο, κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας.
Η δυναμική εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη συμπληρώνει εικαστικά το κείμενο δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα. (Πηγή : biblionet)
Οι εικόνες του βιβλίου σε παρουσίαση.
"12.410 +1 τριαντάφυλλα"
Με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 παρακολουθούμε την εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων "12.410 + 1 τριαντάφυλλα" του Ιορδάνη Ανανιάδη.
Νοέμβρης 1973 - Πολυτεχνείο
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, παρακολουθούμε ένα μικρό ντοκιμαντέρ με εικόνες και ακούμε τον ραδιοφωνικό σταθμό που λειτούργησαν οι φοιτητές εκείνες τις ημέρες.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
Τα αδέσποτα
"Τα αδέσποτα - Η Μίνα" της Σοφίας Ζαραμπούκα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2010.
Πατώντας πάνω στην εικόνα, ακούμε το βιβλίο και βλέπουμε τις εικόνες από τον Μικρό Αναγνώστη.
"Η Μίνα" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Τα Αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστές είναι τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν και σχολιάζουν όσα συμβαίνουν γύρω τους, ενώ ζουν και τις προσωπικές τους ιστορίες.
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς τα αδέσποτα μας ξεναγούν στο Πολυτεχνείο, το Μουσείο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στα Εξάρχεια, στον Εθνικό Κήπο και... στο σπίτι μιας άλλης συγγραφέα, της Άλκης Ζέη. Εκεί, η Μίνα θα βρει μια φιλόξενη αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη. Με λίγα λόγια... τον άνθρωπό της.
Με το βιβλίο αυτό μαθαίνουμε και για το Πολυτεχνείο με την ευκαιρία της επετείου του.
Πατώντας πάνω στην εικόνα, ακούμε το βιβλίο και βλέπουμε τις εικόνες από τον Μικρό Αναγνώστη.
"Η Μίνα" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Τα Αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστές είναι τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν και σχολιάζουν όσα συμβαίνουν γύρω τους, ενώ ζουν και τις προσωπικές τους ιστορίες.
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς τα αδέσποτα μας ξεναγούν στο Πολυτεχνείο, το Μουσείο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στα Εξάρχεια, στον Εθνικό Κήπο και... στο σπίτι μιας άλλης συγγραφέα, της Άλκης Ζέη. Εκεί, η Μίνα θα βρει μια φιλόξενη αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη. Με λίγα λόγια... τον άνθρωπό της.
Με το βιβλίο αυτό μαθαίνουμε και για το Πολυτεχνείο με την ευκαιρία της επετείου του.
Όλη η σειρά αυτών των βιβλίων αποτελεί μια πρωτότυπη και ευρηματική προσέγγιση στην κοινωνική και πολιτική αγωγή, τη σύγχρονη Ιστορία και τη ζωοφιλία. Είναι εικονογραφημένα με την τεχνική των κόμικς και γραμμένα με χιούμορ.
Πηγή για τα στοιχεία του βιβλίου : www.biblionet.gr
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Χαλκίδα.
Επισκεφθήκαμε τα γραφεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Χαλκίδα. Στεγάζονται σε ένα παλιό αρχοντικό, το Κριεζώτειο, στη γειτονιά του σχολείου μας. Το κτίριο ήταν του τελευταίου Τούρκου πασά, διοικητή της Εύβοιας (όταν ακόμα το νησί μας ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους) και μετά είχε αγοραστεί από τον Νικ. Κριεζώτη, οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Μετά το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο της Χαλκίδας και σήμερα πια στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Εύβοιας.
Η επίσκεψή μας είχε ως σκοπό τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασαν και υλοποιούν τα Αρχεία με θέμα "Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα 1943 - 1944" με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Η επίσκεψή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μάθαμε αρχικά τι είναι τα αρχεία, τι υλικό συγκεντρώνουν και σε τι χρησιμεύει αυτή η συγκέντρωση υλικού.
Είδαμε φωτογραφίες και θυμηθήκαμε ότι μάθαμε για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή της Ελλάδας. Καταλάβαμε πόσο δύσκολο ήταν να είσαι παιδί στην περίοδο αυτή και πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα της πείνας. Καταγράψαμε τα φαγητά που τρώμε εμείς σήμερα για μια εβδομάδα και κατόπιν ερευνώντας σε αρχειακό υλικό, συγκρίναμε τα φαγητά που έτρωγαν τα παιδιά εκείνης της εποχής στα συσσίτια που είχαν οργανωθεί.
Είδαμε γελοιογραφίες της εποχής και πήραμε μαζί μας τέτοιο υλικό, όπως και ένα puzzle με φωτογραφία της περιόδου εκείνης.
Να και μερικές φωτογραφίες :
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κάλλια Χατζηγιάννη, προϊσταμένη των Αρχείων, που μας υποδέχθηκε και δούλεψε μαζί με μας, με πολλή υπομονή και καλή διάθεση.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό πατάμε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό πατάμε εδώ.
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
Φωτογραφίες με τους γεωγραφικούς όρους
Βλέπουμε στην επόμενη παρουσίαση σε εικόνες τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς, ή όπως αλλιώς λέγονται όροι του Κατακόρυφου Διαμελισμού.
Πηγή : Π. Κανάκη - Χαραλαμποπούλου
Οι γεωγραφικοί όροι της ξηράς - παιχνίδια
Πατώντας πάνω στην εικόνα προσπαθούμε να βρούμε τον γεωγραφικό όρο που κάθε φορά μας ζητάει το παιχνίδι.
Και άλλο ένα παιχνίδι με τους γεωγραφικούς όρους ή αλλιώς ανάγλυφο. Παίζουμε πατώντας στην εικόνα.
Πηγή : Τσαμπίκα Μανωλάκη - εκπαιδευτικός
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
Η Εύβοια στους μύθους - Ο Ηρακλής και το τέλος του.
Η Εύβοια, το νησί μας στα αρχαία χρόνια καυχιόταν για τη σχέση του με τους θεούς, τις θεές και τους ήρωες. Όλοι πέρασαν από εδώ. Η ιστοσελίδα "Η Εύβοια των μύθων" (που έφτιαξε η κυρία μας), μας βοηθάει να ανακαλύψουμε το πέρασμά τους από τον τόπο μας.
Σε αυτήν διαβάζουμε αναλυτικά το μύθο του Ηρακλή και της Ιόλης και μαθαίνουμε για τον υπηρέτη του τον Λίχα και τη σχέση του με τα Λιχαδονήσια.
Να η ιστορία με λίγα λόγια:
Η επόμενη παρουσίαση μας δείχνει στον χάρτη της Εύβοιας αυτούς τους μύθους.
Να η ιστορία με λίγα λόγια:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΟΣ
Κάποτε ο Ηρακλής πήρε μέρος σε μια τοξοβολία που οργάνωσε ο βασιλιάς της Οιχαλίας Εύρυτος. Η Οιχαλία ήταν πόλη της Εύβοιας, κάπου κοντά στην Ερέτρια. Το τίμημα για τον νικητή ήταν η κόρη του βασιλιά, η όμορφη Ιόλη. Ήρθε λοιπόν στην Οιχαλία ο Ηρακλής, πήρε μέρος στους αγώνες, κέρδισε, αλλά ο Εύρυτος δεν κράτησε το λόγο του. Θυμωμένος ο Ηρακλής κυρίεψε την πόλη του, σκότωσε τον Εύρυτο και τους γιους του και πήρε αιχμάλωτη την Ιόλη. Την έστειλε στην Τραχίνα που ήταν το παλάτι του, με συνοδό τον βοηθό του Λίχα. Ο ίδιος ανέβηκε στη Βόρεια Εύβοια στο ακρωτήριο Κηναίο, όπου έχτισε ένα βωμό για να τιμήσει τον Κηναίο Δία και ετοίμασε όλα τα απαραίτητα για τη θυσία.
