Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τα ποτάμια της Βόρειας Εύβοιας.

Ασχολούμαστε στη Μελέτη με τον τόπο μας, το νησί της Εύβοιας (παλιά νομός και τώρα πια περιφερειακή ενότητα). Παράλληλα στη Γλώσσα μιλάμε για το νερό στη 2η ενότητα και διαβάσαμε για τα ποτάμια. 



Αναζητούμε πληροφορίες για τα δύο πιο σημαντικά ποτάμια της Βόρειας Εύβοιας, τον Νηλέα και τον Κηρέα.

Ο ποταμός Νηλέας.

Ο Νηλέας είναι ποτάμι στη Βόρεια Εύβοια. Πηγάζει βόρεια από το χωριό Κερασιά, αλλά μαζεύει νερά και από πολλά χαμηλά υψώματα της περιοχής. Διατρέχει ολόκληρο σχεδόν τον πρώην Δήμο Νηλέως και εκβάλλει στο Αιγαίο κοντά στη Κρύα Βρύση. Αναμφίβολα ένα τέτοιο όνομα κουβαλάει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Νηλέας και ο δίδυμος αδελφός του Πελίας είναι παιδιά του Ποσειδώνα και της Τυρούς. Μάλιστα συνδέονται έμμεσα και με τον Ενιππέα, διότι ο Ποσειδώνας για να συνευρεθεί με την Τυρώ πήρε την μορφή του Ενιππέα που ήταν ο ωραιότερος από τους ποτάμιους θεούς και με τον οποίο ήταν ερωτευμένη η Τυρώ. Ο Νηλέας και ο Πελίας ήταν και ετεροθαλείς αδελφοί του Αίσονα (γιου του Κρηθέα και της Τυρούς).
Μετά αρχίζουν οι φασαρίες.

Ο Πελίας έδιωξε τον Νηλέα και έγινε βασιλιάς της Ιωλκού. Πήρε μάλιστα τον θρόνο από τον ετεροθαλή αδερφό του Αίσονα. Από τον Πελία διεκδίκησε τον θρόνο ο γιος του Αίσονα, ο Ιάσονας (για τον οποίο μάθαμε πέρσι τόσα πολλά - θυμόμαστε την Αργοναυτική εκστρατεία - αλλά αυτή είναι μια άλλη μυθολογική ιστορία). Όμως και ο Νηλέας δεν κακόπεσε γιατί είναι ο ιδρυτής της πόλης Πύλου στη Μεσσηνία. 


Ο ποταμός Νηλέας διασχίζει ένα ήπιο τοπίο με χαμηλά υψώματα, αλλά μας αποζημιώνει με το φαράγγι της Μπολοβίναινας. Το φαράγγι πήρε αυτό το όνομα από μία ιστορία από την εποχή της τουρκοκρατίας όταν σε μια σπηλιά στο φαράγγι είχαν κρυφτεί πολλοί χωρικοί. Η Μπολοβίναινα βγήκε από τη σπηλιά, την είδαν οι Τούρκοι και για να μην την πιάσουν πήδηξε στο γκρεμό και σκοτώθηκε. Το ποτάμι  με κατεύθυνση από βορρά προς νότο συνεχίζει και μετά από αρκετά χιλιόμετρα στρίβει προς τα ανατολικά και συναντάει τον ποταμό Κηρέα, λίγο πριν τα νερά τους εκβάλουν στο Αιγαίο στο ύψος του οικισμού της Κρύας Βρύσης (πηγές το rivertrekking και η βικιπαίδεια).


Ο ποταμός Κηρέας.

Ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την έκταση της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας κατά μήκος, ενώνεται με τον ποταμό Νηλέα και καταλήγουν στο Αιγαίο στην παραλία Κρύα Βρύση (κοντά στο Πελέκι Κηρίνθου). 
Ο ποταμός αυτός με τις τόσες ομορφιές μαζί με το Νηλέα, συνδέονται με δεκάδες θρύλους και μύθους. «...Εισί δε νυν Ευβοΐται ποταμοί Κηρεύς και Νηλεύς ών αφ΄ού μεν πίνοντα τα πρόβατα λευκά γίνεται, αφ΄ού δε μέλανα...» (Στράβων 449-14). Όπως δηλαδή μας μεταφέρει ο Στράβων (ο αρχαίος γεωγράφος) αλλά και ο Αριστοτέλης, ο Αντίγονος ο Καρύστιος, ο Λίβιος και άλλοι τα ποτάμια της περιοχής είχαν τέτοιες μαγικές δυνάμεις ώστε αν τα πρόβατα έπιναν νερό από τον Κηρέα γίνονταν άσπρα και όταν έπιναν από το γειτονικό Νηλέα μαύριζαν. Έτσι λοιπόν γενικότερα η περιοχή αυτή συνδέθηκε με μεταφυσικά φαινόμενα και με χθόνιες θεότητες. Οι Κήρες για παράδειγμα ήταν θεότητες του βίαιου θανάτου και του ολέθρου, τρεφόμενες με το αίμα των νεκρών πολεμιστών. «Κηρ» ήταν μία έννοια του θανάτου, ενώ ο Κέρβης και ο Κέρβερος, που προέρχονται από την ίδια ρίζα, ήταν γνωστά τέρατα της μυθολογίας. 

Παρόλες όμως τις ετυμολογικές προσεγγίσεις στην ονομασία της περιοχής η μόνη πραγματικότητα, που γίνεται εμφανής είναι πως ο τόπος από την βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα έμοιαζε και μοιάζει με ένα πραγματικό παράδεισο γεμάτο από φως και χρώματα, εντελώς ξένο προς κάθε έννοια σκότους, θανάτου και πλασμάτων της νύχτας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή με το πανέμορφο πλατανοδάσος και τα κρεμαστά γεφυράκια πάνω από το ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου