Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Γεωμετρίας επανάληψη.

Ολοκληρώνοντας την 5η ενότητα των Μαθηματικών λύνουμε ασκήσεις πολλαπλής επιλογής. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε κάθε φορά. Πηγή των ασκήσεων ο ιστοχώρος του Βασ. Κίτσιου.  Με την ευκαιρία θυμόμαστε: 

  • τα γεωμετρικά όργανα (κανόνα=χάρακα, γνώμονα=ορθογώνιο τρίγωνο και μοιρογνωμόνιο).

  • τις βασικές γεωμετρικές έννοιες (είδη γραμμών, παράλληλες και τεμνόμενες ευθείες, απόσταση ευθειών, ορθές γωνίες).

  • τα παραλληλόγραμμα, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους (τετράγωνο, ρόμβος, ορθογώνιο, πλάγιο παραλληλόγραμμο).

  • την αναγνώριση της συμμετρίας ενός σχήματος ως προς έναν άξονα.

  • την εύρεση των αξόνων συμμετρίας στα παραλληλόγραμμα (τετράγωνο, ρόμβος, ορθογώνιο, πλάγιο παραλληλόγραμμο).



Σταυρόλεξο στα Θρησκευτικά.

Κάνουμε επανάληψη στο Δ κεφάλαιο, συμπληρώνοντας το σταυρόλεξο. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε. Πηγή ο ιστοχώρος του Β.Κίτσιου.





Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Αρλεκίνοι!!!

Με την ευκαιρία των Αποκριών και της 9ης ενότητας της Γλώσσας, ασχολούμαστε με τους Αρλεκίνους. Φτιάχνουμε, αλλά και διαβάζουμε δύο σχετικά βιβλία. 

1. 



"Ο Αρλεκίνος" του Roberto Piumini σε μετάφραση της  Μαίρης Γραμμένου και με εικονογράφηση του  Giovanni Manna. Από τις εκδόσεις Modern Times, 2007. 



Όλοι γελούν με τον Αρλεκίνο, τον ξακουστό χαρακτήρα της Κομέντια ντελ Άρτε, την ιταλική κωμωδία του 17ου αιώνα. Γιατί άραγε; Ίσως επειδή περπατά τόσο αστεία ή επειδή φορά παρδαλά ρούχα ή πάλι γιατί... 

Όλα ξεκίνησαν όταν η χαρά έκανε ένα αβγό και από το αβγό εκείνο βγήκε ο Αρλεκίνος. Τα υπόλοιπα είναι μια χαρούμενη ιστορία...

Ας τη δούμε λίγο πιο αναλυτικά.


Ο Αρλεκίνος γεννήθηκε μέσα σε ένα γιγάντιο αβγό και μάνα του ήταν η χαρά! Όταν ξεπρόβαλε δεν ήξερε τίποτα, ούτε καν πως τρώνε και το βασικότερο; Ήταν τσίτσιδος! Έπρεπε να ντυθεί! Κρύφτηκε λοιπόν σε μια βατομουριά γιατί πολύ φοβόταν και περίμενε. Ένας καρδινάλιος σκόνταψε πάνω στο απλωμένο πόδι του από απροσεξία και για να τον σώσει από την πτώση ο Αρλεκίνος προσπάθησε να τον κρατήσει με το χέρι του. Αποτέλεσμα να του σκίσει ένα κόκκινο τόσο δα υφασματάκι. Δεν έφτανε για τίποτα αλλά αυτό το μικρό κόκκινο ύφασμα του έδωσε μια ιδέα. Και κρυμμένος στη βατομουριά, κατάφερε να αποκτήσει ούτε ένα ούτε δύο αλλά είκοσι επτά κομμάτια ύφασμα, διαφορετικού χρώματος. Κάπως έτσι και με ραφτικά “έκπληξη” πραγματική έραψε την περιβόητη στολή του, φόρεσε ένα μαύρο καπέλο για να καλύψει το κεφάλι του που είχε ξεμείνει και κίνησε να βρει να φάει. Αλλά…τι μπορούσε να φάει; Δοκίμασε να φάει αέρα, το χέρι του, τα φύλλα της βατομουριάς αλλά όλα ήταν μια…απογοήτευση.

Άρχισε να μυρίζει φαγάκι δεξιά κι αριστερά αλλά όλες οι απόπειρές του κατέληγαν σε κουταλιές πάνω στα χέρια του. Στο τέλος, απογοητευμένος από τη ζωή, ζήτησε να τον πάρει ο Χάρος. Αλλά η μαύρη άμαξα που φάνηκε μπροστά του κι ήλπιζε να είναι ο Χάρος να τον πάρει, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Και οι επιβάτες της θα σφραγίσουν οριστικά τη διάσημη σε όλο τον κόσμο ταυτότητά του.

Το παραμύθι του Roberto Piumini έχει πολύ χιούμορ. Διαβάζοντάς το θα μάθουμε γιατί ο Αρλεκίνος, ο “διαβολάκος” όπως είναι η μετάφραση της λέξης από τα ιταλικά, είναι χαρούμενος, ελαφρώς ατακτούλης, πάντα παρορμητικός, γιατί φοράει καπέλο, πως φτιάχτηκε η στολή του, γιατί σταυρώνει τις παλάμες του κάτω από τις μασχάλες (κλασική του στάση) και άλλα πολλά. Και όλα αυτά με αρκετό γέλιο, με μπόλικη φαντασία, σε μια πολύ ωραία δοσμένη ιστορία.

Ο Αρλεκίνος, η κλασικότερη ίσως φιγούρα της Κομίντια ντελ Άρτε, έχει τις βάσεις του στους Βατράχους του Αριστοφάνη, τους βυζαντινούς μίμους καθώς και τους θαυματοποιούς και πλανόδιους ακροβάτες του Μεσαίωνα. Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα στη Γαλλία και φέρεται να υπηρετεί συνήθως τον Πανταλόνε, τον Ντοτόρε και τον Καπιτάνο. Το γυναικείο αντίστοιχο του Αρλεκίνου και συνήθης συμπρωταγωνίστριά του επί σκηνής, είναι η Κολομπίνα. (Πηγή : Elniplex).
2. 

"Ο Αρλεκίνος" της  Ζωρζ Σαρή με εικονογράφηση του  Νικόλα Ανδρικόπουλου από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2001. 

Όλοι γλεντούν στους δρόμους της όμορφης πόλης με τραγούδια, σερπαντίνες και στολές. Μόνο ένα αγόρι κοιτάζει από το παράθυρο θλιμμένο τους μασκαράδες. Δεν είναι τιμωρημένο, ούτε άρρωστο. Τον λένε Αρλεκίνο και είναι τόσο φτωχός που δεν έχει τίποτα που να θυμίζει απόκριες. Μ’ ένα ξεβαμμένο πουκάμισο κι ένα μπαλωμένο παντελόνι δεν πας πουθενά. Η μάνα ξενοδουλεύει, ο πατέρας έχει “φύγει”, λεφτά δεν υπάρχουν για πολυτέλειες.

Πιερότοι, φασουλήδες, κολομπίνες, μαρκησίες, ιππότες, κλόουν και βασιλιάδες, χαρούμενοι στους δρόμους του κεφιού. Το αγόρι κλαίει. “Πρέπει κι εσύ να ντυθείς αποκριάτικα”, του λέει η μητέρα του τραβώντας τον στη σοφίτα. Μέσα στο σκονισμένο μπαούλο κρύφτηκε όλη η χαρά και η αγάπη. Γιατί μπορεί να μην υπήρχε τίποτα ορατό εκεί μέσα αλλά υπήρχαν δυο απλά πράγματα: πολύχρωμα κουρέλια και η αγάπη της μάνας.

Πολύχρωμα κουρέλια που το ένα, κλωστή κλωστή, γράπωσε το διπλανό του φτιάχνοντας μια πρωτόγνωρη, απίθανης ομορφιάς στολή. Μια μάσκα με δυο σχισμές στο μαύρο ύφασμα, ένα κορδόνι για ζωνάρι, ένας σκούφος από μαύρο πανί. Έτοιμος ο Αρλεκίνος να ξεχυθεί στους δρόμους.

Όταν έφτασε στη μεγάλη πλατεία όλοι τον θαύμασαν. “Μα ποιος σου έφτιαξε αυτήν την πανέμορφη στολή;”, τον ρώτησε ένα κορίτσι. “Μια σπουδαία κυρία”, της είπε ο Αρλεκίνος. “Τη λένε…”. Χμ! Αυτό δε θα σας το προδώσω. Θα σας πω μόνο ότι κάπως έτσι γεννήθηκε η στολή του περίφημου πια Αρλεκίνου και οι παραγγελίες άρχισαν να πέφτουν… βροχή!

Απέριττη, λογοτεχνική γραφή, άνευ συνταγής κι εντυπωσιασμών, άνευ μετρήματος των λέξεων για να μεγαλώσει η λιτή ιστορία, άνευ πολλών υποκοριστικών παρά την μεγάλη τρυφερότητα και συγκίνηση της ιστορίας. Η φτώχεια της ύλης, ο πλούτος της καρδιάς, τα θαύματα της φαντασίας. Πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στη “διπλή” εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Άλλη αίσθηση στα χρώματα και στα συναισθήματα μέσα στο σπίτι του Αρλεκίνου, άλλη στην πλατεία και τους δρόμους του κεφιού. Χρώματα γήινα και μελαγχολικά από δω, χρώματα κονφετί και γιορτινά από εκεί. (Πηγή Elniplex)

Οι Αρλεκίνοι έδωσαν έμπνευση σε πολλούς ζωγράφους και έγιναν πίνακες. Πατώντας εδώ βλέπουμε μερικούς τέτοιους πίνακες ζωγραφικής. (Πηγή η Elniplex). 


Να και κάποιοι από μας  

  • από την Τζένη και την Ελένη Ι.

  • από την Χριστίνα
     και από την Ελένη Ε. 


Το τραγούδι του κλόουν.

Διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε με το "Τραγούδι του κλόουν" του Γιώργου - Μενέλαου Μαρίνου και φτιάξαμε και εμείς δικά μας ποιήματα, εμπνευσμένα από το δικό του.



το τραγούδι του κλόουν from magdalinikalatheri

Την αρχική ιδέα βρήκαμε στο Χαρούμενο Δημοτικό.

Ακούμε το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική του ίδιου του Γ.- Μ. Μαρίνου.




Για τον συγγραφέα - ποιητή - συνθέτη - τραγουδιστή - κλόουν  πληροφορίες βρίσκουμε εδώ και εδώ

Η ηγεμονία της Θήβας.

Oι Σπαρτιάτες, για να αναγκάσουν τους Θηβαίους να δεχτούν τους όρους της Ανταλκίδειας ειρήνης, εξεστράτευσαν εναντίον τους. Στη μάχη όμως που έγινε στα Λεύκτρα (371 π.Χ.)νικήθηκαν. Σπαρτιάτες και Θηβαίοι συγκρούστηκαν ξανά στη Μαντίνεια (362 π.Χ.), απ' όπου καμιά δύναμη δε βγήκε ουσιαστικά νικήτρια.


Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.


Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Θήβα και η βοιωτική συμμαχία.


Οι βοιωτικές πόλεις είχαν σχηματίσει συμμαχία και χρησιμοποιούσαν δικό τους νόμισμα. Από τις πόλεις αυτές η πιο σημαντική ήταν η Θήβα. Οι Θηβαίοι αργότερα ως αρχηγοί της βοιωτικής συμμαχίας δε δέχτηκαν να υπογράψουν την Ανταλκίδεια ειρήνη, γιατί δεν ήθελαν να διαλυθεί η βοιωτική συμμαχία.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

"Οι όρνιθες" του Αριστοφάνη σε κόμικ.

Με αφορμή το απόσπασμα του θεατρικού έργου του Αριστοφάνη "Όρνιθες" που συναντήσαμε σε μορφή κόμικ στην 9η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας μας, το διαβάζουμε ολόκληρο. Πρόκειται για την έκδοση σε διασκευή - κείμενα του Τ. Αποστολίδη, με σκίτσα του Γ. Ακοκαλίδη, από τις εκδόσεις ΑΣΕ. Πατάμε πάνω στην εικόνα και προχωράμε με τα βελάκια. Το κάτω δεξιά κουμπί μεγαλώνει τη σελίδα στο μέγεθος της οθόνης μας.


Επαναληπτικές ασκήσεις στη 2η ενότητα της Μελέτης.

Ολοκληρώνοντας τη 2η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου ασχοληθήκαμε με τον πολιτισμό, λύνουμε μία άσκηση πολλαπλής επιλογής και ένα σταυρόλεξο κάνοντας μια καλή επανάληψη. Πατάμε στην κάθε εικόνα και ξεκινάμε. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.





Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.


Ξεκινώντας την 9η ενότητα της Γλώσσας που έχει ως κεντρικό της θέμα το θέατρο, γνωρίσαμε τον μικρό ποντικό Ρωμαίο. Γι' αυτόν θα πούμε άλλη φορά. Σήμερα θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι με αυτή την ευκαιρία (και λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, ημέρας των ερωτευμένων) ανακαλύψαμε και διαβάσαμε το βιβλίο "Ιουλιέτα και Ρωμαίος". Βασίζεται στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ("Ρωμαίος και Ιουλιέτα") και είναι γραμμένο για παιδιά από τον Νικόλα Τσινκουέτι, σε μετάφραση της  Βασιλικής Κανελλοπούλου και με εικονογράφηση του  Οκτάβια Μόνακο (από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, 2002). 
Στο βιβλίο αυτό διαβάζουμε ην ιστορία μιας μεγάλης αγάπης, ανάλαφρης και δίχως τέλος. Είναι μια ιστορία αθάνατη που κράτησε και κρατάει αιώνες, που την τραγούδησαν και τη διηγήθηκαν μεγάλοι ποιητές και συγγραφείς. Εμείς τη μάθαμε παιδιά. Ήρθε η ώρα να την πούμε στα παιδιά μας. Όλα ξεκίνησαν μια βραδιά Καρναβαλιού, στη μαγευτική Βερόνα..." (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάζουμε και μαθαίνουμε για τη ζωή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ζωγραφίζουμε την σκηνή του μπαλκονιού καθώς και τον ίδιο τον σπουδαίο Άγγλο θεατρικό συγγραφέα και ποιητή. Στη συνέχεια βλέπουμε σε κινούμενα σχέδια το θεατρικό έργο. 


Μοναστήρια Μετεώρων και Αγίου Όρους.

Βλέπουμε τις εικόνες τους πατώντας στα ηλεκτρονικά βιβλία και στη συνέχεια το κουμπί που λέει επόμενη. Πηγή το Φωτόδεντρο

Μοναστήρια Μετεώρων. 

Μοναστήρια Αγίου Όρους. 


Για πληροφορίες για τα θρησκευτικά μνημεία στην Εύβοια  έχουμε γράψει στο ιστολόγιό μας. Επίσης έχουμε αναφερθεί ξανά στο Άγιο Όρος το περιβόλι της Παναγίας. 
Για τα Μετέωρα βρίσκουμε εδώ και εδώ πολλές χρήσιμες πληροφορίες. 

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ακρόπολης.

Γυρίσαμε και είπαμε πόσα και ποια πράγματα μας εντυπώθηκαν από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ακρόπολης.Για να το θυμόμαστε να μια μικρή ταινία με τα σημαντικότερα σημεία του.


 Ένα εξαιρετικό Μουσείο με τόσα να μας θυμίζουν τη θεά Αθηνά. Έτσι και μεις στην τάξη μας παίξαμε με τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς.
Η θεά Αθηνά συνήθως απεικονίζεται να κρατάει δόρυ και ασπίδα και να φοράει πέπλο και περικεφαλαία. Πάνω στο πέπλο συχνά φοράει την αιγίδα, ένα προστατευτικό πανωφόρι, φτιαγμένο από το δέρμα της κατσίκας (=αίγας) Αμάλθειας η οποία με το γάλα της ανάθρεψε τον Δία, τον πατέρα της θεάς Αθηνάς. Η αιγίδα συχνά απεικονίζεται με φίδια γύρω γύρω και με ένα γοργόνειο στη μέση. Το γοργόνειο είναι το τρομαχτικό κεφάλι της Μέδουσας Γοργούς, που πίστευαν ότι πέτρωνε όποιον το αντίκρυζε. Ο Περσέας με τη βοήθεια της Αθηνάς σκότωσε την Μέδουσα Γοργώ και έδωσε το κεφάλι της στη θεά. Πολλές φορές βλέπουμε το γοργόνειο και πάνω στην ασπίδα της θεάς. Αγαπημένο πουλί της Αθηνάς είναι η κουκουβάγια, σύμβολο της σοφίας και η ελιά, το δώρο της στην Αθήνα. Να οι κατασκευές μας: 





