Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Απορρίμματα : υπάρχουν λύσεις!

Και να, οι  λύσεις για διάφορες περιπτώσεις.
Ανακύκλωση μπαταριών.


Ανακύκλωση μπαταριών - ΑΦΗΣ

Ανακύκλωση συσκευών. Πατάμε στην εικόνα.



Και συνεχίζουμε εδώ με την ανακύκλωση λαμπτήρων.


Ανακύκλωση χαρτιού:


Απορρίμματα, λίγα ή πολλά;

Στην εικόνα (από τον ζωολογικό κήπο της Ζυρίχης στην Ελβετία) βλέπουμε δεξιά, την ποσότητα χαρτιού που χαλά ένα κάτοικος της κεντρικής Ευρώπης σε ένα χρόνο και αριστερά την ποσότητα που δαπανά ένας κάτοικος της Αφρικής πάλι μέσα σε ένα χρόνο.

Έτσι τώρα ας αναλογιστούμε τη στάση και συμπεριφορά όλων μας...


Ανακυκλώνοντας...

Με ευκαιρία την 3η ενότητα της Μελέτης και την συμμετοχή μας στην εκδήλωση για την ανακύκλωση αλουμινίου, αναζητούμε και αναρτούμε υλικό σχετικό με την ανακύκλωση κάθε είδους.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση στον μπλε κάδο; Απαντήσεις στην ταινιούλα που ακολουθεί.



Να και ο οδηγός του καλού ανακυκλωτή, από το φωτόδεντρο. Πατάμε στην εικόνα.


Και το βίντεο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης:

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ο μικρός Νικόλας και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Αρχίζουμε την 5η ενότητα στη Γλώσσα με το "Ασφαλώς Κυκλοφορώ' και πρώτο κείμενο μια ιστορία του αγαπημένου ήρωα μικρών και μεγάλων, του μικρού Νικόλα. 

Ο μικρός Νικόλας είναι δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σκιτσογράφου Ζαν Ζακ Σανπέ. Είναι ο κεντρικός ήρωας της σειράς βιβλίων "Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα", ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια πόλη της Γαλλίας τη δεκαετία του 1950.


Εμείς μπορούμε να δούμε μια αντίστοιχη ιστορία σε κινούμενα σχέδια, όταν ο πατέρας του συμμαθητή του μικρού Νικόλα, του Ρούφους, που είναι αστυνομικός, έρχεται στην τάξη να μιλήσει στα παιδιά για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι όμως τόσο απλό να μιλάς και να σε ακούν τα παιδιά σε μια τάξη; Ας ρώταγε πρώτα την κυρία μας...

Καλή θέαση!

"Ο πλανήτης εκπέμπει SOS"

Με την ευκαιρία της 4ης ενότητας της Γλώσσας, συνδυάζοντας την με την 3η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος που ξεκινήσαμε  , διαβάζουμε το βιβλίο "Ο πλανήτης εκπέμπει SOS".  Το βιβλίο έχει γράψει η Φραντέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και σε εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή. 


Στ' αλήθεια αυτή τη φορά δεν διαβάζουμε αλλά ξεφυλλίζουμε ηλεκτρονικά το βιβλίο και το ακούμε από τον Μικρό Αναγνώστη. Το βιβλίο διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου. Πατάμε πάνω στην εικόνα και ξεκινάμε.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

«Ο Κροίσος και ο Σόλωνας»

Κάπου 550 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός βασίλευε στη Λυδία της Μικράς Ασίας ο Κροίσος. Ο βασιλιάς αυτός ήταν φημισμένος για τη μεγάλη του δύναμη και τα αμύθητα πλούτη του. Γι’ αυτό και λογάριαζε τον εαυτό του το πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο. 


Εκείνο τον καιρό ζούσε στην Αθήνα ένας από τους μεγάλους σοφούς της Ελλάδας ο Σόλωνας. Λένε πως, όταν ο Σόλωνας ταξίδευε κάποτε στα μέρη της Μικράς Ασίας ο βασιλιάς τον κάλεσε να τον επισκεφθεί. Ύστερα από κάμποσες μέρες ταξίδι ο Σόλωνας έφτασε στις Σάρδεις την πρωτεύουσα της Λυδίας. Ο Κροίσος τον δέχτηκε φιλικά και του έδειξε τους άπειρους θησαυρούς του. Νόμιζε πως τα πλούτη του θα θάμπωναν τον φτωχό Έλληνα σοφό. Και αφού ο Σόλωνας γύρισε τα λαμπρά ανάκτορα και θαύμασε τους θησαυρούς του βασιλιά, ο Κροίσος τον ρώτησε: 

- Ξένε μου γνώρισες ποτέ πιο ευτυχισμένο άνθρωπο από μένα; 

- Γνώρισα αποκρίθηκε ο Σόλωνας. Γνώρισα τον Τέλλο από την Αθήνα. 

Ο Κροίσος παραξενεύτηκε και ρώτησε : 

- Ήταν βασιλιάς αυτός ο Τέλλος; 

- Όχι, ήταν απλός πολίτης. Αλλά έζησε έτοιμη και παραδειγματική ζωή. Έδωσε στα παιδιά του άριστη ανατροφή και τελείωσε τη ζωή του δοξασμένα, γιατί πέθανε πολεμώντας τους εχθρούς της πατρίδας του. 

Ο βασιλιάς δεν περίμενε τέτοια απάντηση και ξαναρώτησε αν εκτός από τον συμπατριώτη του τον Τέλλο γνώριζε άλλον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο. 

- Ναι απάντησε και πάλι ο Σόλωνας. Γνώρισα δύο αδέρφια τον Κλέοβη και τον Βίτωνα από την πόλη Άργος. 

- Είχαν τους θησαυρούς που έχω εγώ; 

- Όχι αλλά όλοι οι συμπολίτες τους τους θαύμαζαν για την αρετή τους, την αδελφική τους αγάπη και για την αφοσίωση που είχαν στη γριά μητέρα τους. Αυτή ήταν ιέρεια στο Ναό της θεάς Ήρας. Λένε λοιπόν πως κάποτε η μητέρα τους έπρεπε να πάει στο ναό για κάποια γιορτή της Ήρας. Ο ναός βρισκόταν μακριά και αυτή έπρεπε να πάει με το ιερό βοϊδάμαξο. Αλλά τα βόδια που θα το τραβούσαν αργούσαν να φανούν από τη βοσκή. Τότε τα δύο αδέρφια ζεύτηκαν αυτά το αμάξι και έφεραν τη μητέρα τους στο ναό. Για την πράξη τους αυτή οι άνθρωποι τους παίνεσαν πολύ. Μετά τη γιορτή έπεσαν κατάκοποι, καθώς ήταν από το δρόμο, να κοιμηθούν μέσα στο ναό και δεν ξύπνησαν ποτέ. Έτσι τιμημένα τελείωσε η ζωή τους. 

Ο Κροίσος δυσαρεστήθηκε από την κρίση του Σόλωνα και φώναξε θυμωμένος : 

- Τόσο λίγο λογαριάζεις τη δική μου ευτυχία ώστε να μην με θεωρείς καλύτερο ούτε από τους κοινούς ανθρώπους; 

Ο Σόλωνας δεν αγαπούσε να κολακεύει και μίλησε με θάρρος στον βασιλιά: 

- Βλέπω βασιλιά πως είσαι πλούσιος και έχεις εξουσία πάνω σε πολλούς υπηκόους. Μα δεν μπορώ να πω αν είσαι ο πιο ευτυχισμένος από τους ανθρώπους, προτού μάθω ότι η ζωή σου τελείωσε καλά. Γιατί την ευτυχία δεν τη δίνει ο πλούτος. Και απ’ όσα βλέπουμε η ζωή του ανθρώπου είναι αβέβαιη από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλούς ο Θεός έκανε ευτυχισμένους όμως έπειτα τους οδήγησε στην καταστροφή. Γι’ αυτό και κανένα άνθρωπο δεν πρέπει να μακαρίζουμε πριν τελειώσει η ζωή του. 

Τα σοφά λόγια του Σόλωνα δεν φρονημάτισαν τον περήφανο βασιλιά της Λυδίας και ο σοφός Αθηναίος έφυγε από το παλάτι του δίχως βασιλικά δώρα και δίχως τιμές, όπως ήταν τότε η συνήθεια. 

Ύστερα από λίγα χρόνια ο Κροίσος άνοιξε πόλεμο με το γειτονικό κράτος των Περσών. Οι Πέρσες είχαν καλούς βασιλιάδες και ο Κροίσος είχε φοβηθεί μήπως γίνουν πολύ δυνατοί και του πάρουν το βασίλειο. 

Μα η τύχη το έφερε ανάποδα και νικήθηκε. Οι Πέρσες πήραν τις Σάρδεις, την πρωτεύουσα του, και αυτόν τον έπιασαν αιχμάλωτο. Μέσα σε λίγες βδομάδες ο Κροίσος έχασε το βασίλειο του μαζί με τους θησαυρούς που τόσο καμάρωνε γι’ αυτούς. Σαν να μην έφτανε αυτό κινδύνεψε να χάσει και τη ζωή του. Γιατί ο βασιλιάς των Περσών, ο Κύρος, πρόσταξε να τον κάψουν ζωντανό μπροστά του. 

Τη στιγμή που τον ανέβαζαν στη φωτιά ο Κροίσος θυμήθηκε τα λόγια του Σόλωνα και απελπισμένος αναστέναξε βαθιά φωνάζοντας 

- Ω! Σόλωνα! Σόλωνα! Σόλωνα! 

Τ’ άκουσε ο Κύρος και ρώτησε να μάθει ποιος ήταν αυτός που το όνομά του φώναξε ο αιχμάλωτος. Η φωτιά είχε ανάψει για καλά. Ο Κροίσος ζούσε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Και ενώ οι φλόγες μεγάλωναν γύρω του, διηγήθηκε τη συνάντησή του με τον Σόλωνα και τα όσα είχε ακούσει απ’ αυτόν για τη μοίρα του ανθρώπου. 

Και τότε έγινε το θαύμα. Ο Κύρος μεμιάς ένιωσε την αλήθεια πού έκρυβαν τα λόγια του Σόλωνα. Αν και νικητής και παντοδύναμος τη στιγμή εκείνη, σκέφτηκε πως και αυτός είναι άνθρωπος και μπορεί κάποτε να δυστυχήσει. 

Πρόσταξε και κατέβασαν αμέσως τον Κροίσο από τη φωτιά και του χάρισε τη ζωή. Έτσι ο σοφός Σόλωνας και τον Κροίσο έσωσε και τον Κύρο φρονημάτισε. 

Φράση που έμεινε από αυτή την ιστορία: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» (= πριν δεις το τέλος της ζωής κάποιου, μην τον λες ευτυχισμένο).



(Από το βιβλίο «Τα χελιδόνια» μέρος τρίτο. Ανθολόγιο για τους μαθητές των τμημάτων μητρικής γλώσσας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΟΕΔΒ, 1994.)

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία.

Oι Αθηναίοι έδιωξαν τον Ιππία και την εξουσία ανέλαβε ο Κλεισθένης, ο αρχηγός της δηµοκρατικής παράταξης. O Κλεισθένης διαίρεσε τους Αθηναίους σε δέκα φυλές και φρόντισε όλοι να έχουν ίσα δικαιώµατα. Τη µεγαλύτερη εξουσία είχε η εκκλησία του δήµου.


Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Με μια εικόνα ας δούμε το έργο του Κλεισθένη:


Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.



Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Παίζοντας με τη βροχή.

Τόση ενασχόληση με το νερό και στη Γλώσσα και στη Μελέτη Περιβάλλοντος και να μην ... παίξουμε λίγο και με τη βροχή;
Βήματα της δραστηριότητας: 

  • Ακούμε πρώτα το βίντεο που ακολουθεί. 
  • Ποιοι ήχοι διακρίνονται; υποθέτουμε.
  • Βλέπουμε το βίντεο. 
  • Πώς δημιουργούνται οι ήχοι της ταινίας;
  • Δοκιμάζουμε και εμείς.
  • Κάποιος γίνεται μαέστρος.
  • Έτοιμοι  να ρίξουμε μια δυνατή βροχή;
  • Βιντεοσκοπούμε την προσπάθειά μας. 

Συκοφάντες από τα παλιά χρόνια…


Στο  μάθημα της Ιστορίας για τον Σόλωνα συναντήσαμε ένα κείμενο για έναν νόμο του, που απαγόρευε την πώληση σύκων σε ξένες πόλεις. Εκεί μαθαίνουμε πως όποιος ενημέρωνε για την παράνομη πώληση λεγόταν συκοφάντης. Δηλαδή αυτός που φανέρωνε μια αληθινή παράνομη ενέργεια.  Σήμερα γνωρίζουμε πως συκοφαντώ σημαίνει λέω και διαδίδω ψεύτικες κατηγορίες εναντίον κάποιου

Και επειδή στην τάξη μας, αναζητούμε τις ιστορίες που κρύβουν οι λέξεις και μας αρέσουν αυτές οι ιστορίες, να ό, τι βρήκαμε για τον συκοφάντη και την συκοφαντία. 

Ο συκοφάντης ως λέξη προέρχεται από το σύκο και το ρήμα φαίνω, που σημαίνει φανερώνω. Για ποιο λόγο ονομάστηκαν έτσι όσοι κατηγορούν ψευδώς τους γύρω τους δεν είναι βέβαιο. Βρίσκουμε μερικές πολύ ωραίες σχετικές ιστορίες και τις παραθέτουμε. 

Ένας αρχαίος γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ. ο Ζηνόδωρος μας λέει δύο εκδοχές:

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, επειδή οι Αθηναίοι αγαπούσαν πολύ τα σύκα, υπήρχαν αρκετοί που πήγαιναν στους αγρούς και έβλεπαν αν ωρίμασαν τα σύκα· κι όποιος έφερνε πρώτος την είδηση ότι τα σύκα της χρονιάς είχαν ωριμάσει, αυτός ονομαζόταν αρχικά συκοσκόπος και αργότερα συκοφάντης. Με το πέρασμα των χρόνων μεταφορικά ονομάστηκε συκοφάντης όποιος έχωνε τη μύτη του στην ιδιωτική ζωή των άλλων, όπως πριν έψαχνε τα κλαδιά της συκιάς για να δει αν ωρίμασε ο καρπός της.

Η δεύτερη εκδοχή του Ζηνόδωρου λέει πως κάποτε είχε πέσει λιμός (δηλαδή πείνα) στην Αθήνα, και ο δήμος ενέκρινε ψήφισμα που απαγόρευε την εξαγωγή σύκων. Όποιοι κατάγγελναν άλλους ψευδώς ότι εξάγουν σύκα, ονομάστηκαν συκοφάντες. 

Παρόμοια εκδοχή γράφεται σε λεξικά, ότι συκοφάντες ονομάζονταν αυτοί που αποκάλυπταν όσους είχαν σύκα κρυμμένα στα ρούχα τους, δηλαδή μια ασήμαντη μικροκλοπή, και κατ’ επέκταση όσους κατέδιδαν ασήμαντες πράξεις και στη συνέχεια έκαναν ψευδείς καταγγελίες. 

Όποια εκδοχή και να πάρουμε έχει ενδιαφέρον να σκεφθούμε ότι ένα φρούτο από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας κρύβει μέσα του τόσες και άλλες τόσες ιστορίες. 

Και για να κλείσουμε να και μια ιστορία (ίσως παραμύθι) για τον Αίσωπο και τα σύκα. 

Ο Αίσωπος λέει ήταν κωφάλαλος και ήταν δούλος και εργαζόταν μαζί και με τους άλλους δούλους στα κτήματα του αφέντη του. Μια μέρα κάποιος γεωργός έφερε δώρο στον αφέντη του ένα καλάθι με σύκα. Αυτός κάλεσε έναν από τους δούλους του και του ανέθεσε να φυλάξει τα σύκα γιατί θα τα έτρωγε όταν γύριζε από το λουτρό. Όταν έφυγε ο αφέντης τους οι άλλοι δούλοι σκέφτηκαν να φάνε τα σύκα και όταν γύριζε ο αφέντης τους, να κατηγορήσουν όλοι μαζί τον Αίσωπο που ως κωφάλαλος δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια. Και έτσι κάνανε.
Όταν ήλθε ο αφέντης και ζήτησε τα σύκα, έγινε έξαλλος και ήθελε να τιμωρήσει σκληρά τον Αίσωπο. Τότε ο Αίσωπος έπεσε στα πόδια του και με νοήματα του ζήτησε να τον αφήσει να του δείξει κάτι. Ζέστανε λίγο νερό, το ήπιε και βάζοντας τα δάχτυλά του στο λαιμό του έκανε εμετό ζήτησε δε με νοήματα να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι. Ο αφέντης θαυμάζοντας την εξυπνάδα του διέταξε και τους υπόλοιπους δούλους να κάνουν το ίδιο. Κι έτσι, σύκον φαίνω, και φανερώθηκαν τα σύκα και οι συκοφάντες.

Την ιστορία αναφέρει ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης στο έργο του «Αισώπου του Φρυγός βίος και μύθοι». 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Οι νόμοι του Σόλωνα. Ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος.

Επειδή η κατάσταση στην Αθήνα χειροτέρευε, οι ευγενείς έδωσαν εντολή στο Σόλωνα να λάβει µέτρα. O Σόλωνας κατάργησε τα χρέη και έδωσε ελευθερία σε όσους είχαν γίνει δούλοι. O Πεισίστρατος πήρε τους δυσαρεστηµένους πολίτες µε το µέρος του και κατάφερε να γίνει τύραννος. Όταν πέθανε ο Πεισίστρατος, τύραννος έγινε ο γιος του Ιππίας.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ιστορία Δ΄ Κεφ. 13 - Οι νόμοι του Σόλωνα. Ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος



Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Τροφικές αλυσίδες στα αγγλικά.

Στην εικόνα πατάμε και δημιουργούμε με μετακίνηση των εικόνων των ζώων και των φυτών στα κουτάκια, τροφικές αλυσίδες. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε και τα ονόματά τους στα Αγγλικά. Το παιχνίδι περιλαμβάνει 5 διαφορετικές τροφικές αλυσίδες από πιο απλές σε πιο σύνθετες. Κάθε φορά που φτιάχνουμε μία σωστά, "παίζει" και βλέπουμε πώς τρώει το ένα το άλλο. Τότε ανοίγει η επόμενη τροφική αλυσίδα. Είναι από την ιστοσελίδα sheppardsoftware. Καλή επιτυχία!



Πολλαπλασιάζω με 10, 100 ή 1.000.

Μια απλή και όμορφη παρουσίαση για τον πολλαπλασιασμό δεκαδικού αριθμού με το 10, με το 100 ή με το 1.000. Είναι από τον chrysantor. 

Τροφικές αλυσίδες.


Εξετάζουμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος τις σχέσεις των έμβιων μεταξύ τους. Ερευνούμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων και το πώς διατηρείται. Δημιουργούμε τροφικές αλυσίδες. Ποιος τρώει ποιον; Τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία; 


Πατάμε πάνω στις εικόνες (είναι από το Φωτόδεντρο) και σχηματίζουμε τροφικές αλυσίδες. 



Οι δεκαδικοί αριθμοί


Μια εξαιρετική, απλή, παρουσίαση για τους δεκαδικούς αριθμούς. Δεν ξεχνάμε ποτέ την κάμπια, τις κοιλίτσες της (!...) και το μαντιλάκι της!



Είναι από το blog του Δημοτικού Σχολείου Ταξιάρχη. Συγχαρητήρια για την ιδέα!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Το συμβόλαιο της τάξης μας.

Ξεκινήσαμε από τις πρώτες μέρες συζητώντας κανόνες για την καλύτερη λειτουργία της τάξης μας. Μια μέρα καταγράψαμε τις ιδέες μας σε χαρτάκια post-it και τα κολλήσαμε στον πίνακα. Ομαδοποιήσαμε τις προτάσεις και καταλήξαμε στα επόμενα:

Συμφωνήσαμε ότι περνάμε καλύτερα όταν εφαρμόζουμε τους επόμενους κανόνες: 

Μπαίνουμε και βγαίνουμε με τάξη και ησυχία από την αίθουσά μας. 

Μιλάμε αφού πρώτα πάρουμε τον λόγο. Δεν διακόπτουμε όποιον ή όποιαν μιλάει και ακούμε με προσοχή. 

Σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων. Μιλάμε ευγενικά ακόμα και όταν διαφωνούμε με τη γνώμη των άλλων. Συμπεριφερόμαστε με αστική ευγένεια. 

Δεν σχολιάζουμε κανέναν πίσω από την πλάτη του. Λέμε τη γνώμη μας με θάρρος και ευγένεια. Σεβόμαστε τον εαυτό μας, τους φίλους και τις φίλες μας και τους εκπαιδευτικούς της τάξης μας. 

Προσπαθούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να συμμετέχουμε στο μάθημα. Κάθε στιγμή μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Στις ομαδικές δουλειές ψιθυρίζουμε. Στα παιχνίδια ακολουθούμε τους κανόνες. 

Προτείνουμε όποια δραστηριότητα θεωρούμε χρήσιμη για το μάθημα. Φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για να μας εμπιστεύονται όλοι. 

Σεβόμαστε την ομάδα των επιμελητών και βοηθάμε να λειτουργήσει σωστά. 

Σεβόμαστε τον χώρο και τον εξοπλισμό. Τον χρειαζόμαστε! 

Διατηρούμε την αίθουσα και το σχολείο καθαρό. 

Στις σκάλες πάμε πάντα από δεξιά, περπατάμε ήρεμα και μιλάμε χωρίς τσιρίδες.

Υπογράψαμε με χαρά! Το δύσκολο αρχίζει... Θα  θυμόμαστε τους κανόνες μας;

Έμβια και άβια στοιχεία του οικοσυστήματος.

Πατάμε στην εικόνα και ενώνουμε με γραμμές τα στοιχεία του οικοσυστήματος με τις δύο κατηγορίες : έμβια  - άβια.



Ήλιε μου.

Από το Ανθολόγιο διαβάσαμε το κείμενο του Μάνου Κοντολέων "Το πορτοκάλι και μία ηλιαχτίδα" και με την ευκαιρία, ακούμε το όμορφο τραγούδι του Νίκου Κυπουργού σε στίχους της Λένας Κιτσοπούλου από τον δίσκο "Τα μυστικά του κήπου".

Οι στίχοι λένε: 

Μέσα απ' το παράθυρό μου 
έκλεψες το όνειρό μου 

ήλιε μου. 


Πήγες να κρυφτείς, μα σ' είδα 
ξέφυγε μια ηλιαχτίδα 
ήλιε μου. 

Είδες κιόλας τόσα μέρη 
κι είναι ακόμα μεσημέρι 
ήλιε μου. 

Μα πού πας, πού βασιλεύεις 
ποιο βασίλειο γυρεύεις 
ήλιε μου 

Τ' όνειρο που μου 'χεις πάρει 
θα το φέρει το φεγγάρι 
ήλιε μου.


Τραγουδάμε και εμείς την όμορφη αυτή μπαλάντα, που εδώ την ακούμε από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: 


Μαθαίνοντας για το νερό από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Πατώντας στην επόμενη εικόνα μπορούμε να ανακαλύψουμε διαδικτυακά παιχνίδια για την εξοικονόμηση νερού από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές πληροφορίες για το νερό στη ζωή μας και τους τρόπους εξοικονόμησής του. Είναι φτιαγμένη για παιδιά και εφήβους.


Στο πάνω μέρος της σελίδας, στην Παιδική ενότητα περιλαμβάνονται παιχνίδια.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Στην Αθήνα στο "Σκλαβί".

Πήγαμε στην Αθήνα και παρακολουθήσαμε στο θέατρο Πόρτα της παράσταση "Το Σκλαβί" βασισμένο σε παραδοσιακό παραμύθι και γραμμένο για το θέατρο από την Ξένια Καλογεροπούλου. Μας άρεσε πάρα πολύ και θαυμάσαμε τον τρόπο που έπαιζαν οι ηθοποιοί, εντυπωσιαστήκαμε από τα απλά σκηνικά αντικείμενα, όπου ένα πανί γινόταν η νύχτα, η μέρα, το άλογο, το παιδί και τόσα άλλα μαγικά. Συζητήσαμε το θέμα του έργου που για τους περισσότερους ήταν η αγάπη, αλλά είδαμε πως ήταν και τα ηθικά διλήμματα και καταλάβαμε τι σημαίνει η φράση αυτή.
Η υπόθεση με λίγα λόγια (από το BookWorm):



Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, ένας βασιλιάς αποκτά δύο γιους - ένα βασιλόπουλο από την βασίλισσα κι έναν γιο από μια σκλάβα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί στο παλάτι σαν αδέλφια αλλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους σαν τη νύχτα με τη μέρα: το βασιλόπουλο είναι μαθητής-του-αύριο (από το "θα διαβάσω αύριο"), άμυαλος κι επιπόλαιος ενώ το Σκλαβί συνετό, προνοητικό και προστατευτικό προς τον αδελφό του. Σ' ένα καπηλειό που συνηθίζει να περνά τα βράδια του παίζοντας ζάρια, το βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατά ένα γαλάζιο ρόδο. Την ερωτεύεται τόσο που αρρωσταίνει. Το Σκλαβί ρωτάει τους πάντες για τα στοιχεία της κοπέλας και καταφέρνει να μάθει κάτι λίγα κι αόριστα. Το βασιλόπουλο, παρ' όλα αυτά και παρά τις αντιρρήσεις του βασιλιά-πατέρα του, ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και πολύ επικίνδυνο, τον συνοδεύει το Σκλαβί. Όταν κάποια στιγμή συναντήσουν τη βασιλοπούλα της ζωγραφιάς, εκείνη ετοιμάζεται να παντρευτεί. Μόλις το ακούει αυτό το βασιλόπουλο αρρωσταίνει βαριά και το Σκλαβί παρακαλά την δασκάλα της βασιλοπούλας να τον αφήσει να της μιλήσει. Η δασκάλα αρνείται στην αρχή αλλά τελικά κάτι σκαρφίζεται για να αποφύγουν τους στρατιώτες που την φρουρούν κι έτσι το Σκλαβί αντικρίζει τη βασιλοπούλα. Για να μην τα πολυλογώ και αποκαλύψω όλη την περιπετειώδη πλοκή, θα πω μόνο πως λίγο πριν από το τέλος το βασιλόπουλο και η βασιλοπούλα θα παντρευτούν παρόλο που η βασιλοπούλα δεν είναι ερωτευμένη μαζί του. Είναι ερωτευμένη με το "Σκλαβί" που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε. 



Τα τραγούδια της παράστασης ήταν καταπληκτικά σε στίχους της Λ. Νικολακοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού. Ας τα ακούσουμε ξανά (από το cd: "τα μυστικά του κήπου").

1. "Απ΄ τα κουμπάκια ανάμεσα"
Αργά, η αγάπη
τρυπώνει λαβώνει σαν σπαθί
γοργά κυλάει στο βλέμμα στο αίμα στο φιλί

Τι κι αν σε κάστρο απάτητο ο άνθρωπος το νου διπλά κλειδώνει
με βήμα αλαφροπάτητο η αγάπη του, σαν άνοιξη ζυγώνει

Αργά, η αγάπη
τρυπώνει λαβώνει σαν σπαθί
γοργά κυλάει στο βλέμμα στο αίμα στο φιλί

Τι κι αν φορείς πουκάμισο
που ως το λαιμό, που ως το λαιμό κουμπώνει
απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα
ο έρωτας, ο έρωτας τρυπώνει...





2. Βλέφαρό μου
Έλα ύπνε, πάρ’ το
σε μετάξι επάνω βάλ’ το
σιγά

Κι από μέλι γάλα
νά `ν’ του ονείρου του η σκάλα
πλατιά

Βλέφαρό μου σκαλιστό
αχ! τυχερό μου
μη χαράζεις άστρο της αυγής
μη μου τρομάζεις.




3. Το τραγούδι του γάμου
Αχ ! δεν υπάρχει άλλη χαρά
στον κόσμο πιο μεγάλη
παρά σ`εκείνου που αγαπάς
να τρέχεις την αγκάλη.

Το χεράκι σου για δώσ`μου
κι όλοι εσείς χορεύετε
αχ ! η όμορφη του κόσμου
σήμερα παντρεύεται.

Το χεράκι σου για δώσ`μου
να φορτώσω μάλαμα
αχ ! αγάπη μου και φως μου
δεν γυρεύω αντάλλαγμα.


Βιωματική δράση - εκδήλωση για την ανακύκλωση αλουμινίου.

Η τάξη μας (Δ') μαζί με την Ε΄ τάξη θα συμμετέχει στην βιωματική δράση - εκδήλωση με θέμα: «Ανακύκλωση αλουμινίου» που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την εταιρεία «Κάθε Κουτί Μετράει». Η εκδήλωση έχει τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, αφορά μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28/11/2018, στο χώρο του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. 

Η βιωματική δράση περιλαμβάνει Α) Ενημέρωση-παρουσίαση γιατί ανακυκλώνουμε αλουμίνιο και Β) παρακολούθηση δρώμενου με την θεατρική ομάδα "Εν οδώ" η οποία βασίζεται σε βιβλίο του καθηγητή περιβάλλοντος Δρ. Αντώνη Γάκη, μέσω της οποίας δια ζώσης εκφράζονται τα μηνύματα της Ανακύκλωσης και επιδιώκεται η βιωματική εκπαίδευση της ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Επανάληψη στην 1η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος.


Ολοκληρώνουμε την 1η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος και με την ευκαιρία κάνουμε μια χρήσιμη επανάληψη. Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας

Λένε ότι ο Θησέας παρακίνησε τους κατοίκους της Αττικής να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Τελευταίος βασιλιάς ήταν ο Κόδρος. Μετά από αυτόν κυβέρνησαν οι άριστοι, οι οποίοι, για να ησυχάσει ο τόπος από τις διαµαρτυρίες των πολιτών, ανέθεσαν στο ∆ράκοντα να καταγράψει τους νόµους.


Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.




Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.




Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι δρόμοι του σχολείου.

Στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος ερευνήσαμε τους δρόμους γύρω από το σχολείο μας και ψάξαμε το πώς πήραν το όνομά τους. Είναι οι οδοί Ν. Αποστόλη και Δ. Βώκου. 
Βρήκαμε το βιβλίο του Ελ. Ιωαννίδη "Η Χαλκίδα και οι δρόμοι της" έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Αθήνα, 1970). Έχει πολύτιμα στοιχεία για όλους τους δρόμους της πόλης μας. Μεταγράψαμε σε απλά ελληνικά τις πληροφορίες μια και στο βιβλίο ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα.


Οδός Αποστόλη
Βρίσκεται στη Χαλκίδα και είναι κάθετος δρόμος στην οδό Αβάντων. Αρχίζει από την οδό Μιαούλη στη Σουβάλα συναντά τις οδούς Μιχ. Κακαρά, Γκορτζή, Αβάντων, Νεοφύτου, Βουδικλάρη, Λεμπέση, Μενεδήμου, Νικ. Κακαρά, Δημητρίου, Καρακλεων και καταλήγει στην οδό Γαζέπη. Ονομάστηκε έτσι το έτος 1900 από τον Δήμο Χαλκιδέων. Οφείλει την ονομασία της στη μεγάλη συνώνυμη ναυτική οικογένεια των Ψαριανών της οποίας ο Νικόλαος Αποστόλης υπήρξε ναύαρχος του στόλου του νησιού Ψαρά στη διάρκεια της Επανάστασης για την ανεξαρτησία του 1821. Καταγόταν όπως λέγεται από την Κάρυστο της Εύβοιας.


Οδός Βώκου
Βρίσκεται στη Χαλκίδα. Οδηγεί από τη θάλασσα της Σουβάλας στην περιοχή από το σχολείου μας μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που οι παλιοί Χαλκιδέοι ονόμαζαν Πλάτωμα. Η οδός Βώκου αρχίζει από την παραλιακή οδό Μιαούλη και συναντά τους δρόμους Μιχ. Κακαρά, Γκορτζή, Αβάντων, Νεοφύτου, Βουδικλάρη, Λεμπέση, Μενεδήμου, Νικ. Κακαρά, Δημητρίου, Καρακλέων και καταλήγει στην οδό Ηρακλή Γαζέπη. Ονομάστηκε έτσι το έτος 1900 από το δήμο Χαλκιδέων. Δόθηκε το όνομα του Δημητρίου Βώκου που ήταν πατέρας του ένδοξου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος πολέμησε στην επανάσταση του 1821. Ο Δημήτριος Βώκος καταγόταν από το χωριό Φύλλα της Χαλκίδας όπου μέχρι σήμερα σώζεται το σπίτι του στην τοποθεσία που ονομάζεται Βωκέικα. Η οικογένεια του Δημητρίου Βώκου πριν από την Επανάσταση του 1821 είχε καταφύγει στο νησί Ύδρα που τότε ήταν πολύ πλούσιο και εκεί διέπρεψε σαν ναυτικός. Όλη η οικογένειά τους ήταν σπουδαίοι ναυτικοί.

Μαθηματικά προβλήματα.

Τι καταλαβαίνω από την εκφώνηση ενός προβλήματος; Τι με ρωτάει ακριβώς; Να δυο ζητήματα που δεν τους δίνουμε σημασία και βιαζόμαστε. Η επόμενη άσκηση μας βοηθάει να τα ξεκαθαρίσουμε. Πατάμε στην εικόνα :

Πώς οργανώνω τα δεδομένα του προβλήματος; Ποιες ερωτήσεις ακόμα βάζω για να με βοηθήσουν να προχωρήσω; Πατάμε στην επόμενη εικόνα:

Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.

Ομαδική εργασία στα σημαντικά έργα.

Δουλεύουμε σε ομάδες τα μεγάλα έργα. Περιγράφουμε το έργο που βλέπουμε στις φωτογραφίες που έχει το φύλλο εργασίας μας. Με τη βοήθεια του χάρτη που είναι στο κάτω μέρος της σελίδας και με τη βοήθεια του χάρτη της Ελλάδας βρίσκουμε σε ποιο ή ποια γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκεται αυτό το έργο. Στη συνέχεια σκεφτόμαστε και συζητώντας καταλήγουμε στο για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη μας, κατασκευάστηκε αυτό το έργο και σε τι εξυπηρετεί;
Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσιάζουν.



Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Η γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας.

Με μια εξαιρετική γιορτή τιμήθηκε η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας, την Παρασκευή 16/11. 
Μια έκθεση με δημοσιεύματα και έργα ζωγραφικής γνωστών ζωγράφων ήταν αναρτημένα στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων.




Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία, απλή και κατανοητή, της δασκάλας της Ε2 τάξης κ. Μ. Μπουλούκου και ακολούθησε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, διαβασμένο από τον διευθυντή του σχολείου κ.Γ. Δάσκο.


Ακολούθησαν θεατρικά δρώμενα και τραγούδια από τα παιδιά των δύο τμημάτων της Ε τάξης. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στις κυρίες Μ. Μπουλούκου, Κ. Κωνσταντινίδου και στη μουσικό κ. Ν. Σάρλη για την σπουδαία δουλειά που έκαναν.
Λίγα φωτογραφικά στιγμιότυπα.




Προβλήματα στο περιβάλλον από τα μεγάλα έργα.

Ένα μεγάλο έργο είναι σημαντικό για τους ανθρώπους, την οικονομία, το εμπόριο, τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας. Όμως συχνά δημιουργεί προβλήματα στο γύρω περιβάλλον. Άλλες φορές στη φύση, στα ζώα και στα φυτά, μερικές όμως φορές και στους ανθρώπους λόγω του θορύβου, ή της ρύπανσης που δημιουργεί.

Στις επόμενες εικόνες πατώντας κατανοούμε τα προβλήματα που προέκυψαν από το μεγάλο αεροδρόμιο της Αθήνας (το "Ελευθέριος Βενιζέλος") και από τον τεράστιο οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας, την Εγνατία Οδό.