Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Στο δάσος των εξαιρετικών βιβλίων πριν εκπνεύσει το 2021.


Άρθρο της Μαρίζας Ντεκάστρο
Αναδημοσίευση από τον Αναγνώστη

Αγαπώ…
Αγαπώ τα Χριστούγεννα επειδή… όλα τα επειδή που μπορούμε να φανταστούμε στο πιο απλό, πηγαίο και τρυφερό χριστουγεννιάτικο βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις (Ντάνιελ Χάουορθ, μτφρ. Δέσποινα Δανιήλ, Μίνωας)!

Στην ουρά για την Κιβωτό (Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Παπαδόπουλος). Κάλεσε ο Νώε τα ζώα να σωθούν στη γνωστή μας Κιβωτό. Κάποια έκπληξη τα περιμένει! Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι πασίγνωστες ιστορίες, όπως ετούτη η βιβλική, χάρη στην ευρηματικότητα του Αντώνη Παπαθεοδούλου ανασκευάστηκε χωρίς να χάσει το πρότερο περιεχόμενό της!

Ταξίδια στη γνώση και την Ιστορία

Ο εγκέφαλός μας και πώς λειτουργεί (Dr Betina Ip, εικ. Mia Nilsson, μτφρ. Μάρω Ταυρή, Μεταίχμιο).…για να γνωρίσουμε το καταπληκτικό μέσα μας με εικόνες: τον εγκέφαλο, πυρήνα και οδηγό του είναι μας.

Η δική μου ανατομία (Adam Kay, εικ. Henry Paker, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, Κλειδάριθμος). Εκείνο που ονομάζαμε στο σχολείο Ανθρωπολογία μεταμορφώθηκε σε ένα πλήρη χιουμοριστικό οδηγό ανατομίας που εξηγεί τη λειτουργία και του παραμικρού στοιχείου του οργανισμού.


Ο κύκλος των Κυκλάδων (Βάσια Εξάρχου, εικ. Βάσια Εξάρχου, Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη, Κέδρος), ένα περιπετειώδες ταξίδι-παιχνίδι στα κυκλαδονήσια. Οι απρόσμενες συναντήσεις με τα χαρακτηριστικά ζώα των τόπων, μια τράπουλα, χάρτες πειρατικοί και πραγματικοί, οδηγούν τον κάβουρα ερημίτη Φερδινάντο και την φώκια Κονσολίνα, και εμάς τους αναγνώστες, στην ανακάλυψη των αγαπημένων αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Ένας οδηγός που συνθέτει αξιοθαύμαστα την ιστορία, τη μυθολογία, τα έθιμα …καθετί που θα θέλαμε να μάθουμε για τις Κυκλάδες.

Τα σπουδαιότερα γεγονότα στην Ιστορία που δεν μάθατε ποτέ ότι έγιναν την ίδια χρονική περίοδο. (Philip Parker, εικ. Liz Kay, μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη, Διόπτρα). Ένα απολαυστικό βιβλίο αναφοράς που «εικονογραφεί», κυριολεκτικά και μεταφορικά, την παράλληλη εξέλιξη στην ιστορία των πολιτισμών, τη μακρά συγχρονία για την οποία μιλούν οι ιστορικοί.

Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις (Τρέισι Τέρνερ-Άντριου Ντίνκιν, εικ. Λίμπι Βάντερπλουγκ, μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση, Μεταίχμιο). Πώς ήταν να ζεις στην Ιεριχώ πριν από 8.500 χρόνια; Και πώς στο Δελχί το 1660, στο Βερολίνο το 1964 ή στο Μπενίν της Αφρικής το 1500; Τις πόλεις τις μαθαίνεις περπατώντας τις, αλλά και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των βιβλίων. Μια συναρπαστική περιήγηση σε 25 πόλεις, άλλες χαμένες, άλλες κρυμμένες μέσα στη γη, άλλες που τα κατάλοιπά τους εγγράφονται στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό, μητροπόλεις του άλλοτε και του σήμερα. Πόλεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσιάζουν τη ζωή και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που τις κατοίκησαν κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο ή εξακολουθούν να τις κατοικούν μέχρι σήμερα. Ένα εκπληκτικό, μοναδικά εικονογραφημένο βιβλίο, έκδοση των συνεργατών του Βρετανικού Μουσείου, απ’ όπου δεν λείπουν οι χάρτες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η οικονομία, η τέχνη, καθετί που περιλαμβάνει την ιστορία του πολιτισμού.

Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας (Ελένη Σβορώνου, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης, Καλέντης), στη σειρά Μικρές Ιστορίες, Μεγάλα Γεγονότα για πρόσωπα και πράγματα που και συνέβησαν και γεννήθηκαν από τη φαντασία των συγγραφέων τους. Κωνσταντινούπολη, 1931, ένα έτος μετά την υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου φιλίας. Οι καλύτερες σχέσεις των δύο χωρών δίνουν ελπίδες οι οποίες κορυφώνονται με τη ρηξικέλευθη απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει τη Μεγάλη Εκκλησία σε μουσείο. Πώς πήρε την απόφαση; Η Ελένη Σβορώνου δημιουργώντας το μυστήριο για μια χαμένη ψηφίδα από την Αγία Σοφίας, έστησε πολλές αληθοφανείς συναντήσεις μεταξύ του Κεμάλ Ατατούρκ και του Αμερικανού λάτρη της βυζαντινής τέχνης Τόμας Γουάιτμορ ο οποίος συνέβαλε στην απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μνημείο. Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, και των συζητήσεων ανάμεσα στους δυο, η αποκατάσταση της εκκλησίας και το μέλλον της. Όλα ξεκίνησαν από τις σκανταλιές δυο αγοριών που μπλέχτηκαν εν αγνοία τους στα πόδια των δύο υψηλών προσώπων… Μια πραγματική ψηφίδα Ιστορίας!

Ακτιβισμός!

Άμεση δράση για τους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες

Γνωρίζοντας ότι η διαπαιδαγώγηση των νέων ξεκινά από πολύ νωρίς και πώς τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα πρέπει να κοινοποιούνται στους νέους επειδή αφορούν το μέλλον τους, τρία πρακτικά εγχειρίδια που προτείνουν τρόπους άμεσης δραστηριοποίησης. Συνοπτικά, πώς συμμετέχω στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τι μπορώ να κάνω εγώ, πώς αντιμετωπίζω τους άλλους, πώς προστατεύω τον πλανήτη: ερωτήσεις, απαντήσεις και συμμετοχή!

Πώς να αλλάξουμε τα πάντα (Naomi Klein, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, Κλειδάριθμος).

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο (Marnie Willow, εικ. Anne Passchier, μτφρ. Χρύσα Μπανιά, Ψυχογιός).

Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση; Επιλογές ως το άπειρο ( Justin Hancock, μτφρ. Πελιώ Παπαδιά, Παπαδόπουλος), ένα εγχειρίδιο όπου η νομική επιστήμη μεταγράφεται κατάλληλα και συναντά τους νέους παρουσιάζοντας τρόπους για να γίνουν οι κοινωνικές σχέσεις αρμονικές. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση, οι κοινωνίες κινδυνεύουν από αντιδημοκρατικές εκτροπές.


Η απόλαυση των αισθήσεων

Η μαγεία της όρασης, (Romana Romanyshyn, εικ. Andriy Lesiv, μτφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος).

Η μαγεία των ήχων (μτφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος – Βάγια Ζεππάτου), Φουρφούρι.

Ένα φουρφούρι, σε παρασύρει στο στριφογύρισμά του να διαβάσεις τα δύο εικονογραφημένα βιβλία των Romanyshyn και Lesiv για τις αισθήσεις. Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι κάθε στιγμή, και τη σιωπή, το τρίπτυχο με το οποίο αναπτύσσονται οι πληροφορίες. Η εντελώς ιδιαίτερη η τυπογραφία (φλούο χρώματα) δεν χαρακτηρίζει μόνο την ποιότητα του περιεχομένου, αλλά κυρίως την έμπνευση των δημιουργών του.

Η ιστορία της Μουσικής, για παιδιά (Mary Richards& David Schweitzer, εικ. Rose Blake, μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, Καπόν). Η μουσική είναι τα πουλιά, ο άνεμος, τα κύματα, η βροχή, η καταιγίδα, οι σταγόνες που κρατούν τον ρυθμό, είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί με το σώμα του και την ψυχή, η φωνή, τα χέρια, τα όργανα, η γραφή, η συνεργασία, τα υλικά, το περιβάλλον, τα συναισθήματα, μέχρι και να τη ζωγραφίσει μπορεί. Μουσική είναι να νιώθεις, να αλλάζεις ακούγοντας, να ηρεμείς, να συμμετέχεις και να δημιουργείς. Η περιπλάνηση στις μουσικές δημιουργίες αιώνων διαβάζεται και ακούγεται χάρη στην play list που προτείνουν οι συγγραφείς! Πολλές και ποικίλες γνώσεις που συνταιριάζονται αρμονικά σ’ ένα βιβλίο για όλους!


Εγώ και οι άλλοι

Η Ντουλάπα (Στέργια Κάββαλου, εικ. Ζακλίν Πολενάκη, Ποταμός) που κρύβει μέσα της τα μη επιτρεπτά θέλω μας. Τη βρίσκουμε παντού σε οποιοδήποτε σπίτι, σχολείο ή ομάδα. Αγόρια, κορίτσια, οι ταυτότητες, τα στερεότυπα καταρρίπτονται προσεκτικά σε λίγες σελίδες υποστηρίζοντας την ελευθερία των επιλογών κάθε παιδιού. Για ν’ αγαπάμε την κάθε ημέρα, κι εμείς και τα παιδιά. Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί!

Η νέα φωλιά των Μαρσουπιλαμί (Benjamin Chaud, μτφρ. Μαριάννα Ψύχαλου, Μικρή Σελήνη) ή αλλιώς Βάστα με να σε βαστώ για… Η φωλιά της οικογένειας Μαρσουπιλαμί καταστράφηκε από μια καταιγίδα. Ψάχνουν λοιπόν μέρος για να την ξαναχτίσουν, όμως κλαδιά, βράχοι, φύλλα… όλα είναι κατειλημμένα από άλλα ζώα του δάσους. Απογοήτευση; Ναι! Όταν όμως υπάρχει ανάγκη, χτυπάει το καμπανάκι της αλληλοβοήθειας και οι εγωισμοί μπαίνουν στην άκρη. Τα Μαρσιπουλαμί έχουν ουρά, είναι κίτρινα με βούλες, ζουν κάπου που δεν ξέρουμε, όμως στην πραγματικότητα είμαστε εμείς οι ίδιοι!


Έρχονται…

5 Νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα (Τζίμι Φάλον, εικ. Ριτς Ντις, μτφρ. Μάρω Ταυρή, Μεταίχμιο). Ας ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση. Σε 364 μέρες θα ξανάρθουν!

Χρόνια πολλά και καλά!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Επιστήμη στο πνεύμα των Χριστουγέννων... ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα!

 


Ένα πρωτότυπο οnline χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που σας προτείνουν η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου | Ηλικίες: 8-12 (Γ', ΣΤ' Δημοτικού)


- Πώς χωράει μέσα από τις καμινάδες ο Αϊ-Βασίλης;
- Πώς προσγειώνεται τόσο καλά στα τζάκια χωρίς να σπάσει το πόδι του;
- Πώς είναι τόσο καθαρός και φρέσκος και όχι γεμάτος καρβουνόσκονη;

Καυτά ερωτήματα με συγκλονιστικές απαντήσεις από τον γκουρού των παιδικών ιστοριών Βασίλη Παπαθεοδώρου, το πρότυπο Ίδρυμα Ευγενίδου / Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας και φυσικά την Βιβλιοθήκη μας, σε ένα σπουδαίο ONLINE εργαστήριο!

Τρυφερές ιστορίες και απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, θα δώσουν την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα!

Προγράμματα για σχολικές ομάδες Γ΄ έως και Στ΄ Δημοτικού αλλά και για το γενικό κοινό!

Συμμετοχή δωρεάν... Προλάβετε!

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Για σχολεία: 15, 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου, 11:30-12:45
Για κοινό: 20, 21, 27 και 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, 17:30-18:45

Καλό μήνα!

 


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Οδηγός πνευματικής ιδιοκτησίας για μαθητές δημοτικού.

 

Ο συγκεκριμένος οδηγός δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές δημοτικού σχολείου.
Είναι εύκολος στο διάβασμα καθώς μέσα από ερωταπαντήσεις και εικονογράφηση, ενημερώνει με πολύ απλά λόγια για βασικές έννοιες της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού, σε συνδυασμό με τον οδηγό για δασκάλους.
Ο οδηγός είναι διαθέσιμος εδώ:

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Το πρόγραμμα του 5ου Bio-Mechanical Festival της Χαλκίδας.

 


Ξεκίνησε το 5ο bio-Mechanical festival στην Χαλκίδα. Η θεματική του 5ου bio-Mechanical festival στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος συνοψίζεται στον τίτλο Παλίμψηστο #21 και αναφέρεται στην αέναη διαδικασία με την οποία εγγράφεται και σβήνεται το παρελθόν για να επανεγγραφεί το παρόν στον τόπο που μας περιέχει, αφού με αρχιτέκτονα τον χρόνο τα πάντα, γύρω και μέσα μας, δομούνται σε επάλληλες στρώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του 5ου bio-Mechanical festival:

Δευτέρα 5/7/2021 : Φωτεινή Βελεσιώτου

Μουσική

Η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου δύσκολα περιγράφεται. Μια γέφυρα που μας ενώνει με το πιο αληθινό κομμάτι του τραγουδιού και της έκφρασης. Μαζί της ο ταλαντούχος τραγουδιστής Βασίλης Προδρόμου.

Εισιτήριο: 12€ (Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6 και Ταμείο Θεάτρου)


Τετάρτη 7/7/2021 : Lemon

Θέατρο

Μια παράσταση μεταξύ της στεριάς και της θάλασσας. Η ιστορία ενός πιανίστα ο οποίος γεννήθηκε, έζησε, δημιούργησε και πέθανε μέσα σε ένα πλοίο.

Εισιτήριο: 15€ και 12€ (προπώληση Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6, Ταμείο Θεάτρου)

10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26, 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου

Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Θέατρο

Ο θεός Διόνυσος αποφασίζει να κατέβει στον Άδη για να φέρει ξανά στη ζωή τον Ευριπίδη, τον τελευταίο εκπρόσωπο δράματος υψηλής ποιητικής και ιδεολογικής αξίας. Ο δρόμος για τον κάτω κόσμο θα είναι γεμάτος κωμικές ανατροπές και εκπλήξεις.

Παραγωγή: Θέατρο Χαλκίδας

Είσοδος: 10€ (Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6, Πας Γυρεύοντας – Τζιαρντίνι 2, Ταμείο Θεάτρου)

Άνεργοι: ελεύθερη είσοδος (επίδειξη κάρτας ανεργίας)

Ομαδικό: 6€ (άνω των 20 ατόμων)


Τετάρτη 14/7/2021 : Παναγιώτης Μάργαρης: Πρελούδιο στον έρωτα

Μουσική

Το πρελούδιο του έρωτα σηματοδοτεί ένα διαχρονικό ταξίδι προς την ψυχή, το πάθος, την αγάπη, την εσωτερική τρικυμία, την γαλήνη και την συναισθηματική ολοκλήρωση.

Προπώληση: 10€ (Ticket Services, Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6, Καφενείο ΡΕΞ – Τζιαρντίνη 1, Γαλατικό Χωριό, Μητροπολίτου Βασιλείου 58)

Ταμείο Θεάτρου: 15€


Παρασκευή 16/7/2021 : Οδύσσεια μετά την Οδύσσεια

Μουσική

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν μουσική συναυλία έχοντας αφορμή την Ομήρου Οδύσσεια μεταφρασμένη σε κριτική διάλεκτο και την μετάφραση της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη.

Εισιτήριο: 10€ (προπώληση Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6, Ταμείο Θεάτρου)


Τετάρτη 21/7/2021 : Πολιτιστικές διαδρομές

α. 19:30 – 21:00: πεζοπορική διαδρομή 1,5 ώρας (εύκολη) στο λόφο του Βεσσαλά ή Νησί με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

β. 21:30 – 22:30: παρουσίαση μνημείων της περιοχής της Αυλίδας μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.

Οργάνωση: Σύλλογος Σιδερίτης

Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 23/7/2021 : Η Ιστορία ενός μονόφθαλμου

Μουσικοθεατρική παράσταση

Το έργο είναι βασισμένο στην 11η Ραψωδία της Οδύσσειας του Όμηρου και στον «Ερωτικό Πολύφημο» του ποιητή Θεόκριτου του Συρακούσιου. Ο Κύκλωπας Πολύφημος διηγείται στην αγαπημένη του Γαλάτεια την συνάντηση με τον Οδυσσέα από την δική του την πλευρά.

Εισιτήριο: 10€ (προπώληση Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6, Ταμείο Θεάτρου)


Τρίτη 27/7/2021 : Μουσική Πατρίδα

Μουσική

21 τραγούδια των πιο σημαντικών συνθετών μας, Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Λάγιος, Ανδριόπουλος και όχι μόνο. Συνθέσεις με ιδιαίτερη θέση στις καρδιές και στις μνήμες μας, μέσα από την ερμηνευτική δύναμη και την ξεχωριστή ευαισθησία της Δάφνης Ζουρνατζή. Συμμετέχει ο Κώστας Νέλλας Κλασσική κιθάρα.

Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 28/7/2021 : Η Κληρονομιά – Μαριβώ

Θέατρο

Η Κληρονομιά είναι ένα Crash Test του έρωτα. Σε μια εποχή μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα και ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει, άραγε μπορεί κανείς να θυσιάσει 200 χιλιάδες φράνκα προκειμένου να διατηρήσει ακηλίδωτο τον έρωτά του;

Προπώληση: 12€ (Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6)

Ταμείο Θεάτρου: 15€ & 10€ (μειωμένο)



Πέμπτη 29/7/2021 : Mosaic

Μουσική

Εναλλακτικό μουσικό σύνολο το οποίο ερμηνεύει συνθέσεις με επιρροές από την παράδοση της Αν. Μεσογείου και της τζαζ. Το Ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια για την ξενιτειά και τον έρωτα τραγούδια.

Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 30/7/2021 : Τάνια Κικίδη

Μουσική

Η Τάνια Κικίδη επί σκηνής με τραγουδά κομμάτια από το νέο της δίσκο Rock’ n Roll Paradise αλλά και παλιές της επιτυχίες. Μαζί της τα εκ Χαλκίδας «Τρελλά Νερά» μπάντα με ανεξάντλητη ενέργεια.

Προπώληση: 10€ (Viva, Θέατρο Χαλκίδας – Βενιζέλου 6)

Ταμείο Θεάτρου: 12€


Δευτέρα 2/8/2021 : 1981-2021, Θέατρο Χαλκίδας μια πορεία 40 χρόνων

Αφιέρωμα

Το Θέατρο Χαλκίδας, το 2021, γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Στα χρόνια δράσης του έχει δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, δρώμενα, αφιερώματα και συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ.

Τελετή λήξης


Παράλληλες εκδηλώσεις


Πέμπτη 1/7/2021 – 20:00 Παραλία Νέας Αρτάκης

Φάτα Μοργκάνα

Περίπατος

Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα είναι η περιοχή της Ν. Αρτάκης. Πρόκειται για μια παραλιακή διαδρομή ενός χιλιομέτρου από τον ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης μέχρι την ακτή Βόλερι.

Περιήγηση: Ευαγγελία Μπασδέκη

Είσοδος ελεύθερη


5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

15 +1 Δρόμοι της Ιστορίας

15+1 τμήματα του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκρότησαν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου 2021 έως και Σάββατο 24 Ιουλίου 2021. Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο 18.00 – 20.00 και Κυριακή 11.00-13.00

Ελεύθερη είσοδος


Κυριακή 4/7/2021 – 19:30 Πινακοθήκη Μυταρά

Έναρξη εικαστικής έκθεσης φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Εικαστική έκθεση

Φοιτητές και φοιτήτριες του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίνουν τη δική του άποψη για την έννοια του παλίμψηστου.

Ωράριο έκθεσης: Καθημερινές 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 6/7/2021 – 19:30 Οικία Βαΐλου

Η παλίμψηστη οικία Βαΐλου
Ξενάγηση

Η αρχαιολόγος Α. Κωσταρέλλη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας μας ξεναγεί και εξηγεί την ιστορία της παλίμψηστης οικίας Βαΐλου.

Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 7/7/2021 19:00 – 1ο Δημοτικό Σχολείο

Οι μικροί ήρωες του σήμερα

Παιδική Παράσταση

Σε όλες τις χώρες του κόσμου ο χρόνος πάγωσε. Ακόμα και στη χώρα των ξωτικών όλα άλλαξαν, μέχρι τη στιγμή που μια μαγική κατασκευή μετέφερε δυο από τα ξωτικά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, στο Θέατρο Χαλκίδας, με σκοπό να μας παρασύρουν στο ταξίδι τους.

Είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 12/7/2021

“Φωτογραφικά Παλίμψηστα”

Δύο γυναίκες φωτογράφοι, ανασυνθέτουν

Έκθεση φωτογραφίας

Δύο γυναίκες φωτογράφοι ανασυνθέτουν και αποπειρώνται να αφηγηθούν τη μακρά ιστορία δυο τόπων και των ανθρώπων τους.

Παλίμψηστο σχολείο: Ρούλα Παπαζήση, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αρτάκης 12 έως 18 Ιουλίου, 18:00 – 20:00)

Αυλίδα ένα Παλίμψηστο τοπίο: Μαίρη Μουρσελλά, Πινακοθήκη Μυταρά 4/7 έως 28 18:00 – 21:00

Ελεύθερη είσοδος


Τρίτη 13/7/2021 – 19:00 Πινακοθήκη Μυταρά

Βιολέτα

Κουκλοθέατρο

Σε μια σχολή χορού, μια μπαλαρίνα κατά τη διάρκεια του χορού παρατηρεί τις αλλαγές στη μουσική αλλά και στο σώμα της.. Τελικά μαγεύει με την μουσική της! Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά πάνω στο θέμα της παράστασης και ζωγραφική.

Παραγωγή: Κουκλοθέατρο Κουτουρού

Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 13/7/2021 – 21:00 Κόκκινο Σπίτι

Ο Γιάννης Σκαρίμπας για το ’21 και η αλήθεια

Η φιλόλογος και συγγραφέας Σούλα Παπαγεωργοπούλου μιλάει για το βιβλίο του Γ. Σκαρίμπα «Το ’21 και η αλήθεια».

Είσοδος ελεύθερη


Πέμπτη 15/7/2021 21:00 Κόκκινο Σπίτι

Αστικό ελάφι


Η βραβευμένη Χαλκιδαία ποιήτρια Μαρία Κουλούρη παρουσιάζει τη νέα της ποιητική της συλλογή «Αστικό ελάφι». Το ελάφι διασχίζει το παλίμψηστον των ασήμαντων πόλεων στις οποίες αφιερώνεται η συλλογή, «Στα ίχνη του ενός τα βήματα του άλλου».

Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 20/7/2021 21:00 Κινηματογράφος PEΞ

Κάτω από τα αγάλματα

Κινηματογράφος

Ο Πανευβοϊκός Σύλλογος ΑμεΑ «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός» παρουσιάζει τα αγάλματα της πόλης τα οποία στέκονται ακίνητα και σιωπηλά στο χώρο και στο χρόνο. Με κοινή αφετηρία το παρελθόν τα παιδιά του συλλόγου επινοούν τις δικές τους ιστορίες στο σήμερα.

Διάρκεια: 25’

Είσοδος ελεύθερη


20/7/2021 22:00 Κινηματογράφος ΡΕΞ

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, Ταξιδεύει

Οι βραβευμένες ταινίες από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αλεξάνδρειας έρχονται στη Χαλκίδα.


Τρίτη 25/7/2021 – 18:00 Πινακοθήκη Μυταρά

παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς

Εργαστήρι Art Therapy

Οι οικότροφοι κόβουν και ράβουν, συμβολοποιούν με κλωστές και βελονιές, χρώματα και κόμπους, για να εκφράσουν τι είναι αυτό που κάνει τον καθέναν να αισθάνεται ελεύθερο.

Παραγωγή: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Διάρκεια: 25 έως 30 Ιουλίου και ώρες 10:00 -13:00 και 19:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα” .

 


Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική δράση «Το Βουλευτήριο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα στο χώρο του Μουσείου, στην ενότητα της Πολιτειακής Οργάνωσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το “Βουλευτήριο” να ακούσουν ηχογραφημένο υλικό από αρχαίες γραμματειακές πηγές σχετικό με τα πολιτεύματα. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη βάση της γνωριμίας με την εξέλιξη των πολιτευμάτων στην αρχαιότητα και τους θεσμούς της πόλης όπως είναι η Βουλή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών και θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:

Τετάρτη 7 Ιουλίου, Παρασκευή 9 Ιουλίου, Τετάρτη 14 Ιουλίου, Παρασκευή 16 Ιουλίου, Τετάρτη 21 Ιουλίου, Παρασκευή 23 Ιουλίου, Τετάρτη 28 Ιουλίου, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ώρα διεξαγωγής: 10:30-11:30

Αριθμός συμμετεχόντων: 8 άτομα

Η εκπαιδευτική δράση παρέχεται δωρεάν

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Τηλέφωνο 2221022402 εσ. 1035

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος λόγω των μέτρων ασφαλείας για την προστασία της υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού από τον COVID-19.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

 


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά και εφήβους για γονείς και εκπαιδευτικούς, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και ώρα 17:30-18:30. Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ. Γιώργο Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοηθείας Help-Line.gr.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://saferinternet4kids.gr/nea/webinar-help-line-23-6/

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Από μακριά, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης).

 


Αναδημοσίευση από τo Elniplex

Στην απομακρυσμένη αλάνα της μικρής πόλης, ήρθαν εκείνο το καλοκαίρι οι πλανόδιοι με το Λούνα Παρκ τους και μαζί τους η μελαγχολική Άλη. Μόνη, δίχως γονείς. Η πόλη μουντή, το καλοκαίρι θλιβερό, το Λούνα Παρκ ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί.

Την Άλη δεν την πρόσεξαν αμέσως. Κανείς. Ρούχα διαφορετικά. Γλώσσα διαφορετική. Δεν γελούσε με τα αστεία τους. “Από μακριά” είπαν οι γονείς για το απόμακρο παιδί. “Δε θα της μιλάτε. Δε θα την πλησιάζετε… Να τη φοβάστε”. Αυτή η στάση πέρασε και στα παιδιά. “Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το παιδί”, είπε ο πιο επιπόλαιος της παρέας. “Μπορεί να κάνει μάγια”, είπε ο πιο εύπιστος. Κι αυτό το κύμα σκέπασε τα παιδιά. Άρχισαν να τη φοβούνται. Να την κοροϊδεύουν. Να τη βρίζουν. Όλα από μακριά. Κι ύστερα γίνηκε το παιχνίδι τους: την κυνηγούσαν, της πετούσαν πέτρες.

Μα ένα βράδυ την είδαν να ανεβαίνει στο σαραβαλιασμένο καρουζέλ του Λούνα Παρκ και να τραγουδά. Μαγικά, το καρουζέλ γυρνούσε και τα φώτα του άναβαν. Ένα επόμενο βράδυ επιχείρησαν μόνοι τους. Τίποτα! Μόνο η Άλη μπορούσε να το κάνει. Ήταν μάγισσα τελικά; Ναι, ήταν!

Η Αγγελική Δαρλάση ακόμα μία φορά δεν κρύβει τα σημαντικά πίσω από κάποιο πλουμιστό ροζ συννεφάκι αδιατάρακτης ευτυχίας. Αλλά τι της ήρθε να φέρει το “ξεχασμένο” (οι ιστορικοί το είπαν έτσι) Ολοκαύτωμα των Ρομά στην περίμετρο ενός βιβλίου για παιδιά; Πεντακόσιες χιλιάδες νεκροί Ρομά από τους ναζιστές, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις με συμμετοχή νοσταλγών του δεκανέα της Βαυαρίας και ο φασισμός όχι μόνο να μην έχει ηττηθεί, αλλά να χτυπά με σιδερένια ρόπαλα τα απέναντι κάγκελα. Αυτό της ήρθε της Δαρλάση! Αχ, ναι, συγγνώμη, δεν ήταν παρά Ρομά, τσιγγάνοι, γύφτοι. Αχ, είναι σκάρτοι, ζουν παρασιτικά, δεν ακολουθούν τις νόρμες μας. Συγγνώμη Έλβις Πρίσλει, Χοακίμ Κορτές, Μητέρα Τερέζα, Τσάρλι Τσάπλιν, Ελένη Βιτάλη, Κώστα Χατζή, Γιώργο Μάγκα, Μάκη Χριστοδουλόπουλε, Βασίλη Σαλέα, Μανώλη Αγγελόπουλε, στο όνομά σας ας ξορκιστεί το φάντασμα της διάκρισης των ανθρώπων με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Η ιστορία της Άλη είναι η ιστορία ολόκληρης της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που σημαδεύει και πυροβολεί τον διαφορετικό, τον άλλο, τον απόμακρο, τον αμίλητο, στολίζοντάς τον με λέξεις και φράσεις γεμάτες αισχρότητα. Γιατί αυτές οι φράσεις διαπαιδαγωγούν, κανονικοποιούν την ανωμαλία της σκέψης, ανοίγουν τις πύλες της κολάσεως στις κάθε λογής Βέρμαχτ να πατήσουν το κεφάλι κάθε αδύναμου, στοχοποιημένου. Τότε ήταν οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι. Αύριο θα είσαι εσύ. Γιατί είσαι Ολυμπιακός, κουρέας, γιατί το μαγαζί σου είναι στην Κινέζικη παροικία, γιατί η κόρη σου είναι πανσέξουαλ, γιατί ο γιος σου είναι παχύσαρκος.

Ένα τραγούδι (ο εθνικός ύμνος των Ρομά-δες soundtrack που μας το κατέστρεψε η Δαρλάση γιατί τα γράφει μόνη της στο επιλογικό της σημείωμα) από τη συνήθως βραχνή, ανεπιτήδευτη, άφτιαχτη, ανόθευτη, ακατέργαστη φωνή που σμιλεύεται με αγέρα και πούντα στις απλωσιές γίνεται η μαγεία που γυρίσει ένα ξεθωριασμένο καρουζέλ και αναστατώνει τη βαρετή, ευθύγραμμη ζωή των παιδιών μιας γειτονιάς, την συνειδητά και διόλου αθώα ενορχηστρωμένη μέσα στο μίσος, τις προκαταλήψεις, την ετικετοποιήση. “Καλύτερα το παιδί μου στην ασφάλεια του σπιτιού με το κινητό στη μούρη, παρά έξω, στο άγνωστο, μέσα στην αλητεία”. Σα να το ακούω. Όχι! Το έχω ακούσει με άλλες λέξεις. Και το ακούω παντού.

Υπάρχει και ένα μηχάνημα που έχουν τα συσκευαστήρια και λέγεται ετικετέζα. Αυτή περνάει με ταχύτητα ετικέτες σε κούτες ή άλλες συσκευασίες. Λοιπόν, αυτή η κοινωνία έχει μια μαλακισμένη ετικετέζα και την βάζει να δουλεύει ενάντια σε όποιον δεν κολυμπάει στα ρηχά της νερά.

Επιστρέφω στο βιβλίο. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Μη σας πω ότι είναι και το παρόν. Πολλοί μεγάλοι έχουν βουτήξει μέσα στην παράνοια των στερεοτύπων και δεν φιλτράρουν τίποτα, μηρυκάζοντας την ετικετέζα που λέγαμε. Η Δαρλάση δίνει πολύ σπουδαία, με την καθαρότητα ενός ωραίου ονείρου αυτή τη δύναμη των παιδιών να αλλάξουν τον κόσμο κατά τι, να ανάψουν τα φώτα του χαλασμένου καρουζέλ, να πετάξουν με ένα άλογο ψηλά, να αμφισβητήσουν τον πνιγμό από τα δυο χέρια των γονιών τους στον λαιμό τους.

Καβάφης. Περιμένοντας τους βαρβάρους.

“Γιατί ενύχτωσε κι οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις”.

Τα παιδιά στο τέλος του βιβλίου περιμένουν την Άλη να ξανάρθει. Από μακριά. Η Άλη δεν έρχεται. Η Άλη ίσως είναι η μια κάποια λύσις. Η Άλη και τα παιδιά που την περιμένουν, κόντρα στις ποινικές ρήτρες των άβουλων γονιών τους.

Για την ποιότητα της γραφής της Δαρλάση, μια από τις πλέον σημαντικές συγγραφείς των δύο τελευταίων δεκαετιών έχουν ειπωθεί πολλά και από εμάς και από άλλους, ενδεχομένως πιο εμβριθείς. Αν δεν έτυχε να την γνωρίσετε, ξεκινήστε από το Από Μακριά και Το Παλιόπαιδο και προχωρήστε προς τα πάνω ή προς τα κάτω ηλικιακά, έχει κι απ’ τα δύο είδη σε σπουδαία δείγματα.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη ονειρική, νοτισμένη με τις ποικίλες αποχρώσεις της νύχτας, του μπλε και του μοβ, για να φωτίζεται το λούνα παρκ, η πόλη που κοιμάται και εκείνη που ξαγρυπνά, τα φώτα, οι σκιές των παιδιών και το σκοτάδι που είναι πολύ τις νύχτες και τις μέρες στον λογισμό των ανθρώπων. Ο εικονογράφος έδωσε απόσταση και πλησίασμα όταν έπρεπε, τραβώντας μπρος πίσω τον φακό της εστίασής του, και δημιουργώντας εν τέλει μια ατμόσφαιρα που συμβάδισε και συνέδραμε τα μέγιστα στον μαγικό ρεαλισμό και τον σκέτο ρεαλισμό της συγγραφέα.

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Για αναγνώστες από 7 ετών.

Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η γλώσσα που μιλούν οι Ρομά (Ρομάνι) έχει ομοιότητες ως προς τη γραμματική και το λεξιλόγιο με τη γλώσσα που ομιλούνταν περίπου το 1000 μ.Χ. στην ινδική υποήπειρο.


Με μια ματιά

Η Αγγελική Δαρλάση ακόμα μία φορά δεν κρύβει τα σημαντικά πίσω από κάποιο πλουμιστό ροζ συννεφάκι αδιατάρακτης ευτυχίας. Η ιστορία της Άλη είναι η ιστορία ολόκληρης της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που σημαδεύει και πυροβολεί τον διαφορετικό, τον άλλο, τον απόμακρο, τον αμίλητο, στολίζοντάς τον με λέξεις και φράσεις γεμάτες αισχρότητα.
Τα παιδιά είναι το μέλλον. Πολλοί μεγάλοι έχουν βουτήξει μέσα στην παράνοια των στερεοτύπων και δεν φιλτράρουν τίποτα. Η Δαρλάση δίνει πολύ σπουδαία, με την καθαρότητα ενός ωραίου ονείρου αυτή τη δύναμη των παιδιών να αλλάξουν τον κόσμο κατά τι, να ανάψουν τα φώτα του χαλασμένου καρουζέλ, να πετάξουν με ένα άλογο ψηλά, να αμφισβητήσουν τον πνιγμό από τα δυο χέρια των γονιών τους στον λαιμό τους.
Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη ονειρική, νοτισμένη με τις ποικίλες αποχρώσεις της νύχτας, του μπλε και του μοβ, για να φωτίζεται το λούνα παρκ, η πόλη που κοιμάται και εκείνη που ξαγρυπνά, τα φώτα, οι σκιές των παιδιών και το σκοτάδι που είναι πολύ τις νύχτες και τις μέρες στον λογισμό των ανθρώπων.


Το Soundtrack του βιβλίου








Από το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Αναγνώστης" διαβάστε την εξαιρετική παρουσίαση για το ίδιο βιβλίο από την καθηγήτρια του ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παιδικό βιβλίο για τη Χάρτα του Ρήγα.

 


Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα

Μια ζωγραφήγηση με τη Λήδα Βαρβαρούση για το ταξίδι του μικρού Ρήγα Βελεστινλή μέσα από τα σύμβολα της Χάρτας, που μπορεί να παρακολουθήσουν όλες και όλοι στις 13 Μαΐου 2021, ώρα 14:10-15:20. (Σε περίπτωση επανέναρξης της διά ζώσης διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η ώρα του προγράμματος θα διαμορφωθεί σε 10:30-12:00. Όσες/οι δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα, θα λάβουν ενημέρωση τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 σε περίπτωση αλλαγής της ώρας). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο εμπνευστής του «Θούριου» ύμνου που προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη. Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας γεμάτα νόημα σύμβολα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παιδικό βιβλίο: Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας

Ένα παιδικό βιβλίο για παιδιά 8-12 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εικονογράφος και συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση κρατάει τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν μύθους και σύμβολα της Χάρτας του Ρήγα. Ανακαλύψτε δημιουργικά στο σπίτι ή στη σχολική τάξη τα μυστικά του πιο διάσημου χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης. 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, φέρνουμε στο προσκήνιο την Ελλάδα του μέλλοντος. Ξεκινάμε λοιπόν από την ελπίδα μας για το αύριο, τα παιδιά!

Η ηρωική ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης, μέσα από την οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα ανακαλύψουν τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της.

Η παιδική έκδοση «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο πριν από περίπου 250 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, παρά μόνο σκλαβιά. Ένα μικρό παιδί, ο Ρήγας, τολμά να σκεφτεί ελεύθερα και συγκρίνει τον αρχαίο πολιτισμό και τη δόξα της πατρίδας του, της Ελλάδας, με την άθλια κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, παρέα με ένα αγιοπούλι, θα περιηγηθεί σε αρχαίους τόπους, θα γνωρίσει μυθικούς ήρωες, θα παρακολουθήσει αρχαία δρώμενα, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες και, γεμάτος έμπνευση και πάθος, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλους τους λαούς. Για να πετύχει τον στόχο του, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει μια μεγάλη Χάρτα με μυστικά σύμβολα. Άραγε, θα καταφέρει να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή των υπόδουλων Ελλήνων;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή έκδοση και διατίθεται ελεύθερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πηγές : το ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΟΧΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΗ!

 Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους από τον Ευγένιο Τριβιζά και τον Γιώργο Δούση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.  Από 14/03/2021 έως 31/12/2021 δωρεάν.



Περιγραφή

Ένα έργο για όλη την οικογένεια

Ένα νέο έργο, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV, περιγράφει με τρόπο φαντασιακό και ποιητικό την επίθεση του κορονοϊού στην ανθρωπότητα, μέσα από μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation. To Όχι! Δεν θα μας μπείτε στην μύτη αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική Γιώργου Δούση, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, σκηνικά-κοστούμια Τίνας Τζόκα και animation Παναγιώτη Ράππα, Θοδωρή Σαράφη.

Αφηγητής είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, σε διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Κωνσταντίνας Πιτσιάκου αντίστοιχα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος πως, αν ελπίζουμε ότι με προτροπές, ποινές ή επικλήσεις κινδύνων θα πείσουμε τους εφήβους να φέρονται υπεύθυνα, ματαιοπονούμε. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί έφηβοι. Αν από νωρίς διαμορφώσουν ορθούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, θωρακίζονται διανοητικά και, όταν σε λίγα χρόνια εισέλθουν στο στάδιο της εφηβείας, είναι πολύ πιο πιθανό να φέρονται υπεύθυνα και πολύ πιο δύσκολο να καθίστανται έρμαια ανυπόστατων διαδόσεων. Το έργο μου αυτό τον σκοπό έχει· να προετοιμάσει τα παιδιά για τις πραγματικότητες μιας νέας εποχής. Μέσα από μια διασκεδαστική και αλληγορική ιστορία εκφράζει κοινές εμπειρίες των παιδιών της χώρας μας, τα οποία, λόγω της πανδημίας, βιώνουν περιόδους αποκλεισμού στα σπίτια, μακριά από το σχολείο, τους φίλους και συμμαθητές τους».

H παραγωγή γυρίστηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 20 & 22 Ιανουαρίου 2021.

Με μια ματιά – Σύνοψη
Σε έναν μακρινό πλανήτη, εξωγήινοι μυρμηγκοφάγοι εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο για να κατακτήσουν τη Γη και να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της. Πρώτος και κύριος στόχος τους τα παιδιά! Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί, με μια άγρια ιαχή που στο σύμπαν αντηχεί, ο διαστημικός στόλος των εισβολέων, με επικεφαλής τον αποτρόπαιο στρατηγό Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, επελαύνει ακάθεκτος. Ποιος θα επικρατήσει στην τρομερή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει; Θα πετύχει το σχέδιο των εξωγήινων εισβολέων ή τα παιδιά της Γης θα βρουν τρόπους να τους κατατροπώσουν; Μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη εκρηκτικές εκπλήξεις.
Συντελεστές – Διανομή Κείμενο Ευγένιος Τριβιζάς
Μουσική Γιώργος Δούσης


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πιάνο Γιώργος Δούσης
Σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια Τίνα Τζόκα
Animation Παναγιώτης Ράππας, Θοδωρής Σαράφης
Διδασκαλία, διεύθυνση Χορωδίας ΕΛΣ Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διδασκαλία, διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Eπιμέλεια κειμένου Μαρία Κουτσιούμπα

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αφηγητής Ευγένιος Τριβιζάς
Μυρμηγκοφάγος Μακρυμούρ ο Τρομερός Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Στρατηγός Κόβιντ-19 ο Μικροπρεπής Πέτρος Μαγουλάς

Μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ
Θεόδωρος Αϊβαλιώτης
Χρήστος Λάζος
Παύλος Μαρόπουλος
Θεόδωρος Μωραΐτης
Γιάννης Σταματάκης

Μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ*
Μαρία Αρματά-Τομαρά
Δήμητρα Βασιλακοπούλου
Φραντζέσκα Βασιλοπούλου
Ναταλία-Χρυσούλα Βάσσου
Ειρήνη-Αναστασία Βουγιούκα
Μελίνα Γεωργαντά
Δανάη Κουλιεράκη
Ελευθερία-Όλγα Λόγου
Σταύρος Μιχόπουλος
Μάριος Πασχάλης
Στέλλα Πετράκη
Σοφία Ρανταβέλλα
Σιμόνη Σοφού
Βερονίκη Στογιαννίδου
Αγγελική Ταμβακοπούλου
Καλλιόπη Τζανιδάκη
Εμμέλεια Φράγκου

* Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ συμμετέχει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το ψηφιακό έργο Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! είναι μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation, που περιγράφει με έναν τρόπο πιο φαντασιακό, άρα ταυτόχρονα και πιο ποιητικό, την επίθεση που η ανθρωπότητα δέχεται από τον «ύπουλο εχθρό», τον κορονοϊό. H επιδραστικότητα της αφήγησης από τον ίδιο τον Ευγένιο Τριβιζά, σε συνδυασμό με την οπτικοποίηση του κόσμου των ιών και των εχθρών, μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που συντάσσεται και αυτό στον αγώνα εξουδετέρωσης του Μακρυμούρ και του στρατού του από την επιστήμη και τον άνθρωπο, παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τελικά το «πρόσωπο» του Covid-19. Και να δηλώσουν, όπως παίρνει την πρωτοβουλία η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ να κάνει στο τέλος του έργου, ότι, όχι, δεν πρόκειται να του παραδοθούν! 
Νατάσα Τριανταφύλλη




«ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ» ONLINE ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ.

 


Με απλά υλικά τα παιδιά προετοιμάζονται για το Πάσχα κατασκευάζοντας πολύχρωμες βάσεις για τα πασχαλινά αυγά.

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προετοιμάζονται για το Πάσχα μαζί με τους μικρούς καλλιτέχνες σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευών για τα πασχαλινά αυγά. Την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 12:00 παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Υποδεχόμαστε το Πάσχα», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και πραγματοποιείται online μέσω Zoom. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για όλα τα παιδιά.

Με υλικά απλά, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας όπως μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, λευκό χαρτί ακουαρέλας, χαρτιά χρωματιστά, κόλλα, ψαλίδι, ρολό από χαρτί υγείας ή κομμάτι από χαρτόκουτα, τα παιδιά θα κατασκευάσουν πολύχρωμες βάσεις για πασχαλινά αυγά.

Παρακολούθηση ελεύθερη με προεγγραφές εδώ: 

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

"Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά"
 
Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021.





Αφίσα και μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021. Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. Ο Roger Mello, σχεδίασε στα ελληνικά κάποιες από τις χειρογραφές που αποτελούν μέρος του εικαστικού.

Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε όπως κάθε χρόνο το μήνυμα στα ελληνικά. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εκτύπωσε και διανέμει την αφίσα.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Το 1821 στα βιβλία για παιδιά: Παραλλαγές στο ίδιο θέμα .

Άρθρο της Μαρίζας Ντεκάστρο
Αναδημοσίευση από τον Αναγνώστη.


Το βλέπουμε να συμβαίνει επ’ ευκαιρία κάθε μεγάλου θέματος της επικαιρότητας: τα παιδικά βιβλία φροντίζουν με τον τρόπο τους να το φέρουν κοντά στους νεαρούς αναγνώστες. Εκδοτικά, το φαινόμενο ξεκίνησε με τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα αιχμής. Πολλά βιβλία εκδόθηκαν για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις οικογένειες, τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και πάει λέγοντας.

Η Επανάσταση του 1821 έχει φέτος την τιμητική της στα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Ιούλιος Βερν ο κλασικός. Το αρχιπέλαγος στις φλόγες, πλήρες και σε νέα μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά, είναι ένα από τα τέσσερα ιστορικοπολιτικά μυθιστορήματα του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε καθημερινή γαλλική εφημερίδα το 1884 και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε ως βιβλίο. Οι μελετητές του το κατατάσσουν στα ελάσσονα έργα του. Διαδραματίζεται το 1827, μιλάει για έρωτες, προβάλλει τη δράση ενός φιλέλληνα Γάλλου καπετάνιου, κυρίως όμως αναφέρεται στην πειρατεία που ασκούσαν οι Μανιάτες του Οίτυλου. Για την ιστορία: όταν μεταφράστηκε στα ελληνικά δημιούργησε σκάνδαλο. Οι κάτοικοι του Οίτυλου ζήτησαν να αποσυρθεί θεωρώντας ότι προσβάλει την συνεισφορά τους στην Επανάσταση κατηγορώντας τους για κλέφτες και πειρατές! Λογικό για εκείνη την εποχή που η επίσημη Ιστορία εξαφάνιζε τα θέματα που δεν ταίριαζαν με την επίσημη ιδεολογία. Σήμερα εξακολουθούμε να το διαβάζουμε ευχάριστα.

Μυθοπλασίες

Λόρδος Βύρων και Έλγιν, της Ελένης Σβορώνου. Μια έκδοση κόσμημα, χαρτόδετη με κουβερτούρα, που ίσως μοιάζει με τα βιβλία που μετέφεραν στις βαλίτσες τους οι δύο λόρδοι όταν βρέθηκαν στην Ελλάδα: ο οραματιστής Βύρων και ο κλέφτης Έλγιν. Η Ελένη Σβορώνου φαντάστηκε τον Βύρωνα να συνταξιδεύει με το μαύρο φορτίο, τα μάρμαρα, του Έλγιν. Το περιστατικό είναι αληθινό. Με αυτή την ευκαιρία έστησε μια υπόθεση που μιλάει για τα γλυπτά και τις αντιθετικές προσωπικότητες των δυο μέσα από τα λόγια ενός Λαπίθη, από τις μετόπες του Παρθενώνα, που εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο. Οι χιουμοριστικές εικόνες του Φίλιππου Φωτιάδη είναι απολαυστικές καθώς ξεφεύγουν από την κλασική σοβαροφάνεια.

21+1 για το 1821, συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν. Συλλογικό έργο με συντομότατες ιστορίες εμπνευσμένες από το ’21, άλλες εντελώς φανταστικές και άλλες που ακουμπούν στα γεγονότα, ιστορίες συγκινητικές, χιουμοριστικές ή και εντελώς σουρεαλιστικές γραμμένες από συγγραφείς που αναμετρήθηκαν με την εποχή. Δύο κομίστες (Α. Οθωναίου και Θ. Πέτρου) και είκοσι συγγραφείς (Φ. Μανδηλαράς, Π. Κουτσάκης, Α. Κοντολέων, Ε. Πίνη, Β. Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Α. Αγγέλου-Ε. Σίνη, Β. Ηλιόπουλος, Λ. Λυχναρά, Π. Χριστοδούλου, Μ. Βατικιώτη, Κ. Αθανασιάδης, Θ. Παπαϊωάννου, Ε. Κατσαμά, Π. Τσερόλας, Λ. Λαμπρέλλη, Κ. Πατσαρός, Μ. Παπαγιάννη, Θ. Κούκιας, Ε. Σβορώνου, Μ. Ντεκάστρο) συνεργάστηκαν με ισάριθμους καλλιτέχνες (Α. Κυριτσόπουλος, Γ. Δημητρίου, Β. Γρίβας, Π. Μπουλούμπασης, Δ. Αναστασίου, Α. Μάτεγιτς, Φ. Φωτιάδης, Z. Yamamoto, Α. Ραζής, Κ. Χαδουλού, Ντ. Σταματιάδη, Ε. Γουτιάνου, Στ. Λιβανός, Χρ. Χαραλάμπους, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρ. Κούρτογλου, Α. Ευσταθοπούλου, Β. Σελιμάς, Μ. Κατσίκα, Κλ. Γεωργέλλη- Ν. Ντάσκας) οι οποίοι παρουσιάζουν μια πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης που προτείνει μια σύγχρονη άποψη της εικονογράφησης του 1821 στα βιβλία για παιδιά.

Μυθιστορηματικές βιογραφίες

Τελευταία, κυκλοφορούν αρκετά βιβλία με παιδικές βιογραφίες σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων (επιστημόνων, καλλιτεχνών, κ.ά.). Ωστόσο, από την παιδική βιβλιογραφία έλλειπαν οι δικοί μας που έδρασαν το 1821.

Ανάμεσα στα βιβλία με τις βιογραφίες των αγωνιστών, ξεχωρίζει το Οι Μεγάλοι… μικροί… Οι αγωνιστές του 1821. Η Αγγελική Δαρλάση, έμπειρη συγγραφέας με θεματολογικό και ειδολογικό εύρος, είχε την ιδέα να παρουσιάσει γνωστούς αγωνιστές και αγωνίστριες όταν ήταν παιδιά. Η συγγραφέας, συνδυάζοντας τη λογοτεχνία με την Ιστορία, απαντάει στη φυσιολογική παιδική απορία για το πώς ήταν σαν παιδιά τα πέντε αγόρια και κορίτσια που εξελίχθηκαν σε ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για την Ανεξαρτησία. Βάση για τη σύνθεση της νεανικής βιογραφίας των πέντε είναι κάποιο άγνωστο περιστατικό της παιδικής τους ηλικίας, καθοριστικό ενδεχομένως για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και το οποίο τους έσπρωξε να γίνουν επαναστάτες/στριες: τον Κολοκοτρώνη- Κάποτε θα πάω αλλιώς (όχι με τον γάιδαρο αλλά καμαρωτός πάνω σε άτι), τη Μαντώ Μαυρογένους- Δεν μπορεί… θα υπάρχουν ήρωες (η Φιλική Εταιρεία δεν κάνει για δεσποινίδες), τον Κανάρη- Πλοία να πετάνε (το όνειρο να γίνει καπετάνιος), τον Καραϊσκάκη- Όλα θα τα πω (το μούλικο που έγινε αρχιστράτηγος των επαναστατών), τη Μπουμπουλίνα- Γεννήθηκα σε φυλακή ( η μοναδική γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρείας). Κάθε προσωπική ιστορία συμπληρώνεται με χρονολόγιο ώστε να μάθει ο αναγνώστης την πορεία του βίου τους.

Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου, της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη στην πλατεία Κυψέλης, στην Αθήνα, ζωντανεύει και αφηγείται τις περιπέτειες του μπουρλοτιέρη. Το κείμενο, γεμάτο πραγματολογικές πληροφορίες, στίχους, λόγια συγκαιρινών του Κανάρη ή νεότερων και ποιήματα γραμμένα προς τιμήν του, διαπνέεται από ηρωισμό και από τα έντονα συναισθήματα του παππούλη που αναπολεί τα περασμένα. Συντηρητικό, κομμένο και ραμμένο στα σχολικά πρότυπα θα ευχαριστήσει εκείνους που προτιμούν τη σιγουριά των γνωστών πατριωτικών μοτίβων.

Νεανική βιβλιογραφία του 1821

Υπάρχει κενό. Ενώ εκδίδονται πολλά βιβλία για μικρότερα παιδιά, σπανίζουν τα νεανικά βιβλία τα οποία ως σύνθεση είναι πολύ απαιτητικότερα. Δεν είναι το γλωσσάρι, η βιβλιογραφία, το χρονολόγιο και οι πραγματολογικές πληροφορίες που θα καλύψουν τα ενδιαφέροντα των νεαρών, αφού ούτως ή άλλως σχεδόν πάντα τα διαθέτουν. Είναι ο τρόπος που αναπλάθουν λογοτεχνικά την εποχή.

Πρώτο λοιπόν ζήτημα η λογοτεχνική γραφή. Και δεύτερο, το δέσιμο της μυθοπλασίας με ιστορικές πηγές (επιστολές, απομνημονεύματα, έγγραφα, κ.α.). Η ένταξη πηγών, έμμεση ή άμεση, στα ιστορικά πεζογραφήματα δεν είναι το πασπαρτού που προσδίδει σοβαρότητα, ούτε ένα μέσον υποστήριξης του περιεχομένου ώστε να γίνει πιο απτή και να ζωντανέψει η μακρινή πραγματικότητα που πραγματεύεται το μυθιστόρημα. Αντίθετα, ο ρόλος τους είναι πολλαπλά σημαντικός καθώς έμμεσα υποδεικνύουν πώς γράφεται σήμερα η Ιστορία από τους ιστορικούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν στα έργα τους καθετί που όριζε τη ζωή των υπό μελέτη ιστορικών περιόδων (αντιλήψεις, συμπεριφορές, συναισθήματα, τέχνη, κ.ά.).

Η οπτική που περιέγραψα υπηρετείται εξαιρετικά στους τέσσερις τίτλους της σειράς Προσωπογραφίες της Μαρίας Σκιαδαρέση: Τα χρόνια της φωτιάς (Κανάρης), Λίγο πριν το τέλος (Ρήγας Φεραίος), Ο πρίγκιπας (Αλέξανδρος Υψηλάντης), Σαν τον άνεμο (Λόρδος Βύρων). Στα τρία πρώτα βιβλία παρουσιάζονται οι προσωπικότητες όταν βρίσκονται στην καμπή της ζωής τους, η αίγλη τους έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και από απόσταση κάνουν τον λογαριασμό των πεπραγμένων τους. Ο αναστοχασμός παίρνει τη θέση των ηρωικών πράξεων και ρίχνει φως στον χαρακτήρα τους.

Η πρόσφατη έκδοση βρήκε τον τίτλο της σε μια αποστροφή του Άγγλου ποιητή Σέλλεϋ που παρομοίαζε τον Βύρωνα με τους ανέμους που τρέχουν διαρκώς εδώ κι εκεί, πότε με ένταση και βία, πότε δροσίζοντας γλυκά τα ιδρωμένα μέτωπα. Η συγγραφέας αντλώντας από τη βιβλιογραφία συνέθεσε και απέδωσε λογοτεχνικά ένα πλήθος στοιχείων. Στο συγκεκριμένο έργο, το μυθοπλαστικό εύρημα που χρησιμοποίησε για να μιλήσει για τον Βύρωνα είναι υποθετικές πολλές και διάφορες Σκέψεις και σκόρπιες μνήμες του Ουίλλιαμ Φλέτσερ, προσωπικού υπηρέτη του Λόρδου Μπάιρον. Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο, διαβάζουμε για την προσωπικότητα, τη δράση του στη Βρετανία, τις ιδέες, το ταξίδι και την άφιξη στην Ελλάδα. Το δεύτερο, αληθινά συγκινητικό, αφορά τις τελευταίες μέρες πριν από τον θάνατό του. Με το ίδιο μοτίβο, του αναστοχασμού, η συγγραφέας αποτιμά, μέσα από τις μνήμες του υπηρέτη, τα οράματα του Βύρωνα, τη μοναξιά του, τον φθόνο και μαζί τη λατρεία που κάποιοι του έδειχναν και σκιαγραφεί την αλλαγή της φιλοσοφίας του που από δανδή της τάξης του τον οδήγησε να γίνει ορκισμένος επαναστάτης.

Βιβλία γνώσεων

1821 Επανάσταση. Η Σοφία Ζαραμπούκα εικονογραφεί τα τελευταία 40 χρόνια βιβλία για παιδιά και συχνά γράφει δικά της, όπως αυτό που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Αν και δεν είναι ιστορικός, σε πολλά από τα βιβλία της μπερδεύεται με την Ιστορία. Μας παρουσιάζει λοιπόν μια συνθετική «βιογραφία» της Επανάστασης, η οποία, ισορροπημένα και με μέτρο, συνδέει όλα εκείνα τα θέματα που φωτίζουν όψεις της Ελλάδας των προεπαναστατικών χρόνων και των χρόνων του αγώνα, των ανθρώπων, της διασποράς, σημαντικών προσωπικοτήτων, μαχών, κ.ά. μέχρι την απελευθέρωση και την απόκτηση Συντάγματος. Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τις επιλογές της γιατί είναι ασφαλείς και χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες παρουσιάζουν συμπυκνωμένα όσα θα επιθυμούσαμε να συγκρατήσει ένα παιδί. Η εικονογράφηση των δισέλιδων με τα σύντομα λογοτεχνικά κείμενα παραπέμπει σε πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, σε χαρακτικά και ακουαρέλες της εποχής. Εξαιρετικό!

Ήρωες, 21 ήρωες του 1821. Οι Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης, βασίστηκαν στην τελευταία άποψη που κυκλοφορεί διεθνώς για τη συγγραφή τόμων με σύντομα πορτρέτα σπουδαίων προσώπων: εικόνα, ταυτότητα, λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση τους, ένα ενδιαφέρον παραλειπόμενο, πρόσθετες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα.
Στο βιβλίο διαβάζουμε μια συνθετική παρουσίαση για τα μεγάλα κεφάλια της Επανάστασης, για τους συνηθισμένους γνωστούς αγωνιστές, αλλά και για κάποιους λιγότερο γνωστούς στα παιδιά (Πλαπούτας, Γεωργάκης Ολύμπιος, Εμμανουήλ Παπάς, Πανουργιάς, κ.ά.). Στην καλοσχεδιασμένη ελληνική αναπαραγωγή της πρωτότυπης ιδέας, σε κάθε πρόσωπο αφιερώνεται ένα δισέλιδο (σαν μεγάλο λήμμα εγκυκλοπαίδειας) που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Το 1821 στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Aν και η Επανάσταση μελετάται στην ΣΤ’ δημοτικού, οι μικρότεροι μαθητές μαθαίνουν στοιχειωδώς κάποια πράγματα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη μελέτη των σχετικών κειμένων που υπάρχουν στα βιβλία της Γλώσσας και των Ανθολογίων. Τα νήπια ακούν κι αυτά κάτι, βλέπουν εικόνες των ηρώων και ζωγραφίζουν σημαίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πώς θα τη διηγηθούμε/παρουσιάσουμε στα νήπια και τα μικρότερα παιδιά είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά!

Το επιχειρούν οι συγγραφείς διευκολύνοντας πολλές φορές τους εκπαιδευτικούς.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι συγγραφείς επιχειρούμε να διαχειριστούμε τα της Επανάστασης ανάλογα με την ηλικία των αναγνωστών μας. Σημειώνω τους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεράσουμε: το ζήτημα του ιστορικού χρόνου, την απλοποίηση, την ακρίβεια και την ιστορική πληροφορία που χωράει στα βιβλία τους ώστε να αποκτήσουν περιεχόμενο, εδώ η προσωπικότητα και η δράση των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, καθώς και η κομβική χρονολογία 1821.

Ενδεικτικές παρατηρήσεις στα βιβλία δύο σειρών: Η πρώτη μου Ιστορία: Η Επανάσταση του 1821, του Φίλιππου Μανδηλαρά και Μικρές ελληνικές ιστορίες: Φιλική Εταιρεία, Ρήγας, Σουλιώτες και Αλή πασάς, Κλέφτες και Αρματωλοί) της Γιολάντας Χατζή.

Σχετικά με τον ιστορικό χρόνο. Η έννοια του ιστορικού χρόνου χτίζεται αργά και προοδευτικά, από το σήμερα και προς τα πίσω. Έτσι, εκτός ίσως από τη χρονολογία 1821 που λειτουργεί ως ορόσημο και στην οποία θέλουμε να δώσουμε περιεχόμενο, όλες οι υπόλοιπες χρονολογίες- αιώνες και συγκεκριμένα έτη- είναι αφηρημένες, αόριστες και δεν σημαίνουν τίποτα για τα νήπια, ενώ δυσκολεύουν και τα μεγαλύτερα.

Σχετικά με την πληρότητα σε ιστορικές πληροφορίες. Και σ’ αυτό πρέπει να γίνουν κατάλληλες επιλογές. Ο Μανδηλαράς στο Η Επανάσταση του 1821, με προτεινόμενη ηλικία 5+, κάνει νύξεις για την πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων και τις εμφύλιες διαμάχες. Η ευρωπαϊκή πολιτική, το γεγονός ότι δεν ήταν όλα ρόδινα στο στρατόπεδο των Ελλήνων με αποτέλεσμα εμφύλιες συγκρούσεις καθώς και η δημιουργία πολιτικών κομμάτων (Γαλλικού, Αγγλικού, Ρωσικού), είναι εκτός ωριμότητας και ενδιαφερόντων των αναγνωστών του. Από πρώτη άποψη, φαίνεται σωστό να αναφερθούν ώστε να είναι σχετικά πλήρης η ιστορία της Επανάστασης. Δημιουργούν ωστόσο, περισσότερες απορίες στα παιδικά μυαλά, παρά προσφέρουν στην ιστορική γνώση, αφού ως νύξεις επιβάλλουν διευκρινίσεις από κάποιον ενήλικο που και ο ίδιος πρέπει να ξέρει το τι και το πώς. Ομοίως, στο βιβλίο για τον Ρήγα, η Χατζή αναφέρεται στους Αψβούργους…

Σχετικά με την ιστορική ακρίβεια. Το θέμα που τίθεται είναι πώς θα γράψουμε για γεγονότα και καταστάσεις με τρόπο ώστε να μη χαθεί. Η συνήθης πρακτική είναι η απλοποίηση. Χάριν λοιπόν απλοποίησης, στο Ρήγας Φεραίος, της Χατζή, δίνεται λάθος πληροφορία σχετικά με τη Χάρτα του Ρήγα. Γράφει: (Ο Ρήγας) φτιάχνει έναν χάρτη της Ελλάδας που τον ονομάζει Χάρτα (σ. 11). Πράγματι η λέξη ‘χάρτα’ σημαίνει ‘χάρτης’(αλλά και έγγραφο, όπως θα μάθουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν). Όμως η Χάρτα του Ρήγα δεν ήταν ο χάρτης της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου (ούτως ή άλλως τα παιδιά μπορούν να δουν την αντίστοιχη σελίδα της Χάρτας!) και εξυπηρετούσε το όραμά του για τη δημιουργία μιας βαλκανικής ομοσπονδίας. Η συγγραφέας προσπάθησε να το μαζέψει στην επόμενη σελίδα γράφοντας για το όραμα του Ρήγα περί συνεργασίας των βαλκανικών λαών. Επίσης, στο Γλωσσάρι, ανάμεσα σε άλλους άστοχους ορισμούς, σημειώνω ότι η λέξη ‘καταδίδω’ σημαίνει, σύμφωνα με το λεξικό της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, ‘προδίδω’, ‘καταγγέλλω μυστικά’ (με μυστικότητα, δηλαδή) και όχι το παιδαριώδες ‘λέω στην αστυνομία τα μυστικά κάποιου’.

Εικονογραφήσεις

Στα βιβλία για την Επανάσταση του 1821, η εικονογράφηση τυποποιεί και αναπαράγει γνωστά περιστατικά και ηγετικές μορφές τονίζοντας την ένταση των πράξεων και την ψυχοσύνθεση των ηρώων στις εκφράσεις του προσώπου (μάτια, στόματα), στη στάση των σωμάτων και στις χειρονομίες. Εικαστικά αυτό αποδίδεται με σκληρές γραμμές, γωνιώδη πρόσωπα και έντονα χρώματα.

Άλλοι δούλεψαν τις εικόνες τους εμπνεόμενοι από ζωγραφικά έργα της εποχής. Οι αναφορές αυτές ενδέχεται να στρέψουν τους αναγνώστες στην αναζήτηση των πρωτοτύπων, να τους οδηγήσουν να σκεφτούν για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι καλλιτέχνες, για τα θέματα που τους συγκίνησαν και πώς απέδωσαν τη συγκίνηση στο έργο τους. Προτείνουν δηλαδή μια διαφορετική ανάγνωση για γνωστές μας εικόνες που δεν είναι στατική.

Πληροφορίες

Μαρία Ανδρικοπούλου, "Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου"

Εκδ. Καλέντη, 2020.









Ιούλιος Βερν, "Το Αιγαίο στις φλόγες", Μτφρ. Μυρσίνη Γκανά,Εικ. Βασίλης Γρίβας, Εκδ. Μεταίχμιο, 2020.










Αγγελική Δαρλάση, "Οι Μεγάλοι… μικροί… Οι αγωνιστές του 1821", Εικ. Σοφία Παπαδοπούλου,Εκδ. Μεταίχμιο, 2020.









Σοφία Ζαραμπούκα, "1821 Επανάσταση",
Εκδ. Πατάκη, 2020.










Βασίλης Κουτσιαρής- Γιάννης Διακομανώλης, "Ήρωες, 21 ήρωες του 1821",
Εικ. Δημήτρης Ευστρατιάδης, Εκδ. Μίνωας, 2020.







Φίλιππος Μανδηλαράς, "Η πρώτη μου Ιστορία: Η ελληνική επανάσταση του 1821",
Εικ. Ναταλία Καπατσούλια, Εκδ. Παπαδόπουλος, 2020.









Ελένη Σβορώνου, "Λόρδος Βύρων και Έλγιν",
Εικ. Φίλιππος Φωτιάδης,Εκδ. Καλέντη, 2020.










Μαρία Σκιαδαρέση, "Σαν άνεμος",
Εικ. Κατερίνα Βερούτσου,Εκδ. Πατάκη, 2020.







Γιολάντα Χατζή, "Μικρές ελληνικές ιστορίες: Σουλιώτες και Αλή πασάς, Ρήγας Φεραίος, Φιλική Εταιρεία, Κλέφτες και Αρματωλοί",
Εικ. Πέτρος Χριστούλιας,Εκδ. Καστανιώτη, 2020.







 "21+1 για το 1821, συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν"
(συλλογικό έργο), Εκδ. Παπαδόπουλος, 2020.