Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ο Τρύφωνας ο φαφαγάλος στην τάξη μας!


Στην 11η ενότητα της Γλώσσας συναντήσαμε τον Τρύφωνα τον φαφαγάλο. Τον είχαμε γνωρίσει πρώτη φορά όταν ο Πάνος μας παρουσίασε το βιβλίο της Άννας Κωσταλλά "Τρύπωνας ο φαφαγάλος" από τις εκδόσεις Πατάκη, στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας και μας άφησε το βιβλίο στην τάξη. 

Έτσι σήμερα που έπρεπε να σκεφτούμε και να φανταστούμε τι θα έκανε ο Τρύφωνας αν μια μέρα βρισκόταν στην τάξη του σχολείου (ιδέα από το τετράδιο Εργασιών) βρήκαμε και συνεργατικά είπαμε πάρα πολλές ιδέες. Διαβάσαμε και από το βιβλίο τι σκέφτηκε η συγγραφέας  σε αυτή την περίσταση. Και γελάσαμε πάρα πολύ! Να και το σχετικό απόσπασμα (σελ.53-61):
 

 

 

 



Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια

Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων σε πολλά μέρη της Ανατολής. Νέες πόλεις δημιουργήθηκαν, οι οποίες στολίστηκαν με γυμναστήρια, ναούς, βιβλιοθήκες και ανάκτορα. Αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, κάποιοι χαίρονταν τη ζωή και τα πλούτη τους κι άλλοι υπέφεραν.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.




Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πριν πάμε στην Ακρόπολη!

Προετοιμάζοντας την αυριανή μας εξόρμηση. Δύο ταινίες με θέμα την εξέλιξη των μνημείων του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Την πρώτη, φτιαγμένη από τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, την είδαμε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η δεύτερη , του Δημήτρη Τσακλάνη, δείχνει από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα τα κτίρια και τα τείχη της Ακρόπολης.






Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες.

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος συνεχίζουμε την 4η ενότητα τη σχετική με τα επαγγέλματα. Βρίσκουμε ποια προσφέρουν υπηρεσίες. Στην πρώτη άσκηση ενώνουμε με βελάκια τα είδη των επαγγελμάτων με τις κατηγορίες που ανήκουν. Στο κρυπτόλεξο που ακολουθεί βρίσκουμε τα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες. Προσοχή στο κρυπτόλεξο προσφέρονται δύο δυνατότητες εύκολο και δύσκολο. Για να ξεκινήσουμε πατάμε στις εικόνες. Πηγή το φωτόδεντρο.







Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Φρουτοπία.

Η "Φρουτοπία" είναι ένα κόμικ που βρίσκουμε στις σελίδες 15 και 16 της 11ης ενότητας του βιβλίου της Γλώσσας μας. Είναι μέρος από το περιοδικό «Φρουτοπία» (πλήρης τίτλος «Τα ταξίδια του Πίκου Απίκου στη θρυλική Φρουτοπία»).

Η "Φρουτοπία" είναι σειρά κόμικς που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1985 με 47 επεισόδια από την οικογένεια Σοφιανού οπτικοποιημένο με μαριονέτες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το κόμικ της Φρουτοπίας εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη και αργότερα από τις εκδόσεις MODERN TIMES.

Να και το μάθημά μας σε ταινία με κούκλες όπως παιζόταν στην τηλεόραση.




Ολόκληρο το σχετικό επεισόδιο στη συνέχεια: 




Τα βιβλία της Φρουτοπίας κυκλοφορούν ακόμη. Να μερικά εξώφυλλα: 

Πάμε στην Ακρόπολη!

Την ερχόμενη Πέμπτη 27/4 και ετοιμαζόμαστε για να επισκεφθούμε τον ιερό βράχο. Στη φετινή μας ιστορία ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την Ακρόπολη της Αθήνας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή και είδαμε σχετικές παρουσιάσεις. Για την καλύτερη προετοιμασία μας παρακολουθούμε (ξανά) την εκπληκτική παρουσίαση του δάσκαλου Γρηγόρη Ζερβού.

Για την εκδρομή μας στην Ακρόπολη


Θα έχουμε μαζί μας σε σακιδιάκι για την πλάτη: 
Μπουκαλάκι με νερό, μολύβι, κάτι λίγο για φαγητό. 
Θα φορέσουμε ρούχα άνετα και οπωσδήποτε καπέλο για τον ήλιο. 

Θα έχουμε συνεχώς το νου μας, μη χαθούμε γιατί ο χώρος είναι μεγάλος και οι τουρίστες που τον επισκέπτονται πάρα πολλοί. Θα ακολουθούμε την κυρία και θα την ακούμε προσεκτικά. 

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Εκδήλωση για την Ημέρα του Βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.



Μία πολύ όμορφη εκδήλωση για την Ημέρα του Βιβλίου την Τετάρτη 19 Απριλίου θα πραγματοποιήσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.
Πιο συγκεκριμένα από τις 11:00 μέχρι τη 13:00 θα υπάρξει αφήγηση του παραμυθιού «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χορχέ Μπουκάι από την Παναγιώτου Μαρία και τη Χαλεπά Ιωάννα και θα ακολουθήσουν δραστηριότητες.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών

Η συμμετοχή είναι με προεγγραφή (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Πληροφορίες: 2221022031

Πηγή : eviaportal.

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

«ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ»

Διήγημα για παιδιά 
της Γαλάτειας Γρηγοριάδου - Σουρέλη.




    Θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το Πάσχα. Θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το αβγό. Το είχα διαλέξει με προσοχή. Εκατό αβγά έφερε σπίτι ο πατέρας μου, κι όλα ένα ένα πέρασαν από τα μπροστινά μου δόντια. Γιατί εκεί δοκίμαζαν την αντοχή τους. Από το τσακ τσακ που κάνανε καταλάβαινα πως τα’ αβγό είναι ψιλόφλουδο, έτοιμο να σπάσει ή γερό, χοντρόφλουδο, σίδερο σωστό. Βέβαια, ένα αβγό φαίνεται κι από το σχήμα του αν κάνει για να σπάσεις όλων των άλλων τα αβγά. Είναι μακρουλό και καταλήγει σε μια μύτη που φωνάζει από μακριά : «Ε! πιτσιρικά, εμπιστέψου σε μένα. Θα νικήσουμε όλα τα αντίπαλα … αβγά της γειτονιάς!» 

    Όταν λοιπόν ήρθαν τ’ αβγά, άρχισα το ψάξιμο για κείνη τη μύτη. Από τα εκατό αβγά μονάχα είκοσι είχαν το σημάδι της νίκης. Εγώ όμως για να μην αδικήσω κανένα αβγό – δε θέλω να πουν πως έχω προκαταλήψεις – τα δοκίμασα όλα, στα μπροστινά μου δόντια. Τσακ τσακ – τσικ τσακ. Τα είκοσι ξεχώρισαν. Βέβαιη πια πως δεν κάνω καμιά αδικία σε βάρος αβγού, άρχισα να ξαναεξετάζω τα είκοσι εκλεκτά, βάζοντας στη μπάντα τα υπόλοιπα. Στην τελευταία επιλογή έμεινε το ένα, με μύτη που φως φανάρι θα μου χάριζε τη νίκη στο πασχαλιάτικο τραπέζι. Έχετε δει μοναχοπαίδι πώς το κανακεύουν; Έχετε δει πώς βασιλόπουλο χαϊδεύεται στα πούπουλα; Έτσι ακριβώς είχα τα αβγό μου. Το ‘ βαλα σε μπαμπάκια, το’ βαλα μετά μαζί με τα μπαμπάκια στο ψυγείο και ρώτησα τη μάνα μου. 

- Πότε θα βάψουμε το αβγό; 
- Τα αβγά θα τα βάψουμε την Πέμπτη, που γι’ αυτό τη λέμε και κόκκινη Πέμπτη. 
- Δε ρώτησα για τα ενενήντα εννιά, είπα ανυπόμονα, ρωτώ για το δικό μου, το ένα αβγό. 
- Μαζί με τ’ άλλα θα βαφτεί και αυτό. 
- Μαζί με τ’ άλλα; έφριξα. Μόνο του, ολομόναχο, να’ χω την έγνοια του να πετύχει στο χρώμα, να πετύχει στο σφίξιμο, μην τύχει και γίνει νερουλό! 
- Τότε πρέπει να βάψεις πασχαλιάτικο αβγό σε … μπρίκι! ήταν η σειρά της μητέρας μου να φρίξει. 
- Σε μπρίκι λοιπόν! αποφάσισα. 

     Έτριψα το μπρίκι μέχρι που καθρεφτιζόμουνα, έπλυνα το αβγό μου μέχρι που ‘γινε χιόνι, ανακάτεψα την κόκκινη μπογιά, λέρωσα νεροχύτη, πλακάκια, μπλούζα μου, κόκκινες πιτσιλιές σαν να’ βγαλα την ιλαρά, γέμισε το πρόσωπό μου, τα χέρια μου γαντοφορέθηκαν με κόκκινα γάντια, πάντως η μπογιά ανακατεύθηκε. Και μ’ ένα κουτάλι έβαλα προσεκτικά το αβγό μέσα στο μπρίκι με την κόκκινη μπογιά. 

- Πόσα λεπτά πρέπει να βράσει; ρώτησα τη μητέρα μου, που βλέποντας όλο εκείνο το κατακόκκινο χάλι της κουζίνας μας, είχε αρχίσει κιόλας να … βράζει. 
- Δέκα λεπτά. 
- Να φέρω το ρολόι. 
- Όχι να γίνει και το ρολόι κόκκινο! Το φέρνω εγώ, ούρλιαζε η μητέρα μου. Δέχτηκα την εξυπηρέτηση. Στύλωσα τα μάτια μου στους λεπτοδείκτες και περίμενα. 

     Ξέρετε πόσο λοιπόν είναι δέκα λεπτά; Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να σας εξηγήσω τι είναι δέκα ολόκληρα λεπτά. Χρόνια να’ ταν θα’ χε περάσει γρηγορότερα. Μέχρι που ανησύχησα. 

- Λες να σταμάτησε το ρολόι; ρώτησα έντρομη τη μάνα μου. 
- Όχι, με καθησύχασε εκείνη. Πάψε όμως να σκέφτεσαι τα δέκα λεπτά. Κάνε κάτι άλλο κι η ώρα θα περάσει γρήγορα. 
- Να κάνω κάτι άλλο και να εγκαταλείψω μόνο του το αβγό μου; 

    Αγανάκτησα. Ένιωσα σαν τη μάνα που της λένε να εγκαταλείψει το μικρό της στους πέντε δρόμους. 
Η μάνα μου φαίνεται πως απελπίστηκε, αναστέναξε και βγήκε απ’ την κουζίνα. Στα πέντε λεπτά κόχλαζε τα’ αβγό μου, στα εφτά λεπτά ξεχύθηκαν τα κόκκινα νερά από το μπρίκι στο άσπρο εμαγιέ της κουζίνας, λέρωσε, όπως χυνόταν αφρισμένο, τα υπόλοιπα πλακάκια και την κουρελού που είχαμε κάτω. Έκθαμβη παρακολουθούσα το κόκκινο νερό να γεμίζει τον τόπο. Δεν τα σκούπιζα όμως. Τα μάτια μου όλο αγωνία ήταν στυλωμένα μια στο ρολόι, μια στο μπρίκι με το νερό, μη λιγοστέψει πολύ το νερό, κι άντε να βράσει μετά καλά το αβγό σου! 

     Στα δέκα λεπτά είχα ένα καταλερωμένο μπρίκι με κάτι υποψίες νερού και ένα αβγό κατακόκκινο σαν το λειρί πετεινού, με μια μύτη αιχμηρή, καβγατζίδικη, μύτη … ελπιδοφόρα. 

      Με βρεγμένο λαδόπανο το γυάλισα και το τοποθέτησα σε ξεχωριστή πιατέλα. Περίμενα πια ανυπόμονα το Πάσχα, τη μάχη των αβγών, τη βέβαιη νίκη μου. Είχα κουβαλήσει το αβγό στην εκκλησία. Στο ένα χέρι η λαμπάδα στο άλλο χουφτιασμένο μαλακά, τρυφερά το αβγό μου. 

«Δεύτε λάβετε φως!» 

    Άναψα τη λαμπάδα μου και περίμενα πια το «Χριστός Ανέστη»!!! Οι καμπάνες παλαβωμένες απ’ τη χαρά την αναστάσιμη, χτυπούσαν νταν νταν νταν νταν, τα βαπόρια – γιατί θάλασσα έχει η πατρίδα μου – σφύριζαν χαρούμενα. Φιληθήκαμε όλοι, Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, Χριστός Ανέστη, Αληθώς ο Κύριος, ξέσφιξα τη χούφτα μου, το αβγό μου ίδια φωτιά φάνηκε. 

- Χριστός Ανέστη! μου είπε ο αδερφός μου και τσουγκρίσαμε τα αβγά μας. Όπως το περίμενα, το αβγό το δικό του έσπασε. 
- Χριστός Ανέστη! είπα στη θεια-Βάσω. Τσουγκρίσαμε, κι όπως ήταν φυσικό το αβγό μου νίκησε. 
- Τσουγκράμε; μου είπε το γειτονόπουλο ο Κώστας. 
- Τσουγκράμε, είπα χαρούμενη. 
Έσφιξα το αβγό, μόνο τη μύτη άφησα να ξεπροβάλει. 
- Χριστός Ανέστη! του είπα. 
- Χριστός Ανέστη! μου είπε και τσουγκρίσαμε. Κι έγινε τότε το αβγό μου θρύψαλα, κι έγινε κι η καρδιά μου χίλια κομμάτια. Έμεινα άφωνη και κοίταζα την καταστροφή. 
- Χα, χα Χριστός Ανέστη! γέλασε το γειτονόπουλο, και με καμάρι μου’ δειξε το αβγό του. Το αβγό που ήταν ξύλινο. 

     Θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το Πάσχα. Θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το αβγό. Το αβγό που δε νικήθηκε σε τίμιο αγώνα. Το αβγό που νικήθηκε από μπαμπεσιά… 

   Άλλο αβγό δεν έσπασα εκείνη τη νύχτα. Η χαρά της Ανάστασης είχε χαθεί απ’ την καρδιά μου. Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα κι ήρθε στο σπίτι μας το συγγενολόι να γιορτάσουμε. 

- Χριστός Ανέστη! μου είπε η μητέρα και μου πρότεινε το αβγό της. Για να μην την πικράνω πήγα στην πιατέλα με τα κόκκινα αβγά, πήρα ένα στην τύχη. 
- Αληθώς Ανέστη, είπα ανόρεχτα. Τσουγκρίσαμε. 

   
Και … της έσπασα το αβγό. Κοίταξα το δικό μου. Δεν ήταν στενόμακρο, δεν είχε καμιά καβγατζίδικη μύτη. Κι όμως ήταν αποδείχτηκε πως ήταν αβγό που μπορούσε να ψιθυρίσει «Ε! πιτσιρικά, εμπιστέψου εμένα. Θα νικήσουμε όλα τα αντίπαλα… αβγά της γειτονιάς!!!» και το εμπιστεύθηκα. Και δεν έσπασε, και χαρούμενα τσικ τσακ δε σπάσαμε βέβαια τα αβγά της περιοχής, αλλά όλης της φαμελιάς μας.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ευχές για το Πάσχα.

Οι μαθήτριες, οι μαθητές και η δασκάλα του Δ1 τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, εύχονται σε όλους και όλες τους αναγνώστες και αναγνώστριες του ιστολογίου "Τα τριτάκια και τεταρτάκια του 7ου": 

 Καλό Πάσχα, καλή ξεκούραση και πολύ παιχνίδι!!!



Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.




Δεν ήταν η πρώτη φορά που η τάξη μας επισκεπτόταν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Έτσι την Παρασκευή 7 Απριλίου που την επισκεφθήκαμε ξανά, γνωρίζαμε ό, τι μας ρώτησε η κυρία Μαρία που μας υποδέχθηκε. 
Ξέραμε λοιπόν τι είναι μια δημόσια βιβλιοθήκη, από πού βρίσκει τα βιβλία που έχει, πώς είναι κατηγοροποιημένα στα ράφια, πώς δανειζόμαστε βιβλία και πώς αποκτούμε κάρτα μέλους. Αρκετά παιδιά είναι ήδη μέλη και δανείζονται βιβλία ή συμμετέχουν στις καλοκαιρινές δράσεις της Βιβλιοθήκης. Ήταν εύκολο για μας να παίξουμε το παιχνίδι ρόλων όπου ένα παιδί παριστάνει τον/την βιβλιοθοικονόμο και ένα άλλο τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που συμμετείχαμε ήταν όταν αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για το "Πού γεννήθηκαν τα όνειρα;" Πολλές ιδέες προτείναμε, αλλά η κυρία Μαρία είχε τη δική της. Μας διάβασε το βιβλίο της Εύης Γεροκώστα με αυτόν τον τίτλο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2010) με εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογιού.
Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα
 Χωριστήκαμε σε ομάδες με τις φράσεις :
  • Κυνήγησε τα όνειρά σου
  • Ζω ένα όνειρο
  • Ούτε στα όνειρά μου
  • Κάνε όνειρα...
  • Όνειρα γλυκά! και
  • Όνειρο θερινής νύχτας.
Η κάθε ομάδα εξήγησε τη φράση και είπε σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια πήραμε ένα φύλλο εργασίας και ζάρια με εικόνες. Κάθε ομάδα ρίχνοντας τα ζάρια συγκέντρωσε 8 λέξεις με τις οποίες έπρεπε να γράψει ένα όνειρο γεμάτο φαντασία.


 


Δουλέψαμε με κέφι και ετοιμάσαμε μερικά ευφάνταστα όνειρα. Τα παρουσιάσαμε διαβάζοντάς τα και κερδίσαμε το χειροκρότημα των συμμαθητών και συμμαθητριών μας.

Τα πασχαλινά μας καλαθάκια.


Αρχίσαμε πριν λίγο καιρό να τα κατασκευάζουμε στην ώρα των Εικαστικών με την κυρία Αγγελική. Είναι απλά φτιαγμένα με λουρίδες χαρτόνι και συρραπτικό. Βάλαμε μέσα χαρτί γκοφρέ κομμένο σε λεπτές λουρίδες και η κυρία μας, μας τα γέμισε με σοκολατένια αυγουλάκια και πασχαλίτσες. 

Είναι ένα πολύ απλό και όμορφο πασχαλινό δώρο. 
Καλό Πάσχα!




"Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου" από τον Γρηγόρη.

"Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου" όπως παρουσιάστηκε από τον Γρηγόρη για τις ανάγκες της Φιλαναγνωσίας, σε ηλεκτρονική μορφή. Πολλά στοιχεία, ωραία παρουσίαση, μέχρι και συνταγή μας έβαλε ο Γρηγόρης στην παρουσίασή του. Συγχαρητήρια!!!



Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η αρχαιολόγος της Αμφίπολης στο σχολείο μας.

Εκδήλωση - Ομιλία με την Αρχαιολόγο Αικ. Περιστέρη.

Από την αρθρογράφο του Δ1, μαθήτρια, Χριστίνα Γκούτζου. 


Χτες το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να μάθει πληροφορίες για το λόφο Καστά στην Αμφίπολη της Μακεδονίας, από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη. Ήρθε να μας πει γι΄αυτή της τη σπουδαία ανακάλυψη που είχε κάνει τον Αύγουστο του 2014. Μας είπε για το πόσο δύσκολο ήταν να γίνει η ανασκαφή και για τις δυσκολίες γενικότερα, που  συναντάει ένας αρχαιολόγος στις ανασκαφές του. 
Η επίσκεψή της έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων, αφού πρώτα κάθισαν και ησύχασαν οι τάξεις του  σχολείου μας. Μόλις κάθισε και η κυρία Περιστέρη άρχισε η ομιλία των διευθυντών. Όταν τελείωσε η ομιλία των διευθυντών, έκλεισαν τα φώτα για να δούμε το ταινιάκι που έδειχνε πώς ήταν ο λόφος της Αμφίπολης όπως παλιά, στα αρχαία χρόνια που πρωτοφτιάχτηκε. Ήταν πολύ εντυπωσιακός!
Μόλις τελείωσε το ταινιάκι και άνοιξαν τα φώτα μας μίλησε η κυρία Περιστέρη και ανάμεσα σε άλλα έκλεισε λέγοντάς μας να ακολουθήσουμε το δρόμο του επαγγέλματος που τραβάει η καρδιά μας, για να το κάνουμε με αγάπη.
Όταν τελείωσε την ομιλία της ο διευθυντής του σχολείου μας, της πρόσφερε λουλούδια και ένα αναμνηστικό χαρτάκι σε μια κορνίζα για να μην ξεχάσει ποτέ την επίσκεψή της στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, όπως δεν θα την ξεχάσουμε και εμείς.

Από την ιστοσελίδα του σχολείου μας.


Εκδήλωση με ομιλήτρια την αρχαιολόγο Αικατερίνη Περιστέρη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.



Η αρχαιολόγος κ. Αικατερίνη Περιστέρη, η οποία ήταν υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αμφίπολη (Τύμβος Καστά), μίλησε στους μαθητές /τριες του σχολείου μας για την ιστορία της Μακεδονίας καθώς και τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Αμφίπολη. Επισήμανε προς τους μαθητές/τριες, την αγάπη που πρέπει να έχει κάποιος για το έργο που επιτελεί και παρομοίωσε τη δουλειά του αρχαιολόγου με ένα ωραίο ταξίδι με πολλές εκπλήξεις. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δ/ντης Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας κ. Κων/νος Ζημιανίτης , ο Σχολικός Σύμβουλος κ Δημήτριος Μητάκος, η Αρχαιολόγος κ. Αμαλία Καραπασχαλίδου , ο Προϊστάμενος Εκπ/κων Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας κ. Βασίλειος Λυγούρας και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου.


Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γρηγόρης Δάσκος απένειμε εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων, αναμνηστική πλακέτα στην αρχαιολόγο κ. Αικατερίνη Περιστέρη καθώς και βιβλία με ιστορικό περιεχόμενο της Χαλκίδας.

Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου.

Μετά τη Μακεδονία άρχισε και η Ήπειρος να αναπτύσσεται. Ο βασιλιάς της Πύρρος θέλησε να δημιουργήσει μεγάλο κράτος στη Δύση, όπως ο Αλέξανδρος στην Ανατολή. Εκστράτευσε λοιπόν στην Ιταλία, όπου νίκησε δύο φορές τους Ρωμαίους. Την τρίτη φορά όμως νικήθηκε και αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του. Στη διάρκεια μιας άλλης εκστρατείας στη νότια Ελλάδα σκοτώθηκε στο Άργος.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Δ΄ Κεφ. 35 - Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου


Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Παλιά επαγγέλματα.

Ασχολούμαστε στη Μελέτη Περιβάλλοντος με τα επαγγέλματα και εξετάσαμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν θα μεγαλώσουμε. Εδώ είναι και η σχετική μας ανάρτηση. Ποιες δουλειές έκαναν όμως παλιά οι άνθρωποι; μερικές από αυτές δεν γίνονται πια. Η επόμενη ταινία μας μιλάει για μερικά από αυτά τα παλιά επαγγέλματα:

'Εθιμα για το Πάσχα.

Με ευκαιρία τις γιορτές του Πάσχα ασχολούμαστε με την 15η ενότητα της Γλώσσας και τα κεφάλαια 37 και 38 των Θρησκευτικών. Αναζητούμε πασχαλινά έθιμα σε ταινιάκια στο διαδίκτυο.


Κάλαντα του Λαζάρου:




Τα Λαζαράκια: 


 
Κατασκευή και ανύψωση του αερόστατου του Λεωνιδίου:



Ανύψωση του αερόστατου της Λαμπρής :



Τα κανάτια της Κέρκυρας: 

Ελέγχω τον θυμό μου.


Συνεχίζοντας τις βιωματικές μας δραστηριότητες ασχοληθήκαμε με τη διαχείριση του θυμού. Και αυτή τη φορά μαζί μας στα παιχνίδια η κυρία Βασιλική, ψυχολόγος στο σχολείο μας και η κυρία Μαρία, κοινωνική λειτουργός. 

Στόχος των δραστηριοτήτων αυτή τη φορά ήταν να μάθουμε να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός. 

Συζητήσαμε για το πώς νιώθουμε σήμερα, για το αν έχουμε νιώσει θυμωμένοι/ες κάποιες φορές και πώς είμαστε τότε. Μια μικρή ιστορία "Ο ψαράς και το δόλωμα" μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές ο θυμός μας γίνεται έντονος, ότι καβγαδίζουμε με τους άλλους. Ξεχωρίσαμε τις περιπτώσεις που κάποιος μειώνει τον άλλο επίτηδες και τότε αυτός γίνεται θύτης και ο άλλος που δυσκολεύεται να αντιδράσει γίνεται θύμα. Μοιραστήκαμε εικόνες με πρόσωπα που έδειχναν έντονα τα συναισθήματα του θυμού που ένιωθαν. Σε ομάδες δουλέψαμε αναγνωρίζοντας το πώς νιώθουν τα πρόσωπα των εικόνων, το πώς αντιδρούν, το πώς σκέφτονται. Ακόμα καταγράψαμε το ποιες συνέπειες έχει η συμπεριφορά τους για τους ίδιους και τους άλλους. 


 Η κάθε ομάδα παρουσίασε στις υπόλοιπες την εικόνα της και τις καταγραφές της. Ακολούθησε συζήτηση από την οποία προέκυψαν οι τρόποι διαχείρισης του θυμού τους οποίους και καταγράψαμε σε ένα χαρτόνι και του αναρτήσαμε στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης.

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ο Ροβινσώνας Κρούσος από τον Ηλία.


Ο Ηλίας μας παρουσίασε το κλασικό βιβλίο "Ο Ροβινσώνας Κρούσος" του Ντάνιελ Ντεφόε από τις εκδόσεις Καλοκάθη (2008) σε μετάφραση Αθανασίας Μπίρη.

Και να η ηλεκτρονική του παρουσίαση: 





O Ροβινσώνας Κρούσος από τον Ηλία from magdalinikalatheri

Μπράβο Ηλία, εξαιρετική εργασία!

Δυο νέες παρουσιάσεις βιβλίων στην τάξη μας.

Στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας δυο νέα βιβλία παρουσιάστηκαν στην τάξη μας, με κλασικό τρόπο αυτή τη φορά.
Ο Πάνος παρουσίασε το βιβλίο της Άννας Κωσταλλά "Τρύπωνας ο φαφαγάλος" από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο και υπάρχει στο βιβλίο της Γλώσσας μας, στην ενότητα (11η) που βρισκόμαστε τώρα. Έτσι είμαστε χαρούμενοι γιατί μπορούμε όλοι και όλες να διαβάσουμε αυτό το πολύ αστείο βιβλίο. Μπράβο Πάνο, τα κατάφερες!

Ο Γιώργος μας θύμισε ένα βιβλίο που είχαμε διαβάσει και πέρσι. Πρόκειται για τον "Έλμερ, τον παρδαλό ελέφαντα" του Ντέιβιντ Μακ Κι, από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα, 1996). Μας άρεσε πολύ και όλα τα παιδιά τον θυμούνται στην τάξη. Ευχαριστούμε Γιώργο!

Ομιλία στο σχολείο μας για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Προετοιμάζεται το σχολείο μας για να δεχθεί την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη η οποία πραγματοποίησε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και ανακάλυψε θαυμαστό ταφικό μνημείο. Η κυρία Περιστέρη θα έρθει την Τετάρτη το πρωί και εμείς για να την υποδεχθούμε ετοιμάσαμε ομαδικές εργασίες για τη Μακεδονία, τις πιο σημαντικές αρχαίες της πόλεις (Αιγές, Πέλλα, Δίον) και κυρίως για την Αμφίπολη. Τις αναρτήσαμε στα ταμπλό που έχουμε έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

 
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τετάρτη 5/4/2017) στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα του ΔΟΑΠΠΕΧ στην οδό Αβάντων 50 (1ος όροφος).