Κυριακή 12 Απριλίου 2020

"Παιδική Πασχαλιά" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Συνεχίζουμε το πασχαλινό αφιέρωμα με ακόμα ένα βιβλίο. Πρόκειται για την "Παιδική Πασχαλιά" του σπουδαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851, έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια, πήγε γυμνάσιο στη Χαλκίδα (εδώ στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας ) και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα. Έγραφε σε εφημερίδες και δημοσίευε διηγήματα και μυθιστορήματα. Ήταν παιδί παπά και η ζωή του ήταν πάντα κοντά στην εκκλησία, έψελνε μάλιστα σε ένα μικρό εκκλησάκι της Αθήνας. Πέθανε στο νησί του το 1911. 
Το βιβλίο που θα διαβάσουμε εδώ είναι σε διασκευή  στα νέα ελληνικά (μια και ο Παπαδιαμάντης έγραφε σε παλιότερη μορφή της γλώσσας, την καθαρεύουσα) από τη Μαρία Ηλιοπούλου και η εικονογράφηση από τον Βαγγέλη Παπαβασιλείου. Το βιβλίο είναι των εκδόσεων Μαλλιάρης - Παιδεία. 


Το βιβλίο προλογίζει η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Αλ. Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, γενέτειρα του συγγραφέα. Από το εισαγωγικό σημείωμα: "Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα διηγήματά του με ήρωες παιδιά, αφηγείται τις παιδικές του αναμνήσεις, Στο διήγημα που ακολουθεί παρουσιάζει την εικόνα της παιδικής ορφάνιας, είναι ένας ύμνος για τη χαμένη μάνα, που είναι αναντικατάστατη, και δίνει την πιο αισθηματική, την πιο λεπτή περιγραφή της Λαμπρής".


Παιδική πασχαλιά - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Καλή ανάγνωση!
Πηγή του ηλεκτρονικού βιβλίου eBooks4Greeks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου