Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα.



1. Πατρινό καρναβάλι.

Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην Πάτρα. Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν απλό αποκριάτικο χορό. Χαρακτηριστικά στοιχεία του αποκριάτικου ξεφαντώματος  είναι η μάσκα, το ντόμινο, η πολυτελής μεταμφίεση, το κάψιμο του Καρνάβαλου κλπ. Παράλληλα όμως ανακάλυψαν και καθιέρωσαν τα "μπουρμπούλια" και το σοκολατοπόλεμο που συναντά κανείς μόνο εκεί.




2. Το καρναβάλι της Νάουσας

Το καρναβάλι της Νάουσας γιορτάζεται με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Πρόκειται για την ετοιμασία των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν.

Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα. Το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι την επομένη. 



3. Το καρναβάλι της Σκύρου
Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν γιατί αποτελούνται από τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις, του "γέρου", της "κορέλας" και του "φράγκου". Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο όπου οι ενδυμασίες είναι χειροποίητες. Οι τρεις αυτές ομάδες συμμετέχουν σε ένα ξέφρενο χορό υπό τους ήχους κουδουνιών που κρέμονται από τους "γέρους" και τα σφυρίγματα των κοχυλιών που κρατούν οι "φράγκοι". Οι γιορτή κρατάει όλο το βράδυ και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα.




4. Το καρναβάλι της Κοζάνης


Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης ξεκινούν την προετοιμασία του "Φανού", ένα έθιμο που έχει ρίζες από την τουρκοκρατία.
Οι Φανοί αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συνεννοούνταν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Έτσι μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και γίνεται με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους.
Γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ανάβει ο πρώτος Φανός από το Δήμαρχο. Γύρω του στήνεται μεγάλος χορός και ξέφρενο γλέντι. Στη συνέχεια ακολουθούν οι φανοί άλλων περιοχών και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπαίνουν στο κλίμα της Αποκριάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου