Προτάσεις βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματά του. Επιπλέον βιβλία για σχετικές εκδηλώσεις.
Η κυρά Δημοκρατία
Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
εικονογράφηση: Πάνος Καψάσκης Εκδόσεις Κέδρος, 2006
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι' αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία και για να θυμόμαστε ότι: Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
Ντενεκεδούπολη
Ευγενία Φακίνου
εικονογράφηση: Ευγενία Φακίνου
Κέδρος, 1999
Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία που είναι φτιαγμένη από ντενεκέδες.
Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην
Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα ένας ντενεκές ο Λαδένιος αποφάσισε να τους κυβερνήσει!
Η 17η Νοέμβρη 1973 στα σχολεία της πατρίδας μου
Τραγούδια Μικρή Πολιτεία, 2011
(CD + ΒΙΒΛΙΟ)
Το βιβλίο (σκληρό εξώφυλλο) περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, τους δημιουργούς, σύντομα βιογραφικά των χορωδιών με φωτογραφίες, τα ονόματα των παιδιών που συμμετέχουν στις χορωδίες και άλλες πληροφορίες.
Τραγουδούν : Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Παιδική χορωδία Animus, Μοντέρνα παιδική και νεανική χορωδία Γιώργου Σκλήκα.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Φίλιππος Μανδηλαράς
εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Παπαδόπουλος, 2012
Οι περιπέτειες της εξέγερσης του Πλυτεχνείου με χαριτωμένα και απλά στιχάκια , από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:
Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.
Τα αδέσποτα
συγγραφέας/ εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα
Μεταίχμιο, 2010.
Η Μίνα" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Τα Αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστές είναι τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν
και σχολιάζουν όσα συμβαίνουν γύρω τους, ενώ ζουν και τις προσωπικές τους ιστορίες.
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς τα αδέσποτα μας ξεναγούν στο Πολυτεχνείο, το Μουσείο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στα Εξάρχεια, στον Εθνικό Κήπο και... στο σπίτι μιας άλλης συγγραφέα, της Άλκης Ζέη. Εκεί, η Μίνα θα βρει μια φιλόξενη αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη. Με λίγα λόγια... τον άνθρωπό της.
Με το βιβλίο αυτό μαθαίνουμε και για το Πολυτεχνείο με την ευκαιρία της επετείου του.
Όλη η σειρά αυτών των βιβλίων αποτελεί μια πρωτότυπη και ευρηματική προσέγγιση στην κοινωνική και πολιτική αγωγή, τη σύγχρονη Ιστορία και τη ζωοφιλία. Είναι εικονογραφημένα με την τεχνική των κόμικς και γραμμένα με χιούμορ.
Το βιβλίο μπορούμε να το ακούσουμε
Η σοφή ελιά - Δημοκρατία
Ειρήνη Καμαράτου - Γιαλλούση
εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Μίλητος, 2006.
Σ' ένα παράξενο περιβόλι οι καρποί δεν ήταν ευχαριστημένοι.
Η κολοκύθα, που ήταν και αρχηγός, τους έβαζε να δουλεύουν σκληρά.
Η πληρωμή τους ήταν ένας κουβάς νερό την εβδομάδα.
Για το φραγκόσυκο ήταν αρκετό, όχι όμως και για το καρπούζι.
Αποφάσισαν ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο, ξεσηκώθηκαν και ακολούθησαν το σχέδιο της σοφής ελιάς.
στο δάσος
συγγραφέας/ εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα
Πατάκης, 1999.
Τα ζώα του δάσους βρίσκονται μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα: ποιο ζώο είναι καταλληλότερο για να γίνει αρχηγός των ζώων; Το πιο έξυπνο ή το πιο δυνατό;
Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο
Κατερίνα Μουρίκη
εικονογράφηση: Νίκος Χριστοφοράκης
Διάπλαση, 2008.
Η Κατερίνα Μουρίκη στο βιβλίο της "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα από τις μεστές ατάκες παππού και τις παιδιάστικες ερμηνείες του εγγονού του περνούν έννοιες όπως "Ελευθερία", "Δημοκρατία", "χούντα", "Λαϊκός ξεσηκωμός".
Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και παρουσίαση των εικόνων του από το
ιστολόγιο μας.
Εκείνο το βράδυ
Θεατρική παράσταση για τη γιορτή του Πολυτεχνείο
Μαριάννα Δασκαλάκη,
Γρηγόρη, 2005
Η σφεντόνα του Δαβίδ
Παντελής Καλιότσος
εικονογράφηση: Παντελής Καλιότσος
Εκδόσεις Πατάκη, 2001
O μικρόσωμος και ανίσχυρος Δαβίδ, μας λέει η Bίβλος, έχοντας για μοναδικό του όπλο μια σφεντόνα, εξόντωσε το σιδερόφρακτο γίγαντα Γολιάθ. H άνιση αυτή μονομαχία έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια, επαναλαμβάνεται ωστόσο από καιρό σε καιρό μέχρι σήμερα. Συχνά οι ανίσχυροι νικάνε τους ισχυρούς. Aς θυμηθούμε, για παράδειγμα, την υπερδύναμη της Aμερικής που νικήθηκε από το μικροσκοπικό Bιετνάμ. Aς θυμηθούμε προπάντων το "Έπος της Aλβανίας". Eδώ μπορούμε στ’ αλήθεια να πούμε ότι τα τανκς υποχώρησαν μπροστά στις σφεντόνες.
Πώς γίνεται αυτό το θαύμα; Iδού η απάντηση: Aν έχεις για σύμμαχό σου το Δίκιο και την Aλήθεια, μπορεί να χάσεις μερικές μάχες, τελικά όμως -αργά ή γρήγορα- θα κερδίσεις τον πόλεμο. Στην ιστορία αυτή θα δεις πώς τα κατάφεραν δεκαεννιά πιτσιρίκια της Δευτέρας Δημοτικού. Kαι θα τρίβεις τα μάτια σου!
Οι πελαργοί θα ξανάρθουν
Μαρούλα Κλιάφα
εικονογράφηση: Πόπη Σαββάτη, Γιώργος Γούλας
Κέδρος, 1990
Το βιβλίο ξεκινάει με τον ερχομό του πατέρα του Γιάννη, ενός δεκάχρονου αγοριού, που ζει στο Τρίκαλα στον καιρό της δικτατορίας. Αυτή τη φορά ο πατέρας έχει ένα ξεχωριστό δώρο για τον Γιάννη από την Αθήνα. Ένα ημερολόγιο που θα του εμπιστεύεται τα μυστικά του και τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν εκείνη την εποχή. Ο Γιάννης αρχίζει να γράφει πράγματα από την καθημερινή του ζωή και χωρίς να το καταλαβαίνει αντικατοπτρίζει την εικόνα της δικτατορίας που υπάρχει.
Τα γενέθλια
Μυθιστόρημα Ζωρζ Σαρή
Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ' έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.
Τα μαγικά μαξιλάρια
Ευγένιος Τριβιζάς
μετάφραση: Βαγγέλης Παυλίδης
Εκδόσεις Πατάκη, 1996
Στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου απαγορεύονται οι ...Κυριακές, τα πάρτυ γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, μέχρι και ο λόξυγγας! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Ο καταχθόνιος σύμβουλός του, Σαυρίλιος Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια του εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Όμως σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών, που με τη βοήθεια του δασκάλου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο.
Το χρονικό των τριών ημερών
Κωστούλας Μητροπούλου
Κέδρος, 1990 (επανέκδοση 2002).
Το «Χρονικό των τριών ημερών» γράφτηκε όσο γινόταν πιο "πιστά" και αληθινά από έναν ευαίσθητο και ευάλωτο «θεατή» που προσπάθησε να συνδυάσει την προσωπική οδυνηρή εντύπωση από τα γεγονότα με την αντικειμενικότητα της αλήθειας σ’ αυτά τα ίδια τα γεγονότα. (. . .) «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές, που για τρίτη σήμερα μέρα εξακολουθούμε τον αγώνα μας δηλώνουμε ότι είμαστε άοπλοι. Βρισκόμαστε άοπλοι απέναντι στα τάνκς. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. . .».
Από το Ψηφιακό σχολείο διαβάζουμε απόσπασμα πατώντας
εδώ.
Κάτω απ' την καρδιά της
Βούλα Μάστορη
Πατάκης, 1996.
Ένα μωρό μας αφηγείται μέσα από την κοιλιά της μάνας του τα αισθήματα, τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της μητέρας του, Άννας, απέναντι στη Χούντα, στον σύζυγό της, στην οικογένεια του συζύγου, στην άφιξη της τηλεόρασης, στη νύχτα του Πολυτεχνείου. Τρυφερό και ρομαντικό. Για παιδιά στην εφηβεία.
Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;
Μαρία Καλογεράκη,
εικονογράφηση Τσονάκα Ελευθερία,
Σμυρνιωτάκης.
Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται σε όσους προσφέρουν τη ζωή τους για ιδανικά όπως δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη και πολλά άλλα. Σε όποια της γης άκρη κι αν έζησαν, ζουν ή πέθαναν, ποτέ δεν θα ξεχαστούν. Κι αν η ρουτίνα της καθημερινής ζωής μας κάνει να ξεχνάμε τα θαύματα που ακτινοβόλησαν κάποτε, ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι να μας το θυμίζουν.
Πολυτεχνείο 73 Εορταστική ανθολογία
Γιάννη Γιάννου , Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2005
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει περάσει πια στην ιστορία. Ο εορτασμός της επετείου της καθιερώθηκε από την Πολιτεία επίσημα να γίνεται στις 17 Νοεμβρίου, ως ημέρας απόδοσης τιμής σ' αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία. Μια εορταστική εκδήλωση πρέπει να έχει ένα περιεχόμενο και μια μορφή. Για πρακτικούς λόγους υπήρξε η ανάγκη ενός βιβλίου βοηθήματος, μιας Ανθολογίας, στην οποία θα μπορεί κανείς να βρει - συγκεντρωμένο πια - λογοτεχνικό και άλλο υλικό για την οργάνωση μιας περιεκτικής και μορφολογικά άρτιας εκδήλωσης, αντάξιας του έπους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου αυτού.
Πηγές για την ανάρτηση: