Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!




ΤΟ Γ1 ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ.

Οι μαθήτριες, οι μαθητές και η δασκάλα τους.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι.


Με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων που έφτασαν, διαβάζουμε το πανέμορφο (και ήδη γνωστό σε μερικούς) παραμύθι "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι" του Ευγένιου Τριβιζά. (Δεν ξεχνάμε και την επικείμενη επίσκεψή μας στους "μυστικούς του κόσμους").
Το βιβλίο έχει πολύ όμορφη εικονογράφηση του Στίβεν Γουέστ και η τελευταία έκδοσή του είναι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (Αθήνα, 2012).

Ήταν κάποτε ένας ποντικούλης που τον έλεγαν Τρωκτικούλη.
Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης κάθε φορά που έβλεπε τα αστεράκια στον ουρανό ήθελε να τ' αγγίξει.
- Παππού, έλεγε στον παππού του, σήκωσέ με, σε παρακαλώ, στα χέρια σου για να αγγίξω ένα αστεράκι.
- Δε γίνεται αυτό που ζητάς, εγγονάκι μου απαντούσε ο παππούς του. Τα αστεράκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τ' αγγίξει κανείς...

"Η ιστορία που σκάρωσε η εύστροφη πένα του Ευγένιου Τριβιζά μπορεί να διαβαστεί ανά πάσα στιγμή, σε κάθε εποχή του χρόνου. Η υπογραφή του εγγυάται ότι οι αναγνώστες δε θα σκοντάψουν πάνω σε ηθικοπλαστικά διδάγματα, αλλά θα ταξιδέψουν σε όμορφα νοήματα με βοηθούς το χιούμορ και τη φαντασία". (Από κριτική για το παραμύθι).

Και τώρα η ταινία που γυρίστηκε βασισμένη στην ιστορία του ποντικούλη Τρωκτικούλη.
Η βραβευμένη ταινία "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι" είναι ελληνική ταινία τρισδιάστατων ψηφιακών κινουμένων σχεδίων (3D animation), συμπαραγωγή της ΕΡΤ και της Time Lapse Pictures σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι σε σκηνοθεσία των Παναγιώτη Ρέππα και Άγγελου Ρουβά, σενάριο του ίδιου του συγγραφέα και με μουσική του Πλάτονα Ανδριτσάκη και Νίκου Παπαδογούλα.



Και με αυτή την ευκαιρία η δασκάλα σας η κυρία Λίνα, που σας αγαπάει και σας σκέφτεται πολύ, σας εύχεται :


"Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα
και ο νέος χρόνος να σας βοηθήσει να πιάσετε το αστεράκι των ονείρων σας. Θα τα καταφέρετε με αγάπη και προσπάθεια!"

Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα!!!


Ήτανε κάποτε μια μάγισσα που τη λέγανε Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη. Η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Πάρα πολύ κακιά. Τόσο κακιά ήταν που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Αλλά πιο πολύ απ' όλα η μάγισσα Φρικαντέλα μισούσε τα κάλαντα!

Η µάγισσα Φρικαντέλα είναι τόσο μα τόσο κακιά, που µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δεν χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Φυσικά δεν της αρέσουν τα παραμύθια με καλό τέλος αλλά μόνο με κακό τέλος και εννοείται ότι, πάνω απ’ όλα, µισεί τα κάλαντα. Δεν ήθελε να ακούει καθόλου κάλαντα έτσι όταν την παραµονή της πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια μέσα στο κάστρο.


Ξεκινάει λοιπόν μια συναρπαστική περιπέτεια, από αυτές που μόνο ο Ευγένιος Τριβιζάς ξέρει να περιγράφει τόσο καλά, μέσα στο κάστρο της µάγισσας. Με τη συμμετοχή των παιδιών – αναγνωστών, γιατί είναι ένα διαδραστικό παραμύθι, τα παιδιά που έχασαν τις φωνές τους µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστια­νό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους στα μαγικά δωµάτια του κάστρου.


Η Φρικαντέλα κυκλοφόρησε το 2003 και έγινε ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των μικρών αναγνωστών, κάνοντας αλλεπάλληλες εκδόσεις και τοποθετώντας το βιβλίο στην κατηγορία των bestsellers. Η απολαυστική αφήγηση από τον αγαπημένο παραμυθά μικρών και μεγάλων Ευγένιο Τριβιζά δίνει άλλη μουσική και άλλο χρώμα στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Έτσι αντί για αρχιμηνιά και αρχιχρονιά θα ακούσουμε τα παιδιά, τα οποία μεταμορφώνει συνεχώς η μάγισσα για να σταματήσουν να τραγουδάνε τα κάλαντα, να κοάζουν «αρχιμηνιάξ κι αρχιχρονιάξ ψιλή μου δέντρο κουάξ κουάξ» ως βάτραχοι, να νιαουρίζουν «αρχιμηνιάρ κι αρχιχρονιάρ ψιλή μου δέντρο νιαρ νιαρ» ως γάτες και ούτω καθεξής χωρίς όμως ποτέ να σταματούν. Διασκεδαστικό, ευρηματικό, επίκαιρο κάθε πρωτοχρονιά και όχι μόνο και ευχάριστο για όλους. Στην έκδοση αυτή το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτημα µε τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μικροί και μεγάλοι.

Εμείς ασχολούμαστε με το αγαπημένο αυτό χριστουγεννιάτικο βιβλίο και με την ευκαιρία των γιορτών, αλλά και γιατί τον μήνα Ιανουάριο θα επισκεφθούμε τους "μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά" στην Αθήνα και θα παίξουμε εκεί.

Να και η ανάγνωση του παραμυθιού της Φρικαντέλας, από την ομάδα "Τρεις κι ο κούκος":




Πηγές η biblionet και το bookbar.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

"Δυο αστέρια αγκαλιά".

Η ομάδα θεάτρου "Δον Κιχώτες" ετοίμασε για μας και ήρθε στο σχολείο μας και μας παρουσίασε χτες Τρίτη, το έργο "Δυο αστέρια αγκαλιά" της Ασπασίας Κωβαίου. 
Στο έργο πρωταγωνιστούν δυο Καλικατζαρίνες μεγαλωμένες  μακριά από τα Χριστούγεννα. Η γριά Κουκουβάγια αποφασίζει να τους πει την αλήθεια. Για να βρουν τα Χριστούγεννα πρέπει να ακολουθήσουν - κλασικά -  το φωτεινό αστέρι. Μα τι θα γίνει αν αυτό δεν είναι ένα, αλλά δυο αστέρια ...  αγκαλιά; Είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι του; Πώς μεταμορφώνονται τα εμπόδια σε εμπειρίες; Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να φτάσεις στον προορισμό; 
Μια αλλιώτικη Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με πολύ παιχνίδι και συμμετοχή που την ευχαριστηθήκαμε πολύ.  

Να και μερικές φωτογραφίες:






Η Αργοναυτική εκστρατεία σε κινούμενα σχέδια.

Ολοκληρώνοντας την 4η ενότητα μπορούμε να δούμε και τις ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία. Καλή θέαση!

Πρώτο μέρος.



Δεύτερο μέρος.



Τρίτο μέρος.

Επαναληπτικές ασκήσεις στην Αργοναυτική εκστρατεία.




Πατώντας πάνω στην εικόνα κάνουμε επανάληψη σε όλη την 4η ενότητα της Ιστορίας μας. Πηγή, ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.



Από την ίδια πηγή λύνουμε το σταυρόλεξο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Πατάμε στην εικόνα:








Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Φυτά : το αμπέλι.

Συνεχίζουμε την αναζήτηση στα φυτά της ελληνικής υπαίθρου και ανακαλύπτουμε το αμπέλι. Πατάμε στην εικόνα και ανακαλύπτουμε  πληροφορίες για τους ελληνικούς αμπελώνες και βλέπουμε φωτογραφίες. (Οι υπόλοιποι σύνδεσμοι δεν λειτουργούν καλά). Πηγή το φωτόδεντρο.



Βλέπουμε μια μικρή ταινία για το αμπέλι, την ιστορία του και τον τρόπο παραγωγής του κρασιού. (Πιο δύσκολη ταινία).




Ακολουθεί μια ταινία πιο εύκολη. 




Puzzle με τον Ιάσονα.



Πατώντας πάνω στην εικόνα φτιάχνουμε το puzzle. Είναι ο Ιάσονας που παίρνει το χρυσόμαλλο δέρας και τον βοηθάει η Μήδεια.

Καλή επιτυχία!

Η Αργοναυτική εκστρατεία.

Ολοκληρώνουμε την 4η ενότητα με την Αργοναυτική εκστρατεία.
Μπορούμε να δούμε εδώ την εννοιολογική χαρτογράφηση του μαθήματος από τους Κανελλοπούλου Κ. και Καραλή Κ.

Παρουσίαση από τον Ηλιάδη Ηλία.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πελίας και Ιάσονας.

Συνεχίζουμε την 4η ενότητα της Ιστορίας μας. Μαθαίνουμε για τον Ιάσονα τον γιο του Αίσονα και για τη σχέση του με τον θείο του, τον Πελία. 

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος σε επιμέλεια ύλης από τους Κατερίνα Καραλή και Κανέλλο Κανελλόπουλο, πατώντας εδώ.


Συνεχίζουμε με τις σχετικές ερωτήσεις πατώντας στην εικόνα (πηγή η ιστοσελίδα atheo.gr). 




Και ολοκληρώνουμε με την παρουσίαση (πηγή ο ιστοχώρος http://tetartitaxi.weebly.com/).


Το χρυσό κριάρι.

Ας δούμε τι θυμόμαστε από το πρώτο μάθημα της Ιστορίας (4η ενότητα). Παίζουμε πατώντας στην εικόνα και το παιχνίδι είναι από το jele.gr


Στολίζουμε χριστουγεννιάτικα!

Φτιάχνουμε κάρτες με τις ευχές μας και με αυτές ετοιμάζουμε ημερολόγιο για να περιμένουμε τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα ανοίγουμε μία και διαβάζουμε ποιος/ ποια τη ζωγράφισε και τι εύχεται.

 Στολίζουμε το δέντρο της τάξης μας και ένα βιβλίο- δέντρο.
 
 

Η κυρία Γεωργία, η σχολική μας βοηθός στολίζει το καραβάκι μας στην είσοδο και το δέντρο στο γραφείο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Τι όμορφες εικόνες! Ευχαριστούμε πολύ!!!












Καλή αναμονή των γιορτών !!!!

Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.


Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Χαλκίδα.

Επισκεφθήκαμε τα γραφεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Χαλκίδα. Στεγάζονται σε ένα παλιό αρχοντικό, το Κριεζώτειο, στη γειτονιά του σχολείου μας. Το κτίριο ήταν του τελευταίου Τούρκου πασά, διοικητή της Εύβοιας (όταν ακόμα το νησί μας ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους) και μετά είχε αγοραστεί από τον Νικ. Κριεζώτη, οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Μετά το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο της Χαλκίδας και σήμερα πια στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Εύβοιας.

Η επίσκεψή μας είχε ως σκοπό τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασαν και υλοποιούν τα Αρχεία με θέμα "Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα 1943 - 1944" με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Η επίσκεψή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μάθαμε αρχικά τι είναι τα αρχεία, τι υλικό συγκεντρώνουν και σε τι χρησιμεύει αυτή η συγκέντρωση υλικού. Είδαμε τέτοιο παλιό υλικό, όπως τη διαθήκη του Κριεζώτη. Μάθαμε πώς σφραγίζονταν παλιά τα έγγραφα και σφραγίσαμε και εμείς με βουλοκέρι. 
Είδαμε φωτογραφίες και θυμηθήκαμε ότι μάθαμε για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή της Ελλάδας. Καταλάβαμε πόσο δύσκολο ήταν να είσαι παιδί στην περίοδο αυτή και πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα της πείνας. Συζητήσαμε τα φαγητά που τρώμε εμείς σήμερα για μια
εβδομάδα και βρήκαμε σε ένα κρυπτόλεξο διάφορα τέτοια φαγητά. 
Κατόπιν ερευνώντας σε αρχειακό υλικό, συγκρίναμε τα φαγητά που έτρωγαν τα παιδιά εκείνης της εποχής στα συσσίτια που είχαν οργανωθεί. Με τη βοήθεια ενός κρυπτογραφημένου σχεδίου μάθαμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των συσσιτίων
της Κατοχής. 
Δεν μας έλειψαν ούτε τα μαθηματικά. Λύνοντας απλές πράξεις είδαμε να φανερώνονται εικόνες από την εποχή εκείνη και τις μαγείρισσες που ετοίμαζαν τα συσσίτια. Με ένα πρόβλημα (που το λύσαμε στο σχολείο), ανακαλύψαμε ότι περίπου 1000 παιδιά έτρωγαν κάθε μέρα στη  Χαλκίδα στα συσσίτια τα χρόνια εκείνα της σκλαβιάς.

Φεύγοντας πήραμε την προσωπική μας κάρτα του ντετέκτιβ του Αρχείου και υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε.

Να και μερικές φωτογραφίες :

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κάλλια Χατζηγιάννη, προϊσταμένη των Αρχείων, που μας υποδέχθηκε και δούλεψε μαζί με μας, με πολλή υπομονή και καλή διάθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό πατάμε εδώ.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Φυτά : ανακαλύπτουμε την ελιά.

Η 4η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος είναι, στο πρώτο της μέρος, αφιερωμένη στα φυτά. Εμείς φέτος εξαιτίας της επίσκεψής μας στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, ασχοληθήκαμε σε πολλά μαθήματα με τα φυτά και αφήσαμε την ελιά και το αμπέλι που είναι τα πρώτα μας μαθήματα. Έτσι επιστρέφουμε σε αυτά τώρα.
 Στην επόμενη παρουσίαση (από το Φωτόδεντρο), πατώντας πάνω στην εικόνα, ανακαλύπτουμε πολλές πληροφορίες και μπορούμε να δούμε και βίντεο με το μάζεμα των ελιών, την παραγωγή λαδιού και σαπουνιού. 


Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας.

Αρχίζουμε την 4η ενότητα της Ιστορίας με τον ήρωα Ιάσονα. Το πρώτο μας μάθημα αφορά τον Φρίξο την Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας.
Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος σε επιμέλεια ύλης από τους  Κατερίνα Καραλή και  Κανέλλο Κανελλόπουλο, πατώντας εδώ.
Συνεχίζουμε με τις σχετικές ερωτήσεις πατώντας στην  εικόνα (πηγή η ιστοσελίδα atheo.gr). 


Και ολοκληρώνουμε με την παρουσίαση (πηγή ο ιστοχώρος του Ηλιάδη Ηλία).



Ο εφιάλτης της Περσεφόνης.




Στίχοι του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Τραγούδι του 1976.

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.


Με την ευκαιρία της 4ης ενότητας της Γλώσσας "Ο κόσμος γύρω μας". Το ποίημα υπάρχει στο Ανθολόγιό μας.

Για την παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται από τον του ΟΗΕ στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Με αφορμή αυτή τη μέρα, βλέπουμε ταινιούλες και κουβεντιάζουμε.





Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Τα ογδόντα οχτώ ντολμαδάκια.

Στα πλαίσια του προγράμματος "Με αφορμή ένα βιβλίο" που υλοποιεί η τάξη μας, αυτή τη φορά διαλέξαμε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "Τα ογδόντα οχτώ ντολμαδάκια". Το επόμενο δίμηνο θα διαβάσουμε πολλά βιβλία του ίδιου αγαπημένου συγγραφέα μια και προγραμματίζουμε επίσκεψη στον "Μυστικό του κόσμο" τον μήνα Ιανουάριο. Πιο πολλά δεν λέμε τώρα, για να μην φανερώνουμε και όλα μας τα μυστικά...


Τι είναι λοιπόν "τα 88 ντολμαδάκια"; 

 Ένα παράξενο και σπάνιο βιβλίο που το διαβάζουμε ξανά και ξανά και κάθε φορά μας λέει μια άλλη ιστορία.

Στο βιβλίο αυτό, εμείς αποφασίζουμε τι θα γίνει σε όλα τα κρίσιμα σημεία, εμείς αποφασίζουμε πώς συνεχίζεται και πώς τελειώνει η ιστορία!
Εμείς θα αποφασίσουμε δηλαδή αν θα μπει η Έμμα στο καφενείο με τους μάγους, αν το ελεφαντάκι θα χοροπηδήσει στο κρεβάτι του δήμαρχου ή αν θα συναχωθούν τα λιοντάρια της θείας Χαρίκλειας.
Εμείς αποφασίζουμε πού θα ταξιδέψει το αερόστατο, πόσα ντολμαδάκια θα μαγειρέψει ο μάγειρας της Ντολμανδίας και αν ο δράκος θα μάθει να παίζει πιάνο ή όχι.
Καμιά φορά για να βρούμε τη σελίδα με τη συνέχεια που προτιμάμε, πρέπει να λύσουμε ένα αίνιγμα ή να απαντήσουμε σε κάποια εύκολη ή δύσκολη ερώτηση.
Κι αν δε μας αρέσει το τέλος της περιπέτειας που προτιμήσαμε, μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο από την αρχή ξανά και ξανά όσες φορές θέλουμε.
Κάθε φορά το βιβλίο σου θα μας λέει μιαν άλλη ιστορία!

Οι περιπέτειες του μικρού ασβού.

Διαβάζουμε το βιβλίο "Οι περιπέτειες του μικρού ασβού" σε κείμενο του Φιλ Μακμάιλορ,  με εικονογράφηση του Κλιφ Ράιτ από τις Εκδόσεις Ελαφάκι (Αθήνα, 1997). Η επιλογή του βιβλίου εντάσσεται στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας με τίτλο "με αφορμή ένα βιβλίο" με τη συνεργασία και της κυρίας Ελένης Χαριτωνίδου. 

Και να οι εικόνες του βιβλίου :


H περιπέτεια του μικρού ασβού from magdalinikalatheri

Στη συνέχεια ακολουθούμε την εξής διαδικασία: 


1. Αφήγηση του παραμυθιού 

Ο συντονιστής αφηγείται στα παιδιά το παραμύθι «Η περιπέτεια του μικρού ασβού». Σταματά στο σημείο που ο μικρός ασβός νιώθει να απειλείται («… αλλά τα χώματα κι οι ρίζες των δέντρων του’ κλεισαν το δρόμο»).
2. Καταγραφή των φόβων
Ζητά από τα παιδιά να φανταστούν και να γράψουν τους φόβους του μικρού ασβού. Αφήνει λίγα λεπτά γι’ αυτό και συνεχίζει την αφήγηση μέχρι το τέλος της ιστορίας.
3. Ολοκλήρωση του παραμυθιού
4. Προστατευτικοί παράγοντες
Ο συντονιστής ζητά από τα παιδιά να διαβάσουν τους φόβους που είχαν καταγράψει και στη συνέχεια τους ρωτά αν έχουν και τα ίδια τέτοιους ή άλλους φόβους. Τα παιδιά αβίαστα λένε και χωρίς σχολιασμούς τους καταγράφει στον πίνακα. Στη συνέχεια συζητά μαζί τους για το τι μπορεί να μας βοηθήσει όταν φοβόμαστε. Σε κάθε περίπτωση φόβου που γράφτηκε στον πίνακα μπορεί να γραφεί δίπλα και μία λύση (π.χ. φοβάμαι το σκοτάδι, ανάβω ένα φωτάκι). Όταν ολοκληρωθούν όλες οι ιδέες τους, ο συντονιστής τους εισάγει την ιδέα του ονειροσέντονου. Περιγράφει ένα τεράστιο σεντόνι που μας σκεπάζει προστατευτικά όταν κοιμόμαστε, ή όταν φοβόμαστε και τους προτείνει να φτιάξουν ένα. 
5. Κατασκευή ονειροσέντονου 
Αρχικά σε χαρτιά Α4 το κάθε παιδί ζωγραφίζει με εικόνες, αποτυπώνει με χρώματα, γράφει σύμβολα και λέξεις ό, τι νομίζει πως το βοηθά να διώχνει τους φόβους του, ποια είναι εκείνα τα πράγματα που λειτουργούν προστατευτικά για αυτά. Σε χαρτί του μέτρου όλα τα παιδιά κατασκευάζουν το ονειροσέντονό τους, δηλαδή κολλάνε όπου θέλουν το δικό τους Α4 χαρτί και συμπληρώνουν επιπλέον χρώματα, εικόνες κ.λ.π..Ανάλογα με τον αριθμό μπορούν να γίνουν πολλά ονειροσέντονα ώστε στη συνέχεια να σκεπαστούν σε ομάδες τα παιδιά.
6. Παρουσίαση ονειροσέντονου
Τα παιδιά παρουσιάζουν ό,τι κατασκεύασαν και μιλά το καθένα γι’ αυτό που αποτύπωσε. 
7. Δραματοποίηση της διαδικασίας του ονειροσέντονου.
Τα παιδιά ξαπλώνουν (στη μοκέτα, αν υπάρχει) και σκεπάζονται με το ονειροσέντονό τους. Ο συντονιστής ζητά να κλείσουν τα μάτια τους και να σκεφτούν τα προστατευτικά στοιχεία του εαυτού τους.

Και να τα δικά μας προστατευτικά στοιχεία: