Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Στην Αθήνα στο "Σκλαβί".

Πήγαμε στην Αθήνα και παρακολουθήσαμε στο θέατρο Πόρτα της παράσταση "Το Σκλαβί" βασισμένο σε παραδοσιακό παραμύθι και γραμμένο για το θέατρο από την Ξένια Καλογεροπούλου. Μας άρεσε πάρα πολύ και θαυμάσαμε τον τρόπο που έπαιζαν οι ηθοποιοί, εντυπωσιαστήκαμε από τα απλά σκηνικά αντικείμενα, όπου ένα πανί γινόταν η νύχτα, η μέρα, το άλογο, το παιδί και τόσα άλλα μαγικά. Συζητήσαμε το θέμα του έργου που για τους περισσότερους ήταν η αγάπη, αλλά είδαμε πως ήταν και τα ηθικά διλήμματα και καταλάβαμε τι σημαίνει η φράση αυτή.
Η υπόθεση με λίγα λόγια (από το BookWorm):



Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, ένας βασιλιάς αποκτά δύο γιους - ένα βασιλόπουλο από την βασίλισσα κι έναν γιο από μια σκλάβα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί στο παλάτι σαν αδέλφια αλλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους σαν τη νύχτα με τη μέρα: το βασιλόπουλο είναι μαθητής-του-αύριο (από το "θα διαβάσω αύριο"), άμυαλος κι επιπόλαιος ενώ το Σκλαβί συνετό, προνοητικό και προστατευτικό προς τον αδελφό του. Σ' ένα καπηλειό που συνηθίζει να περνά τα βράδια του παίζοντας ζάρια, το βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατά ένα γαλάζιο ρόδο. Την ερωτεύεται τόσο που αρρωσταίνει. Το Σκλαβί ρωτάει τους πάντες για τα στοιχεία της κοπέλας και καταφέρνει να μάθει κάτι λίγα κι αόριστα. Το βασιλόπουλο, παρ' όλα αυτά και παρά τις αντιρρήσεις του βασιλιά-πατέρα του, ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και πολύ επικίνδυνο, τον συνοδεύει το Σκλαβί. Όταν κάποια στιγμή συναντήσουν τη βασιλοπούλα της ζωγραφιάς, εκείνη ετοιμάζεται να παντρευτεί. Μόλις το ακούει αυτό το βασιλόπουλο αρρωσταίνει βαριά και το Σκλαβί παρακαλά την δασκάλα της βασιλοπούλας να τον αφήσει να της μιλήσει. Η δασκάλα αρνείται στην αρχή αλλά τελικά κάτι σκαρφίζεται για να αποφύγουν τους στρατιώτες που την φρουρούν κι έτσι το Σκλαβί αντικρίζει τη βασιλοπούλα. Για να μην τα πολυλογώ και αποκαλύψω όλη την περιπετειώδη πλοκή, θα πω μόνο πως λίγο πριν από το τέλος το βασιλόπουλο και η βασιλοπούλα θα παντρευτούν παρόλο που η βασιλοπούλα δεν είναι ερωτευμένη μαζί του. Είναι ερωτευμένη με το "Σκλαβί" που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε. 



Τα τραγούδια της παράστασης ήταν καταπληκτικά σε στίχους της Λ. Νικολακοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού. Ας τα ακούσουμε ξανά (από το cd: "τα μυστικά του κήπου").

1. "Απ΄ τα κουμπάκια ανάμεσα"
Αργά, η αγάπη
τρυπώνει λαβώνει σαν σπαθί
γοργά κυλάει στο βλέμμα στο αίμα στο φιλί

Τι κι αν σε κάστρο απάτητο ο άνθρωπος το νου διπλά κλειδώνει
με βήμα αλαφροπάτητο η αγάπη του, σαν άνοιξη ζυγώνει

Αργά, η αγάπη
τρυπώνει λαβώνει σαν σπαθί
γοργά κυλάει στο βλέμμα στο αίμα στο φιλί

Τι κι αν φορείς πουκάμισο
που ως το λαιμό, που ως το λαιμό κουμπώνει
απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα
ο έρωτας, ο έρωτας τρυπώνει...





2. Βλέφαρό μου
Έλα ύπνε, πάρ’ το
σε μετάξι επάνω βάλ’ το
σιγά

Κι από μέλι γάλα
νά `ν’ του ονείρου του η σκάλα
πλατιά

Βλέφαρό μου σκαλιστό
αχ! τυχερό μου
μη χαράζεις άστρο της αυγής
μη μου τρομάζεις.




3. Το τραγούδι του γάμου
Αχ ! δεν υπάρχει άλλη χαρά
στον κόσμο πιο μεγάλη
παρά σ`εκείνου που αγαπάς
να τρέχεις την αγκάλη.

Το χεράκι σου για δώσ`μου
κι όλοι εσείς χορεύετε
αχ ! η όμορφη του κόσμου
σήμερα παντρεύεται.

Το χεράκι σου για δώσ`μου
να φορτώσω μάλαμα
αχ ! αγάπη μου και φως μου
δεν γυρεύω αντάλλαγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου