Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Νερά, νερά, νερά.

Ολοκληρώσαμε τη 2η ενότητα της Γλώσσας την αφιερωμένη στο νερό και συνεχίζουμε στην 4η που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον με πρώτο κείμενο πάλι για το νερό. Συνδυάζουμε και τη Μελέτη Περιβάλλοντος (στην 3η ενότητα) και το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αναλάβαμε με τίτλο "Εμένα με νοιάζει" και να μια παρουσίαση για το νερό
Πού το βρίσκουμε, πώς το αξιοποιούμε, σε τι μας βοηθάει, ποια σχέση έχει η Χαλκίδα με το νερό, πώς επηρεάζει την τέχνη, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, τα επαγγέλματα και πώς επηρεάζεται από την αλλαγή του κλίματος; Και άλλα πολλά ερωτηματικά που η επόμενη παρουσίαση τα εξετάζει μέσα από φωτογραφίες και προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις από τα παιδιά μέσα από συζήτηση στην τάξη.



Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Οι λαλίτσες.



Οι λαλίτσες είναι πήλινες σφυρίχτρες που γεμίζονται με νερό, γνωστές από πολύ παλιά στην Ελλάδα. Τα παιδιά τις μισογεμίζουν και μιμούνται ήχους πουλιών. Λέγονται επίσης και νεροσφυρίχτρες, αηδονάκια ή κούκοι. Μικρά και κοίλα κεραμουργήματα που μοιάζουν μερικές φορές με πουλί ή ψάρια, κοκοράκια, σταμνάκια κ.ά.


 


Έχουν ένα μακρύ στόμιο για φύσημα, σαν ράμφος και ένα άκρο για να κρατιέται, σαν ουρά. Φυσώντας από την τρύπα του ράμφους κι ανοιγοκλείνοντας την τρύπα της ουράς, το νερό που βρίσκεται μέσα αναταράσσεται και παράγει ήχους που μοιάζουν πολύ με κελαηδήματα πουλιών.




Οι νεροσφυρίχτρες ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, σήμερα όμως... σπανίζουν. Μερικά παιδιά όμως μας έφεραν στην τάξη τις λαλίτσες που βλέπετε στις εικόνες! Έτσι γνωρίσαμε από κοντά τις λαλίτσες και παίξαμε, φυσώντας και δημιουργώντας ωραίους ήχους. 


(Πληροφορίες για τις λαλίτσες από το ιστολόγιο του Ηλιάδη Η. ).

1η παρουσίαση βιβλίου στη Φιλαναγνωσία.

Ξεκινήσαμε από πέρσι να παρουσιάζουμε στα παιδιά της τάξης μας βιβλία που διαβάσαμε και μας άρεσαν. Προσπαθούμε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να παρουσιάσουμε τουλάχιστον ένα ο καθένας και η καθεμιά μας.


Φέτος την αρχή την έκανε η συμμαθήτριά μας η Αρκαδία. Παρουσίασε το βιβλίο "Ταξίδι στο φεγγάρι" από τη σειρά "Μαγικό δεντρόσπιτο" της Mary Pope Osborne με εικονογράφηση του Sal Murdocca από τις εκδόσεις Modern Times (Αθήνα 2006).
Η ανεμόσκαλα χορεύει στον άνεμο και σας προσκαλεί να σκαρφαλώσετε παρέα με τα δύο παιδιά πάνω στη γέρικη βελανιδιά. Ανάμεσα από τις φυλλωσιές της ξεπροβάλλει ένα ξύλινο δεντρόσπιτο που κρύβει χιλιάδες μυστικά. Σκονισμένα βιβλία σκορπισμένα παντού και στο πάτωμα χαραγμένο ένα Μ...
Ο Τζακ και η Άννι γυρίζουν στο μαγικό δεντρόσπιτο για να αναζητήσουν το τέταρτο μαγικό αντικείμενο που θα απελευθερώσει τη Μοργκάνα από την κατάρα ενός κακού μάγου. Ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο για τη Σελήνη, όταν ξαφνικά ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος τυλίγει το μαγικό δεντρόσπιτο. Μέσα στη δίνη του παρασύρει τα παιδιά στο φεγγάρι, όπου θα ζήσουν μια... διαστημική περιπέτεια!΄

Να και η εικαστική  αποτύπωση της Αρκαδίας. Μπράβο σου!!!

3η Πανελλήνια ημέρα αθλητισμού.

Πέρασαν μέρες από την 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που στο σχολείο μας γιορτάστηκε στις 3 Οκτώβρη 2016. Όμως δεν έγιναν λίγα και έστω και καθυστερημένα (λόγω της γιορτής για την 28η καθυστερήσαμε πολλές άλλες εργασίες μας...) αξίζει να την παρουσιάσουμε. 

Φθάνοντας το πρωί στο σχολείο υπήρχε, όπως πάντα, ο ανάλογος στολισμός με ιδέες από την κυρία Σόνια τη γυμνάστριά μας και με ζωγραφική απόδοση από την κυρία Ειρήνη.



Η τάξη μας το πρώτο δίωρο συμμετείχε σε παιχνίδια στην αυλή μαζί με το Δ2, το Γ1 και το Γ2. Η κυρία Σόνια είχε ετοιμάσει 6 σταθμούς και κυκλικά τα παιδιά σε ομάδες περνούσαν από όλους. Έτσι παίξαμε μπάσκετ κομάντο, μπάσκετ μονό, σκουπίδια, αερόστατο, τέννις και ποδόσφαιρο-μπόουλιγκ. 

Στο δεύτερο δίωρο είδαμε ταινίες κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον αγαπημένο όλων μας μικρό Νικόλα και με θέματα "την γυμναστική", "το ποδήλατο", "τα πατίνια", "τους αγώνες στίβου", "το ματς" και "την μπάλα του ράγκπι". Η προβολή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, αφού προηγήθηκε σχετική συζήτηση, αναφορά στα καλά του αθλητισμού. Και αφού είπαμε ότι ο αθλητισμός είναι κάθε δραστηριότητα που μας κάνει να ιδρώνουμε, να λαχανιάζουμε όταν την κάνουμε έντονα καθώς και το παιχνίδι, επιμείναμε να καταλάβουμε όλοι και όλες ότι μας ενδιαφέρει να συνδυάσουμε την άσκηση με τη διασκέδαση, την ανάπτυξη θετικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών. Γιατί η γυμναστική είναι :
ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ!!!

Ας δούμε και εδώ μια ταινιούλα από αυτές. Την "γυμναστική".






Το τρίτο δίωρο στην τάξη μας πια, ζωγραφίσαμε ένα άθλημα που αγαπάμε, κάτι που μας αρέσει στην άθληση και φτιάξαμε όλοι και όλες μαζί ένα κολάζ. Συζητήσαμε και διαλέξαμε μερικούς τίτλους για την εργασία μας.

Παλιά επαγγέλματα.

Στην ενότητα της Γλώσσας με θέμα το νερό συναντήσαμε τον νερουλά. Ένα παλιό επάγγελμα που στις μέρες μας και στη χώρα μας δεν υπάρχει πια. Ασχοληθήκαμε ακόμα με τον παγοπώλη και τον λούστρο. Τα επόμενα βίντεο μας δείχνουν και άλλα τέτοια παλιά επαγγέλματα. Το δεύτερο από αυτά μας εξηγεί και τι έκανε ο κάθε ένας επαγγελματίας από αυτούς που μας παρουσιάζει.





Η Περπερούνα, έθιμο για την ανομβρία.

Στα παλιά χρόνια όταν έφθανε το φθινόπωρο χωρίς να βρέχει, οι γεωργοί στεναχωρούνταν. Πώς θα γίνονταν τα φυτά στα χωράφια τους; Πραγματοποιούσαν το έθιμο αυτό που λεγόταν "Περπερούνα". Στο τετράδιο εργασιών της Γλώσσας μας το ίδιο έθιμο το συναντήσαμε με το όνομα "Μπαρμπαρούσα". Στο επόμενο βίντεο το βλέπουμε από ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας.





Ένα πολύ φτωχό ή ορφανό κορίτσι ντύνεται με χλωρά κλαδιά και λουλούδια,περιφέρεται στο χωριό και το καταβρέχουν με νερό ή του δίνουν χρήματα. Ακούγεται το ακόλουθο τραγούδι:


«Περπερούνα περπατεί,
για βροχή παρακαλεί.
Κύριε, ρίξε μια βροχή
μια βροχή καματερή.
Μπάρες μπάρες τα νερά
λίμνες λίμνες τα κρασιά .
κάθε κούτσουρο καλάθι
κάθε στάχυ και ταγάρι,
για να σκάζ' ο αλευράς
γιατί δεν πωλεί ακριβά
και να χαίρεται ο φτωχός
μ' όλη του τη φαμελιά».

Το τραγούδι της Περπερούνας το ακούμε και από τον ομώνυμο δίσκο της Δόμνας Σαμίου, της γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στη συλλογή των παραδοσιακών μας τραγουδιών. Το ακούμε πατώντας στην εικόνα.
Εδώ τα λόγια είναι λίγο διαφορετικά :

Περπερούνα περπατεί
και το Θιό παρακαλεί
για να βρέξει μια βροχή,
μια βροχή, μια σιγανή
για να γέν’ τα στάρια μας
κι τα καλαμπόκια μας.
Μπάρις, μπάρις τα νιρά,
μπάρις, μπάρις τα κρασιά.

Ντοκιμαντέρ για το νερό.


Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ενότητα της Γλώσσας που είναι αφιερωμένη στο νερό, μπορούμε να δούμε με τους γονείς μας δύο πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά ντοκιμαντέρ για αυτό το πολύτιμο αγαθό για τη ζωή μας.



Το πρώτο είναι το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Εξάντα, γυρισμένο από τον Γ. Αυγερόπουλο με θέμα το νερό και τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους που θέλουν να μην είναι δημόσιο αγαθό. Ο τίτλος του είναι Πωλείται Ζωή. Για να δούμε την ταινία πατάμε στην εικόνα της αφίσας της.




Και ένα ακόμα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού με το ίδιο θέμα, αλλά αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Ο τίτλος του είναι Σταγώνες και παίζει με τη λέξη σταγόνες και τη λέξη αγώνες. Μπορούμε να το παρακολουθήσουμε πατώντας στην εικόνα.





Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος σε παρουσίαση.


Παρακολουθώντας αυτήν την παρουσίαση καταλαβαίνουμε πού άρχισε και πώς εξελίχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Βλέπουμε  λοιπόν, σε εικονική αναπαράσταση την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Β' Παγκοσμίου πολέμου, κάνοντας ΚΛΙΚ πάνω στην εικόνα. Θυμόμαστε να ανοίξουμε τον ήχο!


Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.

Με αφορμή την  επαφή μας με το εξαιρετικό βιβλίο της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", μια και χρησιμοποιούμε αποσπάσματα και τα δραματοποιούμε στη γιορτή μας, 
ακούμε από τον Μικρό Αναγνώστη ένα απόσπασμα με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή. Για να το ακούσουμε πατάμε πάνω στην εικόνα του βιβλίου.




.......27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»
Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.
Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους τους, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας συνθήματα «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» στους τοίχους και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:
Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή…


«Διαβάστε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη για πολλούς λόγους αλλά έστω και μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές».

Μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη ξεφυλλίζοντας την εργασία των μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηλίου Αττικής.





Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Αύριο Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας ταξιδεύει στον Πειραιά. Επισκεπτόμαστε το Ίδρυμα Λασκαρίδη. Τι είναι όμως αυτό το Ίδρυμα; Όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του

"...το Ίδρυμα προάγει τις Ελληνικές τέχνες και τα γράμματα καθώς και τη Ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα, στα δε εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Παράλληλα το Ίδρυμα οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια σε πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα, που παρουσιάζονται από τους αριστείς της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από μέλη της οικογένειας Π. Λασκαρίδη. Το έργο του συντονίζεται και εγκρίνεται από επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς δασκάλους με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, κ. Αθανάσιο Φωκά...."

Εμείς θα συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα : "ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ" με εισηγήτρια την αφηγήτρια και μουσικό Μάνια Μαράτου.

Καλή μας διασκέδαση!!!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

H Χαλκίδα το 1940, στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρακολουθούμε βίντεο με αφηγήσεις Χαλκιδέων σχετικά με την Χαλκίδα του 1940 και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (οι αφηγήσεις προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία Κράτους Ν. Ευβοίας).

Πηγή του βίντεο : eviaportal

Στο βίντεο περιλαμβάνονται : 


  • Αφηγήσεις από το πως βρήκε την Χαλκίδα το 1940 καθώς και ιστορίες από το μέτωπο. 
  • Αφήγηση Φώτη Χρυσοστάλη (Η αναχώρηση): εφ. Προοδευτική Εύβοια, 29.10.1981. 
  • "Τα παλληκάρια της Ευβοίας εις την πρώτην θυελλώδη εξόρμησιν του ελληνικού στρατού", εφ. Εύριπος, 17.11.1940. 
  • Επιστολή του Γεωργίου Κουτλή, αδελφού του πεσόντος Παντελή Κουτλή, συλλογή Λ. Ιωαννίδη. 
  • Αφήγηση Φώτη Χρυσοστάλη (Η επιστροφή): εφ. Προοδευτική Εύβοια, 29.10.1981 .

Η Εύβοια στο Β' Παγκόσμιο http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=26793


Η Χαλκίδα στον πόλεμο του 1940 

Η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο μας.

Η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο μας, διοργανώνεται την φετινή σχολική χρονιά από την τάξη μας τη Δ΄. Να οι αφίσες μας και σας περιμένουμε να σας δούμε.




Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη  και μαρτύρησε (= πέθανε με μαρτυρικό θάνατο)  επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού περίπου το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας.  Σύντομα ανέβηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού έγινε χριστιανός και σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Εκείνη την εποχή ο χριστιανισμός απαγορευόταν και συχνά οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (που διοικούσαν τον τότε γνωστό κόσμο) έκαναν διωγμούς σε όσους ήταν Χριστιανοί. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συγκέντρωσης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα. Φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., γιατί αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». 
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο αυτοκράτορας διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο. Ο Λυαίος ήταν ένας  ειδωλολάτρης, που προκαλούσε τους θεατές του σταδίου ζητώντας από όποιον θέλει να παλέψει μαζί του. Ο Νέστορας, επισκέφθηκε τον Δημήτριο στη φυλακή και ζήτησε την ευλογία του. Ο Δημήτριος τον ευλόγησε με το σύμβολο του σταυρού.  Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη. Μάλιστα λέγεται ότι ο Νέστορας φώναξε «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι» (δηλαδή Θεέ του Δημητρίου, βοήθησέ με). 
Ο αυτοκράτορας μαθαίνοντάς το, θύμωσε και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, γι’ αυτό και πήρε την  ονομασία Μυροβλήτης.
Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο φύλακας και προστάτης της Θεσσαλονίκης.  Πολυάριθμες είναι οι απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε χειρόγραφα, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες με σκηνές από το βίο, το μαρτύριο και τα θαύματά του.
Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 26η Οκτωβρίου. Η μνήμη του μαθητή του Αγίου Νέστορα γιορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου.


Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου
Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως  Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος. 
Μετάφραση
Η οικουμένη βρήκε μεγάλο προστάτη στους κινδύνους, εσένα αθλοφόρε, ο οποίος σύντριψες τα έθνη. Όπως λοιπόν γκρέμισες τον εγωισμό του Λυαίου, ενθαρρύνοντας τον Nέστορα στο στάδιο, έτσι Άγιε Μεγαλομάρτυρα Δημήτριε, ικέτευε το Χριστό, ώστε να χαρίσει και σε μας την ευλογία και το έλεός του.

Πηγές : 


Ακούμε το Απολυτίκιο :




Στη Χαλκίδα υπάρχει ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και Μητροπολιτικός ναός και εκεί πηγαίνει το σχολείο μας για εκκλησιασμό. Είναι παλιά εκκλησία ανακαινισμένη στα 1814, πάνω σε παλιότερο μικρότερο ναό. Φαίνεται ότι από τα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε εκκλησία στο ίδιο σημείο. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου μάλλον επισκευάστηκε το 1837 στη Χαλκίδα και αυτό το ξέρουμε επειδή στη πρόσοψη του ναού υπάρχει μία επιγραφή που γράφει "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1837", αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρχε από παλιότερα.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Χαλκίδα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οι δεσμοί που ένωναν τους Έλληνες.

Oι Έλληνες, σκορπισµένοι σε πολλά µέρη, έβρισκαν ευκαιρίες ν' ανταµώνουν. Oι πανελλήνιοι αγώνες, τα µαντεία, οι Αµφικτιονίες ήταν µερικές από τις δραστηριότητες που τους έκαναν να νιώθουν ως µέλη µιας µεγάλης οικογένειας.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.





Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Με τον Σταγονούλη, παίζοντας παιχνίδια.


Ο Σταγονούλης είναι ο  πιο μικρός εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ (την εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας).  Σίγουρα, αυτό που σκεφτόμαστε είναι «και τι δουλειά κάνει  στην ΕΥΔΑΠ τόσο δα μικρούλης που είναι;».




Λοιπόν, η δουλειά του είναι να γίνει ένας καλός φίλος μ’ εμάς τα παιδιά που τον  επισκεπτόμαστε στην ΕΥΔΑΠ, και μαζί να μάθουμε πολλά χρήσιμα πράγματα για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό.

Τον ακολουθούμε για να δούμε μαζί τη διαδρομή και την ιστορία του νερού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Και αφού μάθουμε πολλά στη συνέχεια παίζουμε με τη βοήθειά του παιχνίδια.

Ο κύκλος του νερού στη φύση.

Για να μάθουμε καλά τον κύκλο του νερού, παίζουμε το επόμενο παιχνίδι. Πατάμε στην εικόνα και προσέχουμε γιατί ο χρόνος τρέχει...







Το παιχνίδι φτιάχτηκε από τον δάσκαλο Η. Ηλιάδη και τον ευχαριστούμε.

Χάρτες για τα Θρησκευτικά.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών θα χρειαστούμε τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και τον χάρτη της Παλαιστίνης, όπου έζησε ο Χριστός.




Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Τα πολιτεύματα στην αρχαϊκή Ελλάδα.


Η επιθυµία για καλύτερη ζωή και οι αγώνες των ανθρώπων έφεραν πολλές αλλαγές στο πολίτευµα: βασιλεία, αριστοκρατία, τυραννίδα, δηµοκρατία.


Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.




Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Νέες αποικίες των Ελλήνων.

Oι Έλληνες εγκατέλειψαν τα χωριά και συγκεντρώθηκαν στις πόλεις. Η πόλη έγινε κράτος µε ακρόπολη και τείχος. Τότε ιδρύθηκαν πολλές αποικίες στα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου. Εκεί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ο ποντιακός ελληνισμός.

Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.





Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Το μυστήριο της Ανομβρίδας


"Το μυστήριο της Ανομβρίδας" του Κώστα Χαραλά, Εκδόσεις Κάστωρ, 2002.με εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα.
Ο Κάρολος ξοδεύει ασυλλόγιστα το νερό ώσπου ξαφνικά -ως δια μαγείας- μπλέκεται σε περιπέτειες σε μια αλλόκοτη χώρα, την Ανομβρίδα, όπου εκεί έχει να βρέξει χρόνια, δεν υπάρχει νερό και οι κάτοικοί της για να ξεδιψάσουν πίνουν τα δάκρυά τους...
Μια ιστορία που μιλάει με γοητευτικό, χιουμοριστικό τρόπο για την ανάγκη να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σ' ένα ανεκτίμητο αγαθό, το νερό: να νιώσουμε βαθιά τη σημασία του και να κάνουμε οικονομία μπροστά στη μεγάλη απειλή της έλλειψής του.
Η θαυμάσια εικονογράφηση, γεμάτη χιούμορ με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία, αναδύει εικόνες του ασυνείδητου γεμάτες άνυδρα τοπία ενώ συνδιαλέγεται με το κείμενο επιτυγχάνοντας κάτι εξαιρετικό: ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το πρόβλημα του νερού να γίνει το επίκεντρο ενός συναρπαστικού παιχνιδιού της φαντασίας.

Ένα θαυμάσιο βιβλίο για τη 2η ενότητα της Γλώσσας.

Γεωγραφικά Διαμερίσματα.

Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν το γεωγραφικό διαμέρισμα που ανέλαβαν. Ερευνώντας στον χάρτη συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας με στοιχεία όπως τα βουνά, ποτάμια, πόλεις κ.λ.π. και ετοίμασαν χαρτί παρουσίασης με φωτογραφίες και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν. Εξαιρετική δουλειά από όλα τα παιδιά και πολλές ευχαριστίες στον μπαμπά της Ε.Ε. για τις ωραίες φωτογραφίες που μας έστειλε.










Φτιάχνοντας γεωμετρικά αγγεία.

Ολοκληρώσαμε τα Γεωμετρικά χρόνια στην Ιστορία, να λοιπόν μια καλή αφορμή να γίνουμε και εμείς καλλιτέχνες ζωγραφίζοντας τα δικά μας γεωμετρικά αγγεία. Συγκεντρώσαμε άδεια πήλινα δοχεία από γιαούρτια και στην ώρα των Εικαστικών είδαμε πολλά τέτοια αγγεία στον διαδραστικό μας πίνακα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της κυρίας Αγγελικής που έχουμε αυτή την ώρα, σχεδιάσαμε τα δικά μας.




Βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες.

Στην τάξη μας κάθε χρόνο τον πρώτο μήνα, φροντίζουμε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να αποφασίσουμε τους κανόνες που θα ακολουθούμε, να δένουμε τις ομάδες μας και να τις προστατεύουμε και να συνδεόμαστε με καινούριους τρόπους μεταξύ μας.

Η πρώτη μας δουλειά ήταν το συμβόλαιο της τάξης μας που το υπογράψαμε όλοι και όλες και το οποίο δεν περιλαμβάνει απαγορεύσεις, παρά μόνο δίνει τις σωστές κατευθύνσεις, Για να δούμε πόσο θα το τηρήσουμε.





















Στη συνέχεια, μια άλλη φορά, συμπληρώσαμε το φυλλάδιο "ΟΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ" με πολλά προσωπικά μας στοιχεία. Τα συγκεντρώσαμε, τραβάγαμε ένα στην τύχη και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιο παιδί το είχε συμπληρώσει. Έτσι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο καλά γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ε! λοιπόν τους και τις ανακαλύψαμε όλους/ όλες.

Επόμενο βήμα για να ισχυροποιήσουμε τις ομάδες μας, τους δώσαμε ονόματα και ετοιμάσαμε ομαδικά, τις ασπίδες προστασίας τους. 



Τέλος, μια άλλη μέρα, συμπληρώσαμε το προσωπικό μας αστέρι. Ποια είναι τα πιο αγαπημένα μου πράγματα, πρόσωπα, βιβλία, τόποι κ.λ.π. σε κάθε μία κορυφή του αστεριού μας. Όλα μαζί τα αστέρια μας δείχνουν εμάς με τις διαφορές μας, αλλά και τα κοινά μας στοιχεία.

Και βέβαια θα συνεχίσουμε!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Επανάληψη στα Γεωμετρικά χρόνια.

Τι μάθαμε :     
                              
Ø Η κάθοδος των Δωριέων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων. Οι Δωριείς επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. (Σπάρτη  - είλωτες – δωρική διάλεκτος)

Ø Τα αποτελέσματα της καθόδου των Δωριέων ήταν ότι σταμάτησε ο μυκηναϊκός πολιτισμός, σταμάτησε να χρησιμοποιείται η γραφή γραμμική Β΄, πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα, οι τεχνίτες δεν πουλούσαν τα προϊόντα τους και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Ø Η κάθοδος των Δωριέων ανάγκασε διάφορα ελληνικά φύλλα να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής (Α΄ αποικισμός). Οι Αιολείς, οι Ίωνες και οι Δωριείς  δημιούργησαν αποικίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία και ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό. Τα έθιμα και οι θρησκευτικές γιορτές  που διατήρησαν, τούς θύμιζαν την κοινή τους καταγωγή. (αποικίες)

Ø Ο σπουδαιότερος ποιητής της αρχαιότητος, ο Όμηρος δημιούργησε δυο μεγάλα ποιήματα (έπη), την Ιλιάδα (Τρωικός πόλεμος) και την Οδύσσεια (οι περιπέτειες του Οδυσσέα). Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και τη θρησκείας τους. Οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
(ραψωδοί – τελετές - έπη)

Ø Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχήματα. Γι’ αυτό η εποχή αυτή ονομάστηκε γεωμετρική.
(κτίρια – αγάλματα – θαλασσινά ταξίδια - αγγεία)

 Ø Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και  
                                έφτιαξαν το δικό τους 
                                αλφάβητο.


Πατώντας στην επόμενη εικόνα μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη και κάνουμε επανάληψη μέσα από ερωτήσεις. Στη συνέχεια λύνουμε το επαναληπτικό κουίζ. 


Και τώρα το κουίζ.