Ασχοληθήκαμε με το βιβλίο "Τα κίτρινα καπέλα" της Κέλλυς Ματαθία Κόβο από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα, 2017), με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Διαβάσαμε το βιβλίο προβάλλοντας τις εικόνες στον διαδραστικό πίνακα της τάξης μας.
Συζητήσαμε για τα πρόσωπα και τα συναισθήματά τους. Αξιοποιήσαμε τις εικόνες και τα χρώματά τους για να βρούμε καλύτερα το πώς αισθάνονταν οι ήρωες και να κατανοήσουμε τι συμβολίζει το κάθε χρώμα. Λύσαμε τον γρίφο του τηλεγραφήματος και σκεφτήκαμε και μεις πώς θα μπορούσαμε να κρυπτογραφήσουμε ένα μήνυμα. Αναρωτηθήκαμε για το ποια ήταν τα θεριά του βιβλίου και γιατί η συγγραφέας και εικονογράφος δεν μας τα δείχνει. Έτσι φτάσαμε στην πραγματική ιστορία του Ολοκαυτώματος και είπαμε λίγα λόγια για τις διώξεις των Εβραίων και των άλλων ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς στα χρόνια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Αξιοποιήσαμε το υλικό του Φωτόδεντρου "...σαν να κάναμε εμείς παρέλαση"
Στο υλικό αυτό, που το βλέπετε πατώντας στην εικόνα, αξιοποιούμε μια παλιά φωτογραφία η οποία αναδεικνύεται σιγά σιγά και επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν υποθέσεις και να παρατηρήσουν με προσοχή συγκεκριμένα σημεία, να αναθεωρήσουν τις προηγούμενες σκέψεις τους και να οδηγηθούν στην ανακάλυψη της αλήθειας.
Φαντάστηκαν τη δυσκολία του να μαζεύεις τα πράγματά σου ξαφνικά (ποια πράγματα απ' όλα;) και να φεύγεις χωρίς να γνωρίζεις πού πηγαίνεις ούτε για πόσο διάστημα. Στη συνέχεια σε μικρές ομάδες (2 ή 3 παιδιά) συμπλήρωσαν την κάρτα με τη βαλίτσα τους. Αυτά τι θα έπαιρναν μαζί τους, αν ζούσαν κάτι παρόμοιο;
Και τέλος ζωγράφισαν έτσι που μόνο τα παιδιά μπορούν:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου