Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Επαναληπτικά στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Ολοκληρώσαμε την Ιστορία μας με τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, τον τελευταίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο στην εποχή του χαλκού. Με την ευκαιρία, μερικές επαναληπτικές ασκησούλες.


Από την e τάξη μια σειρά. Πατάμε στην εικόνα και μετά κάθε φορά πάνω εκεί που λέει επόμενη άσκηση. Περιλαμβάνει ασκήσεις από ολόκληρη την ενότητα. 


Από τον ιστοχώρο του Β. Κίτσιου, μια ακόμη σειρά ασκήσεων. Πατάμε στην εικόνα και μετά εκεί που λέει επόμενη άσκηση. 


Από τον ίδιο ιστοχώρο ένα παιχνίδι για τις τοιχογραφίες που ζωγράφισαν οι άνθρωποι και των τριών πολιτισμών της εποχής του χαλκού. Πατώντας στην εικόνα σε κάθε εικόνα τοιχογραφίας, διαλέγουμε τον πολιτισμό στον οποίο ανήκει. 



Ολοκληρώνοντας την επανάληψή μας ένα κουίζ για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό από την ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε.

Η τέχνη των Μυκηναίων.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε και ολοκληρώνουμε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο έκτο και τελευταίο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για την τέχνη των Μυκηναίων.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 10η Ενότητα - 6. Η τέχνη των Μυκηναίων




Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:



Πώς στόλιζαν τα ανάκτορα και τα σπίτια τους;
Τι διαφορές είχαν οι τοιχογραφίες των Μυκηναίων από αυτές των Μινωιτών;
Τι γνωρίζεις για τους αγγειοπλάστες, τους μεταλλοτεχνίτες και τους γλύπτες;
Τι συνέβη μετά τον Τρωικό πόλεμο;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Βίντεο με το μάθημα. 

Για τον Αντώνη Σαμαράκη.

Συναντήσαμε τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη στο βιβλίο της Γλώσσας μας διαβάζοντας το ποίημά του "Ένα παιδί γράφει στον Θεό". 
Μαθαίνουμε περισσότερα γι' αυτόν. (Πηγή η Βικιπαίδεια).



Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Μετά το απολυτήριο από το Β' Γυμνάσιο σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Το 1963 νυμφεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά.
Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.
Έργα του : 

Μυθιστορήματα: Σήμα κινδύνου (1959), Το λάθος (1965), Εν ονόματι (1998).

Διηγήματα: Ζητείται ελπίς (1954), Αρνούμαι (1961), Το διαβατήριο (1973), Η κόντρα (1992), Αυτοβιογραφία 1919- (1996), Γραφείον ιδεών(1962).
Βραβεύτηκε με πολλά βραβεία.

Τον βλέπουμε να μιλάει για το έργο του και τη ζωή του.

Τα βιβλία που παρουσιάσαμε στην τάξη - μέρος 2ο.

Στην επόμενη παρουσίαση βλέπουμε το δεύτερο μέρος από τις δουλειές που ετοίμασαν μερικά από τα παιδιά της τάξης μας στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας. Είναι όλες εξαιρετικές και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους. Μπράβο!!!

Τα βιβλία που διαβάσαμε 2


More presentations from Kalatheri Magdalini

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των σχολείων, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας. Δεν πειράζει, είναι σημαντική ούτως ή άλλως!

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Πρόταση βιβλίου για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.



Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μιλάει για τις Μυκήνες, για πολλές από τις ιστορίες της μυθολογίας και ταυτόχρονα μας εξασκεί σε έξυπνες ασκήσεις γλώσσας.

Είναι το βιβλίο "Χρονοταξιδευτές στην Πύλη των Λεόντων. - Γλώσσα - Ιστορία Γ' δημοτικού" των Καλλιόπη Κύρδη, Τατιάνα Σπανέλλη, Ντόρα Τσιαγκάνη με εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, από τις εκδόσεις 
Μεταίχμιο, 2002. 

Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Άγγιξα το σπαθί του Αγαμέμνονα, ήπια κρασί από χρυσό κύπελλο, φόρεσα περικεφαλαία από κόκαλα αγριογούρουνων...
Με κυνήγησε ένας ληστής μ' ένα μαχαίρι, μακρύ σαν το χέρι μου. Πώς γλίτωσα; Μόνο εγώ το ξέρω! Ε, καλά, το ξέρουν κι η Δάφνη, η Ελένη και ο Ερμόλαος!
Αμ το άλλο; Μίλησα με τον Οδυσσέα! Το φαντάζεστε; Με τον Οδυσσέα τον ίδιο! Δε με πιστεύετε, ε; Ρωτήστε και το Ζαφείρη. Αν δεν έμπαινε σ' εκείνη την τρύπα, τίποτα απ' όλα αυτά δε θα είχε συμβεί..."


Οι αναγνώστες μέσα από τα απορημένα μάτια των ηρώων που μπλέκονται σε απρόοπτες καταστάσεις και την πλούσια εικονογράφηση θα γνωρίσουν το μυκηναϊκό κόσμο, και όχι μόνο.
Πρόκειται για μια διασκεδαστική περιπέτεια που έχει στόχο τη διαθεματική προσέγγιση της ύλης της Γλώσσας, καθώς και μεγάλου μέρους της ύλης της Ιστορίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος της Γ΄τάξης του δημοτικού. Περιέχονται ποικίλες ασκήσεις που αποτελούν μέρος της πλοκής, καθώς και μαθηματικές εφαρμογές.
- Στηρίζεται στις αρχές του νέου αναλυτικού προγράμματος.
- Περιέχει κείμενο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Για όποιο παιδί έχει διάθεση, να εδώ σαν δείγμα, δύο σελίδες του βιβλίου. Αν συμπληρώσουμε τα επίθετα που λείπουν θα έχουμε την περιγραφή του ανακτόρου των Μυκηνών. 

            

            

Μερικά στοιχεία για τη Γραμμική Β, τη γραφή των Μυκηναίων.

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή) χαραγμένους σε πήλινες πινακίδες. Διέφερε όμως από μια πρωιμότερη παρόμοια γραφή, τη Γραμμική Α, που βρέθηκε επίσης στην Κνωσό και στη νότια Κρήτη. Πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β γραφή βρέθηκαν αργότερα στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου στη Μεσσηνία και σε άλλες θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 5.000 κείμενα σε Γραμμική Β (κυρίως πινακίδες και δευτερευόντως αγγεία). Από αυτά γύρω στα 3.000 προέρχονται από την Κνωσό, γύρω στα 1.400 από την Πύλο, γύρω στα 300 από τη Θήβα, 90 από τις Μυκήνες ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από τα Χανιά, τα Μάλια, την Τίρυνθα, την Ελευσίνα, τον Ορχομενό και αλλού. 

Το 1952 οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.

Η γραφή των πινακίδων είναι συλλαβική, δηλαδή κάθε σύμβολο αποδίδει μια συλλαβή (πα, τα, ρο, μα, τι). Περιλαμβάνει περίπου 90 συλλαβογράμματα και 260 ιδεογράμματα που σχεδιάζουν αντικείμενα ή πρόσωπα καθώς και σύμβολα για την απόδοση αριθμών. 

Στα κείμενα των πινακίδων με Γραμμική γραφή Β καταγράφονται διάφορες εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των ανακτόρων που αφορούν κυρίως τη διακίνηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Έμμεσα, όμως, τα ίδια αυτά κείμενα μας δίνουν πληροφορίες για τη διοικητική οργάνωση και τη θρησκευτική ζωή του μυκηναϊκού κόσμου

Πηγή η wikipedia.

Να μερικές εικόνες από τη γραφή των Μυκηναίων.

                                   
Μυκηναϊκή επιγραφή από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.



  
Μερικά από τα ιδεογράμματα της γραμμικής Β.

Συμβολίζουν με τη σειρά άνδρα, γυναίκα, τροχό, αγγείο, κρασί, λάδι.


                                          

Στη συνέχεια από την ιστοσελίδα του Β. Κίτσιου μπορούμε γράφοντας το όνομά μας να μας το μετατρέψει σε γραμμική Β γραφή. Πατάμε στην εικόνα:

Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο πέμπτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τη θρησκεία και τη γραφή των Μυκηναίων.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 10η Ενότητα - 5. Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων





Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:

Ποιους θεούς λάτρευαν οι Μυκηναίοι;
Πού λάτρευαν τους θεούς τους και τι τους πρόσφεραν;
Τι πίστευαν για τους νεκρούς;
Πού έθαβαν τους νεκρούς και πώς;
Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στους θολωτούς τάφους των Μυκηνών;
Τι γνωρίζεις για τη γραφή των Μυκηναίων;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Ακολουθεί βίντεο με την παρουσίαση του μαθήματος.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η καθημερινή ζωή των Μυκηναίων.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο τέταρτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για την καθημερινή ζωή των Μυκηναίων.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:

Τι εμπορεύονταν οι Μυκηναίοι;
Ποιος ονόμασε τις Μυκήνες πολύχρυσες και γιατί;
Γιατί οι Μυκηναίοι ήταν σπουδαίοι πολεμιστές;
Πώς διασκέδαζαν οι Μυκηναίοι;
Τι γνωρίζεις για το ντύσιμο των Μυκηναίων;
Τι γνωρίζεις για το βασιλιά των Μυκηναίων;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.


Όλοι μια αγκαλιά!

Η τελευταία ενότητα της Γλώσσας με τον ομώνυμο τίτλο, μας δίνει την αφορμή και ψάχνουμε τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Μερικές από τις περιπτώσεις που συγκέντρωσε η Action aid παρουσιάζονται στον χάρτη και μπορούμε να τις διαβάσουμε, πατώντας στην εικόνα και μετά στα κόκκινα κυκλάκια. Η εφαρμογή είναι από τον Μικρό Αναγνώστη.

 
                           

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο.

Μια 3D παρουσίαση αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως «Ανάκτορο του Νέστορα». Περίπου 1300-1200 π.Χ.

Η ακρόπολη των Μυκηνών (2).

Μια εξαιρετική παρουσίαση της ακρόπολης των Μυκηνών από τον συνάδελφο Γρηγόρη Ζερβό.






Και μια ταινία που απεικονίζει την ακρόπολη των Μυκηνών σε 3D παρουσίαση.

Η ακρόπολη των Μυκηνών.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο τρίτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για την ακρόπολη των Μυκηνών.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 10η Ενότητα - 3. Η ακρόπολη των Μυκηνών



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Πού βρίσκονται οι Μυκήνες και τι υπάρχει σήμερα εκεί;
Πού ήταν χτισμένη η ακρόπολη των Μυκηνών και από τι ήταν περιτρυγιρισμένη;
Γιατί τα τείχη της ακρόπολης των Μυκηνών λέγονται κυκλώπεια;
Πώς ήταν το ανάκτορο των Μυκηνών και ποιος κατοικούσε εκεί;
Τι άλλα κτίσματα υπήρχαν μέσα στην ακρόπολη;
Πού ζούσε ο λαός;
Τι γινόταν όταν πλησίαζαν εχθροί;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Άσκηση στους Αχαιούς που πήγαν στην Κύπρο.

Πατάμε στην εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Πηγή είναι η e τάξη.


Οι Αχαιοί πήγαν και στην Κύπρο.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο δεύτερο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τους Αχαιούς, που πήγαν και στην Κύπρο και έφτιαξαν πόλεις εκεί.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Γιατί οι Μυκηναίοι ταξίδευαν στην Κύπρο;
Τι γνωρίζεις για την εγκατάσταση των Μυκηναίων στην Κύπρο;
Ποιες σπουδαίες πόλεις ίδρυσαν στην Κύπρο;
Τι δουλειές έκαναν στην Κύπρο;
Τι άλλο έφεραν οι Μυκηναίοι στην Κύπρο;
Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. 

Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες (επανάληψη).

Αρχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο πρώτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τους Αχαιούς, τους πρώτους Έλληνες. 

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Από πού ήρθαν οι Αχαιοί και πού εγκαταστάθηκαν;
Πώς ονόμασαν τον πολιτισμός τους και από ποιους πολιτισμούς επηρεάστηκαν;
Από πού πήρε το όνομά του ο Μυκηναϊκός πολιτισμός;
Ποια είναι τα μυκηναϊκά κέντρα και ποιο το μεγαλύτερο από όλα;
Με τι ασχολούνταν οι Αχαιοί;
Ποιο νησί κατέλαβαν και γιατί;
Τι γνωρίζεις για την εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία;
Ποιος ανακάλυψε τις Μυκήνες;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο από την ηλεκτρονική μας τάξη: Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Παιχνίδια με τα συναισθήματα.

Είναι και οι εκφράσεις του προσώπου μας ή του σώματός μας τρόποι επικοινωνίας; Βεβαίως!!!
Παίζουμε λοιπόν παιχνίδια αναγνωρίζοντας συναισθήματα! 

Το πρώτο είναι παιχνίδι μνήμης με κάρτες και το δεύτερο είναι παιχνίδι για δύο παίκτες. 




Πηγή το φωτόδεντρο.

Λύνουμε μυστικούς κώδικες.

Στην 8η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος που συζητάμε για την επικοινωνία, βρίσκουμε στο βιβλίο μας ένα μυστικό κώδικα και τον λύνουμε. Στην επόμενη εικόνα (από το Φωτόδεντρο), πατώντας, βρίσκουμε και άλλον έναν και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δικούς μας.


Η τηλεόραση μέσα από σκίτσα.

Συνεχίζοντας την 8η ενότητα στη Μελέτη περιβάλλοντος με θέμα την τηλεόραση.
Βλέπουμε τηλεόραση. Μερικοί και μερικές πιο πολύ, άλλοι /άλλες πιο προσεκτικά. Σκεφτόμαστε ό, τι βλέπουμε, το κρίνουμε; 
Μερικά κωμικά σκίτσα με θέμα την τηλεόραση ως τροφή για τη σκέψη μας. 



Η επικοινωνία από παλιά μέχρι σήμερα.

Στα πλαίσια της 8ης ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα την επικοινωνία βλέπουμε, μέσα από τα σκίτσα του Ζήση Παπαγεωργίου (σπουδαίου Χαλκιδέου σκιτσογράφου) την ιστορία της.



Ενημερωνόμαστε με χίλιους τρόπους.

Στο 3ο κεφάλαιο της 8ης ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος ενημερωνόμαστε με πολλούς τρόπους και τους ανακαλύπτουμε μέσα από δραστηριότητες.

Από το φωτόδεντρο βάζουμε σε σειρά τη λειτουργία του δορυφόρου στην επικοινωνία. 




Από το εκπαιδευτικό λογισμικό του μαθήματος και της αντίστοιχης ενότητας , όπου βρίσκουμε πλήθος υλικού, ξεχωρίζουμε και αναρτούμε εδώ ένα απλό παιχνίδι για τη λειτουργία του δορυφόρου. Μετακινούμε τον πάνω δορυφόρο και βλέπουμε πώς χαλάει η εικόνα της τηλεόρασης.

Επικοινωνούμε;

Αρχίζουμε την 8η και τελευταία ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος και εξετάζουμε την επικοινωνία. Πώς επικοινωνούμε, με ποιους τρόπους; 
Στις επόμενες εικόνες πατώντας, έχουμε τη δυνατότητα με μετακίνηση να ταιριάξουμε τις αντιστοιχίσεις τις σχετικές με την επικοινωνία. 
Πηγή το φωτόδεντρο.







Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Μέτρηση μάζας : ασκήσεις.

Πατώντας στην εικόνα λύνουμε ασκήσεις με ζυγίσματα. Είναι από την eτάξη.


Πατώντας στο κάτω μέρος εκεί που λέει επόμενη άσκηση μπορούμε να λύσουμε και άλλες ασκήσεις με κιλά και γραμμάρια.

Μετράμε με κιλά : επανάληψη.

Μαθαίνουμε τη μέτρηση της μάζας. Δηλαδή ζυγίζουμε και βρίσκουμε πόσα κιλά ή πόσα γραμμάρια ή πόσους τόνους ζυγίζει κάτι. 
Θυμόμαστε ότι : 

και ότι οι μετατροπές στα κιλά είναι οι επόμενες:
Για εξάσκηση παίζουμε τα επόμενα παιχνίδια. 

Μεταφέρουμε πάνω στη ζυγαριά τα σωστά σταθμά ώστε να σχηματιστεί το βάρος του ζώου και πατάμε στο κέντρο το ν για να ελέγξουμε αν είναι σωστό το αποτέλεσμά μας. (Από το jele.gr).


Συνεχίζουμε με το επόμενο παιχνίδι ζυγίσματος. 
Πατάμε στην πρώτη εικόνα και διαλέγουμε το κιβώτιο που ζυγίζει κιλά ή το γράμμα που ζυγίζει γραμμάρια. Μετά μετακινούμε με το ποντίκι το δέμα που διαλέξαμε στη ζυγαριά και αριστερά διαλέγουμε το πόσο ζυγίζει. Πατάμε check και αν διαλέξαμε σωστά τρέχει ένα φορτηγό που μεταφέρει γρήγορα το δέμα μας στον προορισμό του. Αν κάναμε λάθος δεν κουνιέται και τότε πρέπει να ξαναγράψουμε σωστά.

Καλό παιχνίδι!