Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο μικρός ζωγράφος των βράχων.


Με την ευκαιρία που στην Ιστορία μάθαμε για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, στην ώρα της Φιλαναγνωσίας επιλέγουμε ένα βιβλίο που λέγεται "Ο μικρός ζωγράφος των βράχων". Είναι της Μαρίας Πετκανοπούλου με εικόνες της Άννας Καρνή από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (Αθήνα 2010).


Ο μικρούλης Ποκ μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς, στα σκοτεινά βάθη του χρόνου... Τι ήταν αυτό που τον μάγεψε τόσο, ώστε έπαψε πια να λαχταράει να γίνει κυνηγός; Τι ήταν αυτό που τον εντυπωσίασε βγαίνοντας από τη σπηλιά, μόλις τέλειωσε ο χειμώνας; Ήταν, τάχα, τα ζωηρά χρώματα της φύσης και το παιχνίδισμα του ήλιου ή κάτι άλλο, πιο μαγικό;
Σαν τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν τον κόσμο παρατηρώντας εικόνες, έτσι κι εμείς προσπαθούμε να μάθουμε για τους μακρινούς γεννήτορές μας, που, ζώντας στα κρύα και σκοτεινά βάθη μιας σπηλιάς, αποτύπωσαν τη ζωή, τα συναισθήματα και την καθημερινότητά τους στις βραχογραφίες, που μέχρι σήμερα μας εκπλήσσουν με την κίνηση και τη ζωντάνια των μορφών τους.
(Πηγή η biblionet).

Το βιβλίο το ακούμε βλέποντας τις εικόνες του από τον Μικρό Αναγνώστη. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε. 



Η συγγραφέας έχει βραβευτεί για το βιβλίο αυτό με το Βραβείο "Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου" Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  το 2011. 

Αρχίζουν τα Πάθη του Χριστού.

Συλλογή εικόνων με τα Πάθη του Χριστού. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με τα βέλη.


Την ίδια εικόνα στη συνέχεια, μπορούμε να την ζωγραφίσουμε ηλεκτρονικά. Πατάμε στην εικόνα για να μεταφερθούμε στην εφαρμογή. Διαλέγουμε πάχος γραμμής και χρώματα από την παλέτα και ξεκινάμε. Για να ανοίξουν οι δυνατότητες πατάμε στη μικρή μυτούλα.



"Μαλαματένιος αργαλειός και ελεφαντένιο χτένι"

Ερευνώντας την παράδοσή μας.

Τι είναι παράδοση και τι παραδοσιακός;
Είναι τα κεντήματα και τα υφαντά στον αργαλειό;
Είναι τα κεραμικά πιάτα και οι κεραμικές γάστρες;
Είναι οι δημοτικοί χοροί και τα τραγούδια;
Είναι ένα χτιστό καλντερίμι; Ή μήπως μια όμορφη πέτρινη σκεπή;
Στη Μελέτη Περιβάλλοντος (7η ενότητα) θα ανακαλύψουμε και αυτά και άλλα πολλά.
Για να τα αναζητήσουμε, θα μας βοηθήσουν μικρές ταινιούλες της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Στις επόμενες εικόνες , πατώντας τις βλέπουμε.

Για τα κεντήματα.

Για τον παραδοσιακό γάμο.

Για τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Για τα υφαντά. 

Για τις ξερολιθιές.


Για τη γοργόνα.

Για τα κεραμικά σκεύη.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Μαθαίνω την ώρα.

Πολλά παιδιά από την τάξη μας ξέρουν πολύ καλά την ώρα. Όχι όμως όλοι και όλες. Για να βοηθηθούμε λοιπόν να μια σειρά εικόνες  (πηγή τα δευτεράκια και το ξωτικό) και ένα παιχνίδι.

1. Μαθαίνω σωστά ποιος είναι ο ωροδείκτης και ποιος ο λεπτοδείκτης. Πότε η ώρα είναι ακριβώς (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 12 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα) πότε η ώρα είναι και μισή (όταν ο λεπτοδείχτης είναι στο 6  και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα). Πότε είναι και τέταρτο (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 3 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα) και πότε είναι παρά τέταρτο (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 9 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα).



2. Και να σε ένα ρολόι όλα όσα πρέπει να  ξέρουμε για τα λεπτά. Θυμάμαι ότι ο λεπτοδείχτης είναι αυτός που φτιάχνει τα και πέντε,  και δέκα κ.λ.π. ενώ πάντα ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα. 


Και τώρα ένα παιχνίδι. Πατώντας πάνω στην εικόνα βλέπουμε την ώρα που έχουμε την στιγμή αυτή. Πατώντας τα κουμπάκια από κάτω φτιάχνουμε όποια ώρα θέλουμε και την λέμε δυνατά. Κάθε φορά μπορούμε να βλέπουμε την ώρα ηλεκτρονικά αν πατήσουμε εκεί που γράφει show digital.




Ο χρόνος

Πατώντας στην εικόνα μαθαίνουμε για τον χρόνο. Την ώρα, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα τις υποδιαιρέσεις δηλαδή του χρόνου και για την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα δηλαδή τα πολλαπλάσια του χρόνου.

Πηγή το Φωτόδεντρο.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ημερίδα για γονείς : "Φόβος ή θυμός;"

Ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας και η ομάδα «Επικοινωνώ» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Φόβος και θυμός, αποδιοργανωτές ή υποστηρικτές μας» με εισηγήτρια την κ. Γιούλα Ρουμπέα την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 6.30 στην αίθουσα της ΔΕΠΑΧ (Αβάντων 50)



Η ομάδα « Επικοινωνώ» του Συλλόγου μας, οργανώνει μηνιαίες συναντήσεις, με στόχο την ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, δημιουργώντας συγχρόνως μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας την κουλτούρα της συνεργασίας σε μια εποχή που οι σχέσεις δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. 


Ο φόβος και ο θυμός είναι συναισθήματα πρωτόγονα. Βοηθούσαν στην επιβίωση καθώς ενεργοποιούν την εγρήγορση και δράση για προστασία σε υπαρκτό κίνδυνο. Όταν όμως προέρχονται όχι από πραγματικούς αλλά από ιδεατούς κινδύνους, τότε ενεργοποιούνται εσωτερικές άμυνες που μπορεί να μας καθηλώσουν σε μη λειτουργικές, μη συμφέρουσες συμπεριφορές, έως και καταστροφικές. Στην κοινωνία μας, τα συναισθήματα αυτά, θεωρούνται «αρνητικά», είναι ενοχοποιημένα. Πιέζοντάς τα, ή αγνοώντας τα, καταπιέζουμε και παραμορφώνουμε όλα τα συναισθήματα και δυσκολευόμαστε στην επικοινωνία με τους άλλους και τον εαυτό μας. Η διαχείριση φόβου και θυμού, μαθαίνεται. Έτσι, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μηχανισμό προστασίας μας, αν αντί να τα διώκουμε, μαθαίνουμε κατ' αρχήν να τα αναγνωρίζουμε και να τα χρησιμοποιούμε ως αισθητήρες και μοχλούς για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Στη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί να προσεγγισθούν τα παραπάνω θέματα με όσον το δυνατόν βιωματικό τρόπο, δεδομένων των περιορισμών χρόνου και αριθμού συμμετεχόντων.

Η ομιλήτρια κ. Γιούλα Ρουμπέα:

Διδάκτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών του ΦΠΨ, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατεύθυνση αξιολόγηση. Μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΦΕ «Δημόκριτος» στο Ινστιτούτο Βιοεπστημών και Εφαρμογών. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με σπουδές στο «London School of Counseling and Psychotherapy». Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (IAC), και της Επιστημονικής Εταιρίας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (Ε.ΣΥ.ΟΜ.). Επιμορφώτρια ενηλίκων στη διαμεσολάβηση. Καθηγήτρια Φυσικής Β/ βάθμια εκπαίδευση, Έκτακτη Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Πειραιά τμήμα ΗΥΣ, Διευθύντρια Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου.

Η παράσταση αρχίζει!

Συνεχίζοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την επαφή μας με τον Πολιτισμό και μάλιστα με αυτόν των αρχαίων Ελλήνων, ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο και μαθαίνουμε κάποια στοιχεία γι΄αυτό. 
Στην επόμενη παρουσίαση μαθαίνουμε για τα τρία σημαντικότερα αρχαία θέατρα. 



Για το σύγχρονο θέατρο ξέρουμε περισσότερα μια και πρόσφατα εμείς παίξαμε σε διασκευή το παραμύθι "Τα Ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου στη γιορτή μας του σχολείου για την 25η Μαρτίου και δυο εβομάδες πριν είδαμε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής το διακευασμένο σε θεατρικό έργο "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" του Ιουλίου Βερν. 
Παρόλα αυτά στην επόμενη παρουσίαση μαθαίνουμε για μερικά ονομαστά σύγχρονα θέατρα. 


Για επιβεβαίωση όσων μάθαμε, αντιστοιχίζουμε τις λέξεις που έχουν σχέση με το θέατρο στο επόμενο εύκολο κουίζ.


Κάθε φορά πατάμε πάνω στην εικόνα.

Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων.

Από τη Μελέτη Περιβάλλοντος (7η ενότητα για τον Πολιτισμό) ανακαλύπτουμε μερικά από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. 

Ταξιδεύουμε στη Σάμο και μαθαίνουμε για το Ευπαλίνειο Όρυγμα στην επόμενη ταινία:





Στη συνέχεια μαθαίνουμε για τη Δίολκο, παρακολουθώντας την επόμενη ταινία σε τρία μέρη. Πρόκειται για μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό κ.ά.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:

Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010).








Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Κινούμενα σχέδια για την προϊστορία.


Από τη πολύ καλή σειρά κινουμένων σχεδίων "Μια φορά ήταν ο άνθρωπος" που είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρουσιάζεται σαν παιδικό παραμύθι η εξέλιξη του ανθρώπου από την προϊστορία μέχρι και σχετικά πρόσφατα γεγονότα. 

Μία πολυεθνική παραγωγή (1978) του Γάλλου σκηνοθέτη Albert Barillé μαθαίνει στα παιδιά – και όχι μόνο – για την εξελικτική πορεία της ζωής πάνω στη γη.

Βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία καταγράφει την πορεία του ανθρώπου από την προϊστορική εποχή έως τον 20ο αιώνα ανά περιόδους, μέσα από μια σειρά επεισοδίων (26).

Ο σκηνοθέτης διάλεξε να κάνει πιο ενδιαφέρουσα και δεμένη τη σειρά τοποθετώντας μια ομάδα ανθρώπων – την ίδια πάντα – στον πυρήνα κάθε επεισοδίου έτσι ώστε να μην χάνεται η “ανθρώπινη πνοή” από τα ιστορικά γεγονότα.

Ο Μαέστρο και οι μαθητές του βιώνουν τις καταστάσεις της κάθε εποχής, δείχνοντάς μας μέσα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες , τις αντιδράσεις του ανθρώπου στα προβλήματα, τις αλλαγές και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιόδου της ανθρωπότητας.  (Πηγή kidos).

Με αφορμή τα μαθήματα της ιστορίας μας, παρακολουθούμε τα τρία πρώτα επεισόδια που αφορούν την προϊστορία.










Ασκήσεις συμπλήρωσης κενών στη νεολιθική εποχή.

Πατάμε στην κάθε εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Οι ασκήσεις προέρχονται από την e τάξη





Νεολιθική εποχή : όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος.

Συνεχίζουμε στο τρίτο μάθημα της προϊστορίας για να ανακαλύψουμε πώς ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος. Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.


