Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στις Θερμοπύλες.

Η Δ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την  επίσκεψή της  στις Θερμοπύλες την Παρασκευή 18/1/2019. Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της επαφής μας με τους Περσικούς πολέμους. Εκεί επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που δημιούργησε και λειτουργεί ο Δήμος της Λαμίας, καθώς και το γνωστό άγαλμα του Λεωνίδα. 

Μας υποδέχθηκαν οι πολύ φιλόξενοι υπεύθυνοι του κέντρου και μας κατατόπισαν για τους χώρους και τις λειτουργίες τους. Φορέσαμε τα ειδικά γυαλιά και παρακολουθήσαμε την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality, 3D), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών,
στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, ο πολεμικός εξοπλισμός των Ελλήνων, η διάβαση της Ανοπαίας οδού, η έκβαση της μάχης. Στη συγκεκριμένη ταινία, βλέποντάς την αισθάνεσαι σαν να είσαι παρών και να παρακολουθείς τον Εφιάλτη να οδηγεί μέσα στη νύχτα, τους Πέρσες από την Ανοπαία Οδό στη Δυτική Πύλη και τον λόφο του Κολωνού. 

Στη συνέχεια σε ειδική αίθουσα ενεργοποιώντας με την αφή τις οθόνες των ειδικών διαδραστικών τραπεζιών ανακαλύψαμε πολλά στοιχεία σχετικά με την ιστορία της Μάχης, αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, τα αίτια των Πολέμων, είδαμε  τη ναυμαχία του Αρτεμισίου,  τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι 300, πώς ήταν ο οπλισμός τους, ποιες ήταν οι κινήσεις των δύο στρατών στη μάχη των Θερμοπυλών  και πώς παρατάχθηκαν την ώρα της μάχης καθώς και πολλά άλλα, με έναν τρόπο απρόσμενα διασκεδαστικό.
Στους χώρους του κέντρου φάγαμε, ψωνίσαμε αναμνηστικά, φωτογραφηθήκαμε και στην εξωτερική μεγάλη και ασφαλή αυλή του, παίξαμε και τρέξαμε.
 
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το άγαλμα του Λεωνίδα και το μνημείο των Θεσπιέων που βρίσκονται κοντά.

Στο σχολείο τις επόμενες μέρες αρθρογραφήσαμε για το θέμα με θαυμαστά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου