Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Βίντεο με την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1. Αφηγηματικό βίντεο που παρουσιάζει στον χάρτη την πορεία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με επισήμανση των σπουδαιότερων σταθμών και γεγονότων που την σημάδεψαν.



2. Στο δεύτερο βίντεο παρακολουθούμε ανά μήνα τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου με επιχρωματισμό  των εδαφών που κέρδιζε, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία στον τότε γνωστό κόσμο.


Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας.

O βασιλιάς των Περσών Δαρείος Γ' προσπάθησε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας του, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Ενθουσιασμένος από τη νίκη ο Αλέξανδρος βάδισε προς την Ινδία. Εκεί οι στρατιώτες του κουρασμένοι από την ταλαιπωρία και πικραμένοι από τη συμπεριφορά του δε δέχτηκαν να προχωρήσουν. O Μ. Αλέξανδρος αποφάσισε να γυρίσουν πίσω. Έτσι, έπειτα από πολλές δυσκολίες έφτασαν στα Σούσα.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.


Εκδήλωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας.


Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο.


"Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο" της Μαρίας Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2003. Στην 9η ενότητα της Γλώσσας με θέμα το θέατρο, διαβάσαμε ένα απόσπασμα από αυτό το βιβλίο. Με αφορμή αυτή μας την ενασχόληση προμηθευτήκαμε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου το βιβλίο και το διαβάσαμε ολόκληρο. Την ίδια περίοδο, διαθεματικά, ασχοληθήκαμε με το αρχαίο θέατρο και από το βιβλίο της ιστορίας (μάθημα 41) και ετοιμάσαμε σχετικές παρουσιάσεις.

Λοιπόν για τον Ρωμαίο ...

Ο μικρός Ρωμαίος ζει δίπλα στη σκηνή του θεάτρου, μα δεν έχει ποτέ του αληθινή παράσταση. Οι γονείς του φοβούνται και του λένε να κάνει υπομονή ώσπου να μεγαλώσει. Καμιά φορά όμως στη ζωή όλα συμβαίνουν όπως ακριβώς στο θέατρο. Ο Ρωμαίος θα ανακαλύψει τη μαγεία του θεάτρου την ίδια ακριβώς στιγμή που θα γνωρίσει και την αγάπη στο πρόσωπο της όμορφης Ιουλίας. Θα καταφέρει να τη σώσει από τα δόντια του Αρχιχοντρού; Η περιπέτεια ενός ποντικού που αναζητώντας τη μαγεία του θεάτρου θα γνωρίσει τη ζεστασιά της φιλίας και της αγάπης. Ο Διευθυντής σκηνής, το Τρίτο Κουδούνι, το Φως, ο Σκηνοθέτης, τα Σκηνικά, τα Κοστούμια, ακόμα και ο Σαίξπηρ, όλοι θα βοηθήσουν το μικρό Ρωμαίο στη μεγάλη μάχη για την αγάπη και το δίκιο.


Ολοκληρώνοντας αυτό το θέμα παίζουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι "Ο Ρωμαίος στη σκηνή" το οποίο ετοιμάστηκε από την κυρία μας και τα παιδιά του Δ1 τη σχολική χρονιά 2012-2013 με την ευκαιρία της επίσκεψης της συγγραφέα του βιβλίου κ. Μ. Παπαγιάννη. Να το παιχνίδι:

Να οι κανόνες και η κάρτα με τις σωστές απαντήσεις:

Και εμείς να το παίζουμε, μαθαίνοντας πολλά για το θέατρο. 

      

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μετά το Μουσείο - παίζοντας με τη θεά Αθηνά.

Για να  θυμόμαστε την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ακρόπολης που πρόσφατα πήγαμε να μια μικρή ταινία με τα σημαντικότερα σημεία του.


Ένα εξαιρετικό Μουσείο με τόσα να μας θυμίζουν τη θεά Αθηνά. Έτσι και μεις στην τάξη μας παίξαμε με τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς.
Η θεά Αθηνά συνήθως απεικονίζεται να κρατάει δόρυ και ασπίδα και να φοράει πέπλο και περικεφαλαία. Πάνω στο πέπλο συχνά φοράει την αιγίδα, ένα προστατευτικό πανωφόρι, φτιαγμένο από το δέρμα της κατσίκας (=αίγας) Αμάλθειας η οποία με το γάλα της ανάθρεψε τον Δία, τον πατέρα της θεάς Αθηνάς. Η αιγίδα συχνά απεικονίζεται με φίδια γύρω γύρω και με ένα γοργόνειο στη μέση. Το γοργόνειο είναι το τρομαχτικό κεφάλι της Μέδουσας Γοργούς, που πίστευαν ότι πέτρωνε όποιον το αντίκρυζε. Ο Περσέας με τη βοήθεια της Αθηνάς σκότωσε την Μέδουσα Γοργώ και έδωσε το κεφάλι της στη θεά. Πολλές φορές βλέπουμε το γοργόνειο και πάνω στην ασπίδα της θεάς. Αγαπημένο πουλί της Αθηνάς είναι η κουκουβάγια, σύμβολο της σοφίας και η ελιά, το δώρο της στην Αθήνα. Να οι κατασκευές μας: 
   



Και στη συνέχεια παίζουμε memory με κεφάλια της θεάς Αθηνάς σε ομάδες. Και να: 




  

Διαδραστικά παιχνίδια για την Ακρόπολη.

Επισκεφθήκαμε πρόσφατα το Μουσείο της Ακρόπολης και την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούμε τον Θόλο του Ελληνικού Κόσμου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να περιηγηθούμε εικονικά στην Ακρόπολη. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε δύο διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την Ακρόπολη και τους αρχαίους ναούς.

1. Το πρόγραμμα Γλαύκα. Ένα παιχνίδι για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης.

Το παιχνίδι έχει δοκιμασίες διαφόρων επιπέδων και ο παίχτης καλείται να επιλέξει από σειρά ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Κάθε φορά με τα βελάκια του πληκτρολογίου κινεί τον βράχο της Ακρόπολης καταρρίπτοντας εμπόδια και κατανοώντας σιγά σιγά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αρχαία μνημεία. Σεισμοί, πυρκαγιές, ανάπτυξη φυτών, ανατινάξεις, ατμοσφαιρική ρύπανση, όξινη βροχή, λανθασμένη παλιότερη συντήρηση.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή για παιδιά με θέμα την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης. Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που εκπροσωπεί την εφαρμογή και αναλαμβάνει την επικοινωνία της με το παιδί. Στόχος της εφαρμογής είναι η γνωριμία με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή για παιδιά και έφηβους με θέμα τη γνωριμία με όλα τα στάδια κατασκευής ενός αρχαίου ναού.
Ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει λογαριασμό και στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρώσει έξι δοκιμασίες σε ένα τουλάχιστον από τα τρία διαθέσιμα επίπεδα. Για την ηλικία των παιδιών της τάξης μας το πρώτο, εύκολο, επίπεδο είναι αρκετό.
Οι έξι δοκιμασίες και επομένως νέες γνώσεις είναι αυτές που φαίνονται στην επόμενη εικόνα.

Καλή διασκέδαση!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Οι άνθρωποι επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε.

Ολοκληρώνοντας την 7η ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος συμπληρώνουμε το σταυρόλεξο. Πατάμε στην εικόνα: 




Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.


Πολύ και ενδιαφέρον υλικό για την επικοινωνία και την ενημέρωση στο εκπαιδευτικό λογισμικό του Υπουργείου, πατώντας την εικόνα και ερευνώντας το. Προσφέρονται πολλές δραστηριότητες, παιχνίδια και ταινίες. Επιλέγουμε την ενότητα Μηχανές-επικοινωνία-ενημέρωση.



Γινόμαστε μικροί ερευνητές.

Ποια είναι τα βήματα μιας έρευνας; Υπάρχουν τόσες πηγές και οφείλουμε να διαλέξουμε την πηγή που θα μας δώσει τις σωστότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες. 
Ας δούμε τα βήματα, πατώντας στην εικόνα: 



Πηγή το φωτόδεντρο.

"Ο Μπελάς και ο Ρουμποτύρης"

Αρχίζουμε την 11η ενότητα της γλώσσας "Γελάσαμε με την ψυχή μας". Στο ποίημα "Ο Μπελάς και ο Ρουμποτύρης" που διαβάζουμε στο βιβλίο μας, ανακαλύπτουμε το σπουδαίο ποιητή που το έγραψε, τον Τ.Σ. Έλλιοτ. Το ποίημα ανήκει στο βιβλίο του "Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ", εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 2000, σε μετάφραση Παυλίνας Παμπούδη – Γιάννη Ζέρβα. 

Να το εξώφυλλο του βιβλίου στα αγγλικά και στα ελληνικά (από το ιστολόγιο του Ηλία Ηλιάδη).




Για να μάθουμε περισσότερα για τον τόσο σημαντικό ποιητή διαβάζουμε την βιογραφία του εδώ και με περισσότερα στοιχεία εδώ.


Τι κάνουν οι γάτες; Καταστροφές;
Να ένα βίντεο με αστεία στιγμιότυπα με γάτες ηρωίδες!


Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου.Δράση για παιδιά από το Θέατρο Χαλκίδας.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 είναι Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».
Για τα παιδιά: 

Ώρα 17.15 θα γίνει Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι με τίτλο «Αρέθουσα και Αλφειός – αντίσταση και επιλογή» με την Ευρυδίκη Σαμαρά – Θεατροπαιδαγωγό.  Ένα βιωματικό εργαστήρι πάνω στον μύθο της Χαλκιδαίας Αρέθουσας και της πηγής που αναβλύζει και σήμερα. Αφορά παιδιά ηλικίας 8-11 χρόνων.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 4 Απριλίου, ετοιμαζόμαστε να επισκεφθούμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και συγκεκριμένα τη Θόλο. Η «Θόλος» είναι το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, ευελιξία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.

Εμείς θα "περιηγηθούμε" στην Ακρόπολη στα χρόνια του Περικλή. Θα μπούμε στη «ΘΟΛΟ» και θα ταξιδέψουμε  στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., όπου θα δούμε να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια μας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτίρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις.

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, θα έχουμε  την ευκαιρία να θαυμάσουμε  τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ναοί και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα όπως το Αρρηφόριον, το Ιερό του Διός Πολιέως, το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς κ.α.

Ομάδες ειδικών, ζωγράφοι, 3D modelers, προγραμματιστές και αρχαιολόγοι ανέπτυξαν τα τρισδιάστατα μοντέλα κάθε κτιρίου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσάρμοσαν την προβολή για τις ανάγκες της «ΘΟΛΟΥ» και με τη βοήθεια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη προσφέρουν στους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» μία ακόμα συγκλονιστική εμπειρία, όπου ο θεατής περιηγείται ανάμεσα στους υπέρλαμπρους ναούς, μαθαίνοντας για την ιστορία του Ιερού Βράχου, χάρη στη συναρπαστική ξενάγηση που γίνεται «ζωντανά» από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Περισσότερα εδώ.


Ο Μ. Αλέξανδρος καταλαμβάνει τη Μ. Ασία και την Αίγυπτο.

Το σχέδιο του Φιλίππου ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο γιος του Αλέξανδρος, ο οποίος με πολύ στρατό ξεκίνησε για την Περσία (334 π.Χ.). Έφτασε στην Τροία, όπου τίμησε ξεχωριστά τον Αχιλλέα. Στη συνέχεια νίκησε τον περσικό στρατό στο Γρανικό ποταμό και την Ισσό. Μετά τις μάχες αυτές κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι του έκαναν λαμπρή υποδοχή.

Αρχίζουμε, όπως πάντα με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.

Ακολουθεί μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θ. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.


Γιορτή της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας. Οργανώθηκε από την Γ΄τάξη με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς κ. Ειρήνη Βαρλάμη και κ. Βασίλη Κουτκιά και με τη συνδρομή της μουσικού κ. Νατάσας Σάρλη. 
Εξαιρετικά απέδωσαν τους ρόλους τους τα παιδιά στα έξι διαφορετικά θεατρικά δρώμενα με πολύ ωραία σκηνικά και κουστούμια. Όπως πάντα τραγούδησαν πολύ ωραία και χειροκροτήθηκαν θερμά. Μπράβο σε όλους και όλες!







Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Ακρόπολης.

Εκπληκτική εμπειρία! Μας υποδέχθηκε η αρχαιολόγος -
ξεναγός μας η κυρία Ασημίνα και αφού αφήσαμε τα σακίδιά μας,  περιηγηθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η προετοιμασία που είχαμε κάνει, είχε αποτελέσματα γιατί ξέραμε πολλά πράγματα και μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα. 
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε ονομαζόταν "τα γλυπτά του Παρθενώνα" και κυρίως με αυτά ασχοληθήκαμε.
Κατανοήσαμε τον ρυθμό του Παρθενώνα, τα αετώματα, τις μετώπες και τα τρίγλυφα και είδαμε προσεκτικά τη ζωφόρο.
Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τα αυθεντικά από τα αντίγραφα που κλάπηκαν από τον Έλγιν και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο.
Θαυμάσαμε τις Καρυάτιδες.

Μας εντυπωσίασε η Ακρόπολη φτιαγμένη από lego. Πόσο θα θέλαμε να τη φτιάχναμε και εμείς!
Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας ακολούθησε το εργαστήριο, στο οποίο επιζωγραφίσαμε εικόνες της ζωφόρου του Παρθενώνα.
 


Ενθουσιασμός! Αυτό το συναίσθημα περιγράφει το πώς νιώθαμε φεύγοντας από το Μουσείο Ακρόπολης. Στον δρόμο χαζεύαμε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ετοιμαζόμασταν για την επόμενη εκπαιδευτική μας επίσκεψη....

"Η μάχη των π".

Με την ευκαιρία της ενασχόλησής μας με τη Γλώσσα (10η ενότητα γλωσσικού μαθήματος) και την επικοινωνία (7η ενότητα Μελέτης Περιβάλλοντος) βλέπουμε την ταινία - πολυμεσική εφαρμογή "Η μάχη των π". Πρωταγωνιστές είναι το ελληνικό γράμμα π, διάσημο γιατί εκτός από γράμμα του αλφαβήτου μας, είναι και μια μαθηματική σταθερά (το 3,14) το οποίο χρησιμοποιείται ως σύμβολο σε όλον τον κόσμο και το λατινικό p.

To π της αλφαβήτου αποκτά υπαρξιακές ανησυχίες καθώς αισθάνεται πως απειλείται η θέση του από το αγγλικό p. Ανησυχεί γιατί τα παιδιά και οι νέοι χρησιμοποιούν τα λατινικά στοιχεία (αυτά που ονομάζονται  greeklish) για να γράψουν γρήγορα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα και στους υπολογιστές. Παρασύρει την παρέα του λοιπόν το θ και το ο σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με σκοπό την τηλεοπτική μονομαχία για την θέση τους στο πληκτρολόγιο, ενώ η συνάντηση με τον παππού του στο πλατώ της τηλεόρασης και η βαθιά γνώση της ιστορίας θα τους βοηθήσουν και θα αποτελέσουν τα όπλα τους.
Τα πράγματα, όμως, δεν θα εξελιχθούν όπως τα σχεδίαζε....

 Ας δούμε το τραγούδι του τελικού διαγωνισμού:


«Η μάχη των Π» είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.
Αποτελεί μέρος ενός εκπαιδευτικού φακέλου με τίτλο «Στα ίχνη της Γραφής» που περιλαμβάνει πλούσια εικονογραφημένα έντυπα, προτάσεις για δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη, καθώς και πολυμεσικά διαδραστικά παιχνίδια.

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιάννης Βογιατζόπουλος
Σενάριο: Εύα Ιεροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια: Σοφία Αηδόνη, Ευγενία Οικονομίδου, Χρυσάνθη Σημανδηράκη
Animation Team: Minotaur Digital Arts
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση-Sound Design: Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Πάολα Διακοσάββα
Εκτέλεση Παραγωγής: fractal productions
“Η μάχη των π” συμμετείχε  στο διαγωνιστικό μέρος του Athens Animfest 2015.

Η ιστορία της γραφής.

Στη 10η ενότητα της Γλώσσας συναντάμε ένα μάθημα με κείμενα σχετικά με την ιστορία της γραφής ("Γραφή η μνήμη των ανθρώπων" κ.ά.). Στην Ιστορία ανακαλύπτουμε ένα μάθημα για τη γλώσσα στο τέλος του βιβλίου. Στη Μελέτη μιλάμε στην 7η ενότητα για την επικοινωνία. Έτσι θυμόμαστε να αξιοποιήσουμε το εκπαιδευτικό λογισμικό της Γλώσσας των Γ-Δ τάξεων του Υπουργείου. 
Πατάμε στην εικόνα και διαλέγουμε την Ιστορία της γραφής. 


Μας ζητάει να δώσουμε ένα όνομα (γράφουμε ό,τι θέλουμε) και στη συνέχεια ανοίγει ο χάρτης που ακολουθεί και μαθαίνουμε για κάθε φάση της εξέλιξής της. Ακολουθούν πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια.


Εμείς από αυτό το υλικό διαβάζουμε τα βασικά για κάθε φάση και ετοιμάζουμε ένα μικρό βιβλιαράκι.







Να και το βιβλιαράκι που ετοιμάσαμε:

Καλή ανάγνωση!