Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Μέσα συγκοινωνίας - μέσα μεταφοράς.

Στη Μελέτη περιβάλλοντος γυρίσαμε στην 3η ενότητα και ασχοληθήκαμε με τα μέσα συγκοινωνίας και τα μέσα μεταφοράς. Συνδυάζουμε τώρα αυτή την ενότητα με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιούμε αυτόν τον καιρό και έχει θέμα του την Κυκλοφοριακή Αγωγή.
Στην επόμενη άσκηση, που δουλεύει πατώντας πάνω στην εικόνα, συνδέουμε με βελάκια τις εικόνες πατώντας κάθε φορά, πάνω στο μπλε κουτάκι. 

Θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, ενώ τα προϊόντα με τα μέσα μεταφοράς. 

Η ακρόπολη των Μυκηνών (2).

Μια εξαιρετική παρουσίαση της ακρόπολης των Μυκηνών από τον συνάδελφο Γρηγόρη Ζερβό.






Και μια ταινία που απεικονίζει την ακρόπολη των Μυκηνών σε 3D παρουσίαση.

Η ακρόπολη των Μυκηνών.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο τρίτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για την ακρόπολη των Μυκηνών.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Γ΄, 10η Ενότητα - 3. Η ακρόπολη των Μυκηνών



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Πού βρίσκονται οι Μυκήνες και τι υπάρχει σήμερα εκεί;
Πού ήταν χτισμένη η ακρόπολη των Μυκηνών και από τι ήταν περιτρυγιρισμένη;
Γιατί τα τείχη της ακρόπολης των Μυκηνών λέγονται κυκλώπεια;
Πώς ήταν το ανάκτορο των Μυκηνών και ποιος κατοικούσε εκεί;
Τι άλλα κτίσματα υπήρχαν μέσα στην ακρόπολη;
Πού ζούσε ο λαός;
Τι γινόταν όταν πλησίαζαν εχθροί;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Επανάληψη στην 7η ενότητα της Μελέτης.

Ολοκληρώνοντας την 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα τον Πολιτισμό κάνουμε επανάληψη με τη βοήθεια των επόμενων ερωτήσεων. Πατάμε στην εικόνα και μετά στο επόμενο. Πηγή ο Θ. Αρβανιτίδης.


Ασκήσεις στην 7η ενότητα της Μελέτης.

Ολοκληρώνοντας την 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα τον Πολιτισμό, λύνουμε επαναληπτικές ασκήσεις. Πατάμε στις εικόνες. Πηγή ο Β. Κίτσιος.




Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Για τον Αντώνη Σαμαράκη.

Συναντήσαμε τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη στο βιβλίο της Γλώσσας μας διαβάζοντας το ποίημά του "Ένα παιδί γράφει στον Θεό". 
Μαθαίνουμε περισσότερα γι' αυτόν. (Πηγή η Βικιπαίδεια).



Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Μετά το απολυτήριο από το Β' Γυμνάσιο σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Το 1963 νυμφεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά.
Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.
Έργα του : 

Μυθιστορήματα: Σήμα κινδύνου (1959), Το λάθος (1965), Εν ονόματι (1998).

Διηγήματα: Ζητείται ελπίς (1954), Αρνούμαι (1961), Το διαβατήριο (1973), Η κόντρα (1992), Αυτοβιογραφία 1919- (1996), Γραφείον ιδεών(1962).
Βραβεύτηκε με πολλά βραβεία.

Τον βλέπουμε να μιλάει για το έργο του και τη ζωή του.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Μαθαίνουμε για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους συναντάμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος στην ενότητα για τον πολιτισμό.

Παρακολουθούμε το βίντεο που ετοίμασε το 4ο Λύκειο Βόλου με αυτό το θέμα. Παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές από πολλά ολυμπιακά και παραολυμπιακά αγωνίσματα.




Το δεύτερο βίντεο παρουσιάζει τα αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στην 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος στο κεφάλαιο "Νους και Σώμα" μαθαίνουμε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για όποιο παιδί έχει χρόνο, πολλές πληροφορίες και ωραία αναπαράσταση μας δίνουν τα επόμενα βίντεο.






Και να πώς είναι σήμερα ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον βλέπουμε από ψηλά.

Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά.


                                                  

Συνεχίζοντας  τις φετινές δραστηριότητες της Φιλαναγνωσίας διαβάζουμε το βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου - Πετράκη "Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά" με πανέμορφες εικόνες της Ελίζας Βαβούρη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2015. 


Με το βιβλίο αυτό συνδυάζουμε τις δραστηριότητες του προγράμματος Αγωγής Υγείας "Με αφορμή ένα βιβλίο" όπου με διάφορα βιβλία προσεγγίζουμε θέματα όπως η φιλία, η σχολική βία κ.ά. Με το συγκεκριμένο βιβλίο ακουμπάμε το θέμα της φιλίας αλλά κυρίως της αποδοχής της διαφορετικότητας και γνωρίζουμε την αναπηρία σε μια  μορφή της (εδώ τυφλότητα). Συναντάμε τον Αντρέα και μαθαίνουμε για τη γνωριμία του με την πριγκίπισσα. 

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ε λοιπόν ναι! Αυτό κάνει ο Ανδρέας!
Ονειρεύεται με μάτια ανοικτά!
Είναι ο δικός του τρόπος να περνάει καλά, ακόμα και στα δύσκολα.
Όμως όταν εμφανιστεί μια ακατάδεκτη
πανέμορφη πριγκίπισσα, όλα θα αλλάξουν.
Ο Ανδρέας θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο
να την βάλει στα όνειρά του.
'Aραγε θα τα καταφέρει;


Μετά από βιωματικές δραστηριότητες για το θέμα, εμπνευστήκαμε ζωγραφιές. Και να:
 

 



 

 

 


 

Από την ίδια συγγραφέα διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε φέτος και με το βιβλίο της "Φίλοι; Φως ... φανάρι" με θέμα τη φιλία και την γνωριμία μας με την κωφότητα.


Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Αυτόν τον κόσμο τον καλό.

Το συναντάμε στα Θρησκευτικά και το ακούμε εδώ.



Αυτόν τον κόσμο τον καλό 
τον χιλιομπαλωμένο
βρέ ράβε ξήλωνε ράβε ξήλωνε 
δουλειά δουλειά δουλειά να μη σου λείπει. 

Αυτόν τον κόσμο τον καλό 
άλλοι τον είχαν πρώτα 
βρε γέλα φίλε μου γέλα φίλε μου 
δεν είναι δεν είναι δεν είναι και για λύπη. 

Αυτόν τον κόσμο τον καλό 
σ' εμάς τον παραδώσανε 
βρε τρέχα φίλε μου τρέχα φίλε μου 
και μη και μη και μη βαριά το παίρνεις. 

Αυτόν τον κόσμο τον καλό 
άλλοι τον καρτεράνε 
βρε σκέψου φίλε μου σκέψου φίλε μου 
την ώρα την ώρα την ώρα που θα φεύγεις.

στίχοι : Βασίλης Ανδρεόπουλος
μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
τραγούδι: Νίκος Ξυλούρης.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Παίζουμε Καραγκιόζη!

Συναντήσαμε τον Καραγκιόζη στη Γλώσσα μας, γράψαμε ιστορίες με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, είδαμε παραστάσεις σε βίντεο και φτιάξαμε και εμείς φιγούρες Καραγκιόζηδων από το τετράδιο εργασιών της Γλώσσας. Τους μεγενθύναμε, τους φωτοτυπήσαμε, τους κόψαμε, τους κολλήσαμε σε χαρτόνι,  ενώσαμε με διπλόκαρφα και από πίσω στερεώσαμε σπαστά καλαμάκια.


Και μετά παίξιμο στον καραγκιοζομπερντέ μας. Η κάθε ομάδα ετοιμάζει την ιστορία της και μας την παρουσιάζει. Στερεώνουμε φως  και εμείς χωράμε πίσω από το πανί, ώστε ο καθένας /καθεμία να κρατάει 2 με 3 φιγούρες. Πολλές ομάδες χρησιμοποίησαν φιγούρες πιο μεγάλες που μας έφεραν οι συμμαθητές μας Γιώργος, Νικόλας και Σοφία. Ευχαριστούμε!

Μπράβο σε όλα τα παιδιά!!! Είναι καταπληκτικοί καραγκιοζοπαίχτες!

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Στο Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας.

Πλησιάζει το τέλος της χρονιάς! Έτσι, όπως κάθε χρόνο, προγραμματίζουμε την τελική μας εκδρομή. Μια επίσκεψη με πολλές δραστηριότητες και πολύ παιχνίδι. Στις 8 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή ετοιμαζόμαστε να επισκεφθούμε το Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας.
Μία ομαδική απόδραση στη φύση ΜΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ! Το “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ” και οι “ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ” που φιλοξενούνται σε αυτό, διοργανώνουν και μας προσκαλούν σε ολόφρεσκες Δραστηριότητες για την Ολοήμερη Εκδρομή μας. Μέσα από ένα ξέφρενο παιχνίδι, μπλεκόμαστε σε ποικίλες Δράσεις που σχετίζονται με το Περιβάλλον, τη Διατροφή, την Οικολογία και τον Πολιτισμό, όπως Εξερεύνηση του Πάρκου, Κυνήγι Θησαυρού και Περιπέτειας, προσομοίωση Ανασκαφής, Θερισμός στους Σιτοβολώνες, Ομαδικά Παιχνίδια και πολλά άλλα!!!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 
  • Ξενάγηση / Περιήγηση. Ταξιδεύουμε στο χρόνο… περπατώντας στο παραδοσιακό Χωριουδάκι του Πάρκου, ανάμεσα στα παραδοσιακά Πέτρινα Πατητήρια, τις Ξύλινες Στροφιλιές, τη Μηχανή Διαλογής Σταφίδας, το Κελάρι… Συνεχίζουμε τη βόλτα μας, στα τρία παραδοσιακά Ελαιοτριβεία! Επισκεπτόμαστε το Σιτοβολώνα του Πάρκου, γνωρίζουμε τη Μαγδάλω, την υπομονετική Γαϊδουρίτσα, που περιμένει να αλωνίσει στο Πέτρινο Αλώνι και … φτάνουμε στο Νερόμυλο του Χωριού! Άφιξη στο “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας”, φτιαγμένο σαν ένα Παραδοσιακό Χωριό, στην Πλατεία του οποίου “ζωντανεύουν” οι Παλιοί Επαγγελματίες και μοιράζονται τα μυστικά της Τέχνης τους με όλους εμάς… Η καλύτερη ώρα έφτασε!!! Βόλτα στη Γέφυρα της Λίμνης με τις Πάπιες και Τάισμα στα ζωάκια του Πάρκου!!! 
  • Περιβαλλοντική Δραστηριότητα Ελάτε να γνωρίσουμε τον Τυραννόσαυρο Ρεξ και την παρέα του! 
  • Κυνήγι Θησαυρού - Περιπέτειας Δράσεις όπου τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις! 
  • Κύβοι της τύχης “Επιχείρηση: Άσπρος κύβος” - “Επιχείρηση: Πράσινος κύβος” Επιστρατεύουμε το ομαδικό και συναγωνιστικό μας πνεύμα για μια διασκεδαστική μέρα γεμάτη φανταστικές δραστηριότητες και παιχνίδια μέσα στην φύση!
  • βόλτα με  τον “Τρεχάλα”, το γραφικό τρενάκι του Πάρκου!!! 
  • Πικ- Νικ  κάτω από τα Καταπράσινα Δέντρα του Πάρκου και απόλαυση του μοναδικού περιβάλλοντος.

Άσκηση στους Αχαιούς που πήγαν στην Κύπρο.

Πατάμε στην εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Πηγή είναι η e τάξη.


Οι Αχαιοί πήγαν και στην Κύπρο.

Συνεχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο δεύτερο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τους Αχαιούς, που πήγαν και στην Κύπρο και έφτιαξαν πόλεις εκεί.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Γιατί οι Μυκηναίοι ταξίδευαν στην Κύπρο;
Τι γνωρίζεις για την εγκατάσταση των Μυκηναίων στην Κύπρο;
Ποιες σπουδαίες πόλεις ίδρυσαν στην Κύπρο;
Τι δουλειές έκαναν στην Κύπρο;
Τι άλλο έφεραν οι Μυκηναίοι στην Κύπρο;
Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.


Στο λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα.

Στη Γλώσσα μας συναντήσαμε την ενότητα "Του κόσμου το ψωμί". Εμείς για το θέμα αυτό διαλέξαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Άρτου - Λαογραφικό Μουσείο στον Βαρνάβα Αττικής, την Παρασκευή 18/5/2018. Για περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και τα προγράμματά του πατάμε στην επόμενη εικόνα:



Συμμετείχαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον και βιωματικό πρόγραμμα για το ψωμί. Επισκεφθήκαμε τους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου, αλέσαμε σιτάρι, ζυμώσαμε ψωμί και μάθαμε να κάνουμε σχέδια στολίζοντάς το, κεραστήκαμε ζεστά τυροπιτάκια, ψωνίσαμε αναμνηστικά από το μαγαζάκι του. Περάσαμε πολύ ωραία, παίξαμε και δεν κουραστήκαμε γιατί ο Βαρνάβας είναι σχετικά κοντά στην πόλη μας.









Πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά κεραμικά σκεύη.

Με την ευκαιρία της ενότητας για τον Πολιτισμό στη Μελέτη Περιβάλλοντος και με την ενασχόληση μας με τους πολιτισμούς των Μινωιτών και των Μυκηναίων στην Ιστορία, αναζητούμε εικόνες για τον τρόπο κατασκευής των αγγείων από πηλό. Βλέπουμε την ταινία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης με θέμα τους τσουκαλάδες της Σίφνου.
Πατάμε στην εικόνα και από την ιστοσελίδα των αρχείων της ΕΡΤ βλέπουμε το βίντεο.


Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Όλοι μια αγκαλιά!

Η τελευταία ενότητα της Γλώσσας με τον ομώνυμο τίτλο, μας δίνει την αφορμή και ψάχνουμε τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Μερικές από τις περιπτώσεις που συγκέντρωσε η Action aid παρουσιάζονται στον χάρτη και μπορούμε να τις διαβάσουμε, πατώντας στην εικόνα και μετά στα κόκκινα κυκλάκια. Η εφαρμογή είναι από τον Μικρό Αναγνώστη.

 
                           

Η φεγγαρόπιτα.

Ένα καινούριο βιβλίο στην τάξη μας. Στην ώρα της Φιλαναγνωσίας και με αφορμή το θέμα μας για το ψωμί στο μάθημα της Γλώσσας, ασχοληθήκαμε με την Φεγγαρόπιτα.

                                                  


Πώς, όμως, φτιάχνει κανείς μια φεγγαρόπιτα; Ένας φούρναρης φαίνεται να ξέρει το μυστικό κι ένας κλέφτης προσπαθεί να το ανακαλύψει κλέβοντας την πίτα. Έτσι ξεκινά το ταξίδι της φεγγαρόπιτας, ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και παράξενα φαινόμενα...

Mια ιστορία με θέμα τη χαρά που νιώθει κανείς όταν ξέρει να μοιράζεται.
Το βιβλίο είναι του Κώστα Μάγου με εικόνες της Ελίζας Βαβούρη από τις εκδόσεις Διάπλαση (Αθήνα, 2016).

