Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Στο δάσος των εξαιρετικών βιβλίων πριν εκπνεύσει το 2021.


Άρθρο της Μαρίζας Ντεκάστρο
Αναδημοσίευση από τον Αναγνώστη

Αγαπώ…
Αγαπώ τα Χριστούγεννα επειδή… όλα τα επειδή που μπορούμε να φανταστούμε στο πιο απλό, πηγαίο και τρυφερό χριστουγεννιάτικο βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις (Ντάνιελ Χάουορθ, μτφρ. Δέσποινα Δανιήλ, Μίνωας)!

Στην ουρά για την Κιβωτό (Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Παπαδόπουλος). Κάλεσε ο Νώε τα ζώα να σωθούν στη γνωστή μας Κιβωτό. Κάποια έκπληξη τα περιμένει! Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι πασίγνωστες ιστορίες, όπως ετούτη η βιβλική, χάρη στην ευρηματικότητα του Αντώνη Παπαθεοδούλου ανασκευάστηκε χωρίς να χάσει το πρότερο περιεχόμενό της!

Ταξίδια στη γνώση και την Ιστορία

Ο εγκέφαλός μας και πώς λειτουργεί (Dr Betina Ip, εικ. Mia Nilsson, μτφρ. Μάρω Ταυρή, Μεταίχμιο).…για να γνωρίσουμε το καταπληκτικό μέσα μας με εικόνες: τον εγκέφαλο, πυρήνα και οδηγό του είναι μας.

Η δική μου ανατομία (Adam Kay, εικ. Henry Paker, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, Κλειδάριθμος). Εκείνο που ονομάζαμε στο σχολείο Ανθρωπολογία μεταμορφώθηκε σε ένα πλήρη χιουμοριστικό οδηγό ανατομίας που εξηγεί τη λειτουργία και του παραμικρού στοιχείου του οργανισμού.


Ο κύκλος των Κυκλάδων (Βάσια Εξάρχου, εικ. Βάσια Εξάρχου, Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη, Κέδρος), ένα περιπετειώδες ταξίδι-παιχνίδι στα κυκλαδονήσια. Οι απρόσμενες συναντήσεις με τα χαρακτηριστικά ζώα των τόπων, μια τράπουλα, χάρτες πειρατικοί και πραγματικοί, οδηγούν τον κάβουρα ερημίτη Φερδινάντο και την φώκια Κονσολίνα, και εμάς τους αναγνώστες, στην ανακάλυψη των αγαπημένων αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Ένας οδηγός που συνθέτει αξιοθαύμαστα την ιστορία, τη μυθολογία, τα έθιμα …καθετί που θα θέλαμε να μάθουμε για τις Κυκλάδες.

Τα σπουδαιότερα γεγονότα στην Ιστορία που δεν μάθατε ποτέ ότι έγιναν την ίδια χρονική περίοδο. (Philip Parker, εικ. Liz Kay, μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη, Διόπτρα). Ένα απολαυστικό βιβλίο αναφοράς που «εικονογραφεί», κυριολεκτικά και μεταφορικά, την παράλληλη εξέλιξη στην ιστορία των πολιτισμών, τη μακρά συγχρονία για την οποία μιλούν οι ιστορικοί.

Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις (Τρέισι Τέρνερ-Άντριου Ντίνκιν, εικ. Λίμπι Βάντερπλουγκ, μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση, Μεταίχμιο). Πώς ήταν να ζεις στην Ιεριχώ πριν από 8.500 χρόνια; Και πώς στο Δελχί το 1660, στο Βερολίνο το 1964 ή στο Μπενίν της Αφρικής το 1500; Τις πόλεις τις μαθαίνεις περπατώντας τις, αλλά και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των βιβλίων. Μια συναρπαστική περιήγηση σε 25 πόλεις, άλλες χαμένες, άλλες κρυμμένες μέσα στη γη, άλλες που τα κατάλοιπά τους εγγράφονται στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό, μητροπόλεις του άλλοτε και του σήμερα. Πόλεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσιάζουν τη ζωή και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που τις κατοίκησαν κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο ή εξακολουθούν να τις κατοικούν μέχρι σήμερα. Ένα εκπληκτικό, μοναδικά εικονογραφημένο βιβλίο, έκδοση των συνεργατών του Βρετανικού Μουσείου, απ’ όπου δεν λείπουν οι χάρτες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η οικονομία, η τέχνη, καθετί που περιλαμβάνει την ιστορία του πολιτισμού.

Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας (Ελένη Σβορώνου, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης, Καλέντης), στη σειρά Μικρές Ιστορίες, Μεγάλα Γεγονότα για πρόσωπα και πράγματα που και συνέβησαν και γεννήθηκαν από τη φαντασία των συγγραφέων τους. Κωνσταντινούπολη, 1931, ένα έτος μετά την υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου φιλίας. Οι καλύτερες σχέσεις των δύο χωρών δίνουν ελπίδες οι οποίες κορυφώνονται με τη ρηξικέλευθη απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει τη Μεγάλη Εκκλησία σε μουσείο. Πώς πήρε την απόφαση; Η Ελένη Σβορώνου δημιουργώντας το μυστήριο για μια χαμένη ψηφίδα από την Αγία Σοφίας, έστησε πολλές αληθοφανείς συναντήσεις μεταξύ του Κεμάλ Ατατούρκ και του Αμερικανού λάτρη της βυζαντινής τέχνης Τόμας Γουάιτμορ ο οποίος συνέβαλε στην απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μνημείο. Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, και των συζητήσεων ανάμεσα στους δυο, η αποκατάσταση της εκκλησίας και το μέλλον της. Όλα ξεκίνησαν από τις σκανταλιές δυο αγοριών που μπλέχτηκαν εν αγνοία τους στα πόδια των δύο υψηλών προσώπων… Μια πραγματική ψηφίδα Ιστορίας!

Ακτιβισμός!

Άμεση δράση για τους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες

Γνωρίζοντας ότι η διαπαιδαγώγηση των νέων ξεκινά από πολύ νωρίς και πώς τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα πρέπει να κοινοποιούνται στους νέους επειδή αφορούν το μέλλον τους, τρία πρακτικά εγχειρίδια που προτείνουν τρόπους άμεσης δραστηριοποίησης. Συνοπτικά, πώς συμμετέχω στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τι μπορώ να κάνω εγώ, πώς αντιμετωπίζω τους άλλους, πώς προστατεύω τον πλανήτη: ερωτήσεις, απαντήσεις και συμμετοχή!

Πώς να αλλάξουμε τα πάντα (Naomi Klein, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, Κλειδάριθμος).

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο (Marnie Willow, εικ. Anne Passchier, μτφρ. Χρύσα Μπανιά, Ψυχογιός).

Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση; Επιλογές ως το άπειρο ( Justin Hancock, μτφρ. Πελιώ Παπαδιά, Παπαδόπουλος), ένα εγχειρίδιο όπου η νομική επιστήμη μεταγράφεται κατάλληλα και συναντά τους νέους παρουσιάζοντας τρόπους για να γίνουν οι κοινωνικές σχέσεις αρμονικές. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση, οι κοινωνίες κινδυνεύουν από αντιδημοκρατικές εκτροπές.


Η απόλαυση των αισθήσεων

Η μαγεία της όρασης, (Romana Romanyshyn, εικ. Andriy Lesiv, μτφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος).

Η μαγεία των ήχων (μτφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος – Βάγια Ζεππάτου), Φουρφούρι.

Ένα φουρφούρι, σε παρασύρει στο στριφογύρισμά του να διαβάσεις τα δύο εικονογραφημένα βιβλία των Romanyshyn και Lesiv για τις αισθήσεις. Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι κάθε στιγμή, και τη σιωπή, το τρίπτυχο με το οποίο αναπτύσσονται οι πληροφορίες. Η εντελώς ιδιαίτερη η τυπογραφία (φλούο χρώματα) δεν χαρακτηρίζει μόνο την ποιότητα του περιεχομένου, αλλά κυρίως την έμπνευση των δημιουργών του.

Η ιστορία της Μουσικής, για παιδιά (Mary Richards& David Schweitzer, εικ. Rose Blake, μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, Καπόν). Η μουσική είναι τα πουλιά, ο άνεμος, τα κύματα, η βροχή, η καταιγίδα, οι σταγόνες που κρατούν τον ρυθμό, είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί με το σώμα του και την ψυχή, η φωνή, τα χέρια, τα όργανα, η γραφή, η συνεργασία, τα υλικά, το περιβάλλον, τα συναισθήματα, μέχρι και να τη ζωγραφίσει μπορεί. Μουσική είναι να νιώθεις, να αλλάζεις ακούγοντας, να ηρεμείς, να συμμετέχεις και να δημιουργείς. Η περιπλάνηση στις μουσικές δημιουργίες αιώνων διαβάζεται και ακούγεται χάρη στην play list που προτείνουν οι συγγραφείς! Πολλές και ποικίλες γνώσεις που συνταιριάζονται αρμονικά σ’ ένα βιβλίο για όλους!


Εγώ και οι άλλοι

Η Ντουλάπα (Στέργια Κάββαλου, εικ. Ζακλίν Πολενάκη, Ποταμός) που κρύβει μέσα της τα μη επιτρεπτά θέλω μας. Τη βρίσκουμε παντού σε οποιοδήποτε σπίτι, σχολείο ή ομάδα. Αγόρια, κορίτσια, οι ταυτότητες, τα στερεότυπα καταρρίπτονται προσεκτικά σε λίγες σελίδες υποστηρίζοντας την ελευθερία των επιλογών κάθε παιδιού. Για ν’ αγαπάμε την κάθε ημέρα, κι εμείς και τα παιδιά. Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί!

Η νέα φωλιά των Μαρσουπιλαμί (Benjamin Chaud, μτφρ. Μαριάννα Ψύχαλου, Μικρή Σελήνη) ή αλλιώς Βάστα με να σε βαστώ για… Η φωλιά της οικογένειας Μαρσουπιλαμί καταστράφηκε από μια καταιγίδα. Ψάχνουν λοιπόν μέρος για να την ξαναχτίσουν, όμως κλαδιά, βράχοι, φύλλα… όλα είναι κατειλημμένα από άλλα ζώα του δάσους. Απογοήτευση; Ναι! Όταν όμως υπάρχει ανάγκη, χτυπάει το καμπανάκι της αλληλοβοήθειας και οι εγωισμοί μπαίνουν στην άκρη. Τα Μαρσιπουλαμί έχουν ουρά, είναι κίτρινα με βούλες, ζουν κάπου που δεν ξέρουμε, όμως στην πραγματικότητα είμαστε εμείς οι ίδιοι!


Έρχονται…

5 Νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα (Τζίμι Φάλον, εικ. Ριτς Ντις, μτφρ. Μάρω Ταυρή, Μεταίχμιο). Ας ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση. Σε 364 μέρες θα ξανάρθουν!

Χρόνια πολλά και καλά!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Επιστήμη στο πνεύμα των Χριστουγέννων... ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα!

 


Ένα πρωτότυπο οnline χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που σας προτείνουν η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου | Ηλικίες: 8-12 (Γ', ΣΤ' Δημοτικού)


- Πώς χωράει μέσα από τις καμινάδες ο Αϊ-Βασίλης;
- Πώς προσγειώνεται τόσο καλά στα τζάκια χωρίς να σπάσει το πόδι του;
- Πώς είναι τόσο καθαρός και φρέσκος και όχι γεμάτος καρβουνόσκονη;

Καυτά ερωτήματα με συγκλονιστικές απαντήσεις από τον γκουρού των παιδικών ιστοριών Βασίλη Παπαθεοδώρου, το πρότυπο Ίδρυμα Ευγενίδου / Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας και φυσικά την Βιβλιοθήκη μας, σε ένα σπουδαίο ONLINE εργαστήριο!

Τρυφερές ιστορίες και απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, θα δώσουν την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα!

Προγράμματα για σχολικές ομάδες Γ΄ έως και Στ΄ Δημοτικού αλλά και για το γενικό κοινό!

Συμμετοχή δωρεάν... Προλάβετε!

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Για σχολεία: 15, 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου, 11:30-12:45
Για κοινό: 20, 21, 27 και 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, 17:30-18:45

Καλό μήνα!