Ιστολόγιο για την Τρίτη και την Τετάρτη τάξη του 7ου Δημ. Σχολείου Χαλκίδας.
Τετάρτη 29 Απριλίου 2020
Νεολιθική εποχή : όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος.
Συνεχίζουμε στο επόμενο μάθημα της προϊστορίας για να ανακαλύψουμε πώς ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος. Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.
Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:
- Τι συνέβη όταν ανέβηκε η θερμοκρασία της γης;
- Με ποιους νέους τρόπους τρέφονταν οι άνθρωποι;
- Τι γνωρίζεις για τους πρώτους οικισμούς;
- Πώς καλυτέρευσαν οι άνθρωποι τη ζωή τους; Τι νέα αντικείμενα δημιούργησαν;
- Τι γνωρίζεις για την τέχνη και την θρησκεία εκείνης της εποχής;
- Ποιες νέες (τρεις) ιδιότητες απόκτησαν οι άνθρωποι στη νεολιθική εποχή;
Και τέλος μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.
Πληροφορίες για την εποχή του λίθου μπορούμε να βρούμε στη σελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Κάνουμε κλικ εδώ.
Το μάθημά μας σε βίντεο από την κυρία εδώ.
Το μάθημά μας σε βίντεο από την κυρία εδώ.
Παιχνίδια με άβακες.
Δουλεύοντας στους μεγαλύτερους αριθμούς, είναι πολύ ωραία τα επόμενα παιχνίδια από το Φωτόδεντρο για να κατανοήσουμε καλύτερα τον σχηματισμό τους και να εξασκηθούμε σε αυτούς παίζοντας.
Πατάτε στην κάθε εικόνα, ώστε να μεταφερθείτε στο περιβάλλον του παιχνιδιού και πριν απ' όλα διαβάζετε προσεκτικά στο πάνω μέρος την οδηγία που πρέπει να ακολουθήσετε και το πρόβλημα που πρέπει να λύσετε. Καλή επιτυχία!
Για το μάθημα 40 των Μαθηματικών μας με θέμα τους αριθμούς μέχρι το 7.000 το βίντεο είναι εδώ.
Κυριακή 26 Απριλίου 2020
Για να γνωρίσουμε τα πολύ, πολύ μακρινά χρόνια.
Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο και το περιοδικό Αρχαιολογία μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα πολύ πολύ μακρινά χρόνια. Τότε που οι άνθρωποι από ικανοί άνθρωποι (homo habilis), έγιναν όρθιοι άνθρωποι (homo erectus) και μετά σοφοί άνθρωποι (homo sapiens), για να φτάσουμε στους ανθρώπους σαν εμάς, τους σοφότατους ανθρώπους (homo sapiens sapiens).
Πατάμε στις επόμενες εικόνες και διαβάζουμε.
Για περισσότερα ιστορικά άρθρα, γραμμένα για παιδιά, επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες ιστορίας.
Ο μικρός ζωγράφος των βράχων.
Με την ευκαιρία που στην Ιστορία μάθαμε για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, στην ώρα της Φιλαναγνωσίας επιλέγουμε ένα βιβλίο που λέγεται "Ο μικρός ζωγράφος των βράχων". Είναι της Μαρίας Πετκανοπούλου με εικόνες της Άννας Καρνή από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (Αθήνα 2010).
Ο μικρούλης Ποκ μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς, στα σκοτεινά βάθη του χρόνου... Τι ήταν αυτό που τον μάγεψε τόσο, ώστε έπαψε πια να λαχταράει να γίνει κυνηγός; Τι ήταν αυτό που τον εντυπωσίασε βγαίνοντας από τη σπηλιά, μόλις τέλειωσε ο χειμώνας; Ήταν, τάχα, τα ζωηρά χρώματα της φύσης και το παιχνίδισμα του ήλιου ή κάτι άλλο, πιο μαγικό;
Σαν τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν τον κόσμο παρατηρώντας εικόνες, έτσι κι εμείς προσπαθούμε να μάθουμε για τους μακρινούς γεννήτορές μας, που, ζώντας στα κρύα και σκοτεινά βάθη μιας σπηλιάς, αποτύπωσαν τη ζωή, τα συναισθήματα και την καθημερινότητά τους στις βραχογραφίες, που μέχρι σήμερα μας εκπλήσσουν με την κίνηση και τη ζωντάνια των μορφών τους.
(Πηγή η biblionet).
Το βιβλίο το ακούμε βλέποντας τις εικόνες του από τον Μικρό Αναγνώστη. Πατάμε στην εικόνα και ξεκινάμε. Το υπόλοιπο (γιατί δεν είναι ολόκληρο στον Μικρό Αναγνώστη) το διαβάζουμε, όταν με το καλό γυρίσουμε από τη βιβλιοθήκη της τάξης μας.
Η συγγραφέας έχει βραβευτεί για το βιβλίο αυτό με το Βραβείο "Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου" Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2011.
Ενδιαφέροντα βίντεο για την εποχή του λίθου.
Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός και κατοίκησε σε σπήλαια, άρχισε να ζωγραφίζει στους τοίχους τους. Αυτό λέγεται βραχογραφία και σπηλαιογραφία και στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τέτοιες εικόνες από το σπήλαιο της Αλταμίρα στην Ισπανία.
Στο σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική ανακαλύφθηκαν πολλά ευρήματα των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής. Με τα επόμενα δύο βίντεο το επισκεπτόμαστε.
Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός.
Συνεχίζουμε στο υπόλοιπο του μαθήματος της προϊστορίας για να ανακαλύψουμε πώς ο άνθρωπος έγινε κυνηγός. Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.
Ιστορία Γ΄, 7η Ενότητα - Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός
Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:
1. Πώς ήταν η γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και πώς διαμορφώθηκε σταδιακά;
2. Τι γνωρίζεις για την τροφή των πρωτόγονων ανθρώπων;
3. Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία των ανθρώπων και πώς τα χρησιμοποιούσαν;
4. Τι συνέβη όταν μειώθηκε η θερμοκρασία της γης;
5. Τι έκαναν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν;
6. Τι καινούρια εργαλεία δημιούργησαν και πώς τα χρησιμοποιούσαν;
7. Τι ήταν οι άνθρωποι στην παλαιολιθική εποχή;
8. Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο σπήλαιο των Πετραλώνων;
Και τέλος μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.
Το βίντεο με το μάθημα για την παλαιολιθική εποχή από την ηλεκτρονική μας τάξη μπορείτε να το βρείτε και εδώ : "Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης και έγινε κυνηγός".
Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης.
Με το σημερινό μας μάθημα αφήνουμε πίσω τους μύθους των Αρχαίων Ελλήνων και αρχίζουμε τα πρώτα μας βήματα στην επιστήμη της Ιστορίας. Ξεκινάμε με την προϊστορία , όταν ο άνθρωπος ακόμα δεν έγραφε.
Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.
Αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.
Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.
Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος:
1. Πώς ήταν η γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και πώς διαμορφώθηκε σταδιακά;
2. Ποια ζώα ζούσαν τότε;
3. Τι γνωρίζεις για την τροφή των πρωτόγονων ανθρώπων;
4. Πώς ονομάζουμε αυτούς τους πρώτους ανθρώπους και γιατί;
5. Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία των ανθρώπων και πώς τα χρησιμοποιούσαν;
Μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.
Για το Αττικό Μετρό.
Στη Γλώσσα ασχολούμαστε με το μετρό της Αθήνας.
Μαθαίνουμε ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο τεχνικό έργο για το οποίο χρειάστηκαν πολλές εργασίες για την κατασκευή του, απαιτήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές και έγιναν έργα ανάπλασης στους χώρους που είναι οι σταθμοί του. Βλέπουμε ένα μικρό βίντεο με τον μετροπόντικα (το τεράστιο μηχάνημα που σκάβει βαθιά στη γη) .
Ιδιαίτερα μας εντυπωσιάζουν τα σπουδαία έργα σύγχρονου πολιτισμού που κοσμούν μερικούς από τους σταθμούς του και παρακολουθούμε σχετικό βίντεο.
Σάββατο 25 Απριλίου 2020
Παιχνίδι στις εφευρέσεις.
Η ομαδική μας εργασία για τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο πήγε πάρα πολύ καλά! Μπράβο παιδιά! στείλατε έγκαιρα τις πληροφορίες σας και όχι μόνο: ωραίες κατασκευές, ζωγραφιές μέχρι και βιντεάκι! Εξαιρετικά!
Με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε ετοίμασα την ανάρτηση στο ιστολόγιο της τάξης μας "Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο".
Εκεί μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα και των υπολοίπων και να προσέξετε τις χρονολογίες των εφευρέσεων. Με αυτές και με τις εικόνες τους ακολουθούν τα παιχνίδια που έφτιαξα. Και στα δύο μεταφέρετε την εικόνα στη σωστή χρονολογία.
Παιχνίδι στις εφευρέσεις - μέρος 1ο.
Παιχνίδι στις εφευρέσεις - μέρος 2ο.
Παρασκευή 24 Απριλίου 2020
Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Ομαδική εργασία.
Την περίοδο αυτή που δουλεύουμε από απόσταση και μένουμε σπίτι, βρήκαμε έναν τρόπο να εργαστούμε συνεργατικά προσθέτοντας ο καθένας μας και η καθεμιά μας πληροφορίες, εικόνες και κατασκευές με θέμα τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Διαλέξαμε αυτό το θέμα μια και είμαστε στην ενότητα των μηχανών στη Γλώσσα και είναι ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι' αυτές.
Καθορίσαμε την εφεύρεση που θα παρουσιάζαμε, είχαμε περιθώριο την εβδομάδα από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και μετά και ό,τι ετοιμάζαμε το στέλναμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην κυρία μας. Εξετάσαμε πολλές και να οι εργασίες μας!
Το μολύβι (από τον Αντρέα Γεωργιόπουλο).
Παίρνει το όνομά του από το μόλυβδο που ήταν αρχικά το υλικό που χρησιμοποιούνταν, ήδη από τον ύστερο Μεσαίωνα. . Ο μόλυβδος, όμως, δεν ήταν τόσο καλό μέσο για γραφή καθώς απαιτείτο μεγάλη δύναμη για κάθε γραμμή. Έτσι σιγά σιγά αντικαταστάθηκε από τον γραφίτη . Ονομάστηκε γραφίτης από τους Γερμανούς που χρησιμοποίησαν την ελληνική λέξη «γράφω». Εμείς πήραμε από αυτούς τη λέξη γραφίτης και αυτό λέγεται αντιδάνειο της λέξης. Τα πρώτα μολύβια με γραφίτη κατασκευάστηκαν από τον Γάλλο Νικολά-Ζακ Κοντέ το 1795.
Το ποδήλατο (από τον Κωστή Γεωργιλή).
Το αερόστατο (από την Ιωάννα Δεϊμερτζόγλου).
Οι Αδελφοί Μονγκολφιέ, , ο Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ , και ο Ζακ-ΕτιένΜονγκολφιέ ήταν οι εφευρέτες του αερόστατου.
Η ιστορία του αυτοκινήτου αρχίζει στις 29 Ιανουαρίου του 1886,όταν ο μηχανικός Καρλ Μπεντς από το Μανχάιμ παρουσιάζει στην υπηρεσία ευρεσιτεχνίας το δημιούργημα του -ένα πρωτόγνωρο όχημα με τρεις τροχούς, αλλά και με μηχανή εσωτερικής καύσης. Μπορούσε να τρέξει το πολύ με 16 χλμ. την ώρα .
Το αεροπλάνο (από τον Γιάννη Γιαννακό).
Ο Λε Μπρι και το ανεμοπλάνο του,
Albatros II, σε φωτογραφία από τον Ναντάρ, 1868
|
Το αλεξικέραυνο (από τη Μαρίζα Μανίκα).
Η τυπογραφία (από τον Δημήτρη Δούκα).
Τυπογραφία είναι η τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα ή μέταλλο. H τυπογραφία πρωτοεμφανίστηκε στην Kίνα όταν κατασκεύασαν μία ξύλινη πλάκα, πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένα ανάποδα (από αριστερά προς τα δεξιά) τα γράμματα.
Ο τηλέγραφος (από τον Γιώργο Εστιάδη).
Το ραδιόφωνο (από τον Νικόλα Κάλφα).