Του ίδιου συγγραφέα έχουμε διαβάσει και τα βιβλία "Το μυστικό της θάλασσας" και "Σκουπιδιστάν" και μας είχαν αρέσει. Έτσι έγινε και με την Φεγγαρόπιτα. Σας συστήνουμε να την ... δοκιμάσετε!

Άσκηση στους Αχαιούς, τους πρώτους Έλληνες.

Πατάμε στην εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Πηγή είναι η e τάξη

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες.

Αρχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και ασχολούμαστε με τον τρίτο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο πρώτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τους Αχαιούς, τους πρώτους Έλληνες.

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

Από πού ήρθαν οι Αχαιοί και πού εγκαταστάθηκαν;
Πώς ονόμασαν τον πολιτισμός τους και από ποιους πολιτισμούς επηρεάστηκαν;
Από πού πήρε το όνομά του ο Μυκηναϊκός πολιτισμός;
Ποια είναι τα μυκηναϊκά κέντρα και ποιο το μεγαλύτερο από όλα;
Με τι ασχολούνταν οι Αχαιοί;
Ποιο νησί κατέλαβαν και γιατί;
Τι γνωρίζεις για την εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία;
Ποιος ανακάλυψε τις Μυκήνες;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.


Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

"Η πετρόσουπα".

Στη βιβλιοθήκη της τάξης μας βρήκαμε την "Πετρόσουπα" , του Τζον Μουθ (εκδόσεις Άγκυρα) που μας την παρουσίασε πολύ όμορφα η συμμαθήτριά μας η Ελένη. Με την ευκαιρία τη διαβάσαμε, είδαμε τις εικόνες της και τη συνδέσαμε με την ενότητα της Γλώσσας ("του κόσμου το ψωμί") και με το πρόγραμμα Αγωγής υγείας που υλοποιούμε φέτος με τίτλο : "Με αφορμή ένα βιβλίο".

Ο Χοκ, ο Λοκ κι ο Σο διασχίζουν μια ορεινή χώρα και προσπαθούν να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Ο δρόμος τους θα τους φέρει σ ένα χωριό, όπου οι κάτοικοί του ζούνε μέσα στο φόβο -έχουν συνέχεια κλειστά τα παραθύρια τους και ολοσκότεινα τα δωμάτιά τους. Κι αυτό γιατί πριν από κάποια χρόνια, κάποιοι τους είχαν επιτεθεί και τους είχαν βασανίσει. Κι από τότε ο καθένας από αυτούς βλέπει με δυσπιστία όχι μόνο τον κάθε ξένο που έρχεται στα μέρη τους, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον γείτονά του.

Αλλά όταν οι τρεις καλόγεροι τους μαθαίνουν πώς φτιάχνεται μια πετρόσουπα, τότε οι χωρικοί ανακαλύπτουν πόσα πράγματα ο καθένας τους έχει να προσφέρει στους άλλους, αλλά και πόσα μπορεί να πάρει ως ανταπόδοση.

Ένα παραμύθι από την Ανατολή, που μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς.


Από κριτική της συγγραφέως Ελένης Σαραντίτη. 

Ηταν μια φορά ο Χοκ, ο Λοκ και ο Σο. Μοναχοί Ζεν. Βάδιζαν και συνομιλούσαν, ανηφόριζαν τα μονοπάτια του πανύψηλου βουνού κι έλεγαν για τον ήλιο και για τις ωραίες πράξεις και για τόσα άλλα, ώσπου κάποτε άρχισαν να απορούν τι τάχα να είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Αραγε τι; Και είπε ο πιο σοφός να το ερευνήσουν. Και περπατούσαν και στοχάζονταν. Εως ότου έφθασαν σ ένα χωριό. Τόπο αφιλόξενο, με κατοίκους απομονωμένους κι επιφυλακτικούς. Μα αυτή η επιφύλαξη οφειλόταν στα βάσανα που τους είχαν βρει από τις επιδρομές φύσης και ανθρώπων. Καχύποπτοι, σαν είδαν τους τρεις μοναχούς, όχι μόνο δε τους καλωσόρισαν, αλλά μπήκαν στα σπίτια τους και κλειδαμπαρώθηκαν. Κι έσβησαν τα φώτα και κώφευαν όταν έκρουαν το ρόπτρο τους οι ταξιδευτές. Οι οποίοι «οι άνθρωποι εδώ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ευτυχία!» είπαν. Και ο γερο-Σο, ο σοφότερος από τους τρεις, με μάτια που έλαμπαν από γνώση και καλοσύνη: «Ναι, αλλά εμείς σήμερα θα τους δείξουμε πώς μπορούν να φτιάξουν μια πετρόσουπα». Και αμ έπος αμ έργον. Αναψαν φωτιά κι έβαλαν στη χύτρα νεράκι της πηγής με τις απαραίτητες πέτρες για τη σούπα και η πετρόσουπα άρχισε να βράζει και έως ότου αυτή ετοιμαστεί οι χωρικοί είχαν ανοίξει πορτοπαράθυρα, είχαν βγει περίεργοι να μάθουν πώς γίνεται μια σούπα από πέτρες, να γυρέψουν τη συνταγή ίσως, στην αρχή παραξενεμένοι, μα έπειτα συμμέτοχοι. Διότι όταν ένας μοναχός είπε πως θα γινόταν πιο εύγεστη η σούπα αν πρόσθεταν αλατοπίπερο, έτρεξε κι έφερε κάποιος από τους μέχρι τότε εχθρικούς κατοίκους, κι όταν ύστερα από λίγο άλλος μοναχός αναστέναξε για λίγα καρότα, μια γυναίκα έσπευσε. Κι ένας γεωργός κουβάλησε κρεμμύδια κι άλλος μανιτάρια. Λάχανα, μπιζέλια, παντζάρια, σέλινο, καλαμπόκι, ντομάτες και μαϊντανό, πατάτες και φασόλια. Τυρί τριμμένο. Α, σούπα για βασιλιάδες...

Και δεν ήταν πλέον πετρόσουπα. Ηταν η ωραιότερη σούπα που έγινε ποτέ, καθώς την έφτιαξαν όλοι μαζί. Για να τη μοιραστούν όλοι. Ηταν όμορφα με τις μυρωδιές από τη χύτρα και τα φιλικά βλέμματα. Και με το τεράστιο τραπέζι και τα χρωματιστά φαναράκια, τα γλυκά και τις πίτες και τα τραγούδια. Μια υπέροχη συνεστίαση έπειτα από πολλά χρόνια αποξένωσης, μια βραδιά που υποσχόταν πολλά: φιλίες και καλή γειτνίαση, ευθυμία και καλοκαρδίσματα.

Μες στις ευχαριστίες μικρών και μεγάλων αναχώρησαν οι μοναχοί. «Το να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι τόσο απλό όσο και το να φτιάξει μια πετρόσουπα», είπαν οι ταξιδιώτες γνωρίζοντας τώρα «τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ευτυχισμένο».

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Επανάληψη στον Μινωικό Πολιτισμό.

Ας θυμηθούμε όλην την ενότητα του Μινωικού Πολιτισμού. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο. Πρόκειται για μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ.

Επαναληπτικό κουίζ στον Μινωικό πολιτισμό.

Και ένα κουίζ επανάληψης στον Μινωικό πολιτισμό. Πατάμε στην εικόνα και μετά στο κάτω μέρος, εκεί που λέει "Ξεκίνα το κουίζ". Πηγή η ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη.

Επαναληπτικές ασκήσεις στον Μινωικό πολιτισμό.

Πατώντας στις εικόνες λύνουμε επαναληπτικές ασκήσεις στον Μινωικό πολιτισμό. Είναι ασκήσεις αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών και σταυρόλεξο. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.