Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Βιβλία με αφορμή τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Η επαφή μας με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό μέσα από το μάθημα της Ιστορίας, μας έδωσε την αφορμή να δούμε σχετικά βιβλία.

Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε, όπως είχαμε κανονίσει, δύο εξαιρετικά βιβλία για τα παιδιά της ηλικίας μας που μπορούμε να τα διαβάσουμε από τον υπολογιστή μας. 



1) Το βιβλίο "Οι φίλοι μου τα ειδώλια. Κυκλαδικός Πολιτισμός" της Μαρίνας Πλατή, από έκδοση του Μουσείου και του Ιδρύματος Γουλανδρή (Αθήνα 2008).


Μέσα από τις εικόνες των μαρμάρινων ειδωλίων, τα κατανοητά κείμενα και τις προτεινόμενες δραστηριότητας, τα παιδιά κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Το βιβλίο το βρίσκουμε εδώ.


2) Το βιβλίο "Μια φορά κι έναν καιρό στην αρχαία Κύπρο. Κυπριακός Πολιτισμός" της Ελένης Μάρκου από έκδοση του Μουσείου και του Ιδρύματος Γουλανδρή (Αθήνα 2005).

Αγαλματάκια που παριστάνουν ανθρώπους και ζώα μας «ξεναγούν» στα μονοπάτια της αρχαίας Κύπρου.
Το βιβλίο για την Αρχαία Κύπρο το βρίσκουμε εδώ.
Επιπλέον πολύ όμορφα σχετικά βιβλία είναι τα επόμενα:


3) Το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου : "Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα. Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια" σε εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013. 

- Πως αισθάνονται τα ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα ειδώλια μέσα στις βιτρίνες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης; Τι γίνεται όταν έρχονται σε επαφή με έναν απρόσμενο φτερωτό επισκέπτη που τρυπώνει και διαταράσσει την ησυχία τους;
Ακολουθούμε τον Νικηφόρο στο ταξίδι ανακάλυψης των συναισθημάτων ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου.
Βασισμένο στη συλλογή των κυκλαδικών ειδωλίων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το βιβλίο προσεγγίζει τα συναισθήματα μέσω της τέχνης με έναν πρωτότυπο τρόπο.

4) Το βιβλίο "Τα κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν" της Σοφίας Γιαλουράκη με εικονογράφηση της Λιάνας Ιωαννίδου από τις Εκδόσεις Ακρίτας, 2004. 
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται Κυκλαδικά ειδώλια που έχουν βρεθεί δεκάδες στα όμορφα, κάτασπρα νησιά των Κυκλάδων. Διάλεξαν μερικά που θα μας γοητεύσουν. Μέσα από αυτή τη γνωριμία αυτή είναι βέβαιο πως θα τα αγαπήσουμε, θα παίξουμε μαζί τους και θα γίνουν φίλοι μας.

5) Το βιβλίο "Άνθρωπος ή βιολί; Μια άλλη ματιά στα κυκλαδικά ειδώλια" των Μαρίνας Πλατή, Ελένης Μάρκου με εικονογράφηση από τη Χαρά Μαραντίδου. Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2013. 
Το βιβλίο "άνθρωπος ή βιολί;" γράφτηκε για να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τα κυκλαδικά γλυπτά και τη σχέση τους με τη Μοντέρνα Τέχνη.
Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, την αφορμή έδωσαν οι ερωτήσεις και τα σχόλια που κάνουν συνήθως τα παιδιά όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά "τα μαρμάρινα αγαλματάκια".

Η "άλλη ματιά", οι σκέψεις δηλαδή και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Brancusi, Modigliani, ο Picasso και πολλοί άλλοι, που από τις αρχές του 20ού αιώνα εμπνεύστηκαν από την Κυκλαδική Τέχνη, μας προσκαλούν να πλησιάσουμε κι εμείς με τη δική μας ματιά τα κυκλαδικά ειδώλια και να φανταστούμε μια γέφυρα ανάμεσα σε χιλιετίες.

Πηγή η biblionet.


6) Και τέλος το πιο εύκολο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά "Κυκλάδες: πετράδια στο Αιγαίο" με εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (Αθήνα 2017). 

"Στη μέση του Αιγαίου θα τα βρεις, στον άνεμο να πλέουν,
πάρε το πλοίο της γραμμής
να δεις πώς αναπνέουν!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου