Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Έχουμε ξαναπάει στα ΓΑΚ στη Χαλκίδα. Μας αρέσει το κτίριο, η κυρία Κάλλια και τα προγράμματα από τα οποία μαθαίνουμε πολλά για την παλιά Χαλκίδα. 
Αυτή τη φορά πήγαμε οργανωμένοι πολύ καλύτερα. Το πρόγραμμά μας ήταν το "Αναζητώντας τη χαμένη πόλη" και εμείς είχαμε νωρίτερα με τα πόδια μας γυρίσει το κέντρο της πόλης, είχαμε φωτογραφήσει τα παλιά κτίρια και είχαμε ανακαλύψει πολλές πληροφορίες για αυτά. Το σχέδιο δράσης μας ήταν "Εξερευνώντας την πόλη μας τη Χαλκίδα" 



"Πώς φαντάζεστε την παλιά Χαλκίδα;" μας ρώτησε η κυρία Κάλλια. 
"Ασπρόμαυρη" είπε ο Ηλίας, "με μικρά σπίτια" ένας άλλος, "με τείχη γύρω γύρω" πρόσθεσε ο Παναγιώτης. 

Είδαμε παλιές φωτογραφίες και τις συγκρίναμε με σημερινές, ανακαλύπτοντας κτίρια που ήδη γνωρίζαμε και άλλα που έχουν πια γκρεμιστεί και αλλάξει. 
 Αναρωτηθήκαμε γιατί υπήρχαν παλιά στην παραλία της Χαλκίδας εργοστάσια (όπως η Αβένα) για να καταλάβουμε ότι ήθελαν να είναι κοντά στη θάλασσα για να μπορούν να στέλνουν εύκολα τα εμπορεύματά τους και να παίρνουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονταν. 
Συζητήσαμε για το πώς γκρεμίστηκαν τα παλιά τείχη και γιατί και αφού γνωρίσαμε καλά ορισμένα κτίρια της παραλίας παίξαμε ένα παιχνίδι. 





Ήταν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Στην αυλή του Αρχείου ψάξαμε και βρήκαμε κομμάτια ενός παζλ με εικόνες από την παραλία της Χαλκίδας από τα παλιά χρόνια. 



Αφού συγκεντρώσαμε τις εικόνες, στη συνέχεια τις βάλαμε στη σειρά στον πίνακα του Αρχείου. Ταυτόχρονα βλέπαμε την εικόνα του πώς είναι το ίδιο σημείο σήμερα. 
Στη συνέχεια μάθαμε για την παλιά αγορά και για το τι θα πρέπει να γίνει για να σωθεί και συγκρίναμε την πόλη μας με άλλες πόλεις του εξωτερικού, που έχουν διατηρήσει το παλιό τους τμήμα και είναι πανέμορφες. 
Φεύγοντας υποσχεθήκαμε ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ό, τι όμορφο και παλιό έχει απομείνει στην πόλη μας.
Η κυρία Κάλλια μας χάρισε ένα βιβλιαράκι ("Μια μέρα στο Αρχείο") και ένα φύλλο εργασίας καθώς και αφίσες για την τάξη μας. 


Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κάλλια Χατζηγιάννη, προϊσταμένη των Αρχείων, καθώς και τη συνεργάτιδά της, που μας υποδέχθηκαν και δούλεψαν μαζί  μας, με πολλή υπομονή και καλή διάθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό πατάμε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου