Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Animation ιστορίες από την ΣΤ΄τάξη του σχολείου μας.

Η ΣΤ΄τάξη του σχολείου μας φέτος στο μάθημα των Εικαστικών με την κυρία Ευθυμία Μουργιά, ετοίμασε και μας παρουσιάζει ταινίες κινουμένων σχεδίων. Μία για κάθε τμήμα: "Φίλιππος και Βαγγελίνα" από το ΣΤ1 και "Το κόκκινο μυρμήγκι" από το ΣΤ2. 




"Ένα κινούμενο σχέδιο που έγινε από το Τμήμα ΣΤ1 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών στην τάξη. Στην τελευταία τάξη του Δημοτικού οι μαθητές έχουν κιόλας φύγει, έχουν μεγαλώσει, έχουν ωριμάσει, έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χαίρονται (και να υποτιμούν πολλές φορές) την εικαστική δημιουργία καθώς την θεωρούν ασχολία για μικρότερα και ανώριμα παιδιά.Οι στόχοι που θέτονται μέσα από την δημιουργία ενός κινούμενου σχεδίου είναι πολλοί και πολυδιάστατοι με αποτέλεσμα να καλύπτουν σε ένα βαθμό κάποια από τα ενδιαφέροντα των μαθητών καθώς και τους "αναγκάζουν" να δουν τη δραστηριότητα σαν μία δημιουργία για μεγαλύτερους. - Δημιουργία πρωτότυπης ιστορίας, είτε βασισμένης σε πράγματα που έχουν ακούσει και μάθει τόσα χρόνια στο σχολείο, είτε σε δικά τους ενδιαφέροντα. -Δημιουργία των χαρακτήρων της ιστορίας (προσωπικότητα, ενδιαφέροντα, εξωτερική εμφάνιση κτλ ). -Δημιουργία storyboard, κατά την οποία οι μαθητές σκηνοθετούν το έργο με εικόνες (σαν ένα κόμικ). -Ζωγραφική ή κατασκευή των χαρακτήρων και των σκηνικών. - Κίνηση και φωτογράφηση των χαρακτήρων, δραστηριότητα που τους αναγκάζει να σηκωθούν από τα θρανία τους και να είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι. -Επιλογή μουσικής επένδυσης και δημιουργία ήχων του κινουμένου σχεδίου (όταν το επιτρέπει ο χρόνος). -Παρουσίαση της τεχνικής του μοντάζ (όταν το επιτρέπει ο χρόνος). Όλα αυτά είναι εύκολα και όμορφα ειδικά όταν οι μαθητές είναι συνεργάσιμοι και υπεύθυνοι. Κι ευτυχώς το συγκεκριμένο τμήμα ήταν σε όλα άψογο. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός εικαστικών, Ευθυμία Μουργιά.





"Κινούμενο σχέδιο που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος ΣΤ2 στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών. Όπως και σε όλα τα κινούμενα σχέδια που φτιάχνουμε στις τάξεις, έτσι και σε αυτό η ιστορία, οι χαρακτήρες, η φωτογράφηση έγινε από τα παιδιά, ενώ το μοντάζ από την εκπαιδευτικό. 
Ένα projerct σαν το κινούμενο σχέδιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μέσα σε μία σχολική τάξη για λόγους στενότητας χώρου και χρόνου. Στα 45 λεπτά την εβδομάδα που είναι το μάθημά μας θα πρέπει να στήνεται το σκηνικό, να τοποθετείται η φωτογραφική μηχανή στο κατάλληλο σημείο και κατά την φωτογράφηση τα παιδιά να είναι τόσο συγκεντρωμένα και συγκροτημένα ώστε η φωτογραφική μηχανή να μένει ακίνητη και οι χαρακτήρες να κινούνται με τον απόλυτα σωστό τρόπο, ενώ πριν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα να μαζευτούν όλα τα πράγματα και να γίνει η τάξη όπως πριν. Και πριν από όλα αυτά να βρεθεί χρόνος για να συζητηθεί ποια σκηνή θα γυριστεί κτλ. Πράγματα εξαιρετικά δύσκολα σε μια τάξη με πάνω από 20 παιδιά στην προεφηβεία. Στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ήταν άψογοι, συνεργάσιμοι ήρεμοι και δημιουργικοί. Το τελευταίο βήμα είναι το μοντάζ το οποίο γίνεται στο σπίτι από την εκπαιδευτικό και απαιτεί αρκετές ώρες μιας και πρέπει να γίνει επεξεργασία σε κάθε μία από τις λίγες εκατοντάδες των φωτογραφιών, να "δεθούν" στο κατάλληλο πρόγραμμα, να προστεθεί μουσική κτλ. Αρκετή δουλειά για όλους αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό εικαστικών Μουργιά Ευθυμία".

Μπράβο σε όλα τα παιδιά και στην κυρία Ευθυμία! Ανυπομονούμε να την έχουμε και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου