Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι δρόμοι του σχολείου.

Στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος ερευνήσαμε τους δρόμους γύρω από το σχολείο μας και ψάξαμε το πώς πήραν το όνομά τους. Είναι οι οδοί Ν. Αποστόλη και Δ. Βώκου. 
Βρήκαμε το βιβλίο του Ελ. Ιωαννίδη "Η Χαλκίδα και οι δρόμοι της" έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Αθήνα, 1970). Έχει πολύτιμα στοιχεία για όλους τους δρόμους της πόλης μας. Μεταγράψαμε σε απλά ελληνικά τις πληροφορίες μια και στο βιβλίο ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα.


Οδός Αποστόλη
Βρίσκεται στη Χαλκίδα και είναι κάθετος δρόμος στην οδό Αβάντων. Αρχίζει από την οδό Μιαούλη στη Σουβάλα συναντά τις οδούς Μιχ. Κακαρά, Γκορτζή, Αβάντων, Νεοφύτου, Βουδικλάρη, Λεμπέση, Μενεδήμου, Νικ. Κακαρά, Δημητρίου, Καρακλεων και καταλήγει στην οδό Γαζέπη. Ονομάστηκε έτσι το έτος 1900 από τον Δήμο Χαλκιδέων. Οφείλει την ονομασία της στη μεγάλη συνώνυμη ναυτική οικογένεια των Ψαριανών της οποίας ο Νικόλαος Αποστόλης υπήρξε ναύαρχος του στόλου του νησιού Ψαρά στη διάρκεια της Επανάστασης για την ανεξαρτησία του 1821. Καταγόταν όπως λέγεται από την Κάρυστο της Εύβοιας.


Οδός Βώκου
Βρίσκεται στη Χαλκίδα. Οδηγεί από τη θάλασσα της Σουβάλας στην περιοχή από το σχολείου μας μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που οι παλιοί Χαλκιδέοι ονόμαζαν Πλάτωμα. Η οδός Βώκου αρχίζει από την παραλιακή οδό Μιαούλη και συναντά τους δρόμους Μιχ. Κακαρά, Γκορτζή, Αβάντων, Νεοφύτου, Βουδικλάρη, Λεμπέση, Μενεδήμου, Νικ. Κακαρά, Δημητρίου, Καρακλέων και καταλήγει στην οδό Ηρακλή Γαζέπη. Ονομάστηκε έτσι το έτος 1900 από το δήμο Χαλκιδέων. Δόθηκε το όνομα του Δημητρίου Βώκου που ήταν πατέρας του ένδοξου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος πολέμησε στην επανάσταση του 1821. Ο Δημήτριος Βώκος καταγόταν από το χωριό Φύλλα της Χαλκίδας όπου μέχρι σήμερα σώζεται το σπίτι του στην τοποθεσία που ονομάζεται Βωκέικα. Η οικογένεια του Δημητρίου Βώκου πριν από την Επανάσταση του 1821 είχε καταφύγει στο νησί Ύδρα που τότε ήταν πολύ πλούσιο και εκεί διέπρεψε σαν ναυτικός. Όλη η οικογένειά τους ήταν σπουδαίοι ναυτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου