Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μερικά στοιχεία για τη Γραμμική Β, τη γραφή των Μυκηναίων.


Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή) χαραγμένους σε πήλινες πινακίδες. Διέφερε όμως από μια πρωιμότερη παρόμοια γραφή, τη Γραμμική Α, που βρέθηκε επίσης στην Κνωσό και στη νότια Κρήτη. Πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β γραφή βρέθηκαν αργότερα στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου στη Μεσσηνία και σε άλλες θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 5.000 κείμενα σε Γραμμική Β (κυρίως πινακίδες και δευτερευόντως αγγεία). Από αυτά γύρω στα 3.000 προέρχονται από την Κνωσό, γύρω στα 1.400 από την Πύλο, γύρω στα 300 από τη Θήβα, 90 από τις Μυκήνες ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από τα Χανιά, τα Μάλια, την Τίρυνθα, την Ελευσίνα, τον Ορχομενό και αλλού. 

Το 1952 οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.

Η γραφή των πινακίδων είναι συλλαβική, δηλαδή κάθε σύμβολο αποδίδει μια συλλαβή (πα, τα, ρο, μα, τι). Περιλαμβάνει περίπου 90 συλλαβογράμματα και 260 ιδεογράμματα που σχεδιάζουν αντικείμενα ή πρόσωπα καθώς και σύμβολα για την απόδοση αριθμών. 

Στα κείμενα των πινακίδων με Γραμμική γραφή Β καταγράφονται διάφορες εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των ανακτόρων που αφορούν κυρίως τη διακίνηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Έμμεσα, όμως, τα ίδια αυτά κείμενα μας δίνουν πληροφορίες για τη διοικητική οργάνωση και τη θρησκευτική ζωή του μυκηναϊκού κόσμου

Πηγή η wikipedia.

Να μερικές εικόνες από τη γραφή των Μυκηναίων.

Μυκηναϊκή επιγραφή από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Πηγή
Μερικά από τα ιδεογράμματα της γραμμικής Β.
Συμβολίζουν με τη σειρά άνδρα, γυναίκα, τροχό, αγγείο, κρασί, λάδι.
Πηγή



Στη συνέχεια από την ιστοσελίδα του Β. Κίτσιου μπορούμε γράφοντας το όνομά μας να μας το μετατρέψει σε γραμμική Β γραφή. Πατάμε στην εικόνα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου