Συνδυάζοντας διαθεματικά τα μαθήματά μας και τις διδακτικές μας επισκέψεις, σχεδιάζουμε την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 την επίσκεψη της τάξης μας στο Φράγμα του Μαραθώνα, αλλά και στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου για τη συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη Μάχη του Μαραθώνα που έγινε το 490 π.Χ, τον μαραθώνιο δρόμο και πολλά ακόμα.
Στο Μουσείο αυτό υπάρχουν 3.100 εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία του μαραθωνίου δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα. Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού από τη γενέτειρα του μαραθωνίου δρόμου.
Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης που ξεναγούνται στην έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι», η οποία αποτελεί δωρεά του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης στο Δήμο Μαραθώνα.
Με την ευκαιρία αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες για το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα.
Πατάμε στην εικόνα για μια πρώτη επαφή. Πηγή το φωτόδεντρο.
Ο Δήμος Μαραθώνα μας πληροφορεί σχετικά.
Η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη Μαραθώνας Αττικής.
Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε στην wikipedia.
Μπορούμε να δούμε ακόμα, τη σχετική ταινία της ΕΥΔΑΠ (εταιρείας για τη διαχείριση του νερού στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου