Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη

Με δωρεάν ebook, audiobook και βίντεο-αφηγήσεις.



Άρθρο του Απόστολου Πάππου. Αναδημοσίευση από το Elniplex.

Μια ζύμωση ιδεών μεταξύ του γράφοντος, της Μαίρης Μπιρμπίλη και της αγαπημένης συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου Μαρίας Σαλαγιάννη μας οδήγησε στην αναζήτηση λύσεων γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δανειστικής βιβλιοθήκης, τώρα που οι συνθήκες δεν το ευνοούν.

Καραντίνες και εγκλεισμοί; Φόβος για τη μεταφορά μικροβίων; Το βιβλίο δε γίνεται να χάσει τη δύναμή του. Η ιδέα, λοιπόν, είναι να κάνετε ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν βιβλία. Ποια βιβλία; Τα e-book που κυκλοφορούν ελεύθερα και νόμιμα και μπορούμε να τα “δανειστούμε” με ασφάλεια. Θα χάσουμε μόνο την ασύγκριτη μαγεία του χαρτιού και του ξεφυλλίσματος αλλά θα κερδίσουμε όλα τα υπόλοιπα: τη διαδικασία, τις αξίες και τις ιδέες, την ομορφιά των ιστοριών.

Εγείρεται ασφαλώς και ένας σοβαρότατος προβληματισμός. Οι εκδότες και οι δημιουργοί έχουν κάνει υπερβάσεις όλους αυτούς (αλλά και παλαιότερα) τους μήνες. Θα το δείτε ακόμα μια φορά παρακάτω με αυτό το άπειρο υλικό που δίδεται δωρεάν σε όλους, αλλά και σε δεκάδες άλλες δωρεάν δράσεις και δυνατότητες που δίνουν.

Ποια οργανωμένη προσπάθεια έγινε από το κεντρικό κράτος ή από δήμους για την αγορά βιβλίων για τα σχολεία; Ποιο κονδύλι κόπηκε για την αγορά βιβλίων σε αυτήν την τόσο δύσκολη συνθήκη για τα σχολεία όπου οι εκπαιδευτικοί με κομμένα τα χέρια αναγκάζονται να κάνουν τηλεκπαίδευση με αποκλειστικά δικά τους εφόδια; Ποιο σχέδιο υπήρξε να συνεχίσουν τα σχολεία τις δανειστικές τους βιβλιοθήκες; Γιατί τα βιβλία πάντα θεωρούνται ένα είδος είτε που πρέπει να δοθεί δωρεάν από τους δημιουργούς ή τους εκδότες, είτε που πρέπει οι εκπαιδευτικοί (και οι γονείς) να βρουν χρήμα και τρόπους πρόσβασης σε αυτό; Γιατί δεν κόπηκαν 100 απλά χιλιάρικα από τα 20 τόσα εκατομμύρια που δόθηκαν για διαφημίσεις περί κορονοϊού; Γιατί δεν υπάρχει ένα κονδύλι 30 ευρώ σε κάθε οικογένεια με παιδιά για αγορά βιβλίων; Αντιλαμβάνεσαι ότι το βιβλίο δεν είναι προτεραιότητα για κανέναν. Κι είναι λυπηρό…

Ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη λοιπόν. Πού θα βρούμε τα βιβλία αυτά; Καραρχάς μπορούμε να αγοράσουμε όλες τις νέες κυκλοφορίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των εκδοτών. Κάποια έχουν και πολύ καλές τιμές οι οποίες όμως πρέπει να πέσουν κι άλλο για να έχει πραγματικά αξία να αγοράσεις ebook.

Ενδεικτικά:





Για όσους δεν διαθέτουν χρήματα λόγω περιστάσεων ή ελλιπούς χρηματοδότησης, υπάρχουν παλαιότερα υπέροχα βιβλία δωρεάν.

Καταρχάς τα 52 βιβλία του Μικρού Αναγνώστη
…που μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να ακούσετε την ανάγνωση από ωραίες φωνές ηθοποιών. Ανάμεσά τους θα βρείτε περίπου τα μισά να απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-6 περίπου ετών και άλλα τόσα για παιδιά 7-10 και 11+.

Οπτικοποιημένα παραμύθια (7)

Η γάτα κουμπάρα, Σούλα Μητακίδου – Ευαγγελία Τρέσσου και A. L. Manna, εικονογράφηση Σοφία Φόρτωμα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η Μαίρη πινέζα, Σούλα Μητακίδου – Ευαγγελία Τρέσσου, εικονογράφηση Απόστολος Βέττας, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ο Κουκούσκα, Μάρω Κατσίκα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο





Audio-Books (55)

Επίσης, θα βρείτε πολλά βιβλία τα οποία είναι audio μόνο, άρα εδώ χάνουμε σε εικόνα αλλά έχουμε μια ολοζώντανη αφήγηση. Ενδεικτικά:
























































3η καλή επιλογή που έχουμε είναι οι αναγνώσεις βιβλίων από συγγραφείς ή άλλους ανθρώπους σε βίντεο:

Πατήστε εδώ για όλη τη σειρά των βίντεο με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου