Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Επαναληπτικές ασκήσεις στα Γεωμετρικά Χρόνια.

Πατώντας στην πρώτη εικόνα λύνουμε ασκήσεις πολλαπλής επιλογής ενώ στη δεύτερη συμπληρώνουμε το σταυρόλεξο. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου. 




Επανάληψη στα Γεωμετρικά Χρόνια.

Τι μάθαμε :     
                              
Ø Η κάθοδος των Δωριέων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων. Οι Δωριείς επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. (Σπάρτη  - είλωτες – δωρική διάλεκτος)

Ø Τα αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων ήταν ότι σταμάτησε ο μυκηναϊκός πολιτισμός, σταμάτησε να χρησιμοποιείται η γραφή γραμμική Β΄, επικράτησε η δωρική διάλεκτος, πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα, οι τεχνίτες δεν πουλούσαν τα προϊόντα τους, πολλοί άνθρωποι έγιναν δούλοι και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Ø Η κάθοδος των Δωριέων ανάγκασε διάφορα ελληνικά φύλλα να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής (Α΄ αποικισμός). Οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Δωριείς  δημιούργησαν αποικίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία και ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό. Τα έθιμα και οι θρησκευτικές γιορτές  που διατήρησαν, τούς θύμιζαν την κοινή τους καταγωγή. (αποικίες)

Ø Ο σπουδαιότερος ποιητής της αρχαιότητος, ο Όμηρος δημιούργησε δυο μεγάλα ποιήματα (έπη), την Ιλιάδα (Τρωικός πόλεμος) και την Οδύσσεια (οι περιπέτειες του Οδυσσέα). Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και τη θρησκείας τους. Οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
(ραψωδοί – τελετές - έπη)

Ø Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχήματα. Γι’ αυτό η εποχή αυτή ονομάστηκε γεωμετρική.
(κτίρια – αγάλματα – θαλασσινά ταξίδια - αγγεία)










 Ø  Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και     έφτιαξαν το δικό τους   αλφάβητο.

Πατώντας στην επόμενη εικόνα μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη και κάνουμε επανάληψη μέσα από ερωτήσεις. Στη συνέχεια λύνουμε το επαναληπτικό κουίζ. 


Και τώρα το κουίζ.




Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Παρά τον μέτριο καιρό, που μας εμπόδισε να πάμε για περπάτημα όπως είχαμε προγραμματίσει, γιορτάσαμε στο σχολείο μας την 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Φέτος η ημέρα είχε σύνθημα το "Ας κινηθούμε".
Εμείς δουλέψαμε στην τάξη μας με ιδέες για κίνηση, με κατασκευή puzzle, με ζωγραφική, με ταινία, με κολλάζ και συνθήματα και βέβαια με πολλά παιχνίδια κίνησης.  Η κυρία Σόνια και ο κύριος Τάσος, οι γυμναστές μας,  όπως πάντα είχαν ετοιμάσει πρωτότυπα παιχνίδια. Αυτή τη φορά τα μετέφεραν στη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Μερικές φωτογραφίες:






Τα γεωγραφικά μας διαμερίσματα.

Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν το γεωγραφικό διαμέρισμα που ανέλαβαν. Μεγάλη βοήθεια είχαμε από τα παλιά τεύχη του περιοδικού ΓΕΩ που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, ώστε να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες. Ερευνώντας στον χάρτη συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας με στοιχεία όπως τα βουνά, ποτάμια, πόλεις κ.λ.π. και ετοιμάσαμε χαρτί παρουσίασης με φωτογραφίες και τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε. Εξαιρετική δουλειά από όλα τα παιδιά! (Αν και φασαριόζικη...). Μπράβο!!!



 






Στο εργαστήρι ενός αρχαίου αγγειοπλάστη.

Συζητήσαμε στην Ιστορία με αφορμή τα αγγεία που φτιάχνονταν στα Γεωμετρικά χρόνια.  Ας δούμε λοιπόν πώς στα αρχαία χρόνια κατασκευάζονταν και ας προσπαθήσουμε να "ετοιμάσουμε" και ένα δικό μας!
Πατάμε στην εικόνα και μετά σε κάθε μικρότερη εικόνα. Πηγή το φωτόδεντρο.


Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Βρίσκουμε υποκείμενα ή αντικείμενα.

Πατώντας στην επόμενη εικόνα, ψάχνουμε και βρίσκουμε το υποκείμενο,  το ρήμα και το αντικείμενο της πρότασης. Είναι από την ιστοσελίδα του Β. Κίτσιου.


Βρίσκουμε υποκείμενα.

Πατώντας στην επόμενη εικόνα, ψάχνουμε και βρίσκουμε το υποκείμενο ή το ρήμα της πρότασης. Είναι από την ιστοσελίδα του Β. Κίτσιου.


Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η τέχνη και η γραφή.

Την εποχή αυτή δε χτίζονταν µεγάλα κτίρια και τα αγάλµατα ήταν µικρά και άτεχνα. Στα αγγεία ζωγράφιζαν διάφορα γεωµετρικά σχήµατα, γι' αυτό η εποχή ονοµάστηκε γεωµετρική. Μεγάλο γεγονός υπήρξε η χρησιµοποίηση του αλφάβητου.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.


Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.




Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων.

O Όµηρος δηµιούργησε δύο µεγάλα ποιήµατα, την Ιλιάδα και την Oδύσσεια. Oι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς, τους οποίους φαντάζονταν ότι κατοικούσαν στον Όλυµπο.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Δ΄ Κεφ. 3 - Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων


Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με 
το επόμενο.


1η Συνάντηση - ενημέρωση γονέων.

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13.15  το μεσημέρι, συναντιούνται στην τάξη μας οι γονείς μας με τη δασκάλα μας. Θα ενημερωθούν όλοι και όλες για τις εργασίες της τάξης μας, για τις υποχρεώσεις μας, για τις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις και για ό,τι άλλο αφορά στη δουλειά που γίνεται στο σχολείο μας. Θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το καλό όλων μας. Άλλωστε όλοι και όλες, εμάς τα παιδιά αγαπούν και νοιάζονται!



Το κουτί της γραφής.

"Το κουτί της γραφής" της Μπίλης Βέμη, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 1990. Ένα κουτί με εξαιρετικό υλικό για τη γραφή σε διάφορους πολιτισμούς. Κατάλληλο για την 1η ενότητα της Γλώσσας της Δ΄Δημοτικού.

Το κουτί περιέχει τα εξής υλικά :
- Το βιβλίο του εκπαιδευτικού,
- Αφίσα για το ελληνικό αλφάβητο,
- Κηρωμένη πινακίδα και μπρούτζινο αντίγραφο αρχαίου "στύλου",
- Δείγμα αιγυπτιακού παπύρου και γραφίδα από καλάμι,
- Δείγμα περγαμηνής και πένα από φτερό,
- Δείγμα ρυζόχαρτου και κινέζικο πινέλο,
- Μεταλλική πένα της δεκαετίας του 50 και στυπόχαρτο,
- Πλαστικοποιημένες καρτέλες που εικονογραφούν ενότητες-σταθμούς στην τεχνολογία της γραφής,
- 24 καρτέλες με τα γράμματα του αλφαβήτου σχηματισμένα από τα σώματα μικρών μαθητών,
- Ανθολόγιο με παραμύθια και κείμενα για τη γραφή και το αλφάβητο με τίτλο "Μικρές ιστορίες για τη γραφή και το αλφάβητο".

Εμείς στην τάξη μας αφού είδαμε και επεξεργαστήκαμε το υλικό του κουτιού, διαβάσαμε από αυτό το Ανθολόγιο, την ιστορία "Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή" του Ρ. Κίπλινγκ.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Έλληνες δημιουργούν αποικίες.

Oι µετακινήσεις πληθυσµών στην Ελλάδα ανάγκασαν διάφορα ελληνικά φύλα να µεταναστεύσουν. Αιολείς, Ίωνες και ∆ωριείς εγκαταστάθηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία, όπου ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισµό.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Δ΄ Κεφ. 2 - Oι Έλληνες δημιουργούν αποικίες


Ακολουθεί μία διαδραστική  παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.
http://atheo.gr/yliko/isd/2/interaction.html

Η κάθοδος των Δωριέων.

Οι Δωριείς (ένα ελληνικό φύλο, δηλαδή άνθρωποι με κοινή καταγωγή, θρησκεία, γλώσσα και συνήθειες), κατεβαίνοντας από την περιοχή της Πίνδου προς τη νότια Ελλάδα έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Σπάρτη.

Όπως κάναμε και πέρσι, αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Πατάμε στην εικόνα :


Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.

Η ιστορία της Δ΄Δημοτικού: ιστορικές γραμμές.

Φέτος ασχολούμαστε με την ιστορία των Ελλήνων στα αρχαία χρόνια. Μας είναι χρήσιμη η ιστορική γραμμή, για να μπορούμε να καταλάβουμε σε ποια εποχή βρισκόμαστε κάθε φορά. Να μερικές: 

Η πρώτη (του δασκάλου Πάλιουρα Κ.) ξεκινά από την ελληνική προϊστορία, δηλαδή από τους τρεις μεγάλους πολιτισμούς που γνωρίσαμε στην τρίτη τάξη (κυκλαδικός, μινωικός, μυκηναϊκός) και συνεχίζει μέχρι τη γέννηση του Χριστού.


Η δεύτερη αριθμογραμμή των ιστορικών χρόνων της Αρχαίας Ελλάδας (από τη δασκάλα ΒΜ) ξεκινά από το σημείο που αρχίζει και το σχολικό μας βιβλίο : τα γεωμετρικά χρόνια.

Θα τις αξιοποιήσουμε και τις δύο σε όλη τη σχολική χρονιά.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Ελλάδας.

Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος διερευνούμε στην 1η ενότητα, την Ελλάδα. Ασχολούμαστε με τα Γεωγραφικά Διαμερίσματα, που είναι χωρισμένη η πατρίδα μας. Αυτά είναι 9 και να' τα, στον επόμενο χάρτη.


                     

Για εξάσκηση παίζουμε ένα παιχνίδι με τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. To παιχνίδι μας ζητά να δείξουμε με το ποντίκι διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, που γράφονται στο πάνω μέρος του χάρτη. Προσοχή! ο χρόνος τρέχει....
Για να παίξουμε πατάμε εδώ.

Ο Αγιασμός στο σχολείο μας.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί με παρόντες τα παιδιά με τους γονείς τους, τους δασκάλους τους όλους στη θέση τους και με πολλούς επισήμους: ήρθαν στο σχολείο μας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Κώστας Βαρδακώστας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ του Δήμου Χαλκιδέων Σωτήρης Ανυφαντής και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Εύβοιας Αγγελική Φραντζεσκίδου.

Ο Διευθυντής μας Γρηγόρης Δάσκος παίρνοντας το λόγο καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Μεταξύ άλλων τόνισε :"Να κάνουμε την σχολική ζωή πηγή γνώσης και δημιουργίας". 

Από το κανάλι star Κεντρικής Ελλάδας ένα μέρος της εκδήλωσης.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Καλή σχολική χρονιά!



Σας περιμένουμε αύριο στο σχολείο!!! 

Μην ξεχαστείτε! Στις 8.15 για τον αγιασμό, χωρίς τσάντες. Με το μαλακό και από Τετάρτη αρχίζουν τα πάντα!

Καλή σχολική χρονιά με χαρά, πολλή δουλειά, δημιουργικότητα και φαντασία!

Με αγάπη από την κυρία Λίνα.