Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η εκδρομή μας στον Μαραθώνα.





Συνδυάζοντας διαθεματικά τα μαθήματά μας και τις διδακτικές μας επισκέψεις, σχεδιάσαμε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 την επίσκεψη της τάξης μας στο Φράγμα του Μαραθώνα, αλλά και στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου για τη συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη Μάχη του Μαραθώνα που έγινε το 490 π.Χ, τον μαραθώνιο δρόμο και πολλά ακόμα. 

Στο Μουσείο αυτό υπάρχουν 3.100 εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία του μαραθωνίου δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα. Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού από τη γενέτειρα του μαραθωνίου δρόμου. Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης που ξεναγούνται στην έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι», η οποία αποτελεί δωρεά του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης στο Δήμο Μαραθώνα. Στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Μαραθώνα με ανακαίνιση και προσθήκες από το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Για τον σκοπό άλλωστε αυτόν δημιουργήθηκε.

                
Στο Μουσείο συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ψάξε και βρες". 

Γνωρίσαμε  το μουσείο περπατώντας το. Παρακολουθήσαμε  ταινία  σχετικά με τη μάχη του Μαραθώνα, τον Αθηναίο οπλίτη που πρώτος έτρεξε την απόσταση των 42 χλμ. για να φωνάξει το "νενικήκαμεν" και να γίνει έτσι ο δημιουργός του Μαραθωνίου Κινήματος. Ακολούθησε δεύτερη μικρότερης διάρκειας ταινία με αναφορά σε όλους τους ολυμπιακούς μαραθώνιους δρόμους και στον αυθεντικό μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας.
Συμμετείχαμε  σε ομαδική βιωματική δραστηριότητα με τίτλο «Ψάξε και Βρες ». Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας με
φύλλα δραστηριοτήτων και εξερευνήσαμε το χώρο απαντώντας σε ερωτήσεις του φυλλαδίου. Η κάθε ομάδα παρουσίασε μπροστά στο έκθεμα που είχε το φυλλάδιό της ό, τι σχετικό με το θέμα της ανακάλυψε. Οι ομάδες παρουσίασαν : 
τα εκθέματα για τον Σπύρο Λούη, τον πρώτο Έλληνα σύγχρονο ολυμπιονίκη στον μαραθώνιο δρόμο, τον  Στέλιο Κυριακίδη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σπύρο Ανδριόπουλο, κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ, την μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων της Μόσχας, το αρκουδάκι Μίσα, την δάδα των Ολυμπιακών αγώνων της Ατλάντα και τον τύμβο του Μαραθώνα.






«Τι κρύβουν οι καρτέλες;». Αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια παρουσίασης των εκθεμάτων του Μουσείου από τους συμμαθητές μας, 
συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι μνήμης  με ταύτιση καρτών το οποίο συνδυάζει τύχη-μνήμη αλλά και αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου