Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ.

Μας έφερε τον Καρίμ στην τάξη η Μαρίλια στα πλαίσια παρουσιάσεων βιβλίων από τα παιδιά για τη Φιλαναγνωσία. Μας άρεσε η παρουσίασή της (Μπράβο Μαρίλια!!!) και αποφασίσαμε να διαβάσουμε όλοι το βιβλίο και να δουλέψουμε με αυτό. 


Το βιβλίο γράφτηκε από τη Στέλλα Αρβανίτη με εικόνες από την Εμμανουέλα Κακαβιά και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Οσελότος (Αθήνα 2014). Τιμήθηκε με το 1o Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2016, από το Πετρίδειο ίδρυμα Κύπρου και με το 3ο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, το 2014.Ο Καρίμ ήταν έξω από ένα χαμηλό χωμάτινο σπίτι κι έπαιζε μπάλα. Έκανε πολλή ζέστη και τα παιδάκια ήταν γυμνά από τη μέση και πάνω. Μόνο στο κεφαλάκι τους φορούσαν ένα άσπρο τουρμπάνι για να τα προστατεύει από τον ήλιο που έκαιγε. Οι μανάδες τους λίγο παραπέρα έπλεναν τα ρούχα δίπλα στο ρυάκι κι έριχναν και καμιά ματιά στα μικρότερα που έπαιζαν μέσα στις λάσπες.
Ξαφνικά όμως σηκώθηκε πολλή σκόνη, σαν ανεμοστρόβιλος. Ένα τζιπ σταμάτησε απότομα κοντά τους. Κατέβηκαν βιαστικά φωνάζοντας κάποιοι άνθρωποι με στολές. Οι γυναίκες φοβήθηκαν.

Τι χρώμα έχουν τα όνειρα των παιδιών; Τι ονειρεύονται όταν κλείνουν τα μάτια τους το βράδυ; Ονειρεύονται σε εποχές κρίσης; Εκείνα που ήρθαν από άλλες χώρες, κυνηγημένα από τον πόλεμο ή την πείνα έχουν κι αυτά το δικαίωμα να ονειρεύονται όπως τα παιδιά όλου του κόσμου.


Όλες αυτές οι ερωτήσεις μας δίνουν ευκαιρία για συζήτηση και βιωματικές δραστηριότητες που μας συνδέουν με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Φιλαναγνωσίας που υλοποιούμε φέτος "Με αφορμή ένα βιβλίο".

Βλέπουμε το βίντεο με τις εικόνες του βιβλίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου