Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η Λερναία Ύδρα και ο Κάπρος του Ερύμανθου.

Ο δεύτερος και τρίτος άθλος του Ηρακλή. Η Λερναία Ύδρα και ο Ερυμάνθιος Κάπρος.


Εννοιολογικός χάρτης του μαθήματος από Κανελλόπουλο Κ. και Καραλή Κ. πατώντας εδώ.

Ακολουθούν ερωτήσεις για να βρίσκουμε τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος (πηγή η e τάξη):

1. Τι ήταν η Λερναία Ύδρα και πού ζούσε;
2. Με ποιον πήγε ο Ηρακλής μαζί να σκοτώσει αυτό το τέρας;
3. Πώς κατάφεραν ο Ηρακλής και ο ανιψιός του να σκοτώσουν τη Λερναία Ύδρα;
4. Τι έκανε ο Ηρακλής στα βέλη του αφού σκότωσε τη Λερναία Ύδρα και γιατί;
5. Τι γνωρίζεις για τον τρίτο άθλο του Ηρακλή με τον κάπρο του Ερύμανθου;

Όπως πάντα στη συνέχεια η παρουσίαση του μαθήματος. Πηγή η ιστοσελίδα : http://tetartitaxi.weebly.com/.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Οι Συλλογές μας.

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας (Τα παιδικά μου παιχνίδια) φέρνουμε τις συλλογές μας στην τάξη. Οι περισσότερες είναι με τάπες και αυτοκόλλητα. Όμως υπάρχουν και συλλογές που διαφέρουν...
Της Σταυριανής οι κάρτες
Του Αναστάση οι τάπες


Του Μάριου οι τάπες.
Της Μιράντας τα αυτοκόλλητα

Της Βάλιας τα αυτοκόλλητα

Της Άννας οι χειροποίητες φατσούλες
Της Άννας τα αυτοκόλλητα


Της κυρίας τα γραμματόσημα
 
 


Του Αντρέα τα γραμματόσημα
Της Σοφίας τα αυτοκόλλητα


Του Κωστή οι κάρτες

Του Άλκη τα αυτοκίνητα

Η γιορτή στο σχολείο μας.

Η Δ΄ τάξη του σχολείου μας διοργάνωσε τη φετινή γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν η κυρία Ειρήνη Βαρλάμη και ο κύριος Βασίλης Κουτκιάς, ο οποίος μίλησε για τη σημαντική αυτή ημέρα που οι Έλληνες πάλεψαν ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό. Η κυρία Νατάσα Σάρλη παρουσίασε τα τραγούδια της χορωδίας.
 

Η γιορτή είχε  μεγάλη επιτυχία. Ακούσαμε αφηγήσεις, είδαμε όμορφα θεατρικά δρώμενα και απολαύσαμε τραγούδια από τη χορωδία μας.Συγχαρητήρια σε όλους και όλες!


Τι σημαίνει πόλεμος;


Με την ευκαιρία του γιορτασμού για την 28η Οκτωβρίου που μαθαίνουμε και θυμόμαστε τον πόλεμο του 1940 - 1944, καλό είναι να έχουμε στο νου και τι σημαίνει πόλεμος. Να μια πολύ όμορφη ταινία για να το καταλάβουμε πιο εύκολα.


Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.

Με αφορμή την πρώτη μας επαφή με το εξαιρετικό βιβλίο της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" (από το Ανθολόγιο διαβάζουμε  και ασχολούμαστε με το απόσπασμα "Οι Γερμανοί και οι πρόκες") ακούμε από τον Μικρό Αναγνώστη ένα απόσπασμα με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή. Για να το ακούσουμε πατάμε πάνω στην εικόνα του βιβλίου.

......27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»
Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους τους, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας συνθήματα «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» στους τοίχους και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:

Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή…

«Διαβάστε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη για πολλούς λόγους αλλά έστω και μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές». (Από το New York Times, Book Review).

Μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη ξεφυλλίζοντας την εργασία των μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηλίου Αττικής.



28η Οκτωβρίου 1940 - Ασκήσεις.

Πατώντας πάνω στην εικόνα βάζω τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη σειρά. Οι προτάσεις μεταφέρονται με σύρσιμο και άφημα.



Πατώντας πάνω στην εικόνα φτιάχνω την αντιστοίχιση των βασικών γεγονότων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.





Πηγή : inschool

Εκλογές στην τάξη μας.

Τόσα συζητήσαμε για τις εκλογές στους Δήμους, αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές και στην τάξη μας. 



Το κουκλοθέατρό μας έγινε παραβάν για τη μυστική ψηφοφορία. Ένα χάρτινο κουτί έγινε κάλπη. Αποφασίσαμε να βάζουμε μέχρι πέντε σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο. Ετοιμάσαμε τα ψηφοδέλτια και ψηφίσαμε. 


Τα αποτελέσματα ανέδειξαν:

Τον Γιώργο για πρόεδρο
τον Κωστή για αντιπρόεδρο
τον Δημήτρη για γραμματέα
την Άννα για ταμία και 
την Δήμητρα Κρ. για αναπληρωτή γραμματέα και ταμία.

Καλή επιτυχία σε όλους και όλες!!!

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Δημήτριος.




Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρησε (= πέθανε με μαρτυρικό θάνατο) επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού περίπου το 306 μ.Χ.


Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Σύντομα ανέβηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού έγινε χριστιανός και σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Εκείνη την εποχή ο χριστιανισμός απαγορευόταν και συχνά οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (που διοικούσαν τον τότε γνωστό κόσμο) έκαναν διωγμούς σε όσους ήταν Χριστιανοί. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συγκέντρωσης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα. Φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., γιατί αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». 
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο αυτοκράτορας διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο. Ο Λυαίος ήταν ένας ειδωλολάτρης, που προκαλούσε τους θεατές του σταδίου ζητώντας από όποιον θέλει να παλέψει μαζί του. Ο Νέστορας, επισκέφθηκε τον Δημήτριο στη φυλακή και ζήτησε την ευλογία του. Ο Δημήτριος τον ευλόγησε με το σύμβολο του σταυρού. Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη. Μάλιστα λέγεται ότι ο Νέστορας φώναξε «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι» (δηλαδή Θεέ του Δημητρίου, βοήθησέ με). 
Ο αυτοκράτορας μαθαίνοντάς το, θύμωσε και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, γι’ αυτό και πήρε την ονομασία Μυροβλήτης.

Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο φύλακας και προστάτης της Θεσσαλονίκης. Πολυάριθμες είναι οι απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε χειρόγραφα, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες με σκηνές από το βίο, το μαρτύριο και τα θαύματά του.
Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 26η Οκτωβρίου. Η μνήμη του μαθητή του Αγίου Νέστορα γιορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου                                 

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος. 

Μετάφραση

Η οικουμένη βρήκε μεγάλο προστάτη στους κινδύνους, εσένα αθλοφόρε, ο οποίος σύντριψες τα έθνη. Όπως λοιπόν γκρέμισες τον εγωισμό του Λυαίου, ενθαρρύνοντας τον Nέστορα στο στάδιο, έτσι Άγιε Μεγαλομάρτυρα Δημήτριε, ικέτευε το Χριστό, ώστε να χαρίσει και σε μας την ευλογία και το έλεός του.

Πηγές : 




Στη Χαλκίδα υπάρχει ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και Μητροπολιτικός ναός και εκεί πηγαίνει το σχολείο μας για εκκλησιασμό. Είναι παλιά εκκλησία ανακαινισμένη στα 1814, πάνω σε παλιότερο μικρότερο ναό. Φαίνεται ότι από τα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε εκκλησία στο ίδιο σημείο. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου μάλλον επισκευάστηκε το 1837 στη Χαλκίδα και αυτό το ξέρουμε επειδή στη πρόσοψη του ναού υπάρχει μία επιγραφή που γράφει "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1837", αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρχε από παλιότερα.

                                        
                                            Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Χαλκίδα.

1ος άθλος του Ηρακλή : Το λιοντάρι της Νεμέας.

Συνεχίζουμε τη δεύτερη ενότητα με τη ζωή και τους άθλους του σπουδαιότερου ήρωα των αρχαίων Ελλήνων, του Ηρακλή. Ο 1ος άθλος του Ηρακλή είναι η νίκη του λιονταριού της Νεμέας.


Παραθέτουμε το εννοιολογικό πλάνο του μαθήματος από τους Καραλή Κ. και Κανελλοπούλου Κ., πατώντας εδώ

Ακολουθούν ερωτήσεις για να βρίσκουμε τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος (πηγή η e τάξη):

1. Γιατί ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να κάνει τους δώδεκα άθλους;

2. Πώς ήταν το λιοντάρι της Νεμέας, πού ζούσε και τι έκανε καθημερινά;

3. Πώς ο Ηρακλής κατάφερε να σκοτώσει το λιοντάρι;

4. Πώς λέγεται το δέρμα του λιονταριού που πήρε ο Ηρακλής και τι έκανε ο Ευρυσθέας όταν το είδε;

Όπως πάντα στη συνέχεια η παρουσίαση του μαθήματος. Πηγή η ιστοσελίδα http://tetartitaxi.weebly.com/.


Ασχολίες των κατοίκων.

Πατώντας πάνω στην εικόνα και μετά διαλέγοντας την καρτέλα "Ασχολίες" μπορούμε να διαλέξουμε ταινίες για να δούμε και να συζητήσουμε το πώς ο τόπος που ζει ένα άνθρωπος έχει σχέση με τη δουλειά που κάνει. 


Υλικό από το φωτόδεντρο.

Ξεχωρίζω τους τόπους.

Πατώντας πάνω στην εικόνα βλέπω φωτογραφίες από πολλά και διαφορετικά μέρη. Τι τόποι είναι; Ορεινοί, πεδινοί ή παραθαλάσσιοι;



Υλικό από το φωτόδεντρο.

Ο τόπος μας με χίλια πρόσωπα.

Η 2η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στον τόπο μας. Σε όλους τους τόπους της Ελλάδας, είτε είναι σε βουνό, είτε σε πεδιάδα, είτε σε νησί και δίπλα στη θάλασσα. Με αυτούς θα ασχοληθούμε. Θα τους εξερευνήσουμε και θα δούμε τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για να τους κάνουμε καλύτερους. 



Ιδέα από τον συνάδελφο Ηλ. Ηλιάδη.

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες, αρχίζουμε να μαθαίνουμε και να συζητάμε αυτά τα γεγονότα.

Παρακολουθώντας αυτήν την παρουσίαση καταλαβαίνουμε πού άρχισε και πώς εξελίχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Βλέπουμε λοιπόν, σε εικονική αναπαράσταση την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Β' Παγκοσμίου πολέμου, κάνοντας ΚΛΙΚ πάνω στην εικόνα. Δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε τον ήχο!




Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η γέννηση του Ηρακλή.

Αρχίζουμε τη δεύτερη ενότητα με τη ζωή και τους άθλους του σπουδαιότερου ήρωα των αρχαίων Ελλήνων, του Ηρακλή. 

Παραθέτουμε το εννοιολογικό πλάνο του μαθήματος από τους Καραλή Κ. και Κανελλοπούλου Κ., πατώντας εδώ

Ακολουθούν ερωτήσεις για να βρίσκουμε τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος (πηγή η e τάξη):
1. Ποια ήταν τα παιδιά της Αλκμήνης και ποιον είχαν πατέρα;
2. Πώς πήρε το όνομά του ο Γαλαξίας μας;
3. Τι έστειλε η Ήρα στην κούνια των δύο μωρών όταν ήταν 8 μηνών;
4. Πώς κατάλαβαν όλοι τη θεϊκή καταγωγή του Ηρακλή;
5. Ποια παντρεύτηκε ο Ηρακλής και πού κυβέρνησε;
6. Τι κακό του προκάλεσε τότε η Ήρα, που πότε δεν ξέχασε το μίσος του γι' αυτόν;
7. Ποια ήταν η ιέρεια του Απόλλωνα και τι του είπε πώς έπρεπε να κάνει για να τον συγχωρήσουν οι θεοί;



Όπως πάντα στη συνέχεια η παρουσίαση του μαθήματος. Πηγή η ιστοσελίδα http://tetartitaxi.weebly.com/.

Χάρτης με τα ταξίδια του Ηρακλή




Ο χάρτης είναι από το πολύ καλό βιβλίο Μυθολογίας "Ηρακλής" του Μενέλαου Στεφανίδη σε εικονογράφηση του Γιάννη Στεφανίδη, εκδόσεις Αφοί Στεφανίδη, Αθήνα 2013.

Πατώντας πάνω στον χάρτη ανοίγει σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Γνωριμία με το νησί των Πυροτεχνημάτων και τους ήρωές του.

Στο μάθημα της Γλώσσας στη 2η ενότητα και στο τετράδιο Εργασιών συναντάμε για πρώτη φορά τους ήρωες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων. Εκεί  ζει ο Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένος συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά. 

Το νησί των Πυροτεχνημάτων δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί. Έχει ηφαίστεια πυροτεχνημάτων, ένα δάσος με πασχαλιές, τρεις καταρράκτες χαρτοπόλεμου, ένα ποτάμι με πεταλουδόψαρα, μια σπηλιά με μυστικά κι ένα λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια. Να ποιοι είναι μερικοί από  τους πιο σημαντικούς ήρωες που κατοικούν μαζί του και που οι περισσότεροι είναι ζώα.

 


 




Εικόνες του Β. Παυλίδη από το παιδικό περιοδικό ΡΟΔΙ (τεύχος 1 – Νοέμβριος 1993 – Β΄περίοδος).

Κυκλοφορούν πολλά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά με ιστορίες από το νησί των Πυροτεχνημάτων. Τις βρίσκουμε εδώ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Επανάληψη 1ης ενότητας Ιστορίας.

Πατώντας στην επόμενη εικόνα μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη και κάνουμε επανάληψη μέσα από ερωτήσεις. Πατάμε στο κουμπί κάτω δεξιά που λέει επόμενο.  Στη συνέχεια λύνουμε το επαναληπτικό κουίζ.


Το επαναληπτικό κουίζ. Πατάμε στην εικόνα και μετά στην  έναρξη.




Περί θεών.

Άλλο ένα παιχνίδι, ερωτηματολόγιο για τους θεούς του Ολύμπου, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Πατάμε πάνω στην εικόνα και ελέγχουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε ολοκληρώνοντας την 1η ενότητα της ιστορίας, παίζοντας. Σε κάθε ερώτηση μόνο μία είναι η σωστή απάντηση.Καλή διασκέδαση.



Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.

Ζούμε μαζί - Εκλογές - Επανάληψη 4

Το τελευταίο κεφάλαιο της 1ης ενότητας μας έμαθε τις εκλογές και μας οδήγησε στις εκλογές της τάξης. 


Και ένα τελικό σταυρόλεξο. 


Υλικό από το φωτόδεντρο

Ζούμε μαζί - Κοινότητα - Επανάληψη 3

Συνεχίζουμε να θυμόμαστε την ενότητα 1. 


Συνεχίζουμε με την άσκηση συμπλήρωσης κενών για να θυμηθούμε το ποιος και πώς αποφασίζει για τα θέματα της κοινότητας.