Και στη συνέχεια παίζουμε memory με κεφάλια της θεάς Αθηνάς σε ομάδες. Και να: 


Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Ακρόπολης.

Εκπληκτική εμπειρία! Μας υποδέχθηκε η ξεναγός μας και αφού αφήσαμε τα σακίδιά μας περιηγηθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η προετοιμασία που είχαμε κάνει, είχε αποτελέσματα γιατί ξέραμε πολλά πράγματα και μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα.





Μας εντυπωσίασε η Ακρόπολη φτιαγμένη από lego. Πόσο θα θέλαμε να τη φτιάχναμε και εμείς!
Ενθουσιασμός! Αυτό το συναίσθημα περιγράφει το πώς νιώθαμε φεύγοντας από το Μουσείο Ακρόπολης.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Επαναληπτικές ασκήσεις στον Πελοποννησιακό πόλεμο.(2)

Συνεχίζουμε με επαναληπτικές ασκήσεις στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Η πρώτη είναι άσκηση πολλαπλής επιλογής και η δεύτερη άσκηση συμπλήρωσης κενών. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου. 




Επαναληπτικές ασκήσεις στον Πελοποννησιακό πόλεμο.(1)

Απαντάμε στο κουίζ από την ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη. Πατάμε στην εικόνα και μετά εκεί που λέει έναρξη.



Συνεχίζουμε με την άσκηση συμπλήρωσης κενών και με την άσκηση πολλαπλής επιλογής. Πηγή η ιστοσελίδα του Γ. Σαλονικίδη. 


 






Επανάληψη στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ας θυμηθούμε τον Πελοποννησιακό πόλεμο που ολοκληρώσαμε πρόσφατα. Στη συνέχεια θα έχουμε και μερικά επαναληπτικά κουίζ. 

Η επανάληψη είναι από την ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το βελάκι επόμενο.


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η ηγεμονία της Σπάρτης

Oι Σπαρτιάτες τοποθετούν δικές τους κυβερνήσεις, ενώ στη Μ. Ασία στέλνουν στρατό. Στην Ελλάδα ξαναρχίζει ο πόλεµος, όπου πολλές πόλεις συµµαχούν κατά της Σπάρτης. O Αγησίλαος επιστρέφει από τη Μ. Ασία. Oι Σπαρτιάτες κάνουν συµµαχία µε τους Πέρσες και ο πόλεµος τελειώνει.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.


Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ευθείες και σχεδιασμός τους.

Επαναλαμβάνουμε τα είδη των ευθειών και βλέπουμε ένα τρόπο να σχεδιάζουμε καθέτους. Στην επόμενη παρουσίαση βλέπουμε και ανακαλύπτουμε πολλές οφθαλμαπάτες. Πηγή ο Ηλιάδης Η.

Ελευθέρωσε τον Φίλο σου - Free your friend.

Αυτό το τηλεοπτικό σποτάκι αποτελεί μία ιδιωτική πρωτοβουλία που έγινε υπό την αιγίδα των Περιβαλλοντικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων: The Dolphin's Voice e.V., iSea και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος την οποία στηρίζουν επίσης πολλές ακόμη οργανώσεις, τόσο Ελληνικές (ΕΚΠΑΖ, Π.Φ.Π.Ο, Αλκυόνη, Free & Real ) όσο και διεθνείς (Ric o Barry's Dolphins' project, Sea Shepherd Cove Guardians, Animalia, Oikeutta eläimille) και το αξιοσημείωτο είναι πως όλοι όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία του, εργάστηκαν εθελοντικά.
Ας δούμε ποιος είναι ο φίλος της ταινίας....





Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς.



"Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς" της Βασιλικής Μαρκάκη, Εκδόσεις Fish, Αθήνα 2013. Με αφορμή την ενότητα για την ελιά στο βιβλίο της Γλώσσας και διαθεματικά με τα μαθήματα της Ιστορίας, ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων για το δέντρο –πρωταγωνιστή στην αρχαία Ελλάδα. Η ελιά, το ευλογημένο δέντρο των θεών, ήταν παρούσα εκείνα τα χρόνια σε όλες τις όψεις της ζωής, στη θρησκεία, στους αγώνες, στη νομοθεσία, στη διατροφή, στην ιατρική, στους μύθους. Πλήθος πληροφοριών, ιστορικών ανεκδότων και αναφορών σε πρόσωπα, μυθικά ή πραγματικά, δίνουν στον αναγνώστη στοιχεία για να καταλάβει πώς λειτουργούσε η ψυχοσύνθεση και η πολιτεία των αρχαίων Ελλήνων.




Ο Ηλίας και η Λίτσα, δύο καλομεγαλωμένες ελληνικές ελίτσες, οδηγούν τους αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης στον αρχαίο κόσμο της ελιάς. Ποιοι ήταν οι βασικότεροι μύθοι για την ελιά; Ποιος ήταν ο ρόλος της ελιάς στις αρχαίες ελληνικές γιορτές; Πώς σχετίζεται ένα αρχαίο ναυάγιο με το ελαιόλαδο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα καλούνται να ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από κείμενα και ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα, παιχνίδια γνώσης και παρατήρησης, και δραστηριότητες ζωγραφικής. Ένα επιτραπέζιο συνοδεύει το βιβλίο και καλεί τους αναγνώστες να δοκιμάσουν την τύχη και τις γνώσεις τους για την ελιά!

Η ενασχόλησή μας με την ελιά και η επαφή μας με αυτό το βιβλίο, μας οδήγησε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παίζοντας.... Βρήκαμε στο βιβλίο ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι με στόχο να φτάσουμε στην Ακρόπολη, κάνοντας έναν περίπατο στους αρχαίους δρόμους του λαδιού, και το παίζουμε στην τάξη. Να το παιχνίδι :


Και να εμείς που το παίζουμε:






Σαρακίνηκο, βιβλίο για ένα προσφυγόπουλο.

"Σαρακίνηκο" του Στρατή Τραγάκη, εικονογράφηση Βερούτσου Κατερίνα, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1996.



Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στη 2η ενότητα είδαμε ότι υπάρχει απόσπασμα από το βιβλίο αυτό, που μάλιστα είναι γραμμένο από τον δάσκαλο Στρατή Τραγάκη, που δούλεψε πολλά χρόνια στα σχολεία της Χαλκίδας. Έτσι αποφασίσαμε να το διαβάσουμε σε συνέχειες, μια και είναι μεγαλύτερο από τα βιβλία που συνήθως επιλέγουμε.


Το βιβλίο διηγείται την ιστορία των παιδιών ενός απομακρυσμένου χωριού (που ίσως παραπέμπει στο χωριό Σαρακίνηκο στην κεντρική παραθαλάσσια ακτή της Εύβοιας), όπου μια νύχτα χειμωνιάτικη μια οικογένεια Κούρδων προσφύγων αποβιβάστηκε στην ακτή του. Κάποιοι φοβούνται τους ξένους, όμως τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι έρχονται κοντά και καταλαβαίνουν την ανθρωπιά που κρύβουν μέσα τους. Αναγνωρίζουν την ανάγκη που έχουν όλοι οι κυνηγημένοι άνθρωποι σε όλη τη γη, να μπορούν να βρουν κάπου καταφύγιο και ασφάλεια.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Οι κυριότερες φάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου.

Οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους κάνουν εισβολή στην Αττική και οι Αθηναίοι λεηλατούν τα παράλια της Λακωνίας. Γίνεται πρόσκαιρα ειρήνη. Ο πόλεμος ξαναρχίζει με εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία και τελειώνει με νίκη των Σπαρτιατών.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.


Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.