Ξεκίνησε όμως με την εφεύρεση το πρώτου τυπογραφικού πιεστήριου από τον Γουτεμβέργιο τον 15ο αιώνα. Ο Γουτεμβέργιος χρησιμοποιούσε κινητά στοιχεία με ένα καλούπι σε διάφορα μεγέθη και γραμματοσειρές φτιαγμένες από μέταλλο ή από ξύλο. Τα στοιχεία αυτά έμπαιναν σε ειδικές θήκες, τους σελιδοθέτες και στο πιεστήριο για την εκτύπωση. Έπειτα κατάφερε μ’ ένα βελτιωμένο μελάνι, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή το 1455.
Ο τηλέγραφος (από τον Γιώργο Εστιάδη).
Τηλέγραφος ονομάζεται το μηχάνημα που μας επιτρέπει την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο κώδικα. Ο πρώτος ηλεκτρικός τηλέγραφος κατασκευάστηκε από τον Σάμιουελ Μορς, το 1843. Έφερε επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες γιατί ήταν πολύ ταχύτερο & πολύ πιο αξιόπιστο. Ο τηλέγραφος δημιουργεί ηλεκτρικές μεταβολές που προκαλούνται απ’ τον αποστολέα. Οι μεταβολές μεταφέρονται στον αποδέκτη όπου και μετατρέπονται σε κατανοητά σήματα.
Οπτικός τηλέγραφος: σύστημα για τη μετάδοση σημάτων Μορς με κινήσεις που γίνονται ορατές από απόσταση - γενικότερα οποιοδήποτε οπτικό σύστημα μετάδοσης πληροφοριών, πχ οι αρχαίες φρυκτωρίες (τις συναντήσαμε στην ιστορία, όταν είπαμε για τον τρόπο που ενημέρωσαν οι Αχαιοί από την Τροία τις πόλεις τους για το γεγονός ότι νίκησαν στον τρωικό πόλεμο).
Ο οπτικός τηλέγραφος του Γιώργου με ένα μικρό βιντεάκι που το βλέπετε πατώντας στην επόμενη φωτογραφία. Όταν ανοίξει πατάτε το σήμα με το τριγωνάκι για να παίξει:
Αν δεν σας ανοίγει προσέξτε την επόμενη φωτογραφία για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο οπτικός τηλέγραφος.
Το τηλέφωνο (από τον Αναστάση Κάλφα).
Στις 7 Μαρτίου του 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α έδωσε στον Μπελ το σχετικό δίπλωμα που κατοχύρωνε τη συσκευή που μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιλάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο. Στη συσκευή του η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται.
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος
Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών
κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρ. Φέσεντεν και του Λ ντε Φόρεστ αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της
ραδιοφωνίας.
Η ραδιοφωνία, η οποία
συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς
τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και στη λήψη τους από
ειδικούς δέκτες, αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών
λυχνιών και άρχισε να αναπτύσσεται στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1910.
Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στην Νέα
Υόρκη όταν ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω
ραδιοκυμάτων. Το 1923 στην Ελλάδα άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης
ραδιοφωνικού πομπού. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με
ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου
του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά
εκπομπές.
Το τρανζίστορ (από τον Αλκιβιάδη Καπελιέρη)
Το τρανζίστορ είναι αγγλική λέξη (transistor), στα ελληνικά λεγέται κρυσταλλοτρίοδος και παλαιότερα λεγόταν κρυσταλλολυχνία. Το τρανζίστορ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα φτιάχτηκε από τους Μπάντεν, Μπράτεν και Σόκλεϊ το 1948. Σήμερα είναι το κυριότερο συστατικό όλων σχεδόν των σύγχρονων ηλεκτρονικών κατασκευών αφού παρέχει ρύθμιση τάσης, εναλλαγή ρεύματος, ρόλο διακόπτη και πολλές άλλες εφαρμογές.Ουσιαστικά καμία ηλεκτρική συσκευή πλέον δεν λειτουργεί χωρίς αυτό.
Ο κινηματογράφος (από την Ιωάννα Καραμούζη)
Δημιουργήθηκε από τον Έντισον το 1893 στην Αμερική. Μετά από δύο χρόνια παίχτηκε η πρώτη ταινία στις 28/12/1895 στο Παρίσι με διάρκεια μόνο 15 λεπτά. Στην αρχή οι ταινίες ήταν χωρίς ήχο και έπαιζαν ζωντανά μουσική στην προβολή τους. Τέτοιες ήταν οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και του Χοντρού – Λιγνού. Ο κινηματογράφος δίνει ψυχαγωγία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο κινηματογράφος εκτός από διασκέδαση προσφέρει και μόρφωση, ειδικά τα παλιότερα χρόνια.
Σήμερα όλοι μπορούν να κάνουν μια μικρή ταινία με πράγματα από τη ζωή τους που αλλιώς θα τα ξεχνούσαν, τραβώντας βίντεο με το κινητό τηλέφωνο.
Σήμερα όλοι μπορούν να κάνουν μια μικρή ταινία με πράγματα από τη ζωή τους που αλλιώς θα τα ξεχνούσαν, τραβώντας βίντεο με το κινητό τηλέφωνο.
Και η ζωγραφιά της Ιωάννας.
Η τηλεόραση (από τον Σεραφείμ Καψούλη).
Ο Τζόν Λόγκι Μπέρντ (1888-1946) ήταν Σκωτσέζος μηχανικός, ο πρώτος στην ιστορία που χρησιμοποιώντας μηχανικό σύστημα σάρωσης κατόρθωσε να αναμεταδώσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης.
Στις 26 Ιανουαρίου του 1926 πραγματοποίησε δημόσια επίδειξη της συσκευής του. Έπειτα το 1927 έγινε αναμετάδοση εικόνων μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε απόσταση 438 μιλίων (μεταξύ Γλασκώβης και Λονδίνου ).
Στις 26 Ιανουαρίου του 1926 πραγματοποίησε δημόσια επίδειξη της συσκευής του. Έπειτα το 1927 έγινε αναμετάδοση εικόνων μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε απόσταση 438 μιλίων (μεταξύ Γλασκώβης και Λονδίνου ).
Ο Σεραφείμ κατασκεύασε έναν γερανό και να:
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής (από την Σταυριανή Κενανίδη).
Ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είχε την ονομασία ENIAC σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον καθηγητή φυσικής Τζον Μόχλι και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζον Έκερτ στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στην Αμερική το 1946. Ήταν τεράστιος σε μέγεθος, καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό για τον Β'
Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και ο υπολογιστής της Σταυριανής.
Το διαδίκτυο (από την Έλια Κηλίφη).
Η ιστορία του Διαδικτύου ξεκινά με την
ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δεκαετία του 1950. Οι πρώτες έννοιες
του δικτύου ευρείας περιοχής
προήλθαν από διάφορα εργαστήρια πληροφορικής στις
Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Πολλοί επιστήμονες οδήγησαν στην ανάπτυξη του διαδικτύου (internet). Αυτοί οι οποίοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο ονομάζονται
Ρόμπερτ Καν και Βιντ Σερφ, οι οποίοι βοήθησαν για να συνεργαστούν μικρότερα δίκτυα μεταξύ τους. Βασικότερος όμως γι΄αυτό που σήμερα λέμε παγκόσμιο ιστό θεωρείται ο Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989. Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαδίκτυο σαν μια τεράστια αποθήκη πληροφορίας, μια παγκόσμια βιβλιοθήκη.
Το μικροσκόπιο (από την Βάλια Κλίτσα).
Το μικροσκόπιο είναι ένα όργανο που επιτρέπει την παρατήρηση αντικειμένων με πολύ μικρό μέγεθος.Η εφεύρεση του πρώτου σύνθετου μικροσκοπίου έγινε από τους Ολλανδούς Χανς Γιάνσεν, Ζακαρίας Γιάνσεν και Χανς Λιπερσέι το 1590. Τα μικροσκόπια βοήθησαν σημαντικά στην ιστορία της βιολογίας και στην ανακάλυψη των μικροβίων.
Το θερμόμετρο (από τη Μελίνα Κορτσάρι).
Τα πρώτα θερμόμετρα ονομάστηκαν έτσι από τον Ήρωνα και τον
Φίλωνα. Πολλοί αποδίδουν το θερμόμετρο στον Γαλιλαίο. Όμως το θερμόμετρο εφευρέθηκε το 1714 από τον φυσικό μηχανικό και εφευρέτη Ντ. Γκ. Φαρενάιτ. Ήταν το κύριο
όργανο μέτρησης της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος για δεκαετίες και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν δύο μέθοδοι
μέτρησης, αυτή με την κλίμακα Φαρενάιτ και αυτή με την κλίμακα Κελσίου.
Επίσης, έχουμε πολλά είδη θερμομέτρων.
Και το θερμόμετρο που ζωγράφισε η Μελίνα.
Η πενικιλίνη (από τον Μάριο Λεοντάρη).
Η Πενικιλίνη είναι το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο. Ανακαλύφθηκε από τον σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928. Ο ερευνητής, τυχαία παρατήρησε στο εργαστήριό του, την καταστροφή ενός μικροβίου (σταφυλόκοκκου) το οποίο είχε μολυνθεί από γειτονική μούχλα. Ο Φλέμινγκ τότε, αντί να πετάξει τη χαλασμένη καλλιέργεια, πειραματίστηκε και ανακάλυψε την πενικιλίνη!
Το ψυγείο (από τον Νικόλα Μαλαμίδη).
Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel Brackett Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν που προσπαθούσε να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση. Εκτός από τα οικιακά ψυγεία υπάρχουν και πλοία ψυγεία και το ψυγείο του αυτοκινήτου.
Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία.
Το ψυγείο είναι η σημαντικότερη εφεύρεση γιατί με αυτό τα τρόφιμα δεν χαλάνε και έτσι είναι καλά στην υγεία τους οι άνθρωποι.
Το τηλεσκόπιο (από τη Δήμητρα Κουταβά).
Το τηλεσκόπιο είναι ένα όργανο σχεδιασμένο για την παρατήρηση μακρινών αντικειμένων, μέσω της συλλογής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία από τον Χάνς Λιπερσέι. Ο Γαλιλαίος προσάρμοσε το τηλεσκόπιο για αστρονομικούς σκοπούς και έγινε έτσι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για αστρονομικές παρατηρήσεις.
Τα αρχικά ολλανδικά τηλεσκόπια ήταν όλα διοπτρικά και αποτελούνταν από κοίλο φακό. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες τηλεσκοπίων. Τα οπτικά τηλεσκόπια και τα ραδιοτηλεσκόπια.
Το διαστημόπλοιο (από τη Λιάνα Κρέστα).
Διαστημόπλοιο είναι ένα επανδρωμένο ή μη σκάφος (ή συσκευή) το οποίο έχει σχεδιαστεί να ταξιδεύει στο διάστημα.
Ο Σπούτνικ (Спутник-1, Sputnik 1) ήταν η πρώτη διαστημοσυσκευή που έθεσε ο άνθρωπος σε τροχιά γύρω από την Γη. Εκτοξεύθηκε από την Σοβιετική Ένωση στις 4 Οκτωβρίου 1957 και σηματοδότησε την έναρξη της Διαστημικής Εποχής καθώς έδρασε καταλυτικά για νέες πολιτικές, στρατιωτικές, τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.
Στη συνέχεια το Voyager 1, που εκτοξεύτηκε το 1977 και πήρε το 1979 τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία, ο οποίος απέχει 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Στις 20 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα.
Η ιστορία της εφεύρεσης των διαστημοπλοίων.
Η ιστορία της εφεύρεσης των διαστημοπλοίων.
Και πάμε πίσω στα 1890, οπότε τρία γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, δίνουν την μεγάλη ώθηση για την εξέλιξη των πυραύλων.
Το πρώτο αναφέρεται σε ένα Γερμανό εφευρέτη, τον Χέρμαν Γκαύσοκιντ, ο οποίος κοινοποίησε, τα σχέδια του για ένα ταξίδι στον Άρη, με ένα διαστημόπλοιο που εκινείτο με ανάφλεξη της δυναμίτιδας. Ήταν η πρώτη συστηματική παρουσίαση ενός οχήματος προορισμένου για διαπλανητικά ταξίδια.
Το δεύτερο συνέβη στο Περού, όπου ο Πέδρο Πολέ, ένας εφευρέτης και μηχανικός σχεδίασε μία ρουκέτα με ένα μικρό πυραυλικό κινητήρα, κατασκευασμένο από βαναδιούχο χάλυβα, ένα υλικό σχεδόν άγνωστο στο υπόλοιπο κόσμο.
Το τρίτο και πιθανώς, το σημαντικότερο γεγονός απ΄ όλα, ήταν η εμφάνιση ενός πραγματικά μεγάλου επιστήμονα, που ονειρευόταν πολύ τον ουρανό: του Κωνσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκυ. Γεννήθηκε στα 1857 και ήταν κατά το πλείστον αυτοδίδακτος. Ήταν υπεύθυνος για το Ρωσικό ενδιαφέρον για το διάστημα αν και η περισσότερη δουλειά του ήταν πάνω στο συγγραφικό τομέα ενώ όταν τα πρώτα αεροπλάνα απογειώνονταν, αυτός έγραφε για δορυφόρους, ηλιακή ενέργεια και αιθερικές - σήμερα διαστημικές - στολές. Εργαζόταν πάντοτε μόνος, με πενιχρότατα τεχνικά μέσα και χωρίς χρήματα. Έλυσε, όχι μόνον θεωρητικά προβλήματα, αλλά ασχολήθηκε και με την περιγραφή διαφόρων τύπων πυραύλων. Μία ακόμη, σημαντική ανακάλυψη του υπήρξε και ο πολυώροφος πύραυλος, τον οποίο ονόμαζε ΄΄πύραυλο - συρμό΄΄ και ο οποίος, κατά την γνώμη του ήταν ο μόνος τρόπος διαφυγής από την γήινη ατμόσφαιρα.
Ο δορυφόρος (από τη Δήμητρα Κρέστα).
Ένας τεχνητός δορυφόρος είναι οποιαδήποτε κατασκευή, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, και τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα, ενώ ειδικότερα, τεχνητός δορυφόρος της Γης λέγεται κάθε αντικείμενο που τοποθετείται από τον άνθρωπο σε τροχιά γύρω από αυτήν.
Αντιθέτως, όλα τα ουράνια σώματα που είναι μέρη του Ηλιακού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Γης, είναι δορυφόροι είτε του Ήλιου, είτε δορυφόροι άλλων ουράνιων σωμάτων. Αυτοί οι δορυφόροι λέγονται φυσικοί δορυφόροι, προκειμένου να διακρίνονται από τους τεχνητούς.
Η εκτόξευση και η τοποθέτηση σε κατάλληλη τροχιά γίνεται με πυραύλους, οι οποίοι συνήθως αποτελούνται από πολλά μέρη (ορόφους). Κάθε όροφος είναι ένας ξεχωριστός πύραυλος, ο οποίος αρχίζει να λειτουργεί όταν εξαντληθούν τα καύσιμα του προηγούμενου ορόφου, ο οποίος αποσπάται και απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτόν το μέρος που απομένει έχει μικρότερο βάρος και συνεχίζει το ταξίδι του με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρις να φτάσει στο προβλεπόμενο ύψος και με την απαραίτητη ταχύτητα.
Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους (1957) και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 1957 εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ο Σοβιετικός Σπούτνικ 1. Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα ως η αρχή της εποχής του διαστήματος. Λίγο αργότερα ακολούθησε και ο Αμερικάνικος Εξπλόρερ 1.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η χρήση τεχνητών δορυφόρων γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της μεγάλης χρησιμότητάς τους σε τηλεπικοινωνιακούς, επιστημονικούς (π.χ. μετεωρολογικοί δορυφόροι), αλλά και στρατιωτικούς (π.χ. κατασκοπευτικοί δορυφόροι) σκοπούς. Σήμερα υπάρχουν σε τροχιά πάνω από 2.000 τεχνητοί δορυφόροι, από τους οποίους όμως χρησιμοποιούνται μόνο γύρω στους 500 (οι υπόλοιποι είναι παλαιότερης τεχνολογίας) για τους ίδιους σκοπούς. Τεχνητοί δορυφόροι έχουν τεθεί κατά καιρούς σε τροχιά γύρω και από τους περισσότερους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος αλλά και τη Σελήνη.
Και να το διαστημικό ταξίδι της Λιάνας και της Δήμητρας:
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)