Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Νέος ιστοχώρος για παιδιά από το Μουσείο Ακρόπολης.

 


Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, σε σας παιδιά, και σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες σας παρακινούν να σκεφτείτε, να ανακαλύψετε, να παίξετε, να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε.

Μια παιδική γωνιά σε περιμένει στο Μουσείο Ακρόπολης

Μπορεί το Μουσείο να παραμένει προς το παρόν κλειστό λόγω της πανδημίας του COVID 19 αλλά σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του και μια έκπληξη θα περιμένει τα παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών. Ένας ειδικά σχεδιασμένος χώρος, η Παιδική Γωνιά, στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, είναι πλέον έτοιμος να προσφέρει ατελείωτη διασκέδαση με ψηφιακά παιχνίδια σε σύγχρονους υπολογιστές με οθόνες αφής, τη μακέτα LEGO® Ακρόπολης, το ολόγραμμα του αγάλματος της θεάς Αθηνάς Παρθένου και πολλά άλλα! Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του χώρου, μικροί φίλοι του Μουσείου επισκέφτηκαν την παιδική γωνιά, και μας είπαν τη γνώμη τους. Με την πρώτη ευκαιρία επισκέψου την και εσύ, και εκεί, ανάμεσα στα γλυπτά της Ακρόπολης, γίνε ο ήρωας Ηρακλής και βοήθησε τους θεούς στη μάχη με τους Γίγαντες, ταξίδεψε στο 2050 και εκτέλεσε μια αποστολή διάσωσης ψηφιακών αρχείων του Παρθενώνα, ζήσε τις ιστορικές στιγμές της Ακρόπολης παρέα με ένα φίδι, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρισδιάστατης θεάς Αθηνάς!

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

"Ιολίνα και Κορονάκος"

 Μια ομάδα των θεραπευτριών του Τμήματος Παιδιών & Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, αποφάσισαν να απευθυνθούν στα παιδιά τα οποία πλήττονται σοβαρά από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Είδαν πως ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μέχρι τώρα σχετίζεται κυρίως με γενικές συμβουλές προς τους γονείς. Θέλουν να απευθυνθούν στα ίδια τα παιδιά, να υποστηρίξουν τις δυνάμεις αυτοϋπευθυνότητας, να προσφέρουν βοήθεια για αυτοβοήθεια και για συνδιαμόρφωση των ειδικών συνθηκών στις οποίες είναι αναγκασμένη να ζει η οικογένεια. Θέλουν να αξιοποιηθεί αυτή η κρίση για την διαμόρφωση υπεύθυνων αυριανών πολιτών, με κριτική σκέψη και κυρίως με υγιή ψυχισμό.

Δημιούργησαν δύο παιδιά ήρωες την ΙΟΛΙΝΑ και τον ΚΟΡΟΝΑΚΟ. Είναι παιδιά Δημοτικού. Η μαμά είναι τραπεζικός και δουλεύει στο σπίτι, ο μπαμπάς είναι άνεργος μουσικός. Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές της αναπλαισίωσης. Αξιοποιούν την σοφία αρχαίων λαών (π.χ. «Ουδέν κακό αμιγές καλού») ώστε τα παιδιά να συνδιαμορφώσουν την νέα κατάσταση με την δική μας υποστήριξη.

Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η αυτοϋπευθυνότητα και η αξιοποίηση εγγενών δυνάμεων για επίλυση προβλημάτων και δημιουργικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουν και στην Μετά-τον-Κορονοϊό- εποχή με ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες και όχι με ανθρώπους με κλονισμένη ψυχική υγεία. Τα δύο παιδιά παλεύουν καθημερινά να νικήσουν την ύπουλη πλευρά του Κορονοϊού που έχει εισβάλει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και καταστρέφει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η συγγραφική ομάδα: 
Α. Καλαντζή-Αζίζι, Επιστημονικά υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων του ΙΕΘΣ, ομ. καθ. Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Α. Παναγιωτοπούλου, Ψυχολόγος, ΜSc Ψυχικής Υγείας, ΕΚΠΑ, EABCT accredited CBT Therapist
Κ. Σοφιανοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Διαχείριση Στρες και Προαγωγή Υγείας, EKΠΑ, EABCT accredited CBT Therapist
Μ. Ελευθεριάδου, Ψυχολόγος, ΜSc Kλινική ψυχολογία και Ψυχική υγεία, University of Sussex, EABCT accredited CBT Therapist
Eπιμέλεια κειμένου: Κ. Πουλάκη-Ευταξιοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός, M.Ed Ειδικής Αγωγής, University of Manchester

Το υλικό αποτελείται από το βιβλίο, τα επεισόδια, υλικό για γονείς, υλικό για εκπαιδευτικούς και βιντεάκια στο you tube.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Άτλας νοερών ταξιδιών.

 



Αναδημοσίευση από την Καθημερινή.
Άρθρο της Μάρως Βασιλειάδου 


Λένε ότι ο άτλαντας, αυτή η συλλογή που περιέχει χάρτες της Γης ή μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, πήρε το όνομά του από τον μυθολογικό Ατλαντα, τον αδελφό του Προμηθέα που κρατούσε στην πλάτη του τη Γη και ολόκληρο τον ουράνιο θόλο. Στην πορεία συνέδεσαν το όνομα του Ατλαντα με την αστρονομία και τη γεωγραφία, αλλά η σχέση του επίσης με τον κόσμο της φαντασίας ίσως και να υπονοείται και από τον Πλάτωνα, που τον θεωρούσε έναν από τους βασιλείς της μυθικής Ατλαντίδας.

Εν έτει 2020, στην πιο αταξίδευτη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών της ανθρωπότητας, ένας άτλαντας αποτελεί κάτι σαν ποιητικό αντικείμενο, μια εικαστική νοηματική μεταφορά. Η χρηστικότητά του μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και ενεργοποιείται η ικανότητά του να εμπνέει σκέψεις και νοερές εξερευνήσεις.

Έως ότου λήξουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, μπορούμε και πάλι να ταξιδέψουμε δισδιάστατα τον πλανήτη Γη, μέσω των βιβλίων. Προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί την αξία της δορυφορικής γεωδαισίας και των τρισδιάστατων ψηφιακών πλοηγήσεων. Αυτή ωστόσο η επιβεβλημένη ακινησία μάς αφήνει χώρο και χρόνο να συναντηθούμε πιο δημιουργικά με τη γεωγραφία και τους χάρτες. Ο πρώτος σύγχρονος άτλαντας άλλωστε, που τυπώθηκε το 1570 από τον Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδό χαρτογράφο και γεωγράφο, ονομαζόταν «Theatrum Orbis Terrarum», δηλαδή «Το θέατρο του κόσμου».

Με τους δικούς τους «Χάρτες», το βιβλίο που μόλις πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, οι δύο Πολωνοί συγγραφείς-εικονογράφοι δημιούργησαν και αυτοί ένα ευφάνταστο «θέατρο του κόσμου». Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, εξάλλου, αγαπούν τους παλιούς χάρτες και τις παλιομοδίτικες εγκυκλοπαίδειες με τα αμέτρητα μικροσκοπικά σχέδιά τους.

Για να μπορεί να ταξινομηθεί σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, το βιβλίο της Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και του Ντανιέλ Μιζελίνσκι θεωρείται παιδικό και έχει τον υπότιτλο «Ενα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο». Οι δημιουργοί του, εικονογράφοι, σχεδιαστές παιχνιδιών, ιστοσελίδων και γραμματοσειρών που ειδικεύονται σε εκπαιδευτικά βιβλία με εικόνες για παιδιά, έκαναν έναν σχεδιαστικό άθλο: 59 μεγάλοι χάρτες ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε 50 χώρες και 6 ηπείρους με τη βοήθεια των εικόνων. Κάθε χάρτης, που απλώνεται σε δύο μεγάλες σελίδες διαστάσεων περίπου 27×37 εκ., μοιάζει με ένα «Δωμάτιο των θαυμάτων» και είναι γεμάτος με δεκάδες, ζωγραφισμένες στο χέρι, λεπτομέρειες από τη χλωρίδα, τη πανίδα, την ιστορία, την επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του τόπου που παρουσιάζει.

«Μας πήρε τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε αυτό το βιβλίο», λένε οι δημιουργοί στη θαυμάσια ιστοσελίδα που παρουσιάζει τη δουλειά τους. «Καταγράψαμε τον πρώτο χάρτη το 2009. Ξεκινήσαμε με την Πολωνία και μετά φτιάξαμε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αυτοί οι τρεις χάρτες ήταν η δοκιμή μας. Φαινόταν ότι το εγχείρημα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά δεν το δείξαμε σε κανέναν μέχρι να ολοκληρώσουμε περίπου 20 χάρτες. Με αυτό το υλικό πήγαμε στον εκδότη μας».

Ευτυχώς ο επίσης Πολωνός εκδότης τους αποφάσισε να παλέψει για το βιβλίο, και να επιτρέψει στο ζεύγος Μιζελίνσκι – Μιζελίνσκα να σχεδιάσει τον κόσμο ακριβώς όπως τον ήθελε, χωρίς να τον στριμώξει σε ένα κλασικό για βιβλίο σχήμα Α4. Στην πορεία, το ζευγάρι έφτιαξε περισσότερες από 4.000 εικονογραφήσεις και δύο νέες γραμματοσειρές που θα ταίριαζαν με τα υπόλοιπα σχέδια. Η δημιουργία των γραμματοσειρών διήρκεσε έξι μήνες.
«Χρειαζόμασταν δύο εβδομάδες για κάθε χάρτη», θυμούνται. «Αφού το τελειώσαμε, εργαστήκαμε για τρεις μήνες με τον εξαιρετικό, υπομονετικό επιμελητή μας για να ελέγξουμε κάθε πληροφορία στο βιβλίο και να αποφύγουμε τα λάθη». Το 2016 ωστόσο αποφάσισαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με ορισμένες λεπτομέρειες. Αρχισαν λοιπόν να κάνουν τροποποιήσεις, μετακίνησαν στοιχεία, εμπλούτισαν κάποια κείμενα και φρεσκάρισαν πάνω από 200 σχέδια. Αυτό τους πήρε και άλλα τρία χρόνια. 

‘Εχουν βραβευθεί με δύο από τα σημαντικότερα βραβεία στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας (το Prix Sorcières στη Γαλλία και το Premio Andersen στην Ιταλία) και έγιναν διεθνές μπεστ σέλερ: το βιβλίο κυκλοφορεί σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει πουλήσει πάνω από τρία εκατ. αντίτυπα. Επίσης το πολύ μεγάλο του σχήμα δημιούργησε μια νέα εκδοτική τάση στα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, προκαλώντας τους βιβλιοπώλες να επανασχεδιάσουν τα ράφια τους. Στην ελληνική έκδοση τη μετάφραση έχει κάνει η Αναστασία Χατζηγιαννίδη.


Όταν θα διαβάζετε τους «Χάρτες», μη βιάζεστε να γυρίσετε τις σελίδες. Η ανάγνωση είναι ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Ειδικά σε αυτό το βιβλίο, που απευθύνεται σε αναγνώστες-περιηγητές, σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή με τις λοξοδρομήσεις και τις περιπέτειές της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

“Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω"

Ελεύθερη θεατρική παράσταση στο YoutuBe, της Μαρίας Παπαγιάννη.

