Συνεχίζοντας τις βιωματικές μας δραστηριότητες ασχοληθήκαμε με τη διαχείριση του θυμού. Και αυτή τη φορά μαζί μας στα παιχνίδια η κυρία Βασιλική, ψυχολόγος στο σχολείο μας και η κυρία Μαρία, κοινωνική λειτουργός.
Στόχος των δραστηριοτήτων αυτή τη φορά ήταν να μάθουμε να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός.
Συζητήσαμε για το πώς νιώθουμε σήμερα, για το αν έχουμε νιώσει θυμωμένοι/ες κάποιες φορές και πώς είμαστε τότε. Μια μικρή ιστορία "Ο ψαράς και το δόλωμα" μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές ο θυμός μας γίνεται έντονος, ότι καβγαδίζουμε με τους άλλους. Ξεχωρίσαμε τις περιπτώσεις που κάποιος μειώνει τον άλλο επίτηδες και τότε αυτός γίνεται θύτης και ο άλλος που δυσκολεύεται να αντιδράσει γίνεται θύμα. Μοιραστήκαμε εικόνες με πρόσωπα που έδειχναν έντονα τα συναισθήματα του θυμού που ένιωθαν. Σε ομάδες δουλέψαμε αναγνωρίζοντας το πώς νιώθουν τα πρόσωπα των εικόνων, το πώς αντιδρούν, το πώς σκέφτονται. Ακόμα καταγράψαμε το ποιες συνέπειες έχει η συμπεριφορά τους για τους ίδιους και τους άλλους.
Η κάθε ομάδα παρουσίασε στις υπόλοιπες την εικόνα της και τις καταγραφές της. Ακολούθησε συζήτηση από την οποία προέκυψαν οι τρόποι διαχείρισης του θυμού τους οποίους και καταγράψαμε σε ένα χαρτόνι και του αναρτήσαμε στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου