Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας.

Η γιορτή φέτος διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από τα παιδιά και των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης. Παρουσιάσαμε "Από το ημερολόγιο ενός μουλαριού" διήγημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλλη με αφήγηση από τα παιδιά του Δ1. Στη συνέχεια και από τα δύο τμήματα παρουσιάσαμε  "Τα παιδικά κατοχικά χρόνια". Απαγγείλαμε  ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κικής Δημουλά και Ανδρέα Τσούρα. Διηγηθήκαμε το χρονικό των γεγονότων, δραματοποιήσαμε λογοτεχνικά έργα και τραγουδούν για τον πόλεμο του 1940,  με ταυτόχρονη προβολή εικόνων. 

Αξιοποιήσαμε διασκευασμένα αποσπάσματα σε μορφή θεατρικού δρώμενου από το μυθιστόρημα : «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη. Δραματοποίηση γράμματος από το κείμενο "Το γράμμα" της Αγγελικής Βαρελλά και διασκευάσαμε το διήγημα της Ζωρζ Σαρή «Το ταψί με τις πατάτες» σε μορφή θεατρική.

Παράλληλα τραγουδήσαμε τα τραγούδια :
«Τον πόλεμο τον κάνουνε» τραγούδι σε στίχους Δ. Χριστοδούλου και μουσική Λ. Κόκοτου.

«Ο μικρός στρατιώτης» τραγούδι σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και μουσική Λίνου Κόκοτου.
«Μικρός Λαός» τραγούδι σε στίχους του Γ. Ρίτσου και μουσική του Μ. Θεοδωράκη. 
«Τα λουστράκια», τραγούδι σε διασκευή στίχων του Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
«Το ακορντεόν» τραγούδι σε στίχους Γ. Νεγρεπόντη και μουσική Μ.Λοΐζου. 
«Λίγο ακόμα» τραγούδι σε στίχους Γ. Σεφέρη και μουσική Μ. Θεοδωράκη. 
και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Δάσκος

Η κ. Ηλιοδρομίτη, ομιλήτρια της ημέρας



 

 

Παλιά επαγγέλματα.

Στην ενότητα της Γλώσσας με θέμα το νερό συναντήσαμε τον νερουλά. Ένα παλιό επάγγελμα που στις μέρες μας και στη χώρα μας δεν υπάρχει πια. Ασχοληθήκαμε ακόμα με τον παγοπώλη και τον λούστρο. Το επόμενο βίντεο μας δείχνει και άλλα τέτοια παλιά επαγγέλματα. Μας εξηγεί και τι έκανε ο κάθε ένας επαγγελματίας από αυτούς που μας παρουσιάζει.


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τα γράμματα στην αρχαϊκή εποχή.


Oι ποιητές ασχολούνται µε τα καθηµερινά προβλήµατα των ανθρώπων. Η διδακτική ποίηση θέλει να διδάξει τον άνθρωπο, ενώ η λυρική να τον κάνει να ξεχάσει τους κόπους και τα βάσανα. Oι φιλόσοφοι ψάχνουν να βρουν πώς έγινε ο κόσµος.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Δ΄ Κεφ. 9 - Τα γράμματα

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Το Ευπαλίνιο όρυγμα στη Σάμο.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαϊκής περιόδου είναι το έργο της μεταφοράς νερού στη Σάμο, με την κατασκευή υπόγειου αγωγού κάτω από ένα βουνό. Το έργο σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του ο Ευπαλίνος, μηχανικός από τα Μέγαρα της Αττικής.
Στο επόμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τις προσπάθειες και κατανοούμε τις δυσκολίες που ακόμα και για τη σημερινή εποχή μοιάζουν τεχνικά αξεπέραστες.

Οι λαλίτσες.

Οι λαλίτσες είναι πήλινες σφυρίχτρες που γεμίζονται με νερό, γνωστές από πολύ παλιά στην Ελλάδα. Τα παιδιά τις μισογεμίζουν και μιμούνται ήχους πουλιών. Λέγονται επίσης και νεροσφυρίχτρες, αηδονάκια ή κούκοι. Μικρά και κοίλα κεραμουργήματα που μοιάζουν μερικές φορές με πουλί ή ψάρια, κοκοράκια, σταμνάκια κ.ά.

Έχουν ένα μακρύ στόμιο για φύσημα, σαν ράμφος και ένα άκρο για να κρατιέται, σαν ουρά. Φυσώντας από την τρύπα του ράμφους κι ανοιγοκλείνοντας την τρύπα της ουράς, το νερό που βρίσκεται μέσα αναταράσσεται και παράγει ήχους που μοιάζουν πολύ με κελαηδήματα πουλιών.

Οι νεροσφυρίχτρες ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, σήμερα όμως... σπανίζουν. Μερικά παιδιά όμως μας έφεραν στην τάξη τις λαλίτσες που βλέπετε στις εικόνες! Έτσι γνωρίσαμε από κοντά τις λαλίτσες και παίξαμε, φυσώντας και δημιουργώντας ωραίους ήχους. 

(Πληροφορίες για τις λαλίτσες από το ιστολόγιο του Ηλιάδη Η. ).



Η Περπερούνα, έθιμο για την ανομβρία.

Στα παλιά χρόνια όταν έφθανε το φθινόπωρο χωρίς να βρέχει, οι γεωργοί στεναχωρούνταν. Πώς θα γίνονταν τα φυτά στα χωράφια τους; Πραγματοποιούσαν το έθιμο αυτό που λεγόταν "Περπερούνα". Στο τετράδιο εργασιών της Γλώσσας μας το ίδιο έθιμο το συναντήσαμε με το όνομα "Μπαρμπαρούσα". Στο επόμενο βίντεο το βλέπουμε από ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας.





Ένα πολύ φτωχό ή ορφανό κορίτσι ντύνεται με χλωρά κλαδιά και λουλούδια,περιφέρεται στο χωριό και το καταβρέχουν με νερό ή του δίνουν χρήματα. Ακούγεται το ακόλουθο τραγούδι:



«Περπερούνα περπατεί,
για βροχή παρακαλεί.
Κύριε, ρίξε μια βροχή
μια βροχή καματερή.
Μπάρες μπάρες τα νερά
λίμνες λίμνες τα κρασιά .
κάθε κούτσουρο καλάθι
κάθε στάχυ και ταγάρι,
για να σκάζ' ο αλευράς
γιατί δεν πωλεί ακριβά
και να χαίρεται ο φτωχός
μ' όλη του τη φαμελιά».

Το τραγούδι της Περπερούνας το ακούμε και από τον ομώνυμο δίσκο της Δόμνας Σαμίου, της γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στη συλλογή των παραδοσιακών μας τραγουδιών. Το ακούμε πατώντας στην εικόνα.
Εδώ τα λόγια είναι λίγο διαφορετικά :

Περπερούνα περπατεί
και το Θιό παρακαλεί
για να βρέξει μια βροχή,
μια βροχή, μια σιγανή
για να γέν’ τα στάρια μας
κι τα καλαμπόκια μας.
Μπάρις, μπάρις τα νιρά,
μπάρις, μπάρις τα κρασιά.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής.

Oι ναοί που χτίζονται αυτή την εποχή έχουν δωρικό ή ιωνικό ρυθµό. Από τα έργα της γλυπτικής ξεχωρίζουν οι κούροι και οι κόρες. Τα αγγεία είναι µελανόµορφα ή ερυθρόµορφα.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο μας.

Η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο μας, διοργανώνεται την φετινή σχολική χρονιά από την τάξη μας τη Δ΄. Να οι αφίσες μας και η πρόσκλησή μας. Σας περιμένουμε να έρθετε να μας χαρείτε!





Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.

Με αφορμή την επαφή μας με το εξαιρετικό βιβλίο της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", μια και χρησιμοποιούμε αποσπάσματα και τα δραματοποιούμε στη γιορτή μας, ακούμε από τον Μικρό Αναγνώστη ένα απόσπασμα με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή. Για να το ακούσουμε πατάμε πάνω στην εικόνα του βιβλίου.


.......27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»

Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους τους, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας συνθήματα «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» στους τοίχους και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:

Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή…

«Διαβάστε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη για πολλούς λόγους αλλά έστω και μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές».

Μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη ξεφυλλίζοντας την εργασία των μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηλίου Αττικής.





2ος Παγκόσμιος Πόλεμος σε παρουσίαση.

Την είδαμε και πέρσι και όλα τα παιδιά της τάξης θέλουν να την ξαναδούν. Παρακολουθώντας, λοιπόν, αυτήν την παρουσίαση καταλαβαίνουμε πού άρχισε και πώς εξελίχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Βλέπουμε σε εικονική αναπαράσταση την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Β' Παγκοσμίου πολέμου, κάνοντας ΚΛΙΚ πάνω στην εικόνα. Θυμόμαστε να ανοίξουμε τον ήχο!

H Χαλκίδα το 1940, στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρακολουθούμε βίντεο με αφηγήσεις Χαλκιδέων σχετικά με την Χαλκίδα του 1940 και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (οι αφηγήσεις προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία Κράτους Ν. Ευβοίας).

Πηγή του βίντεο : eviaportal

Στο βίντεο περιλαμβάνονται : 


  • Αφηγήσεις από το πως βρήκε την Χαλκίδα το 1940 καθώς και ιστορίες από το μέτωπο. 
  • Αφήγηση Φώτη Χρυσοστάλη (Η αναχώρηση): εφ. Προοδευτική Εύβοια, 29.10.1981. 
  • "Τα παλληκάρια της Ευβοίας εις την πρώτην θυελλώδη εξόρμησιν του ελληνικού στρατού", εφ. Εύριπος, 17.11.1940. 
  • Επιστολή του Γεωργίου Κουτλή, αδελφού του πεσόντος Παντελή Κουτλή, συλλογή Λ. Ιωαννίδη. 
  • Αφήγηση Φώτη Χρυσοστάλη (Η επιστροφή): εφ. Προοδευτική Εύβοια, 29.10.1981 .

Η Εύβοια στο Β' Παγκόσμιο http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=26793


Η Χαλκίδα στον πόλεμο του 1940 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Οι δεσμοί που ένωναν τους Έλληνες.

Oι Έλληνες, σκορπισµένοι σε πολλά µέρη, έβρισκαν ευκαιρίες ν' ανταµώνουν. Oι πανελλήνιοι αγώνες, τα µαντεία, οι Αµφικτιονίες ήταν µερικές από τις δραστηριότητες που τους έκαναν να νιώθουν ως µέλη µιας µεγάλης οικογένειας.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.





Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τα ποτάμια της Βόρειας Εύβοιας.

Ασχολούμαστε στη Μελέτη με τον τόπο μας, το νησί της Εύβοιας (παλιά νομός και τώρα πια περιφερειακή ενότητα). Παράλληλα στη Γλώσσα μιλάμε για το νερό στη 2η ενότητα και διαβάσαμε για τα ποτάμια. 



Αναζητούμε πληροφορίες για τα δύο πιο σημαντικά ποτάμια της Βόρειας Εύβοιας, τον Νηλέα και τον Κηρέα.

Ο ποταμός Νηλέας.

Ο Νηλέας είναι ποτάμι στη Βόρεια Εύβοια. Πηγάζει βόρεια από το χωριό Κερασιά, αλλά μαζεύει νερά και από πολλά χαμηλά υψώματα της περιοχής. Διατρέχει ολόκληρο σχεδόν τον πρώην Δήμο Νηλέως και εκβάλλει στο Αιγαίο κοντά στη Κρύα Βρύση. Αναμφίβολα ένα τέτοιο όνομα κουβαλάει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Νηλέας και ο δίδυμος αδελφός του Πελίας είναι παιδιά του Ποσειδώνα και της Τυρούς. Μάλιστα συνδέονται έμμεσα και με τον Ενιππέα, διότι ο Ποσειδώνας για να συνευρεθεί με την Τυρώ πήρε την μορφή του Ενιππέα που ήταν ο ωραιότερος από τους ποτάμιους θεούς και με τον οποίο ήταν ερωτευμένη η Τυρώ. Ο Νηλέας και ο Πελίας ήταν και ετεροθαλείς αδελφοί του Αίσονα (γιου του Κρηθέα και της Τυρούς).
Μετά αρχίζουν οι φασαρίες.

Ο Πελίας έδιωξε τον Νηλέα και έγινε βασιλιάς της Ιωλκού. Πήρε μάλιστα τον θρόνο από τον ετεροθαλή αδερφό του Αίσονα. Από τον Πελία διεκδίκησε τον θρόνο ο γιος του Αίσονα, ο Ιάσονας (για τον οποίο μάθαμε πέρσι τόσα πολλά - θυμόμαστε την Αργοναυτική εκστρατεία - αλλά αυτή είναι μια άλλη μυθολογική ιστορία). Όμως και ο Νηλέας δεν κακόπεσε γιατί είναι ο ιδρυτής της πόλης Πύλου στη Μεσσηνία. 


Ο ποταμός Νηλέας διασχίζει ένα ήπιο τοπίο με χαμηλά υψώματα, αλλά μας αποζημιώνει με το φαράγγι της Μπολοβίναινας. Το φαράγγι πήρε αυτό το όνομα από μία ιστορία από την εποχή της τουρκοκρατίας όταν σε μια σπηλιά στο φαράγγι είχαν κρυφτεί πολλοί χωρικοί. Η Μπολοβίναινα βγήκε από τη σπηλιά, την είδαν οι Τούρκοι και για να μην την πιάσουν πήδηξε στο γκρεμό και σκοτώθηκε. Το ποτάμι  με κατεύθυνση από βορρά προς νότο συνεχίζει και μετά από αρκετά χιλιόμετρα στρίβει προς τα ανατολικά και συναντάει τον ποταμό Κηρέα, λίγο πριν τα νερά τους εκβάλουν στο Αιγαίο στο ύψος του οικισμού της Κρύας Βρύσης (πηγές το rivertrekking και η βικιπαίδεια).


Ο ποταμός Κηρέας.

Ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την έκταση της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας κατά μήκος, ενώνεται με τον ποταμό Νηλέα και καταλήγουν στο Αιγαίο στην παραλία Κρύα Βρύση (κοντά στο Πελέκι Κηρίνθου). 
Ο ποταμός αυτός με τις τόσες ομορφιές μαζί με το Νηλέα, συνδέονται με δεκάδες θρύλους και μύθους. «...Εισί δε νυν Ευβοΐται ποταμοί Κηρεύς και Νηλεύς ών αφ΄ού μεν πίνοντα τα πρόβατα λευκά γίνεται, αφ΄ού δε μέλανα...» (Στράβων 449-14). Όπως δηλαδή μας μεταφέρει ο Στράβων (ο αρχαίος γεωγράφος) αλλά και ο Αριστοτέλης, ο Αντίγονος ο Καρύστιος, ο Λίβιος και άλλοι τα ποτάμια της περιοχής είχαν τέτοιες μαγικές δυνάμεις ώστε αν τα πρόβατα έπιναν νερό από τον Κηρέα γίνονταν άσπρα και όταν έπιναν από το γειτονικό Νηλέα μαύριζαν. Έτσι λοιπόν γενικότερα η περιοχή αυτή συνδέθηκε με μεταφυσικά φαινόμενα και με χθόνιες θεότητες. Οι Κήρες για παράδειγμα ήταν θεότητες του βίαιου θανάτου και του ολέθρου, τρεφόμενες με το αίμα των νεκρών πολεμιστών. «Κηρ» ήταν μία έννοια του θανάτου, ενώ ο Κέρβης και ο Κέρβερος, που προέρχονται από την ίδια ρίζα, ήταν γνωστά τέρατα της μυθολογίας. 

Παρόλες όμως τις ετυμολογικές προσεγγίσεις στην ονομασία της περιοχής η μόνη πραγματικότητα, που γίνεται εμφανής είναι πως ο τόπος από την βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα έμοιαζε και μοιάζει με ένα πραγματικό παράδεισο γεμάτο από φως και χρώματα, εντελώς ξένο προς κάθε έννοια σκότους, θανάτου και πλασμάτων της νύχτας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή με το πανέμορφο πλατανοδάσος και τα κρεμαστά γεφυράκια πάνω από το ποτάμι.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τα πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα.

Η επιθυµία για καλύτερη ζωή και οι αγώνες των ανθρώπων έφεραν πολλές αλλαγές στο πολίτευµα: βασιλεία, αριστοκρατία, τυραννίδα, δηµοκρατία.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ


Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.




Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Κατασκευές με τάγκραμ.

Στα Μαθηματικά  κόβουμε τα σχήματα του τάγκραμ, τα χρωματίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε συνδυασμούς. 



Και να τα αποτελέσματα:





 















Νέες αποικίες των Ελλήνων.

Oι Έλληνες εγκατέλειψαν τα χωριά και συγκεντρώθηκαν στις πόλεις. Η πόλη έγινε κράτος µε ακρόπολη και τείχος. Τότε ιδρύθηκαν πολλές αποικίες στα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου. Εκεί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ο ποντιακός ελληνισμός.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.





Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ο κύκλος του νερού στη φύση.

Για να μάθουμε καλά τον κύκλο του νερού, παίζουμε το επόμενο παιχνίδι. Πατάμε στην εικόνα και προσέχουμε γιατί ο χρόνος τρέχει...




Το παιχνίδι φτιάχτηκε από τον δάσκαλο Η. Ηλιάδη και τον ευχαριστούμε.


Παρουσίαση του κύκλου του νερού.

Σε βίντεο βλέπουμε τον κύκλο του νερού στη φύση, από την όμορφη δουλειά που ετοίμασαν τα παιδιά μιας  Δ΄τάξης και η δασκάλα τους Φωτεινή Μαστρογιωργάκη. Μπράβο τους!



Ας δούμε σε μια δική μας εικόνα πού υπάρχει το νερό στη φύση και σε ποιες μορφές εμφανίζεται.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Η Αστραδενή.



Γνωρίσαμε την Αστραδενή μέσα από το μάθημα της Γλώσσας. Το βιβλίο είναι της Ευγενίας Φακίνου από τις εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 1982. Μας άρεσε και ασχολούμαστε περισσότερο στην ώρα της Φιλαναγνωσίας. Διαβάζουμε αποσπάσματα από το βιβλίο (που ολόκληρο θα το διαβάσουμε όταν μεγαλώσουμε περισσότερο, γιατί δεν είναι για την ηλικία μας). Διαλέγουμε τις σελίδες 130-142, 162-166 και 187-190. 

Το πρώτο απόσπασμα υπάρχει και στο ανθολόγιο της Ε΄και ΣΤ' και μπορούμε να το ξαναδιαβάσουμε πατώντας εδώ.

Με την ευκαιρία βρίσκουμε στο χάρτη πού βρίσκεται η Σύμη (ανήκει στα Δωδεκάνησα που είναι τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος των νησιών του Αιγαίου πελάγους). 
Να και μία ταινιούλα που μας παρουσιάζει την πανέμορφη Σύμη. 




Μια και γνωρίσαμε την "Αστραδενή" ας γνωρίσουμε και τη συγγραφέα της, την Ευγενία Φακίνου. Πατώντας πάνω στην φωτογραφία της, διαβάζουμε για τη ζωή και το έργο της. 


Μαθηματικά – Τάγκραμ.


Τάγκραμ, ένα αρχαίο παιχνίδι



Το τάγκραμ (Tangram) είναι ένα κινέζικο παιχνίδι τύπου puzzle. Δημιουργείται από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (5 τρίγωνα, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τετράγωνο) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες.


Θέλεις να δοκιμάσεις να παίξεις κι εσύ τάγκραμ; 

Ο στόχος σου είναι να καλύψεις το σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το σχήμα αυτό να περιέχει όλα τα κομμάτια και κανένα να μην καλύπτει το άλλο. Πάτησε πάνω στην εικόνα και το παιχνίδι ξεκινά!!!