Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Σήματα καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Συνεχίζοντας την ενότητα για την επικοινωνία στη Μελέτη Περιβάλλοντος αντιστοιχίζουμε τα σήματα καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων με ό, τι τους ταιριάζει από την απέναντι σειρά. Πατάμε στην εικόνα για να ξεκινήσουμε.


Πηγή το φωτόδεντρο.

Η τηλεόραση μέσα από σκίτσα.

Συνεχίζοντας την 8η ενότητα στη Μελέτη περιβάλλοντος με θέμα την τηλεόραση.
Βλέπουμε τηλεόραση. Μερικοί και μερικές πιο πολύ, άλλοι /άλλες πιο προσεκτικά. Σκεφτόμαστε ό, τι βλέπουμε, το κρίνουμε; 
Μερικά κωμικά σκίτσα με θέμα την τηλεόραση ως τροφή για τη σκέψη μας. 



Η επικοινωνία από παλιά μέχρι σήμερα.

Στα πλαίσια της 8ης ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα την επικοινωνία βλέπουμε, μέσα από τα σκίτσα του Ζήση Παπαγεωργίου (σπουδαίου Χαλκιδέου σκιτσογράφου) την ιστορία της.




Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Συκοφάντες από τα παλιά χρόνια…

Στο τελευταίο μάθημα του βιβλίου  των Θρησκευτικών που μας μιλάει για τους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό, αναφέρεται ότι τους συκοφάντησαν στον αυτοκράτορα. Το βιβλίο μας εξηγεί πως συκοφαντώ σημαίνει λέω και διαδίδω ψεύτικες κατηγορίες εναντίον κάποιου


Και επειδή στην τάξη μας, αναζητούμε τις ιστορίες που κρύβουν οι λέξεις και μας αρέσουν αυτές οι ιστορίες, να ό, τι βρήκαμε για τον συκοφάντη και την συκοφαντία. 

Ο συκοφάντης ως λέξη προέρχεται από το σύκο και το ρήμα φαίνω, που σημαίνει φανερώνω. Για ποιο λόγο ονομάστηκαν έτσι όσοι κατηγορούν ψευδώς τους γύρω τους δεν είναι βέβαιο. Βρίσκουμε μερικές πολύ ωραίες σχετικές ιστορίες και τις παραθέτουμε. 

Ένας αρχαίος γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ. ο Ζηνόδωρος μας λέει δύο εκδοχές:

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, επειδή οι Αθηναίοι αγαπούσαν πολύ τα σύκα, υπήρχαν αρκετοί που πήγαιναν στους αγρούς και έβλεπαν αν ωρίμασαν τα σύκα· κι όποιος έφερνε πρώτος την είδηση ότι τα σύκα της χρονιάς είχαν ωριμάσει, αυτός ονομαζόταν αρχικά συκοσκόπος και αργότερα συκοφάντης. Με το πέρασμα των χρόνων μεταφορικά ονομάστηκε συκοφάντης όποιος έχωνε τη μύτη του στην ιδιωτική ζωή των άλλων, όπως πριν έψαχνε τα κλαδιά της συκιάς για να δει αν ωρίμασε ο καρπός της.

Η δεύτερη εκδοχή του Ζηνόδωρου λέει πως κάποτε είχε πέσει λιμός (δηλαδή πείνα) στην Αθήνα, και ο δήμος ενέκρινε ψήφισμα που απαγόρευε την εξαγωγή σύκων. Όποιοι κατάγγελναν άλλους ψευδώς ότι εξάγουν σύκα, ονομάστηκαν συκοφάντες. 

Παρόμοια εκδοχή γράφεται σε λεξικά, ότι συκοφάντες ονομάζονταν αυτοί που αποκάλυπταν όσους είχαν σύκα κρυμμένα στα ρούχα τους, δηλαδή μια ασήμαντη μικροκλοπή, και κατ’ επέκταση όσους κατέδιδαν ασήμαντες πράξεις και στη συνέχεια έκαναν ψευδείς καταγγελίες. 

Όποια εκδοχή και να πάρουμε έχει ενδιαφέρον να σκεφθούμε ότι ένα φρούτο από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας κρύβει μέσα του τόσες και άλλες τόσες ιστορίες. 

Και για να κλείσουμε να και μια ιστορία (ίσως παραμύθι) για τον Αίσωπο και τα σύκα. 

Ο Αίσωπος λέει ήταν κωφάλαλος και ήταν δούλος και εργαζόταν μαζί και με τους άλλους δούλους στα κτήματα του αφέντη του. Μια μέρα κάποιος γεωργός έφερε δώρο στον αφέντη του ένα καλάθι με σύκα. Αυτός κάλεσε έναν από τους δούλους του και του ανέθεσε να φυλάξει τα σύκα γιατί θα τα έτρωγε όταν γύριζε από το λουτρό. Όταν έφυγε ο αφέντης τους οι άλλοι δούλοι σκέφτηκαν να φάνε τα σύκα και όταν γύριζε ο αφέντης τους, να κατηγορήσουν όλοι μαζί τον Αίσωπο που ως κωφάλαλος δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια. Και έτσι κάνανε.
Όταν ήλθε ο αφέντης και ζήτησε τα σύκα, έγινε έξαλλος και ήθελε να τιμωρήσει σκληρά τον Αίσωπο. Τότε ο Αίσωπος έπεσε στα πόδια του και με νοήματα του ζήτησε να τον αφήσει να του δείξει κάτι. Ζέστανε λίγο νερό, το ήπιε και βάζοντας τα δάχτυλά του στο λαιμό του έκανε εμετό ζήτησε δε με νοήματα να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι. Ο αφέντης θαυμάζοντας την εξυπνάδα του διέταξε και τους υπόλοιπους δούλους να κάνουν το ίδιο. Κι έτσι, σύκον φαίνω, και φανερώθηκαν τα σύκα και οι συκοφάντες.

Την ιστορία αναφέρει ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης στο έργο του «Αισώπου του Φρυγός βίος και μύθοι». 

Άσκηση στους Αχαιούς, τους πρώτους Έλληνες.

Πατάμε στην εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Πηγή είναι η e τάξη


Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες.

Αρχίζουμε την 10η και τελευταία ενότητα της Ιστορίας μας και  ασχολούμαστε με τον τρίτο  σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο πρώτο μάθημα αυτής της ενότητας θα μιλήσουμε για τους Αχαιούς, τους πρώτους Έλληνες. 

Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.


Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.


Ιστορία Γ΄, 10η Ενότητα - 1. Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος

  • Από πού ήρθαν οι Αχαιοί και πού εγκαταστάθηκαν;
  • Πώς ονόμασαν τον πολιτισμός τους και από ποιους πολιτισμούς επηρεάστηκαν;
  • Από πού πήρε το όνομά του ο Μυκηναϊκός πολιτισμός;
  • Ποια είναι τα μυκηναϊκά κέντρα και ποιο το μεγαλύτερο από όλα;
  • Με τι ασχολούνταν οι Αχαιοί;
  • Ποιο νησί κατέλαβαν και γιατί;
  • Τι γνωρίζεις για την εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία;
  • Ποιος ανακάλυψε τις Μυκήνες;

Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγησή του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.


Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα!

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώσαμε την 10η ενότητα της Γλώσσας ("του κόσμου το ψωμί") που μας έδωσε πολλές ευκαιρίες να μιλήσουμε για την υγιεινή διατροφή, να παίξουμε με επιτραπέζια παιχνίδια και πολλά άλλα. Στην ώρα της Φιλαναγνωσίας διαβάσαμε ένα ωραίο βιβλίο με αυτό το θέμα το "Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα" κλείνοντας έτσι αυτή την ενότητα. 

Το βιβλίο είναι της Σοφίας Μαντουβάλου, με εικόνες του Νίκου Μαρουλάκη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα, μια μαϊμού που έτρωγε μόνο μπανάνες, που είχε φίλο τον Πάνωκάτω, που είχε γείτονα τον Παρλαπίπα… Μεγάλος της στόχος ήταν να βγει πρώτη στους αγώνες της ζούγκλας. Άλμα σε εκατό σχοινιά! Στους προηγούμενους αγώνες απέτυχε παταγωδώς, καθώς βρέθηκε κάτω φαρδιά πλατιά στο τρίτο κιόλας πήδημα! Η ντροπή της ήταν μεγάλη, η στεναχώρια της μεγαλύτερη και το κλάμα της… ασταμάτητο! Λίμνη ολόκληρη τα δάκρυά της. Προετοιμαζόταν σκληρά για τους επόμενους αγώνες, το αποτέλεσμα της προπόνησής της όμως, ήταν απογοητευτικό κι εκείνη… πολύ κουρασμένη! Τότε, ο φίλος της o Πάνωκάτω τη συμβούλεψε: «Για να πάρει κανείς μέρος στους αγώνες, πρέπει να είναι γερός και δυνατός….. Και ξέρεις ποιος είναι γερός και δυνατός; Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά και γυμνάζεται σωστά…». Η Κολοτούμπα με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει ξεκίνησε να τρώει…

Πάντα όμως, κάποιο λάθος έκανε στη διατροφή της… ένα λάθος που το πλήρωνε με κούραση και εξάντληση.
Ευτυχώς, ο φίλος της την επισκεπτόταν κάθε τόσο…

Θα βρει όμως τον τρόπο τελικά ο Πάνωκάτω να εξηγήσει στην Κολοτούμπα πώς να τρέφεται σωστά; Η Κολοτούμπα θα τα καταφέρει; Θα αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες; Θα φτάσει στο στόχο της να κερδίσει τους αγώνες;

Μέσα από τις περιπέτειες της Κολοτούμπας, με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο, δίνονται στα παιδιά σημαντικές γνώσεις για τη σωστή διατροφή. Η ευρηματική εικονογράφηση με σκίτσα, πολύ κοντά σε κόμικς, κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα ελκυστική και ευχάριστη στα παιδιά. Ένα βιβλίο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς.


Πηγή το Elniplex.

Συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων.

Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν τρία παιδιά από την τάξη μας, βιβλία που διάβασαν. 

Η Τζένη μας μίλησε για το βιβλίο "Η τσεπούλα και ο Κουμπαράκος" σε κείμενα της Κυρ. Τρακάδα, εικόνες του Πάνου Καψάσκη από έκδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Αθήνα, 2009). Θέμα ήταν η αποταμίσευση, η προσεκτική διαχείριση των χρημάτων μας και οι αγορές μας. 
 Μπράβο Τζένη, πολύ ωραία εργασία! 


Ο Σταμάτης μας παρουσίασε το βιβλίο "Το μονοπάτι του σοφού" από τη σειρά βιβλίων με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, των εκδόσεων Μεταίχμιο (Αθήνα, 2011). Το κείμενο είναι της Άλιξ Καμπέρα και οι εικόνες της Ρόζας Κούρτο. 
Πολύ ωραία και η παρουσίαση του Σταμάτη. Μπράβο!

Ο Γιώργος διάλεξε ένα βιβλίο με συλλογή παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μας παρουσίασε "το κοριτσάκι με τα σπίρτα". Το βιβλίο ήταν από τις εκδόσεις O-Press, σε διασκευή της Ντ. Σκφάρκα με εικόνες του Πάνεκ Αλ. 


Συγχαρητήρια και σε εσένα Γιώργο.




Επίσκεψη στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας.

Στα πλαίσια  του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας σε συνεργασία  με άλλα σχολεία της πόλης μας, με τίτλο "Νομίζεις ότι διαφέρουμε; Έλα να γνωριστούμε" επισκεφθήκαμε  το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. 
Το πρόγραμμά μας έχει σκοπό να γνωρίσει στα κανονικά παιδιά την αναπηρία στις διάφορες μορφές της και να τα ευαισθητοποιήσει απέναντι στα παιδιά με διαφορετικές ανάγκες από τα ίδια. Έτσι η επίσκεψή μας ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. 
Ετοιμάσαμε ένα δωράκι, μια αφίσα με τις ζωγραφιές μας ....

και ξεκινήσαμε με πολύ κέφι και τραγούδι στο δρόμο!

Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο γνωριστήκαμε από κοντά με τα παιδιά του, με τα οποία είχαμε, από απόσταση, έρθει σε μια πρώτη επαφή,  όταν ήρθαν και μας συνάντησαν στην τάξη μας οι εκπαίδευτικοί του. 
Είδαμε το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους εργασία και όλοι / όλες μαζί ασχοληθήκαμε με αυτό. 



Στη συνέχεια στην αυλή του σχολείου, παίξαμε σε μια διαδρομή φτιαγμένη με ποικίλες δυσκολίες και βοηθήσαμε όπου μπορούσαμε.



Ζωγραφίσαμε όλα τα παιδιά μαζί σε ένα μεγάλο πανό στον τοίχο και κεραστήκαμε μπισκότα και λιχουδιές.

Περάσαμε πολύ ωραία, είδαμε και μάθαμε πολλά για το πώς λειτουργεί ένα Ειδικό σχολείο, καταλάβαμε ότι όλα μαζί τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και να περάσουν καλά. Κανονίσαμε να ξαναβρεθούμε στην παραλία της Σουβάλας, όλα τα παιδιά από όλα τα σχολεία του προγράμματος για παιχνίδι και παγωτό!


Ευχαριστούμε πολύ το Ειδικό Νηπιαγωγείο για τη φιλοξενία!




Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ενημερωνόμαστε με χίλιους τρόπους.

Στο 3ο κεφάλαιο της 8ης ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος ενημερωνόμαστε με πολλούς τρόπους και τους ανακαλύπτουμε μέσα από δραστηριότητες.

Από το φωτόδεντρο βάζουμε σε σειρά τη λειτουργία του δορυφόρου στην επικοινωνία. 




Από το εκπαιδευτικό λογισμικό του μαθήματος και της αντίστοιχης ενότητας , όπου βρίσκουμε πλήθος υλικού, ξεχωρίζουμε και αναρτούμε εδώ ένα απλό παιχνίδι για τη λειτουργία του δορυφόρου. Μετακινούμε τον πάνω δορυφόρο και βλέπουμε πώς χαλάει η εικόνα της τηλεόρασης.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Νοηματική γλώσσα

Με αφορμή το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος (8η ενότητα - 2ο κεφάλαιο) και το πρόγραμμα της Αγωγής Υγείας που υλοποιούμε για την αναπηρία ασχολούμαστε με το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και αξιοποιούμε σχετικό υλικό του φωτόδεντρου.

Επιλέγουμε γράμμα από τη λίστα και το αναγνωρίζουμε.

Προσπαθούμε να διαβάσουμε τις λέξεις από τις καρτέλες.


Σχηματίζουμε λέξεις  με το δακτυλικό αλφάβητο με σύρε και άφησε.






Τρίτη 24 Μαΐου 2016

O Cinderello στο σχολείο μας.

Θέατρο στα αγγλικά, σήμερα στο σχολείο μας. Εξαιρετική παράσταση, με τραγούδια, χορό, συμμετοχή των παιδιών, με ηθοποιούς και με κούκλες, ζωντανή και συμμετοχική διαδικασία!

Οι ετοιμασίες  είχαν προηγηθεί και τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά δούλεψαν για την ενημέρωση όλων πριν τις παραστάσεις. Οι τρεις πρώτες τάξεις είδαν τον "Cinderello" και οι τρεις μεγάλες τη Λαίδη Μάκβεθ του Ο. Σαίξπηρ.


Ευχαριστούμε το English Theatre Club για την εμπειρία που μας πρόσφερε.





Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πρόσθεση και αφαίρεση με δεκαδικούς αριθμούς.

Τώρα που μάθαμε καλά τους δεκαδικούς αριθμούς ήρθε η ώρα να εξασκηθούμε στην  πρόσθεση και στην αφαίρεση με αυτούς. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να προσέχουμε να μπαίνουν σωστά τα ψηφία σύμφωνα με την αξία τους και να βρίσκεται η υποδιαστολή στην ίδια στήλη. Για να μην μπερδευόμαστε στις κενές θέσεις μπορούμε να βάζουμε το μηδέν.

Ας κάνουμε εξάσκηση λοιπόν στις προσθέσεις και αφαιρέσεις δεκαδικών αριθμών.

Για να παίξουμε την πρόσθεση και αφαίρεση με δεκαδικούς αριθμούς, πατάμε στην εικόνα. 


Πηγή η ιστοσελίδα mathFROG.

Επαναληπτικό κουίζ στον Μινωικό πολιτισμό.

Και ένα κουίζ επανάληψης στον Μινωικό πολιτισμό. Πατάμε στην εικόνα και μετά στο κάτω μέρος, εκεί που λέει "Ξεκίνα το κουίζ". Πηγή η ιστοσελίδα του Θ. Αρβανιτίδη.


Επαναληπτικές ασκήσεις στον Μινωικό πολιτισμό.

Πατώντας στις εικόνες λύνουμε επαναληπτικές ασκήσεις στον Μινωικό πολιτισμό. Είναι ασκήσεις αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών και σταυρόλεξο. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.





Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η ζωή στη μινωική Κρήτη - βίντεο.


Ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο αναπαριστάται η ζωή στην μινωική Κρήτη, δείχνει πτυχές από τον πολιτισμό που άκμασε ως ναυτική δύναμη περίπου από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ.. Ο Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι ξεκινάει με τα ανακτορικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού. Στο βίντεο παρουσιάζεται η ναυτική δύναμη των Μινωιτών αλλά και εξαιρετικές αναπαραστάσεις από τα Ταυροκαθάψια, τη δημοφιλέστερη ψυχαγωγία της εποχής, αντίστοιχη με τις σημερινές ταυρομαχίες. Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του BBC, “Ατλαντίδα: Το Τέλος Ενός Κόσμου η Γέννηση ενός Θρύλου”.

Πηγή η ιστοσελίδα του Ηλιάδη Ηλία.


Άσκηση στην τέχνη των Μινωιτών.

Πατάμε στην εικόνα και συμπληρώνουμε τα κενά. Πηγή η e τάξη.




Μινωικές τοιχογραφίες.

Στο μάθημα της Ιστορίας ("Η τέχνη των Μινωιτών") μαθαίνουμε για το πόσο άρεσαν στους Μινωίτες οι τοιχογραφίες. Στην επόμενη εικόνα πατώντας, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τοιχογραφίες και να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για κάποιες από αυτές. Πηγή ο ιστοχώρος του Β. Κίτσιου.




Η τέχνη των Μινωιτών.

Στην 9η ενότητα ασχολούμαστε με τον δεύτερο σημαντικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο στην περίοδο της εποχής του χαλκού, τον Μινωικό πολιτισμό. Στο πέμπτο μάθημα αυτής της ενότητας ανακαλύπτουμε την τέχνη των Μινωιτών.


Όπως πάντα αρχίζουμε με το εννοιολογικό πλάνο μαθήματος με επιμέλεια ύλης των Κατερίνα Καραλή και Κανέλλου Κανελλόπουλου πατώντας εδώ.

Ακολουθεί παρουσίαση από την ιστοσελίδα του Ηλιάδη Η.


Ιστορία Γ΄, 9η Ενότητα - 5. Η τέχνη των Μινωιτών



Ερωτήσεις για την κατανόηση του μαθήματος (πηγή η e τάξη):

  • Τι γνωρίζεις για τα αγγεία των Μινωιτών;
  • Τι γνωρίζεις για τις σφραγίδες των Μινωιτών;
  • Τι κατασκεύαζαν οι Μινωίτες στα εργαστήρια χρυσοχοΐας;
  • Τι γνωρίζεις για τις τοιχογραφίες των Μινωιτών;
  • Πόσο κράτησε ο πολιτισμός των Μινωιτών και πώς εξασθένησε;
Ακόμη μία διαδραστική παρουσίαση με ερωτήσεις από την ιστοσελίδα του Αρβανιτίδη Θεόδωρου. Πατάμε στην εικόνα και προχωράμε με το επόμενο.



Και τέλος, ακολουθεί μια παρουσίαση του μαθήματος σε βίντεο και με ταυτόχρονη αφήγηση του. Προέρχεται από τον ψηφιακό δάσκαλο.


Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις βιβλίων.

Τρεις νέες παρουσιάσεις βιβλίων τον τελευταίο καιρό στην τάξη μας. 

Η Χριστίνα παρουσίασε το δεύτερό της βιβλίο για φέτος. Ήταν το "Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη" της Κατερίνας Σέρβη με εικονογράφηση της  Έλλης Γρίβα από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα, 2010) και έκανε εξαιρετική δουλειά. Είναι άλλωστε η πιο δυναμική βιβλιοαναγνώστρια της τάξης μας. Μπράβο σου Χριστινάκι!


Αυτή η επίσκεψη στην Ακρόπολη δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Γιατί οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, η Αθηνά, ο Ηρακλής και ο Πλάτωνας, έχουν τη μαγική δύναμη να μεταφέρουν ανθρώπους από το παρελθόν στο παρόν για μισή ώρα. Έτσι, ξεναγός τους στο αρχαίο ιερό της αρχαίας Αθήνας γίνεται κάποια που ξέρει τα πράγματα από πρώτο χέρι...


 Η Ελένη μας παρουσίασε την "Μαδαγασκάρη" πολύ πετυχημένα, αφού άλλωστε όλα τα παιδιά έχουν δει την  ομώνυμη ταινία και ξέρουν την υπόθεση. Πρόσθεταν λοιπόν, συνεχώς στοιχεία στην παρουσίαση. 


Το βιβλίο είναι σε διασκευή του J. E. Bright από τις εκδόσεις Σαββάλας (Αθήνα 2010). Συγχαρητήρια Ελένη. Εντυπωσιακή όπως πάντα!


Όταν τέσσερα ζώα από το ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης -ο Άλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, η Γκλόρια ο ιπποπόταμος και ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη- καταλήγουν κατά λάθος στο νησί της Μαδαγασκάρης, θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στον πολιτισμό. Θα καταφέρουν άραγε αυτά τα ζώα της πόλης να επιβιώσουν στην άγρια φύση;

Η Ειρήνη πραγματοποίησε την τρίτη της παρουσίαση και είναι η πρώτη σε αριθμό παρουσιάσεων στην τάξη. 
Αυτή τη φορά διάλεξε το βιβλίο " Ο μπαμπάς μου ο βασιλιάς" του Michel Amelin σε εικονογράφηση της  Colette Camil από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (Αθήνα, 2005). 

Η Χρυσαφένια είναι μια πολύ χαϊδεμένη πριγκίπισσα. Έχει ένα πανέμορφο ροζ δωμάτιο, είκοσι έξι γάτες, όσα μπισκότα θέλει κι ένα πουπουλένιο παπλωματάκι. Ωστόσο, δεν είναι ευτυχισμένη· της λείπει ο μπαμπάς της ο βασιλιάς. Είναι τόσο απασχολημένος με τους υπουργούς και τους στρατιώτες του, που δεν προλαβαίνει να δει την κόρη του. Έτσι, η Χρυσαφένια είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να ξαναβρεθεί με τον μπαμπά της το βασιλιά!
Μπράβο Ειρήνη! Πολύ καλή εργασία και ωραία ζωγραφιά!

Πηγή πληροφοριών η biblionet.