Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Η υγεία σε «τάξη»

 


Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις σε ένα παιδί για σοβαρά θέματα που αφορούν την Υγεία, προσελκύοντας την προσοχή του και διατηρώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του;
Στο βιβλίο Η Υγεία σε «Τάξη», η πνευμονολόγος Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη, υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, προτείνει είκοσι πέντε (25) βιωματικές ασκήσεις κατάλληλες να υλοποιηθούν στη σχολική τάξη, στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό.
Με όχημα το παραμύθι, το θέατρο, το τραγούδι και το παιχνίδι και με εκπαιδευτικό εργαλείο τη βιωματική μάθηση, κινητοποιεί τους μικρούς μαθητές να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το σώμα τους και ποιες συμπεριφορές τους εξασφαλίζουν την πολύτιμη Υγεία.
Εγχειρίδιο Αγωγής Υγείας σχεδιασμένο με βάση τις αρχές και τη μεθοδολογία της βιωματικής μάθησης.
Απευθύνεται σε επισκέπτες υγείας, σχολικούς νοσηλευτές, σχολικούς ψυχολόγους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γονείς μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου.

Μαθαίνοντας εναλλακτικά

 


Μαθαίνοντας εναλλακτικά
Μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ και σχολική συμπεριφορά


Επιστημονική επιμέλεια: Άρτεμις Τότσικα, Ντορέττα Αστέρη, Ευθαλία Τζίλα
Οι συγγραφείς του τόμου: Καλλιόπη Αθανασίου, Ντορέττα Αστέρη, Ιωάννα Καλιανιώτη, Κων/νος Καλιανιώτης, Παναγής Κασσιανός, Τέρψη Κόρπα, Ευθυμία Μπάρλου, Νικόλαος Σταθόπουλος, Ευθαλία Τζίλα, Άρτεμις Κ. Τσίτσικα


Μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο; Τι συμβαίνει όταν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες αρχίζουν να εμποδίζουν τη σχολική πρόοδο του παιδιού; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και πώς οι γονείς του; Τι σημαίνει «μαθαίνουμε αλλιώς» όταν αντιμετωπίζουμε μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το βιβλίο αυτό, το οποίο πραγματεύεται τη σχολική συμπεριφορά και τη μάθηση που εμποδίζεται λόγω ειδικών ή γενικευμένων μαθησιακών δυσκολιών, ή λόγω νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Συμμετέχουν ειδικοί από τους χώρους της ιατρικής, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής, με σκοπό να υποστηρίξουν από κοινού τη σχολική μάθηση όταν αυτή εμποδίζεται. Περιγράφουν κάθε τύπο μαθησιακής δυσκολίας ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά της και προσφέρουν κατευθύνσεις και βασικές οδηγίες για την υποστήριξη της μάθησης με διαφοροποιημένες πρακτικές στο σχολείο και στο σπίτι.
Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς, επιδιώκοντας να συνεισφέρει στη μεταξύ τους συνεργασία, με κοινή γλώσσα και κατεύθυνση, όταν το παιδί δυσκολεύεται να προοδεύσει στο σχολείο. Γιατί όταν εντοπίζουμε έγκαιρα τις δυσκολίες και όταν συνεργαζόμαστε έγκυρα, δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να μάθει και αλλιώς! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).