Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

21η Μαρτίου: παγκόσμια ημέρα του Συνδρόμου Down.

Όπως γνωρίζετε αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε όλη τη διάρκεια της φετινής σχολική χρονιάς για την αποδοχή του διαφορετικού μέσα από το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Χαλκίδας και με τίτλο : "Νομίζεις πως διαφέρουμε; Έλα να γνωριστούμε" με συντονιστικό σχολείο το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Οι σχετικές μας δραστηριότητες είναι συγκεντρωμένες εδώ. Δεν μπορούσαμε λοιπόν, μια μέρα σαν κι αυτή που είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με σύνδρομο Down να μην πούμε λίγα λόγια (ξανά) για αυτό. 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από τον Ειδικό Παιδαγωγό

Η 21η Μαρτίου 2016 σηματοδοτεί την 11η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Συνδρόμου Down. Καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα το 2006 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει το ευρύ κοινό για το σύνδρομο Down.

Την ημέρα αυτή , τα άτομα με σύνδρομο Down κι εκείνοι που ζουν και εργάζονται μαζί τους σε όλο τον κόσμο οργανώνουν και συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και για τη δημιουργία μιας ενιαίας παγκόσμιας φωνής για την προάσπιση των δικαιωμάτων , της κοινωνικής ένταξης και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down.
Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, όταν απαιτείται, σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες μιας κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και με την κατάλληλη εκτίμηση των ειδικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Η 21η Μαρτίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία για να δηλώσει τη μοναδικότητα της τρισωμίας του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος= 21/3)
Είναι ίσως η πιο γνωστή γενετική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από µια ποικιλία σωµατικών και νοητικών προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς. Περίπου 1 στα 700-800 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο Down.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να προσφέρουν πολλά σε μια κοινωνία και να γίνουν ενεργά μέλη της.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση κι όχι ασθένεια.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία


Ακολουθεί ένα βίντεο αφιερωμένο στους ανθρώπους με σύνδρομο Down. Είναι με  αγγλικούς υπότιτλους και  μας μιλάει για μια γυναίκα που είναι έγκυος και μαθαίνει πως το παιδί που θα γεννήσει θα έχει το σύνδρομο Down. 
Η υποψήφια μητέρα φοβάται και αναρωτιέται τι είδους ζωή μπορεί να ζήσει το παιδί της. Πολλοί άνθρωποι με το σύνδρομο της απαντούν ότι ένα τέτοιο παιδί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα:
  • να σ' αγκαλιάσει
  • να τρέξει προς εσένα
  • να μιλήσει και να πει σ' αγαπώ
  • να πάει σχολείο
  • να μάθει να γράφει και να διαβάζει
  • να πάει μακριά ταξιδεύοντας
  • να βοηθήσει τον πατέρα του επισκευάζοντας το ποδήλατό
  • να δουλέψει κερδίζοντας χρήματα
  • να σε καλέσει σε δείπνο
  • να μείνει μόνο του μεγαλώνοντας
αλλά θα έχει και δυσκολίες όπως έχουν όλα τα παιδιά και όλες οι μαμάδες που τα μεγαλώνουν. Αλλά μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο και να κάνει και τους γονείς του ευτυχισμένους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου