Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Φυσική πειραματική: δημιουργώντας μείγματα και διαλύματα.

Αρχίζουμε την 6η και τελευταία ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος για φέτος (την 7η την έχουμε ολοκληρώσει νωρίτερα) και ασχολούμαστε με πειράματα στα πλαίσια της έρευνας του φυσικού κόσμου. 
Φέρνουμε πολλά υλικά και δημιουργούμε σε ομάδες μείγματα και διαλύματα. Καταγράφουμε τις αναλογίες και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε.
 



Συμπληρώνουμε τις λέξεις που μάθαμε πατώντας στην εικόνα (πηγή το φωτόδεντρο):


Εκδρομή τέλους!

Φτάνει σε λίγες μέρες η εκδρομή που περιμένουμε όλη τη χρονιά!!! Αφού επισκεφθήκαμε μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες  και αρχαιολογικούς χώρους έφτασε η ώρα για εκδρομή μόνο με παιχνίδι! Την Πέμπτη 1η Ιουνίου  θα επισκεφθούμε το Active Park στο Σχηματάρι και όλη μέρα θα φχαριστηθούμε παιχνίδι!
Θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε πολλές δραστηριότητες όπως:
  • Ομαδικά παιχνίδια – Αθλοπαιδιές
  •  Ποδόσφαιρο
  •  Μπάσκετ
  •  Βόλεϋ
  •  Batminghton
  •  Τένις
  •  Πινγκ-πονγκ
  •  Μοντέρνος Χορός – Zumba
  • Ιππασία
  • Τοξοβολία 
  • Αναρρίχηση
Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι καλός και έτσι θα φορέσουμε αθλητικά παπούτσια και καπέλο. Θα έχουμε μαζί μας το σακίδιό μας με το φαγητό μας, το νερό μας και μια δεύτερη μπλουζίτσα. Καλά να περάσουμε!

Δυο νέες παρουσιάσεις βιβλίων.

Συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων στην τάξη, που
διαβάσαμε στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας. Έμεινε λίγος καιρός ακόμη για σχολείο και λίγα παιδιά που ακόμη δεν παρουσίασαν βιβλίο. Αυτή τη φορά παρουσίασε ο Νίκος Ι. και η Χριστίνα.

Ο Νίκος παρουσίασε τον "Τριγωνοψαρούλη" πολυαγαπημένο βιβλίο που το έχουμε διαβάσει και στην τάξη πέρσι. Ο Νίκος ετοίμασε τις δικές του ζωγραφιές και μας το θύμισε. Το βιβλίο γράφτηκε από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, εικονογραφήθηκε από την Λήδα Βαρβαρούση και εκδόθηκε από τον Πατάκη (Αθήνα, 1997). Μπράβο Νίκο!



Η Χριστίνα παρουσίασε το βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή "Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται" με εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, από τις εκδόσεις Λιβάνη (2007).  Εξαιρετικό βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον θέμα αυτό της απώλειας. Από το βιβλίο διαβάζουμε:

- Και τα λόγια φεύγουν;
- Και τα λόγια.
- Και τα γέλια;
- Και τα γέλια.
- Και τα δάκρυα, γιαγιά;
- Και τα δάκρυα, γιε μου.
- Και όλα γυρίζουν πίσω λίγο διαφορετικά;
- Όλα, γιε μου, όλα.
- Και δεν υπάρχει τίποτα που μένει στη θέση του για πάντα;
  Δεν υπάρχει τίποτα που να μη φεύγει ποτέ;

Η Χριστίνα παρουσίασε θαυμάσια το βιβλίο και μας μίλησε γι' αυτό με λόγια από την καρδιά που μας έδειξε και πόσο της άρεσε. Συγχαρητήρια Χριστίνα!!! 
                                  

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Κολλάζ με γεύματα.

Ολοκληρώνοντας την 5η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος δημιουργούμε  γεύματα. Παίρνουμε  διαφημιστικά φυλλάδια από τα σούπερ μάρκετ και κόβουμε διάφορα τρόφιμα και τα κολλάμε σε πλαστικά πιάτα.
Φτιάχνουμε έτσι πρωινούς συνδυασμούς, μεσημεριανά γεύματα ή βραδινά. Μερικοί φτιάχνουν οικογένειες τροφίμων. Τα αναρτούμε στον τοίχο της τάξης μας και εδώ:



Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Πόση ώρα διαφορά έχουν τα ρολόγια;

Στην 8η ενότητα των Μαθηματικών θυμόμαστε την ώρα και εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε αυτήν. Στις επόμενες ασκήσεις βρίσκουμε πόση ώρα διαφορά έχουν τα ρολόγια. Πατάμε πάνω στην κάθε εικόνα και ξεκινάμε, προσέχοντας γιατί ο χρόνος τρέχει. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.





