Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Κανόνες για τη Βιβλιοθήκη μας.

Η βιβλιοθήκη της τάξης μας έχει  αρκετά βιβλία και μπορούμε να δανειζόμαστε. 

Κάθε φορά που ένα παιδί δανείζεται ένα βιβλίο, γράφουμε στο βιβλίο της βιβλιοθήκης μας, στην καρτέλα με το όνομά του, τον τίτλο του βιβλίου και την ημερομηνία που το δανείστηκε. Όταν το επιστρέψει γράφουμε δίπλα την ημερομηνία επιστροφής. Μαζί παίρνει και ένα χρωματιστό μολυβάκι - σελιδοδείκτη για να συμπληρώσει στο τέλος. Να ένα τέτοιο: 



Για να ξέρουμε τι θα προσέχουμε όταν δανειζόμαστε ένα βιβλίο κρεμάσαμε στη βιβλιοθήκη μας τους κανόνες δανεισμού. Να ποιοι είναι: 
Τους πήραμε από το Ιδέες για δασκάλους της κ. Γαλήνης Γκαλά, που την ευχαριστούμε.

Ο καθένας και η καθεμία μας συμφωνήσαμε να παρουσιάσουμε από τουλάχιστον ένα βιβλίο στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που θα μας αρέσει πιο πολύ στα παιδιά της τάξης μας. 

Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη με τον Δαυίδ.

Συνεχίζουμε στα Θρησκευτικά τις ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη και βλέπουμε ταινιούλες με τον Δαυίδ. 





Επανάληψη στην προπαίδεια.

Το θυμόμασταν από την περσινή Β τάξη και από το ιστολόγιο της κυρίας Μαρίας Μαρκάκη. Είναι η επανάληψη της προπαίδειας με τον Εκατομμυριούχο. 


Ποιος λοιπόν θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; Παίζουμε την παραλλαγή του πολύ γνωστού παιχνιδιού και κερδίζουμε  το μεγάλο έπαθλο. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε. Δημιουργός ο Π. Κώτσης


Ενημερωνόμαστε: ποιοι αποφασίζουν και τι αποφασίζουν.

Συνεχίζουμε στο 4ο κεφάλαιο της 1ης ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος. 


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Διαδικτυακό Παιχνίδι "Η αρπαγή της Ευρώπης".

Στο μάθημα της Ιστορίας ασχοληθήκαμε με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Να και ένα πολύ ωραίο σχετικό παιχνίδι, που για να το παίξουμε θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός μεγάλου (κάποιες ερωτήσεις είναι δύσκολες). 

Πατώντας πάνω στην εικόνα μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι για την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία και να εξακριβώσουμε αν έχουμε αρκετές γνώσεις γύρω από την Ευρώπη, παλιά και σύγχρονη. Μπορούμε να διαλέξουμε γλώσσα από 4 σημαίες, οπότε εμείς θα διαλέξουμε την ελληνική.

Το παιχνίδι είναι αποτέλεσμα της δράσης "Bringing Europe to School Teachers" η οποία υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Καλή διασκέδαση!


Φτιάχνοντας puzzles στην Μυθολογία



Θέλετε να παίξετε με την Ιστορία;

Φτιάξτε puzzle. 



Μετακινώντας τα κομμάτια δημιουργήστε την εικόνα που βλέπετε με τον Όλυμπο, την κατοικία των θεών.

Για να φτιάξετε το puzzle πατήστε εδώ

Και αφού εξασκηθήκατε, να ένα ακόμη με τον θεό Ποσειδώνα.

Για να το φτιάξετε πατήστε εδώ.




Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι θεοί του Ολύμπου.

Ας δούμε αναλυτικά τους θεούς του Ολύμπου. Ξεκινάμε με την παρουσίαση από την e τάξη, πατώντας στην εικόνα:


Συνεχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο του μαθήματος από τους Καραλή Κ. και Κανελλόπουλο Κ. πατώντας εδώ.


Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος.
1. Ποιοι είναι οι πιο σπουδαίοι άνδρες θεοί των αρχαίων Ελλήνων;
2. Πού ζούσαν και με τι τρέφονταν;
3. Τι θυμάμαι για τον Δία;
4. Ποιος ήταν ο Ποσειδώνας;
5. Τι γνωρίζω για τον Απόλλωνα;
6. Τι έμαθα για τον Ερμή;
7. Τι θυμάμαι για τον Ήφαιστο;
8. Ποιος ήταν ο Άρης;
9. Τι γνωρίζω για τον Πλούτωνα και τον Διόνυσο;

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη.

Σε ταινιούλες για όποιο παιδί έχει χρόνο και διάθεση...







Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

Στο μάθημα των Θρησκευτικών συναντάμε ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Τι σημαίνουν όμως αυτές οι λέξεις;
Η Παλαιά Διαθήκη είναι μια πολύ παλιά συλλογή βιβλίων που μιλούν για τη συμφωνία (αυτό σήμαινε η λέξη διαθήκη) μεταξύ των Ιουδαίων και του Θεού. 
Η Καινή Διαθήκη μιλάει για τη ζωή του Ιησού Χριστού. 
Και τα δύο μαζί (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) αποτελούν την Αγία Γραφή

Πού ήταν η Ιουδαία ή Παλαιστίνη και η Αίγυπτος που αναφέρονται στις ιστορίες που διαβάζουμε στο βιβλίο; 
Οι χάρτες μας βοηθούν. 









Μαθηματικά – Τάγκραμ.

Τάγκραμ, ένα αρχαίο παιχνίδι



Το τάγκραμ (Tangram) είναι ένα κινέζικο παιχνίδι τύπου puzzle. Δημιουργείται από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (5 τρίγωνα, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τετράγωνο) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες.



Θέλεις να δοκιμάσεις να παίξεις κι εσύ τάγκραμ; 

Ο στόχος σου είναι να καλύψεις το σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το σχήμα αυτό να περιέχει όλα τα κομμάτια και κανένα να μην καλύπτει το άλλο. Πάτησε πάνω στην εικόνα και το παιχνίδι ξεκινά!!!



Για να ζούμε μαζί, χρειαζόμαστε κανόνες.

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος στην 1η ενότητα και 2ο κεφάλαιο.


Στη δική μας τάξη συζητήσαμε τους κανόνες που θέλουμε να βάλουμε για να συνεργαζόμαστε καλύτερα και υπογράψαμε Συμβόλαιο για να τους ακολουθούμε όλοι και όλες. Και να:



Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι άλλοι και εγώ (3ο Θρησκευτικών).

Συνεχίζουμε την 1η ενότητα των Θρησκευτικών και ακούμε το τραγούδι "Εγώ κι εσύ μαζί" σε μουσική Randy Newman, ελληνικούς στίχους του Τζίμη Πανούση και με ερμηνείες από τον Τζίμη Πανούση και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Το τραγούδι προέρχεται από την ταινία κινουμένων σχεδίων "Toy story".



Ακολουθεί  το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γης" σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και μουσική του Μίμη Πλέσσα.



Ολοκληρώνουμε το μάθημά μας με το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ "Ο εγωιστής γίγαντας"


Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν οι πόρτες του σχολείου είναι κλειστές.

Στο μάθημα της Γλώσσας είδαμε διαφορετικά σχολεία απ' όλον τον κόσμο. Γνωρίσαμε πώς ήταν παλιά τα σχολεία και οι δυσκολίες που είχαν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Σήμερα με την ευκαιρία που διαβάζουμε το ποίημα του σπουδαίου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ "Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά"  ανακαλύπτουμε τις δυσκολίες που βρίσκουν παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου να προσεγγίσουν ένα σχολείο. Μας βοηθάει η ιστοσελίδα του Μικρού Αναγνώστη και η οργάνωση ActionAid. Πατάμε στην εικόνα και περιηγούμαστε στον χάρτη.







Ασκησούλες στην εισαγωγή στην Ιστορία.

Συμπληρώνουμε την άσκηση με τα κενά. Γράφουμε στα κενά τις λέξεις που λείπουν (με τόνους) και μετά πατάμε  "Έλεγχος" για να δούμε  αν οι απαντήσεις μας  είναι σωστές. Χρησιμοποιούμε  το κουμπί "Βοήθεια" για να μας  φανερωθεί ένα γραμματάκι από την απάντηση. Δεν το χρησιμοποιούμε όμως συχνά γιατί θα χάσουμε βαθμούς. Πατάμε στην εικόνα και αρχίζουμε. Καλή επιτυχία!




Συνεχίζουμε με ένα σταυρόλεξο για την Τιτανομαχία. Πατάμε μέσα στο σταυρόλεξο τον αριθμό της λέξης την οποία θέλουμε να συμπληρώσουμε και τότε θα εμφανιστεί η πρόταση που πρέπει να απαντήσουμε. Γράφουμε εκεί την απάντησή μας και έπειτα πατάμε το κουμπί "Εισαγωγή απάντησης". Αν χρειαστούμε βοήθεια πατάμε το κουμπί "Βοήθεια" και ένα γράμματάκι από την απάντηση θα μας φανερωθεί. Δεν το χρησιμοποιούμε όμως συχνά γιατί θα χάσουμε βαθμούς. Πατάμε στην εικόνα και αρχίζουμε. Καλή επιτυχία!


Πηγή η e τάξη

Επιστροφή στο σχολείο.


Αναδημοσίευση από ΤVXS
Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς και πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (δυστυχώς όπως κάθε χρόνο) ο τομέας της εκπαίδευσης γενικότερα, τα παιδιά όπως και να έχει, καλούνται να βρουν τους σχολικούς ρυθμούς τους.

Προσωπικός χώρος
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του παιδιού, τόσες μεγαλύτερες και οι σχολικές του υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο θα μπορεί να ηρεμεί και να συγκεντρώνεται για την μελέτη και τις εργασίες του. Συνήθως αυτός ο χώρος βρίσκεται μέσα στο παιδικό δωμάτιο, και υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία για να είναι αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό ο χώρος γύρω από το γραφείο να είναι τακτοποιημένος. Σημαντικό είναι να μην περιτριγυρίζεται από παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού. Εργονομία και σωστός φωτισμός. Πρέπει για παράδειγμα το παιδί όταν κάθεται στην καρέκλα του, τα πόδια να φτάνουν στο δάπεδο. Τα έπιπλα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού (βοηθάει αν το ύψος της καρέκλας προσαρμόζεται). Επιλέξτε λάμπες γραφείου που δεν δημιουργούν σκιές και φωτίζουν ακριβώς στη θέση εργασίας.
Αν υπάρχει δυνατότητα για φυσικό φωτισμό ακόμη καλύτερα. Τοποθετήστε το γραφείο κοντά στο παράθυρο. Αν το παιδί σας γράφει με το αριστερό, τότε το φως είναι καλό να έρχεται από τα δεξιά, αν γράφει με το δεξί από τα αριστερά. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά ράφια και συρτάρια έτσι ώστε το παιδί να έχει χώρο να εργαστεί στο γραφείο, ενώ τετράδια, ντοσιέ και ότι άλλο χρειάζεται να είναι τακτοποιημένα στα συρτάρια. Μολυβοθήκες και κασετίνες απαραίτητες για να φυλάξουν μολύβια, μαρκαδόρους και άλλη γραφική ύλη. Γενικά το γραφείο πρέπει να «αναπνέει» και να προσφέρει στο παιδί μια «ξεκάθαρη» συνθήκη ηρεμίας.

Αλλαγή νοοτροπίας
Συζητήστε μαζί με το παιδί σας για το ξεκίνημα του σχολείου.  Αν νιώσετε ότι υπάρχουν φοβίες προσπαθήστε να καταλάβετε τι ενοχλεί το παιδί π.χ. ανησυχία αν θα τα καταφέρει, αντιπάθεια για ορισμένους δασκάλους ή ακόμη και συμμαθητές που το ενοχλούν, ακόμη και μαθήματα που δεν του αρέσουν.  Προσπαθήστε να μετατρέψετε τον φόβο σε κίνητρα. «Θυμάσαι που φοβόσουνα τη θάλασσα; Είδες φέτος που έμαθες να κολυμπάς μόνος σου και να κάνεις και βουτιές; Έτσι είναι και με τα μαθηματικά. Ίσως στην αρχή πάρει λίγο περισσότερο χρόνο αλλά να δεις που στο τέλος όλα θα πάνε καλά» Επιδιώξτε διάλογο με τους δασκάλους και προσπαθήστε να βρείτε μαζί τη χρυσή τομή. Μην περιμένετε από τους δασκάλους να κάνουν αυτή τη δουλειά από μόνοι τους και να μπορέσουν επενδύσουν αποκλειστικό χρόνο στο κάθε παιδί. Αυτό σε μια τάξη με περισσότερα από 20 παιδιά δεν είναι εφικτό.

Διαβάζοντας για το σχολείο, στο σπίτι
Το θέμα της σχολικής μελέτης καλώς ή κακώς είναι ένα θέμα που πρωταγωνιστεί στις περισσότερες συζητήσεις μιας οικογένειας. Τα σωστά θεμέλια πρέπει να μπαίνουν από την προσχολική ηλικία όπου δεν υπάρχει μεν το διάβασμα ως μελέτη, αλλά είναι σημαντικό να είναι ήδη εξοικειωμένα με το ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Γενικότερα, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει πως το διάβασμα για την επόμενη μέρα του σχολείου, είναι ένα θετικό «πρέπει» . Καλό είναι να υπάρχει σταθερότητα στις ώρες μελέτης, κάποιου είδους ανταμοιβή, έπαθλο (μια βόλτα, το κάλεσμα ενός φίλου για παιχνίδι, ή κάποιο μικρό δωράκι στο τέλος της εβδομάδας). Συζητήστε μαζί με το παιδί σας για το τι πρέπει να διαβάσει. Βάλτε προτεραιότητες, υπολογίστε πόσο χρόνο χρειάζεται και βάλτε μικρούς στόχους. π.χ.  «πρώτα θα διαβάσεις ιστορία, μετά μπορείς και κάνεις ένα διάλλειμα, να φας ή να πιεις κάτι και μετά συνεχίζεις με τις ασκήσεις των μαθηματικών». Ορίστε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, και μην αφήνετε να γίνει συνήθεια το να χρονοτριβεί το παιδί.  Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και το παιδί χρειαστεί την βοήθεια σας, μην του θυμώνετε και προσπαθήστε με ηρεμία να έχετε το θεμιτό αποτέλεσμα. Φροντίστε μετά το διάβασμα να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και σε αυτό το χρόνο αποφύγετε τις συζητήσεις περί διαβάσματος.
Όσο το παιδί μεγαλώνει, και όσο η σχολική χρονιά προχωρά, τόσο περισσότερο θα εξοικειωθεί με την διαδικασία και θα χρειάζεται όλο και λιγότερο την δική σας επίβλεψη. Όσο πιο ήρεμος είναι ο γονιός στην αρχή της χρονιάς και όσο πιο συχνά εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «όλα θα πάνε καλά» τόσο πιο πολύ θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει το παιδί στο να ξεπεράσει φοβίες, να ανεξαρτητοποιηθεί, να πετύχει στόχους Η επιβράβευση παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και για την εκπλήρωση απλών στόχων. Δεν πρέπει το παιδί να αισθάνεται πως με έναν κακό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα στο σπίτι θα γίνει φασαρία. Σε μικρές ηλικίες οι βαθμοί δεν παίζουν σημαντικό ρόλο είναι βέβαια μια ένδειξη πως κάτι δεν πήγε καλά. Είναι και αυτό ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Γενικά να θυμάστε πως από την μια «πρέπει να μαλλιάσει η γλώσσα σας» και από την άλλη να μην είστε πάντα ο γονιός που κάνει όλη την ώρα κήρυγμα.

Διαχείριση χρόνου για μικρούς και για μεγάλους
Όταν με το καλό ξεκινήσει το σχολείο, συντάξτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα παρέα. Ας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σχολείου και τυχόν εξωσχολικές δραστηριότητες. Σημαντικό είναι να είναι ευανάγνωστο και να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο γραφείο. Η σωστή οργάνωση μας γλυτώνει από άγχη και βοηθάει το παιδί να διαχειρίζεται πιο σωστά το χρόνο του. Αν το παιδί είναι μεγάλο μπορείτε να σχεδιάσετε μαζί στον υπολογιστή το πρόγραμμα του (ας επιλέξει σχέδια και γραμματοσειρά που το ευχαριστεί). Με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να γίνουν τροποποιήσεις εάν χρειαστεί. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσπαθήστε αυτό να μην είναι πολύ φορτωμένο. Ακόμη και οργανωμένες δράσεις που αφορούν στην διασκέδαση του παιδιού αν είναι προγραμματισμένες αποτελούν ένα μεγάλο βάρος. Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο και κάθε ηλικία. Είναι καλύτερο να εντάξετε στο πρόγραμμα του μια καθιερωμένη κοινή σας βόλτα ή γενικότερα κάτι που σας αρέσει να κάνετε παρέα.

Υπολογιστής για το σχολείο και internet
Αν ήρθε η στιγμή να εφοδιαστείτε με έναν υπολογιστή τον οποίο θα τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά το παιδί σας, ή μπορεί να είναι «κοινόχρηστος» για όλα τα μέλη της οικογένειας, σιγουρευτείτε πως ο υπολογιστής διαθέτει το απαραίτητο λογισμικό προστασίας από ιούς και ότι του επιτρέπει να επισκεφτεί μόνο ιστοσελίδες που αφορούν την ηλικία του (parental control). Σημαντικό: Αναθέστε σε κάποιον ειδικό να εγκαταστήσει το απαραίτητο λογισμικό και κρατήστε τους κωδικούς πρόσβασης στις ρυθμίσεις του υπολογιστή μακριά από το παιδί.  Ακούγεται ίσως κάπως… υπερπροστατευτικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να «παρακολουθείτε» τις κινήσεις του παιδιού όλη την ώρα πάνω από τον υπολογιστή.
Κάθε γονιός είναι υποχρεωμένος να προστατεύει το παιδί του και στο κομμάτι που αφορά στο διαδίκτυο η προστασία είναι σημαντική. Σε ότι αφορά τα sites κοινωνικής δικτύωσης ειδικά αν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, προσπαθήστε να το ενημερώσετε το παιδί σας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του. Καλή λύση είναι να προσπαθήσετε μαζί να βρείτε τι πληροφορίες υπάρχουν στον ιντερνετ για τους φίλους του ή για δικούς σας φίλους. Ποιες φωτογραφίες μοιράζονται, τι συζητούν και αν δημοσιεύουν πληροφορίες όπως η ταχυδρομική τους διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου. Συζητήστε παρέα τι θα γινόταν αν ένας άγνωστος μπορούσε να συλλέξει πολλές προσωπικές πληροφορίες και πως θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί. Μετά από συζητήσεις το παιδί πρέπει να καταλάβει τι και πως το δημοσιεύουμε.

Cyber Mobing
Πολλά είναι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που γίνονται θύματα ενός νέου φαινομένου, του cyber mobing. Η βία έχει πολλά πρόσωπα και ένας τρόπος ψυχικής βίας είναι η προβολή στο internet κειμένων, φωτογραφιών και video τα οποία έχουν προσβλητικό χαρακτήρα και εκθέτουν το παιδί. Αν π.χ. ένας φίλος/συμμαθητής (ή μια ομάδα παιδιών) αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο να εκθέσει κάποιον άλλο συμμαθητή του, αυτό είναι κάτι που δυστυχώς γίνεται πολύ εύκολα με όπλο την τεχνολογία. Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Εάν συμβεί κάτι ανάλογο που να αφορά στο παιδί σας μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο νομικό σχετικά με θέματα προσβολής, ψυχικής οδύνης κλπ. Ώστε να αποσυρθεί από το διαδίκτυο το υλικό που τα αφορά. Κάθε γονιός οφείλει να είναι κοντά στο παιδί του όχι για να το κρίνει, αλλά για να το συμβουλεύει , να βλέπει πως νιώθει και με κάθε ευκαιρία να συζητά μαζί του θέματα που το αφορούν. Τα μαθήματα και οι βαθμοί δεν πρέπει να είναι στο μόνιμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Χρόνος για ύπνο και παιχνίδι
Θεωρείται αυτονόητο αλλά είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η ποιότητα του ύπνου συμβάλει στην σωστή απόδοση στο σχολείο. Το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό αφού μέσω της κίνησης και της ανεμελιάς που προσφέρει το παιδί «φορτίζει τις μπαταρίες του». Οφείλουμε λοιπόν, όπως ενδιαφερόμαστε για την μελέτη του παιδιού να φροντίζουμε για το παιχνίδι και τον ύπνο. Ένας σωστός ύπνος πρέπει να ξεκινάει όσο πιο νωρίς από τα μεσάνυχτα γίνεται. Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο (παρόλο που αυτό δεν είναι πάντα δυνατό) και το βιολογικό τους ρολόι έχει άλλο ρυθμό από αυτόν των ενηλίκων ή μικρότερων παιδιών. Όσο πιο πολύ προσεκτικό και συγκεντρωμένο είναι ένα παιδί στο σχολείο (και σε αυτό βοηθάει ο σωστός ύπνος) τόσο πιο εύκολη γίνεται η μελέτη στο σπίτι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβει το παιδί.


Αν στη διάρκεια της χρονιάς τα πράγματα στο σχολείο γίνουν πολύ πιεστικά, αυξηθούν δηλαδή κατά πολύ οι απαιτήσεις, μην περιμένετε να λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα σας. Συζητήστε με άλλους γονείς, με τον δάσκαλο, για να δείτε αν όλα τα παιδιά αντιμετωπίζουν εξίσου το ίδιο πρόβλημα. Αν είναι κοινό, δείτε τι μπορεί να γίνει προκειμένου όλα τα παιδιά να κατανοούν επί της ουσίας την διδακτέα ύλη και όχι ένα υποχρεωτικό οργανόγραμμα που μόνο στην παπαγαλία οδηγεί. Ο ελεύθερος χρόνος είναι κάθε στιγμή ουσιαστικός και οι παύσεις απαραίτητες για να μπαίνουν τα πράγματα σε τάξη.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τιτανομαχία.

Αρχίζουμε την πρώτη ενότητα της Ιστορίας και ασχολούμαστε με το πώς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος. 


Ακολουθεί η παρουσίαση της Τιτανομαχίας από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 1η Ενότητα - 1. Η Τιτανομαχία





Μερικές ερωτήσεις μας βοηθούν να απαντούμε και να θυμόμαστε τα κύρια σημεία του μαθήματος (υλικό από την e τάξη).


Ερωτήσεις:


Τι γεννήθηκε από το Χάος; 
Ποιοι γέννησαν τους Τιτάνες; 
Τι φοβόταν ο Ουρανός και τι έκανε γι' αυτό; 
Ποιος νίκησε τον Ουρανό; 
Ποια παντρεύτηκε ο Κρόνος και ποια ήταν τα παιδιά τους; 
Τι φοβόταν ο Κρόνος και τι έκανε γι' αυτό; 
Πώς η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο; 
Τι έκανε ο Δίας όταν μεγάλωσε; 
Τι ήταν η Τιτανομαχία και πόσο διήρκεσε; 
Ποιοι νίκησαν στην Τιτανομαχία; 
Ποιος πόλεμος ακολούθησε την Τιτανομαχία και ποιος νίκησε; 
Μετά το τέλος των πολέμων τι έκανε ο Δίας; 

Ακολουθεί μία ακόμη παρουσίαση από την e τάξη πατώντας εδώ και το εννοιολογικό σχέδιο του μαθήματος από τους Καραλή Κ. και Κανελλόπουλο Κ. πατώντας εδώ




Το παλιό σχολειό.


Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας "Το σχολείο ταξιδεύει στο χρόνο" βλέπουμε εικόνες από τα σχολεία άλλων εποχών.




και ακούμε το τραγούδι για το παλιό σχολειό.


Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Οι άλλοι κι εγώ (2ο Θρησκευτικών).

Συνεχίζουμε στην πρώτη ενότητα των Θρησκευτικών μας και ακούμε και τραγουδάμε το "Μια νέα αρχή" (Μουσική Lionel Richie, στίχοι στα ελληνικά Τ. Θεοδωρόπουλος, από το διάσημο τραγούδι "We are the world").



Ας ακούσουμε και την πρωτότυπη εκτέλεση στην οποία συμμετείχαν μερικοί από τους πιο διάσημους Αμερικανούς τραγουδιστές.

Ζούμε μαζί, συνεργαζόμαστε και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Αρχίζοντας τη Μελέτη Περιβάλλοντος αναρωτιόμαστε τι ήταν αυτό που έκανε τους ανθρώπους στα παλιά χρόνια να ζουν πολλοί μαζί. Συγκεντρώνουμε τις ιδέες μας σε έναν εννοιολογικό χάρτη.


Στη συνέχεια σκεφτόμαστε τι κατάφερναν με τη συνεργασία αυτοί οι άνθρωποι. Και οι απαντήσεις μας: 


Σήμερα οι άνθρωποι ζουν σε πόλεις και σε χωριά γιατί χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Την αρχική ιδέα πήραμε από την ιστοσελίδα του Ηλία Ηλιάδη (τον ευχαριστούμε).

Τα πιο παράξενα σχολεία του κόσμου.

Αναδημοσίευση από την ipaideia.


Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας "Επιστροφή στα θρανία", βλέπουμε και διαβάζουμε για μερικά πολύ παράξενα σχολεία που υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το σχολείο χωρίς κανόνες και άλλα παράξενα του μαθητικού κόσμου. Σχολικές αίθουσες και διδασκαλία μακριά από τη δική μας πραγματικότητα.

Το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου αποτελεί για τους περισσότερους μαθητές μια μάλλον δυσάρεστη περίοδος: οι καλοκαιρινές πλησιάζουν στο τέλος τους, η επιστροφή στα θρανία και το πρωινό ξύπνημα στριφογυρνά ολοένα και περισσότερο στο μυαλό τους, οι απαραίτητες ετοιμασίες ξεκινούν για τη βαρετή καθημερινότητα στη σχολική αίθουσα.
Ναι, σίγουρα η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν θα είχε περισσότερο πλάκα αν υπήρχε ένα σχολείο όπου θα μπορούσαν οι μαθητές να κάνουν ό,τι θέλουν; Και όμως, υπάρχει!
Υπάρχουν πολλά ακόμη περίεργα και ασυνήθιστα σχολεία ανά τον κόσμο… Σχολικές αίθουσες σε σπηλιές, αποβάθρες τρένων και βάρκες, σχολεία χτισμένα εξ ολοκλήρου κάτω από τη γη, hi-tech χώροι διδασκαλίας, σχολεία φιλικά προς τους ομοφυλόφιλους ή αποκλειστικά για… μάγους.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα παράξενα αυτά σχολεία του κόσμου…

Μάθημα σε βάρκες
Μπορεί σε εμάς να μοιάζει διασκεδαστικό, η ιδέα για τα σχολεία αυτά όμως προέκυψε από μια δυσάρεστη πραγματικότητα: Δύο περίπου φορές το χρόνο, το Μπαγκλαντές πλήττεται από πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο για τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και για τα ίδια τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά.
 Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση Shidhulai Swanirvar Sangstha είχε την ιδέα να κατασκευάσει κατοικίες, κέντρα υγείας και σχολεία που… επιπλέουν. Η οργάνωση λειτουργεί περίπου 100 σχολεία, καθένα από τα οποία αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να έχει ρεύμα, διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς και μια μικρή βιβλιοθήκη.
Τα σχολεία αυτά είναι ταυτόχρονα και… σχολικά. Παραλαμβάνουν τους μαθητές τους από αποβάθρες και σταθμούς τις όχθες των ποταμών και στη συνέχεια «δένουν» κάπου για να ξεκινήσει το μάθημα. Όταν τελειώσουν τα μαθήματα, τα σχολεία-βάρκες επιστρέφουν τους μαθητές στα σπίτια τους και παραλαμβάνουν την επόμενη ομάδα.
Υπολογίζεται πως περίπου 70.000 μαθητές έχουν επωφεληθεί από το πρωτότυπο σύστημα, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2002.

Το σχολείο σπηλιά.
Το δημοτικό σχολείο Dongzhong στεγαζόταν μέσα σε μια σπηλιά στο χωριό Miao της επαρχίας Guizhou της Κίνας. Η ίδια η λέξη Dongzhong σημαίνει «σε σπηλιά». H Guizhou είναι μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας και λαμβάνει ελάχιστη κρατική στήριξη. Αντί να χτίσουν ένα σχολικό κτίριο για τις ανάγκες των μαθητών, οι κάτοικοί της αποφάσισαν το 1984 να ξεκινήσουν να λειτουργούν το σχολείο σπηλιά με 8 δασκάλους και 186 μαθητές.
Ορισμένοι από τους μαθητές έπρεπε να ταξιδεύουν ακόμη και 6 ώρες από και προς το σχολείο προκειμένου να λάβουν την εκπαίδευσή τους. Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στο σχολείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η κίνηση ήταν απαραίτητη διότι η Κίνα δεν ήταν μια «κοινωνία ανθρώπων των σπηλαίων».


Ένα σχολείο καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν πολλοί οι πολίτες των ΗΠΑ που θεωρούσαν πιθανή μια πυρηνική επίθεση από τη Σοβιετική Ένωση. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι της πόλης Αρτέσια στο Νέο Μεξικό αποφάσισαν να χτίσουν ένα υπόγειο σχολείο που θα λειτουργούσε παράλληλα ως καταφύγιο σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Η αυλή του σχολείου χτίστηκε πάνω από τις υπόγειες, χωρίς παράθυρα, σχολικές αίθουσες.
Το Abo Elementary School λειτούργησε μέχρι το 1995, όταν και έκλεισε λόγω αυξημένου κόστους συντήρησης. Ένα νέο σχολείο χτίστηκε πάνω από τη γη, ακριβώς δίπλα στο παλιό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και το Abo μετατράπηκε σε χώρο αποθήκευσης.

Εκπαίδευση από το μέλλον.
Το Σχολείο του Μέλλοντος στη Φιλαδέλφεια (Philadelphia School of the Future) άνοιξε τις πόρτες του στους πρώτους του μαθητές το 2006. Τα βιβλία δεν είναι απαραίτητα και τη θέση τους παίρνουν οι υπολογιστές, ενώ οι καθηγητές δουλεύουν σε «έξυπνους» πίνακες.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της δυσκολίας μαθητών και καθηγητών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, σήμερα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Οι αιτήσεις από υποψήφιους έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια (οι μαθητές γίνονται δεκτοί με κλήρωση) και οι υψηλοί βαθμοί αποτυπώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι απόφοιτοι καταγράφουν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην αγορά εργασίας.

Χωρίς κανόνες ή… κάπως έτσι.
Το Ελεύθερο Σχολείο του Μπρούκλιν (Brooklyn Free School) είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του… ένα ελεύθερο σχολείο. Οι μαθητές είναι εκείνοι που φτιάχνουν τους κανόνες. Το σχολείο είναι διαιρεμένο σε δύο τμήματα: ένα για μαθητές ηλικίας 4-11 ετών και ένα για μαθητές 11-18 ετών. Δεν υπάρχει διδακτέα ύλη και αν οι μαθητές δεν θέλουν να πάνε στο μάθημα, δεν πάνε! Αν θέλουν μπορούν να μελετήσουν μόνοι τους, να παίξουν ή να κάνουν μια βόλτα.
Στο σχολείο αυτό δεν υπάρχουν διαγωνίσματα, μαθήματα για το σπίτι ούτε καν βαθμοί. Αν ένας μαθητής το επιθυμεί, μπορεί να συγκαλέσει σύσκεψη με άλλους μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι λειτουργούν απλώς ως συντονιστές εντός της σχολικής αίθουσας.
Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν το Brooklyn Free School ως πρότυπο για την ανεξάρτητη, δημοκρατική εκπαίδευση, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ιδιαιτέρως μαθητές που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα τυπικό σχολείο. Είναι όμως και ένα μοντέλο που έχει δεχτεί έντονη κριτική, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένα περιβάλλον αδυνατεί να προετοιμάσει τους νέους για τον πραγματικό κόσμο.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι πως μαθητές με πιο ισχνά οικονομικά μέσα, που δεν μπορούν να πληρώσουν για κατ’ οίκον διδασκαλία, στερούνται βασικών γνώσεων που θα έπρεπε να λαμβάνουν στα σχολικά τους χρόνια.


Μάθημα σε αποβάθρα τρένου.
Κάθε μέρα η Inderjit Khurana έπαιρνε το τρένο για να πάει στη δουλειά της και συναντούσε παιδιά που, αντί να βρίσκονται στο σχολείο, ζητιάνευαν. Δασκάλα η ίδια, γνώριζε πως δεν υπήρχε κανένα μέλλον για αυτά αν δεν λάμβαναν την απαραίτητη εκπαίδευση. Ήξερε όμως και ότι δεν μπορούσε να τα αναγκάσει να πάνε σχολείο, γι’ αυτό αποφάσισε να φέρει το σχολείο σε αυτά.
Το 1985 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας στις αποβάθρες των τρένων. Δημιούργησε επίσης την οργάνωση Ruchika School Social Service Organization για να μετατρέψει τις αποβάθρες σε… αίθουσες διδασκαλίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά με ένα μόνο σχολείο. Σήμερα όμως περισσότεροι από 4.000 μαθητές εκπαιδεύονται μέσω αυτού.
Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά των δρόμων αλλά και σε παιδιά φτωχών οικογενειών, οι οποίες με τη σειρά τους λαμβάνουν βοήθεια από την οργάνωση, όπως φάρμακα και τρόφιμα, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους.


Νηπιαγωγεία στο Δάσος
Νηπιαγωγεία χωρίς τοίχους και ταβάνι. Μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται να παίζουν, να εξερευνούν και να μαθαίνουν στη φύση ακόμη και με τσουχτερό κρύο. Η ιδέα έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής στη Γερμανία. Μετά από μια επίσκεψή του σε ένα από τα πρωτότυπα αυτά νηπιαγωγεία δύο περίπου χρόνια πριν, το περιοδικό Spiegel έγραφε: Τα παιδιά κάθονταν σε κύκλο, τραγουδούσαν και έπαιζαν, όπως συμβαίνει σε κάθε νηπιαγωγείο.
Μόνο που εκεί κάθονταν σε κορμούς δέντρων γύρω από τη φωτιά. Κάθε πρωί – ό,τι καιρό και αν κάνει – 21 παιδιά καταφθάνουν στο νηπιαγωγείο αυτό βόρεια του Βερολίνου, ένα από τα περισσότερα από 1.500 νηπιαγωγεία του Δάσους που λειτουργούν στη Γερμανία.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Οι άλλοι κι εγώ (1ο Θρησκευτικών).

Αρχίζουμε με το καινούριο βιβλίο των Θρησκευτικών μας. Συζητάμε για τον εαυτό μας και τους φίλους και φίλες μας. Κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον· να δείχνουμε στους άλλους την αγάπη και τον σεβασμό μας, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις.

Ακούμε και τραγουδάμε τα δύο πρώτα τραγούδια της ενότητας.

"Ένας ίσον κανένας". (Μουσική στίχοι Φοίβου Δεληβοριά, από θεατρικό έργο).



"Γλυκό τσαμπί σταφύλι" (Μουσική Στ. Βασιλειάδης, στίχοι Μ. Γουμενοπούλου, από το ομώνυμο βιβλίο της). 





Καλή σχολική χρονιά!!!

Ξανά στο σχολείο!!! 
Το ιστολόγιο υποδέχεται τους νέους μαθητές και μαθήτριες της Γ1 τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και τους εύχεται καλή σχολική χρονιά με όρεξη, χαρά και δημιουργικότητα! 
Το ιστολόγιο θα είναι δίπλα τους σε κάθε νέα γνώση για να συμπληρώνει τη δουλειά που γίνεται στην τάξη, να ανοίγει νέους ορίζοντες με προσοχή και ασφάλεια και να φέρνει σε επαφή το σχολείο με τους γονείς και την κοινωνία. 
Καλή πλοήγηση!