Πηγή : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.4. σελ.114 - 118, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Ο Λίχας με την Ιόλη έφτασαν στις Τραχίνες όπου στο παλάτι τους υποδέχθηκε η γυναίκα του Ηρακλή η Δηιάνειρα. Όταν έμαθε ποια ήταν η Ιόλη, κυριεύτηκε από ζήλια, αλλά δεν το έδειξε. Δέχθηκε ευγενικά την Ιόλη και διέταξε να την περιποιηθούν βασιλικά. Θυμήθηκε όμως το ερωτικό φίλτρο που της είχε δώσει ο Κένταυρος Νέσσος πεθαίνοντας. Αυτός κάποτε που χρειάστηκε να περάσει σε ένα ποτάμι απέναντι τη Δηιάνειρα προσπάθησε να την κάνει δική του και ο Ηρακλής τον σκότωσε. Λίγο πριν πεθάνει της έδωσε ένα μαγικό φίλτρο φτιαγμένο με το αίμα του και της είπε ότι αν το χρησιμοποιήσει αλείφοντας τα ρούχα του Ηρακλή, αυτός δεν θα ξανακοιτάξει άλλην γυναίκα. Νομίζοντας πως έτσι λοιπόν θα ξανακερδίσει την αγάπη του Ηρακλή, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει. Όταν έμαθε από το Λίχα ότι ο Ηρακλής ετοίμαζε θυσία στον Κηναίο Δία πέρα στην Εύβοια και ότι χρειαζόταν τη λαμπρή του φορεσιά είπε στο Λίχα ότι θα την ετοιμάσει μόνη της και θα του την δώσει να την πάει. Πήγε η Δηιάνειρα στο δωμάτιό της βρήκε τη φιάλη με το αίμα του Νέσσου και μ’ ένα κομμάτι μαλλί που βούτηξε στο φίλτρο άλειψε όλο το χιτώνα του Ηρακλή. Πρόσεξε όλα να τα κάνει μακριά από τις ακτίνες του Ήλιου και τις φλόγες της φωτιάς, όπως την είχε ορμηνέψει ο Κένταυρος Νέσσος. Ύστερα έβαλε τον χιτώνα σ’ ένα ξύλινο κουτί, το έδωσε στο Λίχα να το πάει στον Ηρακλή και ήταν βέβαιη πως έτσι θα την ξαναγαπήσει.
Πήρε ο Λίχας το κουτί και πήγε στην Εύβοια όπου βρήκε στο ακρωτήρι Κηναίο τον Ηρακλή να σφάζει τα ζώα για τη θυσία. Φόρεσε τότε τον λαμπρό του χιτώνα, άναψε τη φωτιά και άρχισε τη θυσία. Όμως καθώς μεγάλωνε η φωτιά ο ιδρώτας έτρεχε στο κορμί του Ηρακλή και ξεκίνησαν φριχτοί πόνοι να τον ξεσκίζουν. Καταριόταν το Λίχα, μα ο Λίχας του έλεγε πως ήταν έργο της Δηιάνειρας. Ο Ηρακλής βούτηξε τότε τον Λίχα και τον εκσφενδόνισε με τέτοια ορμή που τον σκότωσε. Τα κομμάτια του Λίχα πέσαν στη θάλασσα του Β. Ευβοϊκού και γίναν τα Λιχαδονήσια.
Τραβούσε ο Ηρακλής το χιτώνα και μαζί φεύγαν κομμάτια από τις σάρκες του. Μην αντέχοντας άλλο το βασανιστήριο ζήτησε απ’ τους δικούς του ανθρώπους και τον πήγαν απέναντι στη Στερεά Ελλάδα στο βουνό της Οίτης. Φτιάξαν με ξύλα μια μεγάλη πυρά, τον έβαλαν πάνω και κανείς τους δεν ήθελε να την ανάψει. Πέρασε τότε από εκεί ο Φιλοκτήτης που την άναψε και πήρε ως δώρο τα βέλη του Ηρακλή. Όμως ενώ περίμεναν να καεί ο ήρωας, έγινε κάτι θαυμαστό. Άστραψε και βρόντηξε και ένα σύννεφο στάθηκε πάνω από τη φωτιά. Όταν διαλύθηκε το σύννεφο δεν υπήρχε πουθενά ο Ηρακλής. Όλοι τότε κατάλαβαν πως τον πήραν μαζί τους οι θεοί στον Όλυμπο, να ζήσει για πάντα αθάνατος.
Πηγές : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.4. σελ.114 - 118, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.
Σχολικό βιβλίο: Μαϊστρέλλη, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ., Ιστορία Γ΄Δημοτικού, Από τη Μυθολογία στην Ιστορία. σελ.38, ΟΕΔΒ, 2005.
Στεφανίδης, Μ. Ελληνική Μυθολογία, τ.13 Ηρακλής, εικον. Στεφανίδης Γ., σελ.110-112, Εκδόσεις Σίγμα, Αθήνα 2003 (8η έκδοση).
Η επόμενη παρουσίαση μας δείχνει στον χάρτη της Εύβοιας αυτούς τους μύθους.
Τα παιδιά παίζουν τους άθλους.
Παρακολουθούμε την ταινία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου. Τα παιδιά δραματοποίησαν τους άθλους του Ηρακλή και έπαιξαν με πολύ κέφι τους ρόλους. Συγχαρητήρια και στα ίδια και στον δάσκαλό τους.
Ασκήσεις με τον Ηρακλή.
Πατώντας στην εικόνα διαλέγουμε σε κάθε ερώτηση τη μία σωστή απάντηση από τις τέσσερις που μας δίνεται. Κάνουμε έτσι καλή επανάληψη στη 2η ενότητα της Ιστορίας.
Στην επόμενη εικόνα πατώντας, συμπληρώνουμε το σταυρόλεξο του Ηρακλή.
Πηγή η ιστοσελίδα του συναδέλφου Β. Κίτσιου.
Ταινίες κινουμένων σχεδίων με τον Ηρακλή.
Ολοκληρώνοντας την ενότητα του Ηρακλή, να μερικές ταινίες κινουμένων σχεδίων με τον αγαπημένο μας ήρωα.
Η πρώτη ταινία μιλάει για τη γέννησή του ήρωα.
Η δεύτερη ταινία μιλάει για κάποιους από τους άθλους του ήρωα (υπάρχουν διαφορές από τους μύθους, όπως περιγράφονται στο σχολικό μας βιβλίο).
Η τρίτη ταινία μιλάει συνεχίζει τους άθλους του Ηρακλή.
Το τέλος του Ηρακλή
Ολοκληρώνουμε την ενότητα με τον Ηρακλή, αγαπημένο ήρωα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και δικό μας.
Εννοιολογικό πλάνο μαθήματος, Επιμέλεια ύλης: Κατερίνα Καραλή, Κανέλλος Κανελλόπουλος, πατώντας εδώ.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
Οι άθλοι του Ηρακλή - παιχνίδι
Ολοκληρώνοντας τους άθλους του Ηρακλή, να ένα έξυπνο παιχνίδι που διαλέγουμε το τι πρέπει να κάνει κάθε φορά ο ήρωας και με αυτόν τον τρόπο κάνουμε επανάληψη σε όλη τη 2η ενότητα.
Για να παιξουμε πατάμε πάνω στην εικόνα.
Πηγή η ιστοσελίδα του Β. Κίτσιου.
Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων
Εννοιολογικό πλάνο του μαθήματος από τους Καραλή Κ. και Κανελλόπουλο Κ. πατώντας εδώ.
Παρουσίαση του μαθήματος.
Πηγή : Ηλιάδης Ηλίας
Παρουσίαση του μαθήματος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)