Τι ώρα δείχνει το ρολόι;

Στην 8η ενότητα των Μαθηματικών θυμόμαστε την ώρα και εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε αυτήν. Στις επόμενες ασκήσεις βρίσκουμε τι ώρα δείχνουν τα ρολόγια. Πατάμε πάνω στην κάθε εικόνα και ξεκινάμε, προσέχοντας γιατί ο χρόνος τρέχει. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.







Επαναληπτικές ασκήσεις στην Ιστορία (38-40 κεφ.).

Ολοκληρώσαμε τα κεφάλαια της Ιστορίας που μιλούσαν για τους Ρωμαίους και την υποταγή της Ελλάδας σε αυτούς. Επαναληπτικές ασκήσεις πολλαπλής επιλογής πατώντας στην εικόνα.

Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.

Επαναληπτικό κουίζ πατώντας στην εικόνα: 
Πηγή η ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη.

Επανάληψη στην Ιστορία (38-40κεφ.)

Ολοκληρώσαμε τα κεφάλαια της Ιστορίας που μιλούσαν για τους Ρωμαίους και την υποταγή της Ελλάδας σε αυτούς. Επαναληπτικές ερωτήσεις πατώντας στην εικόνα. 


Πηγή η ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

2η Επανάληψη στην 5η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την ενότητα για το σώμα και τη φροντίδα του (5η ενότητα) συνεχίζουμε τις επαναληπτικές ασκήσεις. Βρίσκουμε στον ιστότοπο του Β. Κίτσιου και λύνουμε μία άσκηση πολλαπλής επιλογής και ένα σταυρόλεξο .




Επανάληψη στην 5η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την ενότητα για το σώμα και τη φροντίδα του (5η ενότητα) βρίσκουμε στο φωτόδεντρο και λύνουμε ένα σταυρόλεξο μία άσκηση με αντιστοιχίσεις. 






Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ετοιμάζουμε τα γεύματά μας.

Συνεχίζοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την ενότητα για το σώμα και τη φροντίδα του (5η ενότητα) μαθαίνουμε τόσα πράγματα για το τι πρέπει και πόσο συχνά να τρώμε, που έφτασε η ώρα να ετοιμάσουμε το μεσημεριανό μας μενού. Και θυμόμαστε "μενού με νου!"



Πατάμε στην εικόνα και μεταφέρουμε τα φαγητά στα αντίστοιχα τετράγωνα. Μπορούμε να ετοιμάσουμε δύο διαφορετικά μενού. Προσέχουμε να είναι υγιεινά!


Και αφού ετοιμάσαμε δύο διαφορετικές επιλογές για το μεσημεριανό μας τραπέζι, ας ετοιμάσουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα για κάθε γεύμα της ημέρας. Εμπρός, πατάμε στην εικόνα:



Πηγή το φωτόδεντρο.

Υγιεινή Διατροφή : μενού με νου!

Συνεχίζοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την ενότητα για το σώμα και τη φροντίδα του (5η ενότητα)  ανακαλύπτουμε την Πυραμίδα της Διατροφής και μαθαίνουμε πόσο συχνά πρέπει να τρώμε κάθε είδους φαγητό. (Είχαμε και πέρσι στην ενότητα για τα φυτά ασχοληθεί ξανά και τώρα είναι ευκαιρία να δούμε τι θυμόμαστε).



Ανακαλύπτουμε τα μυστικά της Πυραμίδας της Διατροφής και μαθαίνουμε μυστικά για κάθε είδος τροφίμου που περιλαμβάνει. Πατάμε στην εικόνα και μεταφερόμαστε με το βελάκι πάνω δεξιά σε κάθε τρόφιμο χωριστά. 




Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη δική μας διατροφική πυραμίδα. Μετακινούμε τις εικόνες στο σωστό "ράφι" της πυραμίδας μας. Πατάμε πάνω στην εικόνα:




Τώρα φτιάχνουμε μια ακόμα Πυραμίδα και ελέγχουμε στο τέλος αν την έχουμε φτιάξει σωστά. Πατάμε, όπως πάντα, στην εικόνα:



Πηγή το φωτόδεντρο.

Έρευνα για τις διατροφικές και άλλες μας συνήθειες.

Ασχολούμαστε με την 5η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος και έτσι γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας. Στο τετράδιο εργασιών του μαθήματος προτείνεται ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες, τις αθλητικές μας δραστηριότητες και άλλα. Συμπληρώσαμε το ερωτηματολόγιο και να τα αποτελέσματα:













Γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας.


Στην 5η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας.
Με τη βοήθεια του προπλάσματος που έχουμε στο σχολείο, βλέπουμε το εσωτερικό του σώματος και αναγνωρίζουμε τα όργανα του ανθρώπου.


Στο Youtube υπάρχουν αναρτημένα πολλά βίντεο για το ανθρώπινο σώμα από μία παλιά εξαιρετική σειρά που έπαιζε η τηλεόραση. Λέγεται "Εξερευνώντας το ανθρώπινο σώμα". Εδώ αναρτούμε το επεισόδιο της σειράς για τα οστά και το σκελετό. 

Μπορούμε  να αναζητήσουμε και τα υπόλοιπα βίντεο. Έχουν πολλές πληροφορίες και με πολύ καλό τρόπο δοσμένες.


Η Πολυξένη στη Φιλαναγνωσία.


Γνωρίσαμε την "Πολυξένη" της Στέλλας Μιχαηλίδου με εικόνες της Πέρσας Ζαχαριά (Εκδόσεις  Παπαδόπουλος, Αθήνα 2014). 



Η Πολυξένη, είναι ένα μικρό κορίτσι που με τη βοήθεια των φανταστικών της φίλων, κατορθώνει να εκφραστεί και να ξεπεράσει όλα όσα την κάνουν να αισθάνεται αδύναμη, μόνη και πολύ πολύ ξένη.

"Είμαι ποτάμι, είμαι ένα ψάρι.
Μια λέξη είμαι σ' αλφαβητάρι.
Παιδάκι είμαι, είμαι χορτάρι.
Είμαι ό,τι εσύ και όλοι οι άλλοι".

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η υποταγή του ελληνικού κόσμου.

Oι Ρωμαίοι, αφού νίκησαν τους Καρχηδόνιους, θέλησαν να υποτάξουν και τους Έλληνες. Πρώτα ήλθαν σε σύγκρουση με τους Μακεδόνες και στη συνέχεια με τους άλλους Έλληνες. Τελευταία μάχη έγινε στη Λευκόπετρα του Ισθμού, όπου ηττήθηκε ο στρατός της Αχαϊκής συμπολιτείας.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Αναζητώντας τα είδη των αντωνυμιών.

Στην 14η ενότητα της Γλώσσας συναντήσαμε τις αναφορικές αντωνυμίες και με αυτές ολοκληρώσαμε όλα τα είδη των αντωνυμιών που χρησιμοποιούμε στην ελληνική γλώσσα. Πήραμε μάλιστα και έναν συγκεντρωτικό κατάλογο με παραδείγματα που μας ετοίμασε η κυρία. Αυτόν:

Και τώρα ας παίξουμε με τη βοήθεια του καταλόγου, να μάθουμε να τις ξεχωρίζουμε!

Πατάμε κάθε φορά στην εικόνα και διαλέγουμε από τη λίστα. Πατώντας στο πάνω μέρος εκεί που λέει ξανά εμφανίζονται νέες προτάσεις και συνεχίζουμε όσο μας κάνει κέφι.





Πηγή ο ιστότοπος του Β. Κίτσιου.

Παρουσιάσεις βιβλίων από την Εύη και τον Σάββα.

Συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων που διαβάζουμε στο σπίτι μας και θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. 
Αυτή τη φορά παρουσίασαν με κλασικό τρόπο, με χαρτόνια, η Εύη και ο Σάββας και οι δύο μάλιστα βιβλία της ίδιας συγγραφέα, της Σοφίας Ζαραμπούκα.


Η Εύη παρουσίασε το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα "Ο ωραίος Δαρείος" (εκδόσεις Πατάκη, με εικονογράφηση της ίδιας) που μας μιλάει για τη σωστή διατροφή.
Πολύ ωραία δουλειά Εύη, μπράβο!


Ο Σάββας διάλεξε το βιβλίο "Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια" της Σοφίας Ζαραμπούκα και πάλι (κείμενο και εικονογράφηση, από τις εκδόσεις Πατάκη). Αυτή τη φορά, όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, θέμα είναι η ανακύκλωση των σκουπιδιών και η οικολογία.
Εξαιρετική και η παρουσίαση του Σάββα. Συγχαρητήρια!