Ιστορία Γ΄, 7η Εν. - 2 Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος




Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:


  1. Τι συνέβη όταν ανέβηκε η θερμοκρασία της γης;
  2. Με ποιους νέους τρόπους τρέφονταν οι άνθρωποι;
  3. Τι γνωρίζεις για τους πρώτους οικισμούς;
  4. Πώς καλυτέρευσαν οι άνθρωποι τη ζωή τους; Τι νέα αντικείμενα δημιούργησαν;
  5. Τι γνωρίζεις για την τέχνη και την θρησκεία εκείνης της εποχής;
  6. Ποιες νέες (τρεις) ιδιότητες απόκτησαν οι άνθρωποι στη νεολιθική εποχή;
Και τέλος μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Πληροφορίες για την εποχή του λίθου μπορούμε να βρούμε στη σελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Κάνουμε κλικ εδώ.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ενδιαφέροντα βίντεο για την εποχή του λίθου.

Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός και κατοίκησε σε σπήλαια, άρχισε να ζωγραφίζει στους τοίχους τους. Αυτό λέγεται βραχογραφία και σπηλαιογραφία και στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τέτοιες εικόνες από το σπήλαιο της Αλταμίρα στην Ισπανία.




Στο σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική ανακαλύφθηκαν πολλά ευρήματα των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής. Με τα επόμενα δύο βίντεο το επισκεπτόμαστε.





Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός.

Συνεχίζουμε στο δεύτερο μάθημα της προϊστορίας για να ανακαλύψουμε πώς ο άνθρωπος έγινε κυνηγός. Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 7η Ενότητα - Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:

  1. Πώς ήταν η γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και πώς διαμορφώθηκε σταδιακά;
  2. Τι γνωρίζεις για την τροφή των πρωτόγονων ανθρώπων;
  3. Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία των ανθρώπων και πώς τα χρησιμοποιούσαν;
  4. Τι συνέβη όταν μειώθηκε η θερμοκρασία της γης;
  5. Τι έκαναν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν;
  6. Τι καινούρια εργαλεία δημιούργησαν και πώς τα χρησιμοποιούσαν;
  7. Τι ήταν οι άνθρωποι στην παλαιολιθική εποχή;
  8. Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο σπήλαιο των Πετραλώνων;
Και τέλος μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Παίζοντας με διαιρέσεις.

Λύνουμε με το νου μας διαιρέσεις που αφήνουν υπόλοιπο, παίζοντας με τα δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια από το jele.gr. Πατάμε πάνω στις εικόνες για να ξεκινήσουμε. 



Η γιορτή μας.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη, πιστεύουμε, επιτυχία η γιορτή μας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στο σχολείο μας χτες το πρωί. 
Ήρθαν πολλοί γονείς, αδέρφια, γιαγιάδες και παππούδες και βέβαια πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριές  μας. 

Στην αρχή η κυρία των Αγγλικών, η κ. Συρόγιαννη Ρούλα, μίλησε για το ρόλο και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Φιλέλληνες στην διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Η χορωδία έψαλε το "Τη Υπερμάχω" . Μετά το τμήμα μας (το Γ1) παρουσίασε θεατρικό δρώμενο που ήταν «Τα Ελληνάκια» μια διασκευή, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου (Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα, 1999).











Στη συνέχεια η χορωδία της Γ τάξης τραγούδησε τα εξής τραγούδια:


«Είσαι το φλάμπουρο» σε στίχους Α. Καψάσκη και μουσική Σπ. Λάμπρου.

«Δέκα παλικάρια» σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου και μουσική Μ. Λοΐζου.
«Να’ τανε το 21» σε στίχους Σ. Τσώτου και μουσική Στ. Κουγιουμτζή.
«Περήφανοι όλοι» σε στίχους και μουσική Πασχάλη.
Ακολούθησε το Γ2 τμήμα με το Θεατρικό «Το σκετς» του Θοδ. Παπαϊωάννου. 




Ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γρ. Δάσκος, μας διάβασε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και μας μίλησε και ο ίδιος. Η γιορτή μας έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. 

Δουλέψαμε όλα τα παιδιά με πολύ κέφι και μας βοήθησαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, που τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα:

τις κυρίες μας Μ. Καλαθέρη και Ζ. Βλάχου, δασκάλες της Γ΄τάξης, την κ. Α. Σάρλη, μουσικό, υπεύθυνη της χορωδίας, την κ. Β. Πουλοπούλου, εικαστικό, υπεύθυνη σκηνικού, τον κ. Χ. Μαργώνη, πληροφορικό και τον κ. Φ. Αρμένη, θεατρολόγο. 





















Ευχαριστούμε πολύ το eviaportal για τη δημοσίευση και τις φωτογραφίες.

Παιδιά, συγχαρητήρια, μπράβο!!!
Ήσασταν όλοι και όλες καταπληκτικοί και καταπληκτικές!
Από τη δασκάλα σας.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η γιορτή μας για την 25η Μαρτίου 1821.





Το μικρό κλεφτόπουλο

Στο Ανθολόγιο το συναντάμε και όλοι μαζί το τραγουδάμε:


Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση - βίντεο με εικόνες και τραγούδια που διηγείται τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Πηγή ο δάσκαλος Γρηγόρης Ζερβός.







Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες - Πολυμεσική εφαρμογή.



Εκπληκτική πολυμεσική εφαρμογή πάνω στο "Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες" , που πρόσφατα είδαμε στην Παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτη της διαδρομής, video, κείμενα και το βιβλίο του Ιουλίου Βερν.

Είναι εργασία του δασκάλου Γιάννη Σουδία, τον οποίο και συγχαίρουμε.
Πατάμε στην εικόνα και ενεργοποιείται η εφαρμογή.

Πατώντας πάνω στα πρόσωπα μαθαίνουμε γι' αυτά και  για την αρχή του ταξιδιού τους, μαζί με ένα απόσπασμα από ταινία του  1965 με την ιστορία. 
Πατώντας πάνω στον μεγεθυντικό φακό βλέπουμε στον παγκόσμιο χάρτη το ταξίδι τους, με φωτογραφίες εκείνης της εποχής από κάθε πόλη που επισκέφθηκαν. Ολοκληρώνοντας το γύρο της γης μπορούμε να τσεκάρουμε σε παιχνίδι τις πόλεις που πέρασαν και να δούμε πόσο προσεκτικοί είμαστε.
Στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης πατάμε στην εικόνα της κλακέτας και βλέπουμε αποσπάσματα από δύο ταινίες (του 1956 και του 2004) με την ίδια ιστορία.
Στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να πατήσουμε πάνω στο βιβλίο και ή να το διαβάσουμε ολόκληρο από τον εκδοτικό οίκο Αλκυών (Αθήνα 2004) ή να μάθουμε για τη ζωή του συγγραφέα του Ιουλίου Βερν. 
Ακόμα, πατώντας πάνω στην εικόνα του τρένου ανακαλύπτουμε πληροφορίες για κάθε ένα από τα μεταφορικά μέσα χρησιμοποίησε ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού και η Ινδή πριγκίπισσα στο ταξίδι τους. 
Τέλος το παλιό ρολόι μας οδηγεί στην έξοδο από την πολυμεσική εφαρμογή. 

Καλή πλοήγηση!

Ακόμα με την ευκαιρία, να ένα ακόμα ενδιαφέρον βίντεο. Πρόκειται για 
τον γύρο του κόσμου σε 80 δευτερόλεπτα! 
Μια δημιουργία των Romain Pergeaux και Alex Profit. Για να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο, χρειάστηκαν μόλις 3 εβδομάδες και το οδοιπορικό μας ξεναγεί στα εξής μέρη : Λονδίνο, Κάιρο, Βομβάη, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη και τερματίζει ξανά στο Λονδίνο. Το όλο εγχείρημα είναι ένα αφιέρωμα στο διάσημο βιβλίο του Ιουλίου Βερν "Le Tour du monde en 80 jours" (στα γαλλικά, ή Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες στα ελληνικά).
Για να καταλάβουμε σε ποια  πόλη βρισκόμαστε κάθε φορά, βλέπουμε τη σειρά που τις γράψαμε (εδώ πιο πάνω) και την υδρόγειο σφαίρα που γυρίζει στο μπροστά μέρος της οθόνης με σημειωμένη την πόλη που βρισκόμαστε.

Καλή θέαση!



Πηγή το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Βόλτα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Στην 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος ασχολούμαστε με θέματα Πολιτισμού και αρχίσαμε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στο σημερινό μας μάθημα ανακαλύπτουμε το πώς περνούσαν τη μέρα τους οι άνδρες και έτσι βλέπουμε κάποιες μικρές ταινίες για την Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Αυτό ήταν το μέρος που συζητούσαν, μάθαιναν και εκεί υπήρχαν τα μαγαζιά με εμπορεύματα.




Πηγή : Ο Ελληνικός Κόσμος



Πηγή : Το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης.

Με το σημερινό μας μάθημα αφήνουμε πίσω τους μύθους των Αρχαίων Ελλήνων και αρχίζουμε τα πρώτα μας βήματα στην επιστήμη της Ιστορίας. Ξεκινάμε με την προϊστορία όταν ο άνθρωπος ακόμα δεν έγραφε.  


Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.



Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η. 


Ιστορία Γ΄, 7η Ενότητα - A. Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος: 


  1. Πώς ήταν η γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και πώς διαμορφώθηκε σταδιακά;
  2. Ποια ζώα ζούσαν τότε;
  3. Τι γνωρίζεις για την τροφή των πρωτόγονων ανθρώπων;
  4. Πώς ονομάζουμε αυτούς τους πρώτους ανθρώπους και γιατί;
  5. Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία των ανθρώπων και πώς τα χρησιμοποιούσαν;

Μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο. 



21η Μαρτίου: παγκόσμια ημέρα του Συνδρόμου Down.

Όπως γνωρίζετε αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε όλη τη διάρκεια της φετινής σχολική χρονιάς για την αποδοχή του διαφορετικού μέσα από το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Χαλκίδας και με τίτλο : "Νομίζεις πως διαφέρουμε; Έλα να γνωριστούμε" με συντονιστικό σχολείο το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Οι σχετικές μας δραστηριότητες είναι συγκεντρωμένες εδώ. Δεν μπορούσαμε λοιπόν, μια μέρα σαν κι αυτή που είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με σύνδρομο Down να μην πούμε λίγα λόγια (ξανά) για αυτό. 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από τον Ειδικό Παιδαγωγό

Η 21η Μαρτίου 2016 σηματοδοτεί την 11η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Συνδρόμου Down. Καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα το 2006 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει το ευρύ κοινό για το σύνδρομο Down.

Την ημέρα αυτή , τα άτομα με σύνδρομο Down κι εκείνοι που ζουν και εργάζονται μαζί τους σε όλο τον κόσμο οργανώνουν και συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και για τη δημιουργία μιας ενιαίας παγκόσμιας φωνής για την προάσπιση των δικαιωμάτων , της κοινωνικής ένταξης και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down.
Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, όταν απαιτείται, σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες μιας κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και με την κατάλληλη εκτίμηση των ειδικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Η 21η Μαρτίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία για να δηλώσει τη μοναδικότητα της τρισωμίας του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος= 21/3)
Είναι ίσως η πιο γνωστή γενετική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από µια ποικιλία σωµατικών και νοητικών προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς. Περίπου 1 στα 700-800 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο Down.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να προσφέρουν πολλά σε μια κοινωνία και να γίνουν ενεργά μέλη της.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση κι όχι ασθένεια.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία


Ακολουθεί ένα βίντεο αφιερωμένο στους ανθρώπους με σύνδρομο Down. Είναι με  αγγλικούς υπότιτλους και  μας μιλάει για μια γυναίκα που είναι έγκυος και μαθαίνει πως το παιδί που θα γεννήσει θα έχει το σύνδρομο Down. 
Η υποψήφια μητέρα φοβάται και αναρωτιέται τι είδους ζωή μπορεί να ζήσει το παιδί της. Πολλοί άνθρωποι με το σύνδρομο της απαντούν ότι ένα τέτοιο παιδί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα:
  • να σ' αγκαλιάσει
  • να τρέξει προς εσένα
  • να μιλήσει και να πει σ' αγαπώ
  • να πάει σχολείο
  • να μάθει να γράφει και να διαβάζει
  • να πάει μακριά ταξιδεύοντας
  • να βοηθήσει τον πατέρα του επισκευάζοντας το ποδήλατό
  • να δουλέψει κερδίζοντας χρήματα
  • να σε καλέσει σε δείπνο
  • να μείνει μόνο του μεγαλώνοντας
αλλά θα έχει και δυσκολίες όπως έχουν όλα τα παιδιά και όλες οι μαμάδες που τα μεγαλώνουν. Αλλά μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο και να κάνει και τους γονείς του ευτυχισμένους.





Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

21η Μαρτίου : Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού.

Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε όλη τη διάρκεια της φετινής σχολική χρονιάς για την αποδοχή του διαφορετικού μέσα από το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Χαλκίδας και με τίτλο : "Νομίζεις πως διαφέρουμε; Έλα να γνωριστούμε" με συντονιστικό το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Οι σχετικές μας δραστηριότητες είναι συγκεντρωμένες εδώ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, αφιερώνουμε επιπλέον χρόνο για μερικές σχετικές δραστηριότητες.  Βλέπουμε το μικρό ταινιάκι "Ρατσιμός, ξενοφοβία στη Ζυμαροχώρα" και το συζητάμε.





Ακούμε το τραγούδι "Διαφορετικοί" με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Βασίλη Λέκκα και το συγκρότημα Αερικά, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους με ειδικές ικανότητες και δυσκολίες.





Διαβάζουμε τα λόγια του τραγουδιού και τραγουδάμε και εμείς μαζί. 

Από παιδί με είχανε στην άκρη
για τα παιχνίδια τους έπεφτα μικρή
μια λέξη όμως από τότε είχα μάθει διαφορετική.

Οι δάσκαλοι με είχαν για χαμένο
και τα σχολεία μου άλλαζα διαρκώς
μια λέξη όμως από τότε έχω μάθει διαφορετικός.

Τα χρόνια φεύγουν σαν τα χελιδόνια
οι φίλοι φεύγουνε και `μείς απ’ την αρχή
μια λέξη όμως διαρκώς να μας θυμίζει διαφορετικοί.

Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε.

Σκοπιά, γκαζούρα, λάντζα και καψόνι
με λίγα λόγια ελληνικός στρατός
και μία λέξη διαρκώς να μου θυμίζει διαφορετικός.

Σε κάθε σπίτι πόρτες κλειδωμένες
ζωές κρυμμένες σε γκρίζα φυλακή
και μία λέξη διαρκώς να μας θυμίζει διαφορετικοί.

Τα χρόνια φεύγουν σαν τα χελιδόνια...
οι φίλοι φεύγουνε και `μείς απ’ την αρχή
μια λέξη όμως διαρκώς να μας θυμίζει διαφορετικοί.

Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε. 


Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες. Μετά την παράσταση.

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 είχαμε την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσουμε στην Παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την θεατρική παράσταση "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ιουλίου Βερν. Για το έργο και τις πληροφορίες για αυτό γράψαμε σε παλιότερη ανάρτησή μας. 
Σήμερα λίγα λόγια με εικόνες από τις εντυπώσεις μας. Αυτές δεν μπορούσαν να περιλαμβάνουν φωτογραφίες από την παράσταση γιατί απαγορευόταν. 

Στην είσοδο του χώρου, περιμένοντας...

να αρχίσει η παράσταση,
παίζοντας και τρώγοντας.

Στην Παιδική Σκηνή, πολύ έξυπνα διαμορφωμένη
 ώστε όλα να γίνονται μπροστά σου.

Με προβολές, κινούμενων διαδραστικών εικόνων
 στις δυο πλευρές πάνω από τα κεφάλια των θεατών
και με κινούμενα σκηνικά στον ενδιάμεσο χώρο.

Με ζωντανή ορχήστρα, ωραία μουσική
και τραγούδια, χορό και γέλιο. 

Να μια μικρή γεύση:




Και ακόμα μία :