Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Μια μέρα για το Ολοκαύτωμα.

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθορισθεί ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Φέτος στα σχολεία μας θα μιλήσουμε για αυτό αύριο Τετάρτη. Τι λέμε όμως με τη λέξη Ολοκαύτωμα; 
Η ελληνική λέξη «Ολοκαύτωμα» έχει καθιερωθεί διεθνώς για να περιγράψει την ανείπωτη φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων, δηλαδή αυτών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πολέμου από τους Γερμανούς. Διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι της κατεχόμενης από τους Ναζί Ευρώπης. Ανάμεσά τους και 77.000 Έλληνες Εβραίοι, που ζούσαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στη Χαλκίδα.
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν έχει προηγούμενο ως προς τη σύλληψη της ιδέας, την προμελέτη, τη μέθοδο και την εκτέλεση. Τον Ιανουάριο του 1942, μετά από πολλά χρόνια διώξεων, αποφασίζεται αυτό που οι Ναζιστές αποκάλεσαν «Τελική Λύση». Δηλαδή η φυσική εξόντωση των Εβραίων , αλλά και όλων όσων διέφεραν. Ρομά (τσιγγάνοι), άνθρωποι με νοητική στέρηση και άλλοι. 
Τα τρένα που τους μεταφέρουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ονομάστηκαν τα τρένα της σιωπής. Μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους και Ρομά στα στρατόπεδα του θανάτου. Με την άφιξή τους στα στρατόπεδα, οι Εβραίοι σφραγίζονταν ανεξίτηλα με έναν αριθμό στον βραχίονα, που θα αποτελούσε πλέον το όνομά τους. Έτσι, οι όμηροι ξεκινούσαν ουσιαστικά μία πορεία προς τον θάνατο, στη διάρκεια της οποίας θα εργάζονταν από τις πέντε το πρωί σε λατομεία, σιδηροδρομικές γραμμές, δημόσια έργα, καθώς και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που υπήρχαν γύρω από τα στρατόπεδα του θανάτου. Οι επιλεγμένοι για τον θάνατο -ηλικιωμένοι, άρρωστοι και παιδιά- θα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων σε τρεις ώρες από την άφιξή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα έβρισκαν τραγικό θάνατο άμεσα.
Τέτοια στρατόπεδα λειτούργησαν σε διάφορα σημεία. Μόνο σε ένα από αυτά, το πιο γνωστό, το κολαστήριο του Άουσβιτς βρήκαν τον θάνατο 1.500.000 άνθρωποι σε τρία περίπου χρόνια. Τα στρατόπεδα εξόντωσης των ανθρώπων θα μείνουν  ως η μελανότερη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. (Πηγή στοιχείων ΕΡΤ).

"Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα" 



Με αφορμή αυτή τη μέρα ερχόμαστε σε επαφή με ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που ενώ είναι  για μεγαλύτερα παιδιά, εμείς θα το προσεγγίσουμε διαφορετικά. 
Στο βιβλίο "Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα" του Τζον Μπόιν (εκδόσεις Κέδρος, 2006 και σε νεώτερη έκδοση Ψυχογιός, 2017) πηγαίνουμε μια μεγάλη βόλτα μ' ένα αγόρι που λέγεται Μπρούνο. Και βρισκόμαστε  μαζί με τον Μπρούνο, μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα όπου γνωρίζουμε ένα αγόρι που ζει από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος.

Συρματοπλέγματα σαν αυτό υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Ευχόμαστε όμως ποτέ στη ζωή σας να μη βρεθείτε μπροστά σε κάποιο από αυτά.


Μια μικρή ταινιούλα μας δίνει την ιστορία του βιβλίου.



Και εδώ το απόσπασμα από τη ταινία που γυρίστηκε, βασισμένη στο βιβλίο.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Τρεις Ιεράρχες.


Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό. Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η μεγάλη τους μόρφωση και η αγάπη τους προς τα παιδιά μας κάνει να τους αισθανόμαστε κοντά μας, βοηθούς στο πλευρό μας. Είναι οι προστάτες Άγιοι των μαθητών και των δασκάλων.


Ο Μέγας Βασίλειος. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Καππαδοκίας και πολύ μορφωμένος. Έδειξε ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στους αρρώστους, στους φτωχούς και στα ορφανά. Πούλησε την περιουσία του και έχτισε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο.



Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αθήνα και δέθηκε με στενή φιλία με το Βασίλειο. Έγινε ιερέας. Αργότερα, ενώ είχε γίνει επίσκοπος σε μια μικρή πόλη, τον κάλεσαν να διδάξει το λαό στην Κωνσταντινούπολη. Ονομάστηκε Θεολόγος, γιατί δίδαξε την αλήθεια για το Θεό.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Έγινε ιερέας και για τις υπέροχες ομιλίες του προς τους πιστούς ονομάστηκε Χρυσόστομος. Είχε καταφέρει να οργανώσει συσσίτια για χιλιάδες φτωχούς. Μετά από λίγο χρόνο έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Δέχθηκε όμως την έχθρα των αρχόντων της, όταν τους έλεγξε για την αμαρτωλή ζωή τους. Τον εξόρισαν πολλές φορές. Εκεί έλεγε συχνά:  «Δόξα στο Θεό για όλα».

Πατάμε στην επόμενη εικόνα και βλέπουμε πολλές αγιογραφίες με τις μορφές των Τριών Ιεραρχών.

Στην επόμενη εικόνα εντοπίζουμε τους Αγίους και κάνουμε κλικ στη μορφή του καθενός.

Πατάμε στην επόμενη εικόνα και αντιστοιχίζω τη ζωή και το έργο του καθενός Αγίου με την εικόνα του.

Και τέλος αντιστοιχίζουμε την εικόνα με τα λόγια που έχει πει ο κάθε Άγιος. Πατάμε στην επόμενη εικόνα.

Πηγή το φωτόδεντρο.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Κινούμενα Σχέδια με τον Τρωικό Πόλεμο.

Δωράκι, για το τέλος της ενότητας...

Επαναληπτικές ασκήσεις στον Τρωικό Πόλεμο.

Πατώντας στην εικόνα, απαντάμε στις ερωτήσεις διαλέγοντας μία σωστή απάντηση και κάνουμε επανάληψη στον Τρωικό Πόλεμο. 



Στη συνέχεια λύνουμε το σταυρόλεξο που ακολουθεί με ονόματα από ολόκληρη την 5η ενότητα.



Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.
Ακολουθεί άσκηση συμπλήρωσης κενών από κάθε ένα μάθημα του Τρωικού πολέμου. Για να πάμε στο επόμενο , πατάμε κάθε φορά στο πάνω μέρος της άσκησης εκεί που λέει Επόμενη Άσκηση. Για να αρχίσουμε πατάμε στην εικόνα που ακολουθεί. Καλή επιτυχία!



Πηγή ο ιστοχώρος eτάξη.

Επανάληψη στον Τρωικό Πόλεμο.

Ολοκληρώνοντας την ενότητα του Τρωικού Πολέμου μια επανάληψη με ερωτήσεις και απαντήσεις. Πατάμε στην εικόνα και μετά στο επόμενο. 

Στη συνέχεια ένα κουίζ με ποικιλία δραστηριοτήτων. Ερωτήσεις σωστής σειράς, ερωτήσεις σωστού-λάθους, προτάσεις συμπλήρωσης κενών κ.ά. Πατάμε στην εικόνα και μετά εκεί που λέει έναρξη.
Πηγή η ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ.

Ιστορίες που δεν πρέπει να τις ζουν παιδιά.

Αρχίζουμε την 7η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο "Έλα στην παρέα μας". Σε αυτήν συντάμε παιδιά που περνούν καλά, οργανώνουν τα γενέθλιά τους και παιδιά που δυσκολεύονται.
Ασχολούμαστε  με το κείμενο της Λίτσας Ψαραύτη "Το περιβόλι του Σαμίχ" από το Ανθολόγιο και μαθαίνουμε την ιστορία της Βαγγελίτσας που αναγκάστηκε να αφήσει τη Σάμο, το νησί της, και να πάει να ζήσει πρόσφυγας στην Παλαιστίνη. Ήταν τότε χρόνια δύσκολα, με πόλεμο στην Ελλάδα.
Και να πως ήρθαν τα πράγματα και σήμερα έρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Συρία και αλλού.

Με αυτήν την ευκαιρία, βλέπουμε το βίντεο «Η Μαλάκ και η Βάρκα», που είναι ένα animation της Unicef, που στόχο έχει να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το πώς βιώνει ένα μικρό παιδί το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς.

«Η βάρκα ήταν μεγάλη κι εγώ φοβόμουν. Όταν άρχισε να πλέει, το νερό έμπαινε μέσα σε αυτήν. Βραχήκαμε. Το νερό ήταν κρύο. Φοβήθηκα πολύ. Φοβήθηκα ότι εγώ και η μητέρα μου μπορεί να πνιγόμασταν», λέει το μικρό κορίτσι όντας μέσα στην βάρκα, που την τυλίγουν τα απειλητικά «πλοκάμια» της θάλασσας.
Στη συνέχεια η Μαλάκ βρίσκεται σε ένα μικρό βαρκάκι μόνη της. Θυμάται τη ζωή που άφησε πίσω της. «Είχα πολλούς φίλους», λέει. «Τώρα δεν έχει μείνει κανείς», συνεχίζει σκουπίζοντας τα δάκρυα στα μάτια της.
Κάποιες ιστορίες δεν θα έπρεπε να τις ζουν παιδιά, είναι το μήνυμα στο τέλος του βίντεο της Unicef.
Μάλιστα, στο τέλος, η Μαλάκ εμφανίζει το αληθινό της πρόσωπο. Είναι ένα κορίτσι 7 ετών. Και αυτή είναι η αληθινή ιστορία της.
Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί μέρος της σειράς κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Unfairy Tales», που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής εκστρατείας #NoLostGeneration της Unicef  ενάντια στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.


Η επόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων της Unicef για το ίδιο θέμα λέγεται  «Η Ivine και το μαξιλάρι» (Ivine and Pillow). Και σ' αυτή την ταινία γνωρίζουμε στο τέλος την πραγματική Ivine.


Ολοκληρώνουμε με την τρίτη ταινία της σειράς "Ο Mustafa κάνει έναν περίπατο". Και στο τέλος βλέπουμε τον πραγματικό Mustafa που μας διηγείται την ιστορία του.

Στους μυστικούς κήπους του Ευγένιου Τριβιζά.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου πήγαμε στην Αθήνα στους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά, αγαπημένου μας συγγραφέα, με τα βιβλία του οποίου έχουμε ασχοληθεί αρκετά τη φετινή σχολική χρονιά (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).
Περάσαμε εκπληκτικά και για τα περισσότερα παιδιά ήταν η καλύτερη, μέχρι στιγμής, εκδρομή της χρονιάς!
Μας υποδέχθηκε ο σταθμάρχης στον σταθμό του τρένου των Ονείρων και μας εξήγησε τον σκοπό της επίσκεψής μας, μας έδειξε το ελικοπερίπτερο και μας εξέτασε για το αν είμαστε δράκοι για να περάσουμε από άλλη είσοδο. 


Επιβιβαστήκαμε και ξεκινήσαμε από τη βιβλιοθήκη με τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες του κόσμου. Από την αρχή το ταξίδι μας ήταν παιχνίδι!


Η διαδρομή συνεχίστηκε σε κόσμους καταπληκτικούς, όπως στο διάστημα στον κόσμο του πλανήτη Άρη όπου φτάνεις με ένα φτυάρι, όπως στο ομώνυμο παραμύθι.
Και από εκεί στον κόσμο της Πουπούς της αλεπούς και της Καρλότας της όμορφης κότας. Βοηθήσαμε την Καρλότα να διαλέξει ...
και μετά νά' μαστε στον κόσμο της Φρουτοπίας. Πρώτη προσπάθεια στο μυστικό εργαστήρι του Φραγκίσκου του φραγκόσυκου, του περιβόητου εφευρέτη της Φρουτοπίας που µε το μυστικό όπλο του μεταµορφώνει τους μανάβηδες σε βίδες, να μεταμορφώσει την κυρία Λίνα, την κυρία μας, σε βίδα. Νομίζει πως τα κατάφερε και εμείς στην αρχή φοβηθήκαμε, αλλά ευτυχώς, απέτυχε.
Είδαμε από κοντά  τη Φρουτοπία...


και συνεχίσαμε στο στοιχειωµένο κάστρο της µάγισσας Φρικαντέλας που κλέβει φωνές παιδιών και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Όμως εμείς καταφέραμε να τις ελευθερώσουμε και να τραγουδήσουμε τα κάλαντα.



Από εκεί σειρά είχε ο κόσμος από τα τρία μικρά λυκάκια και το Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι.
Φυσήξαμε με όλη μας τη δύναμη και είδαμε το σπιτάκι να μεταμορφώνεται.
Μετά γνωρίσαμε τον Χουζουρίξ, το πιστό άλογο του ιππότη Ρουλεµάν και διαλέξαμε τη συνέχεια της ιστορίας από τα 33 ροζ ρουμπίνια.
Περάσαμε από  το µυστηριώδες µέγαρο της ∆όνας Τερηδόνας που φυλακίζει τη µικρή Λουκία επειδή έχει χαµόγελο οµορφότερο από το δικό της!...
και από εκεί στο μαγικό κόσμο της μάγισσας Φουφήχτρας...
Στον δρόμο μας είδαμε μαγικά βιβλία να γυρίζουν σελίδες και να διαβάζονται από μόνα τους.
Και φτάσαμε στο ονειρικό ζαχαροπλαστείο όπου ο κύριος Ζαχαρίας συναντάει την κυρία Γλυκερία και της χαρίζει ένα λαχταριστό µπακλαβαδάκι! Εκεί χορέψαμε με μεγάλη μας χαρά...
Ακολουθήσαμε τον δρόμο που μας έφερε στο απίθανο τσίρκο του Μανόλη µε το θαυµαστό γιγάντιο σαλιγκάρι του ουράνιου τόξου 
και μετά στο απίθανο νησί των Πυροτεχνημάτων!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας βρήκαμε το χώρο της ξεκούρασης και της συνηθισμένης κατανάλωσης (μαλλί της γριάς, ποπ κορν, καραμελίτσες,) αλλά και όλα τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά για να τα χαζέψεις και να τα αναζητήσεις στη βιβλιοθήκη της τάξης, του σχολείου μας αλλά και της Χαλκίδας. 
(Εκεί άλλωστε έχουμε προγραμματίσει να πάμε σε λίγες ημέρες : 9 Φεβρουαρίου).



Τα παιδιά του κόσμου.

Με την ευκαιρία της 5ης ενότητας των Θρησκευτικών "Τα παιδιά η χαρά και η ελπίδα του κόσμου" βρίσκουμε φωτογραφικό υλικό και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο κολλάζ με εικόνες από παιδιά από όλον τον κόσμο. Τα παλιά τεύχη του περιοδικού "ΓΕΩ" που έχει φέρει η κυρία στην τάξη μας, για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν χρήσιμα. Η κάθε μία ομάδα αναζητά και διαλέγει υλικό για το κολλάζ και μαζί σκέφτεται και προτείνει τίτλους για να το συμπληρώσουν. Οι τίτλοι μας αναφέρονται στα πράγματα που έχουν τα παιδιά ανάγκη. 




Η Μαρίλια και η Όλγα εμπνέονται από το θέμα και γράφουν ποιήματα: 


Το ποίημα της Μαρίλιας:

"Το παιδί"
Παιδί, ένα χαμόγελο φωτεινό.
Παιδί, μια ζεστή αγκαλιά.
Παιδί, αγάπη και εμπιστοσύνη.
Παιδί ανίκητο. Παιδί ατρόμητο. Παιδί γενναίο.
Παιδί με δάκρυα στα μάτια.
Παιδί με χαμόγελο στα χείλη.
Παιδί αθώο, που κρύβουμε όλοι μέσα μας.
Παιδί που πεινάει...
Παιδί πρόσφυγας...
Παιδιά του ίδιου Θεού.

Το ποίημα της Όλγας:

"Το παιδί"
Το παιδί είναι τίμιο μα και ζαβολιάρικο!
Το παιδί είναι γελαστό μα και κλαίει!
Τι είναι το παιδί;
Την απάντηση την έχεις εσύ!
Για σκέψου λίγο...
Το παιδί είσαι εσύ!

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ο Δούρειος Ίππος και η καταστροφή της Τροίας.

Με το σημερινό μάθημα ολοκληρώνουμε την 5η ενότητα με τον Τρωικό Πόλεμο.
Εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης από τους Κατερίνα Καραλή και Κανέλλο Κανελλόπουλο πατώντας εδώ.
Παρουσίαση από τον Ηλιάδη Ηλία.

Ιστορία Γ΄, 5η Εν. - 8. Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας



Ερωτήσεις για το μάθημα: 

  1. Τι τρόπο σκέφτηκε ο Οδυσσέας για να κυριεύσουν οι Αχαιοί την Τροία;
  2. Τι ήταν ο Δούρειος Ίππος και τι είχε στο εσωτερικό του;
  3. Ποιοι Αχαιοί μπήκαν μέσα στο εσωτερικό του Δούρειου Ίππου; 
  4. Πώς ξεγέλεσαν οι Αχαιοί τους Τρώες;
  5. Τι έλεγαν η Κασσάνδρα και ο Λαοκόοντας;
  6. Τι έκανε τους Τρώες να βάλουν μέσα τον Δούρειο Ίππο; 
  7. Τι έκαναν οι Αχαιοί μέσα στη νύχτα;
  8. Ποια πράγματα από όσα έκαναν οι Αχαιοί εκείνη τη νύχτα, νομίζεις πως ήταν τα πιο άσχημα;

Τα 33 ροζ ρουμπίνια.

Συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε και να  διαβάζουμε βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά. Αφού τόσο μας άρεσαν τα "88 ντολμαδάκια" του ίδιου συγγραφέα και μια και φτάνει η επίσκεψή μας στους Μαγικούς του Κόσμους την ερχόμενη Παρασκευή, διαβάζουμε τα "33 ροζ ρουμπίνια".


Ένα παράξενο και σπάνιο βιβλίο που το διαβάζεις ξανά και ξανά και κάθε φορά σου λέει μια άλλη ιστορία. Στο βιβλίο αυτό, εσύ αποφασίζεις τι θα γίνει σ' όλα τα κρίσιμα σημεία! Εσύ αποφασίζεις πώς συνεχίζεται και πώς τελειώνει η ιστορία! Εσύ αποφασίζεις, δηλαδή, αν ο ιππότης θα συναντήσει τον ρινόκερο που κατάπιε το ουράνιο τόξο, αν θα κόψει τη μαργαρίτα που λέει πάντα "σ' αγαπώ"! ή αν θα βάλει το χέρι του στο κοφίνι με τα φαρμακερά φίδια. Εσύ αποφασίζεις αν ο βασανιστής θα τον βασανίσει με το μαρτύριο της καυτής πιπεριάς ή με το βασανιστήριο της αποτρόπαιας γαργάρας, αν θα ξυπνήσει ξαφνικά ο δράκος με τα ασημένια λέπια ή αν τα ροζ γουρουνάκια θα ταξιδέψουν στον Ωκεανό με τις χίλιες εκατό ρουφήχτρες.
Καμιά φορά, για να βρεις τη σελίδα με τη συνέχεια που προτιμάς, πρέπει να λύσεις ένα αίνιγμα ή να απαντήσεις σε κάποια εύκολη ή δύσκολη ερώτηση. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού που κάνει το διάβασμα του παράξενου αυτού βιβλίου ακόμα πιο ευχάριστο.
Κι αν δεν σ' αρέσει το τέλος της περιπέτειας που προτίμησες, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο από την αρχή ξανά και ξανά, όσες φορές θέλεις, επιλέγοντας διαφορετικές συνέχειες. Κάθε φορά το μαγικό αυτό βιβλίο θα σου λέει μια άλλη ιστορία! (Πηγή η biblionet). 


Το βιβλίο είναι με εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκης από τις εκδόσεις Καλέντης (Αθήνα, 2003).

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ένα ζωάκι γεννιέται.

Δραστηριότητες για τον κύκλο της ζωής και για τα ζώα που γεννούν μικρά και τα θηλάζουν (=θηλαστικά) και για τα ζώα που γεννούν αυγά (= ωοτόκα, από την αρχαία ελληνική λέξη ωόν που σημαίνει αυγό).


1. Πατώντας πάνω στην εικόνα ανακαλύπτουμε τη διαδικασία γέννησης και μεγαλώματος του κοτόπουλου.


2. Παρακολουθούμε το βίντεο που μας δείχνει το πώς βγαίνει από το αυγό το μικρό κοτοπουλάκι.




3. Πατώντας πάνω στην επόμενη εικόνα μαθαίνουμε για τον κύκλο της ζωής του βάτραχου και της πεταλούδας που κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον.



4. Δραστηριότητα ανασκόπησης. Τι θυμόμαστε; Μπορούμε να βρίσκουμε ποιο ζώο είναι θηλαστικό και ποιο είναι ωοτόκο; Πατάμε στην επόμενη εικόνα και παίζουμε.




Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Το τέλος του Αχιλλέα - άσκηση.

Πατώντας πάνω στην εικόνα συμπληρώνουμε τα κενά και θυμόμαστε το σημερινό μας μάθημα. 


Πηγή η eτάξη.

Το τέλος του Αχιλλέα.

Ο Τρωικός πόλεμος κοντεύει να τελειώσει. Και εκεί σε μια μάχη οι Αχαιοί χάνουν τον πιο σημαντικό τους ήρωα, τον Αχιλλέα. Ας δούμε πώς.

Εννοιολογικό πλάνο μαθήματος, Επιμέλεια ύλης: Κατερίνα Καραλή, Κανέλλος Κανελλόπουλος, πατώντας εδώ.
Παρουσίαση από τον Ηλιάδη Ηλία, στη συνέχεια.

Για λίγη ακόμα βοήθεια στη μελέτη από το σπίτι, να μερικές ερωτήσεις για να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τα γεγονότα:

Ερωτήσεις:
  • Ποιος συμβούλεψε τον Πάρη και τι του είπε;
  • Τι είχε κάνει η Θέτιδα στον Αχιλλέα όταν ήταν μικρός;
  • Πώς πέθανε ο Αχιλλέας;
  • Τι συνέβη μετά το θάνατο του Αχιλλέα;
  • Τι απέγινε ο Πάρης;

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ποιο ζώο ζει πού;

Μάθαμε τόσα για το πού ζουν τα ζώα του γλυκού νερού που ήρθε η στιγμή να δούμε τι ξέρουμε με ένα παιχνιδάκι. Μεταφέρουμε τις εικόνες των ζώων στο σημείο που πρέπει να είναι η φωλιά τους. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε.



Ταινιούλες με ζώα του γλυκού νερού.

Ταινιούλες με ζώα του γλυκού νερού με την ευκαιρία της Μελέτης περιβάλλοντος. 













Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα.

Συνεχίζουμε τον Τρωικό Πόλεμο. 
Πατώντας εδώ έχουμε το εννοιολογικό πλάνο του μαθήματος από τους Κανελλόπουλο Κ. και Καραλή Κ. 
Ακολουθεί παρουσίαση από τον Ηλιάδη Η. 

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κατηγορίες ζώων.

Ας βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τις κατηγορίες των ζώων.


Ζώα του γλυκού νερού.

Πατώντας πάνω στην εικόνα βλέπουμε εικόνες από τα ζώα που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια. Σε μερικά ακούμε και τη φωνή τους.




Στην επόμενη εικόνα πατώντας, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πού είναι κρυμμένα τα ζώα του γλυκού νερού. 



Και ολοκληρώνουμε με ένα κουίζ. Πατώντας πάνω στην εικόνα απαντάμε σε ερωτήσεις για το πού ζουν τα ζώα των εικόνων. Μέσα στις λίμνες και στα ποτάμια, πετούν από πάνω, ζουν δίπλα στο νερό ή ζουν και στο νερό και έξω από αυτό; Ας προσπαθήσουμε!



Πηγή είναι το φωτόδεντρο.

Ζώα της θάλασσας - παρουσίαση.

Συνεχίζοντας την ενότητα για τα ζώα μαθαίνουμε για τα ζώα της θάλασσας. Πατώντας στην επόμενη εικόνα γνωρίζουμε μερικά από αυτά, που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Πηγή του υλικού είναι το Φωτόδεντρο.





Για περισσότερες πληροφορίες για τα ζώα αυτά πατάμε στη δεύτερη εικόνα.


Ζώα του δάσους - εικόνες και πληροφορίες.

Πατώντας πάνω στην εικόνα βλέπουμε εικόνες από ζώα που ζουν στα ελληνικά δάση και στα βουνά, αλλά μαθαίνουμε και πληροφορίες για το καθένα από αυτά.





Πηγή το φωτόδεντρο.

Ζώα του ελληνικού δάσους.

Πατώντας στην εικόνα βλέπουμε ορισμένα, από τα πιο συνηθισμένα ζώα του ελληνικού δάσους και βουνού και ακούμε τις φωνές τους.




Πηγή το φωτόδεντρο.