Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Περισσότερα για το ανάκτορο της Κνωσού.

Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε εικόνες από το ανάκτορο της Κνωσού.





Ενώ στην επόμενη παρουσίαση (από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου) μαθαίνουμε περισσότερα για τις ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.


Το ανάκτορο της Κνωσού.

Στην 9η ενότητα ασχολούμαστε με τον δεύτερο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μινωικό πολιτισμό. Στο δεύτερο μάθημα αυτής της ενότητας ανακαλύπτουμε το ανάκτορο της πιο σημαντικής πόλης των Μινωιτών, της Κνωσού.


Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.



Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:

Ποιες μεγάλες πόλεις υπήρχαν στην Κρήτη;
Ποιο ήταν το πιο λαμπρό ανάκτορο της Κρήτης;
Πώς ήταν το ανάκτορο της Κνωσού;
Γιατί λέμε ήταν "λαβύρινθος";
Ποιοι ζούσαν στο ανάκτορο της Κνωσού;
Πού φυλάγονταν τα τρόφιμα;
Τι έφτιαχναν στα εργαστήρια;
Τι αποφάσιζε ο βασιλιάς για το εμπόριο;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγηση του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.

Άσκηση στη Μινωική Κρήτη.

Πατώντας στην εικόνα μπορούμε να λύσουμε την άσκηση συμπλήρωσης κενών με θέμα το 1ο μάθημα της 9ης ενότητας της Ιστορίας μας, "Η μινωική Κρήτη".



Πηγή η e τάξη.


Οι εμπορικοί δρόμοι των Μινωιτών.

Πατώντας στην εικόνα, μεταφερόμαστε στο χάρτη της Μεσογείου. Στη συνέχεια πατώντας στο κάτω αριστερά μέρος εκεί που λέει Εμπορικοί δρόμοι Μινωιτών, βλέπουμε να σχηματίζονται με κόκκινο χρώμα τα ταξίδια που έκαναν στη Μεσόγειο θάλασσα οι τολμηροί θαλασσοκράτορες Κρήτες.




Πηγή είναι το φωτόδεντρο.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Διαφημίζω την Χαλκίδα.

Ολοκληρώνοντας την 9η ενότητα της Γλώσσας και "ταξιδεύοντας παντού..." και συνδυάζοντας τις γνώσεις μας για τη διαφήμιση που αποκτήσαμε από την αντίστοιχη ενότητα της Μελέτης, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε διαφημίσεις για την πόλη μας τη Χαλκίδα. Φέτος το καλοκαίρι όλοι και όλες ελάτε στη Χαλκίδα. Γιατί; να τι λένε τα ίδια τα παιδιά:
  

  

 

 

  




Επανάληψη στην 6η ενότητα της Μελέτης.

Ολοκληρώνοντας την 6η ενότητα της Μελέτης επαναλαμβάνουμε τα κύρια σημεία λύνοντας την επόμενη άσκηση. Πατάμε στην εικόνα και διαλέγουμε από τις λέξεις που κρύβονται πατώντας στο τριγωνάκι.
Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.


Οι διαφημίσεις μας.

Με αφορμή το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος της 6η ενότητας «Τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε» , κεφάλαιο 5 «Διαφημίσεις παντού!» ετοιμάζουμε τις δικές μας διαφημίσεις. Και να:

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ετοιμασίες για την Πρωτομαγιά.

Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά. Βάζουμε αφίσες με την ιδέα να φέρουμε γλαστράκια ανθισμένα στο σχολείο. Ετοιμάζουμε όμορφες ζωγραφιές και χάρτινα στεφάνια. Θα στολιστούμε για την Πρωτομαγιά και θα τα πάρουμε μετά πίσω.






Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Για την ανακύκλωση.

Ήρθε  στο σχολείο μας η Ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης και μας ενημέρωσε. Συζητήσαμε, είδαμε παρουσίαση και βίντεο, λύσαμε απορίες και πήραμε ενημερωτικό υλικό. Μια ενδιαφέρουσα ημέρα.
                    



Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Μινωική Κρήτη.

Στην 9η ενότητα ασχολούμαστε με τον δεύτερο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μινωικό πολιτισμό. Στο πρώτο μάθημα αυτής της ενότητας ερχόμαστε σε μια πρώτη επαφή με την Κρήτη και την ανάπτυξή της αυτή την περίοδο.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:
  • Ποιος πολιτισμός γεννήθηκε στην Κρήτη και από πού πήρε το όνομά του;
  • Γιατί η Κρήτη ήταν μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη;
  • Γιατί λέμε ότι οι Κρήτες ήταν θαλασσοκράτορες;
  • Πού ταξίδευαν οι Μινωίτες;
  • Ποια προϊόντα τους πουλούσαν στα μέρη που ταξίδευαν;
  • Ποια προϊόντα αγόραζαν από εκεί που έφθαναν;
  • Ποιος ανακάλυψε την Κνωσό;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγηση του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.

Μινωικός πολιτισμός - γραμμή του χρόνου.



Bρισκόμαστε στην προϊστορία και ολοκληρώσαμε την εξέταση της εποχής του λίθου. Από την επόμενη περίοδο, την εποχή του χαλκού, εξετάσαμε στην 8η ενότητα του βιβλίου μας, τον Κυκλαδικό πολιτισμό. 

Στο πρώτο μάθημα, της ένατης ενότητας με τίτλο "Η Μινωική Κρήτη" θα μάθουμε για τον δεύτερο μεγάλο πολιτισμό, τον Μινωικό, που γεννήθηκε στην Κρήτη, την εποχή του χαλκού, λίγο μετά τον Κυκλαδικό.







Πληροφορίες για τη Μινωική Κρήτη μπορούμε να βρούμε στη σελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πατάμε στο εικονίδιο. 

                                                              

Μαθαίνω την ώρα.

Πολλά παιδιά από την τάξη μας ξέρουν πολύ καλά την ώρα. Όχι όμως όλοι και όλες. Για να βοηθηθούμε λοιπόν να μια σειρά εικόνες (πηγή τα δευτεράκια και το ξωτικό) και ένα παιχνίδι.



1. Μαθαίνω σωστά ποιος είναι ο ωροδείκτης και ποιος ο λεπτοδείκτης. Πότε η ώρα είναι ακριβώς (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 12 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα) πότε η ώρα είναι και μισή (όταν ο λεπτοδείχτης είναι στο 6 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα). Πότε είναι και τέταρτο (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 3 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα) και πότε είναι παρά τέταρτο (όταν ο λεπτοδείκτης δείχνει 9 και ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα).




2. Και να σε ένα ρολόι όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα λεπτά. Θυμάμαι ότι ο λεπτοδείχτης είναι αυτός που φτιάχνει τα και πέντε, και δέκα κ.λ.π. ενώ πάντα ο ωροδείκτης δείχνει την ώρα. 




Φτιάχνουμε δικά μας ρολόγια και ευχαριστούμε τον Άγγελο που έφερε διπλόκαρφα για όλους και όλες.

Και τώρα ένα παιχνίδι. Πατώντας πάνω στην εικόνα βλέπουμε την ώρα που έχουμε την στιγμή αυτή. Πατώντας τα κουμπάκια από κάτω φτιάχνουμε όποια ώρα θέλουμε και την λέμε δυνατά. Κάθε φορά μπορούμε να βλέπουμε την ώρα ηλεκτρονικά αν πατήσουμε εκεί που γράφει show digital.



Ο χρόνος.

Πατώντας στην εικόνα μαθαίνουμε για τον χρόνο. Την ώρα, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα τις υποδιαιρέσεις δηλαδή του χρόνου και για την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα δηλαδή τα πολλαπλάσια του χρόνου.


Πηγή το Φωτόδεντρο.

Φτιάχνουμε δικά μας σχηματοποιήματα.

Από την ιδέα του βιβλίου της Γλώσσας, να και μερικές δικές μας ιδέες ... για πρωτότυπα σχηματοποιήματα.