Στα πλαίσια του εορταστικού του προγράμματος ο Δήμος Λαρισαίων «Χριστούγεννα Μαζί!», ανέβηκε στο κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο YouTube η μουσικοθεατρική παράσταση “Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω” που έφτιαξε ειδικά για αυτόν τον σκοπό η πολυβραβευμένη συγγραφέας και υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022 Μαρία Παπαγιάννη, με μουσικές που έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Ένας αφηγητής-τραγουδιστής, ένα πιάνο και δυο ηθοποιοί διηγούνται, τραγουδούν και παίζουν ένα παραμύθι που μέσα του έχει πολλές μικρές ιστορίες. Τραγούδια πολλά και διαφορετικά που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, συνδέονται με καμβά μια ιστορία που εξελίσσεται κάποια Χριστούγεννα πάνω και κάτω από τη Γη. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες, ταξίδια και …Χριστούγεννα.

Ήρωας μας ένα καλικαντζαράκι. Ο Νέιθαν ζει πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που το φως του ήλιου και οι ρίζες των δέντρων δε φτάνουν, εκεί που κλάμα μωρού και φωνή ζώου δε φτάνει. Δεν του άρεσε να πηδάει, να κλωτσάει, να τσιρίζει, να κάνει σκανταλιές. Αντίθετα αγαπάει τα τραγούδια, τη ζωγραφική, τις ιστορίες, το νερό και το σαπούνι! Είναι δηλαδή ντροπή για όλα τα καλικαντζαράκια της Κάτω Γης. Ο Νέιθαν αναγκάζεται να ανέβει στον πάνω κόσμο για να εκτελέσει με τους υπόλοιπους της γενιάς του το μεγάλο τους χρέος. Να πριονίσουν το δέντρο της Γης.

Κι όταν φτάνουν στη γη, ο μικρός Νέιθαν ζαλίζεται από όλα τα καινούργια που βλέπει.
Και καθώς καθόλου δεν του αρέσει η αποστολή του, ξεφεύγει από τους άλλους και χάνεται στον κόσμο των ανθρώπων και συναντάει παιδιά, μεγάλους, ήρωες παραμυθιών, ζαχαροπλαστεία γεμάτα γλυκά και μαγαζιά με παιχνίδια. Φτάνει ως την θάλασσα και βλέπει μια ομάδα πειρατών κι ύστερα το βάζει στα πόδια και συναντάει ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα. Θα γίνουν φίλοι, θα μοιραστούν το φαγητό τους και τα όνειρά τους και θα αποφασίσουν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα πάνε στην χώρα του Μαζί!

ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΝΩ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (ΕΙΚ.: ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ) - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ (2012).

Κι αν φοβάσαι το σκοτάδι
Κι αν φοβάμαι τη βροχή
Τώρα που θα ΄μαστε μαζί
Όλα θ΄ αλλάξουνε, θα δεις

Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα.

Ο Νέιθαν, ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό απ’ όλα τα καλικαντζαράκια της γης, ένα αγόρι τόσο διαφορετικό θα μας μάθει πως δεν έχει σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σημασία έχει να προσπαθείς να δεις την αλήθεια και μέσα από τα μάτια του άλλου.

Στο παραμύθι πρωταγωνιστεί η μουσική. Πειρατικά τραγούδια, τραγούδια που λένε ποντικοί και άνθρωποι. Τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν κάνει εκπτώσεις: «Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει» έλεγε, «είναι το παιδί να διασκεδάσει μ΄ ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο. Που θα γεμίσει τις τσέπες του για αρκετές μέρες».

Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Τραγουδάει και αφηγείται: ο Χρήστος Θηβαίος
Αφήγηση: Παύλος Παυλίδης και Χρύσα Κοτταράκου
Πιάνο: Μάξιμος Δράκος
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos – Μάνος Τρανταλλίδης
Παραγωγή: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Δείτε το:


Πηγή το Elniplex