Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς.

"Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς" της Βασιλικής Μαρκάκη, Εκδόσεις Fish, Αθήνα 2013. Με αφορμή την ενότητα για την ελιά στο βιβλίο της Γλώσσας και διαθεματικά με τα μαθήματα της Ιστορίας, ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων για το δέντρο –πρωταγωνιστή στην αρχαία Ελλάδα. Η ελιά, το ευλογημένο δέντρο των θεών, ήταν παρούσα εκείνα τα χρόνια σε όλες τις όψεις της ζωής, στη θρησκεία, στους αγώνες, στη νομοθεσία, στη διατροφή, στην ιατρική, στους μύθους. Πλήθος πληροφοριών, ιστορικών ανεκδότων και αναφορών σε πρόσωπα, μυθικά ή πραγματικά, δίνουν στον αναγνώστη στοιχεία για να καταλάβει πώς λειτουργούσε η ψυχοσύνθεση και η πολιτεία των αρχαίων Ελλήνων.





Ο Ηλίας και η Λίτσα, δύο καλομεγαλωμένες ελληνικές ελίτσες, οδηγούν τους αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης στον αρχαίο κόσμο της ελιάς. Ποιοι ήταν οι βασικότεροι μύθοι για την ελιά; Ποιος ήταν ο ρόλος της ελιάς στις αρχαίες ελληνικές γιορτές; Πώς σχετίζεται ένα αρχαίο ναυάγιο με το ελαιόλαδο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα καλούνται να ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από κείμενα και ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα, παιχνίδια γνώσης και παρατήρησης, και δραστηριότητες ζωγραφικής. Ένα επιτραπέζιο συνοδεύει το βιβλίο και καλεί τους αναγνώστες να δοκιμάσουν την τύχη και τις γνώσεις τους για την ελιά!


Η ενασχόλησή μας με την ελιά και η επαφή μας με αυτό το βιβλίο, μας οδήγησε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παίζοντας.... Βρήκαμε στο βιβλίο ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι με στόχο να φτάσουμε στην Ακρόπολη, κάνοντας έναν περίπατο στους αρχαίους δρόμους του λαδιού, και το παίζουμε στην τάξη. Να το παιχνίδι :
Και να εμείς που το παίζουμε:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου