Στο μάθημα των Θρησκευτικών στο κεφάλαιο "O Kύριος μου και ο Θεός μου" γνωρίσαμε την ιστορία του δύσπιστου Θωμά.
Πριν γίνει μαθητής του Χριστού, ο Θωμάς ήταν ψαράς. Όμως δεν δίστασε ούτε στιγμή να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε ζωή του και να ακολουθήσει τον δάσκαλο από την Ιουδαία.
Ο Θωμάς έγινε ένας από τους πιο ένθερμους μαθητές του Ιησού και ήταν ο μοναδικός που δεν είδε τον Χριστό μετά την Ανάσταση. Οι υπόλοιποι απόστολοι του διηγήθηκαν την ιστορία, αλλά ο Θωμάς αδυνατούσε να το πιστέψει. Ήθελε να αγγίξει ο ίδιος τις πληγές στα χέρια του Χριστού από τα καρφιά του σταυρού και την πληγή στο πλευρό του από το δόρυ του Ρωμαίου στρατιώτη.
Οχτώ μέρες αργότερα, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά μπροστά στους μαθητές και κάλεσε τον Θωμά να ακουμπήσει τα χέρια του στις πληγές. Όταν τον είδε μπροστά του, ο Θωμάς έσκυψε το κεφάλι και αποκρίθηκε: «Εσύ είσαι ο Κύριος και ο Θεός μου». Τότε ο Χριστός απάντησε: «Εσύ πίστεψες, γιατί με είδες. Ευτυχισμένοι όμως είναι εκείνοι που θα πιστέψουν χωρίς να με έχουν δει."
Πίνακας του Καραβάτζιο |
Με την ευκαιρία αυτή συζητήσαμε τη φράση "επί τον τύπον των ήλων", μια και συχνά προσπαθούμε να μαθαίνουμε τη γλώσσα μας μέσα από τις ιστορίες που κρύβουν οι λέξεις και να παίζουμε με αυτές.
Η φράση "θέτω τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων"= βάζω το δάχτυλό μου στο αποτύπωμα των καρφιών (πάνω στο σώμα του Χρηστού), χρησιμοποιείται σήμερα μεταφορικά. Με αυτή δηλώνουμε είτε ότι κάποιος θέλει να έχει χειροπιαστές αποδείξεις για να πιστέψει κάτι ή την πρόθεση κάποιου που μιλάει να μπει στην ουσία ενός ζητήματος, ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα άμεσα και με ευθύτητα.
Π.χ. "Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για το πρόβλημα του ποιος έκλεψε το ταμείο της τάξης. Πρέπει να θέσουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και να είμαστε ειλικρινείς".
Η φράση είναι από το Ευαγγέλιο και στη σωστή της διατύπωση λέει "εις τον τύπον των ήλων", αλλά συχνά στα νέα ελληνικά λέμε επί τον τύπον των ήλων.
Η λέξη που μας ενδιαφέρει εδώ είναι ο ήλος που σημαίνει καρφί. Είναι μια αρχαία ελληνική λέξη που τη συναντάμε σε πολλές σύνθετες σύγχρονες λέξεις, όπως καθηλώνω (π.χ. : καθηλώθηκα από αυτά που είπε), αποκαθηλώνω και αποκαθήλωση (π.χ. : την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η Αποκαθήλωση, δηλαδή κατεβάζουν το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό και το βάζουν στον Επιτάφιο), ξηλώνω, προσηλώνω (π.χ. πρόσεξα τι είπε. Προσηλώθηκα στην ομιλία).
Ο Ηλίας στην τάξη μας όταν το συζητήσαμε είπε, πολύ πετυχημένα, ότι από εδώ και μπρος όποιον μαρτυράει κάτι στην κυρία δεν θα τον λέμε "καρφί" αλλά "ήλο"!!!
Πηγές : Ιστορίες λέξεων με αρχή μέση και Γάμα Λυκείου.
Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία.
Πηγές : Ιστορίες λέξεων με αρχή μέση και Γάμα Λυκείου.
Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου