Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Εικονική επίσκεψη στην Ακρόπολη.

Χτες Πέμπτη, επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και συγκεκριμένα τη Θόλο. Η «Θόλος» είναι το ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία επαφής με τον εικονικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, ευελιξία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.
Αρχικά φάγαμε (γιατί πάντα πεινάμε, είμαστε άλλωστε παιδιά στην ανάπτυξη) και παίξαμε στον φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Κόσμου. 



Στη συνέχεια μπήκαμε στη Θόλο και καθήσαμε στις αναπαυτικές μας θέσεις. Κατανοήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του χειριστηρίου της θέσης μας και το ταξίδι μας ξεκίνησε!
Εμείς  "περιηγηθήκαμε" στην Ακρόπολη στα χρόνια του Περικλή. Ταξιδέψαμε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., και είδαμε να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια μας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτίρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις.

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν με χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.
Παράλληλα, είδαμε ναούς και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα όπως το Αρρηφόριον, το Ιερό του Διός Πολιέως, το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Ταυτόχρονα απαντούσαμε σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τα χρωματιστά κουμπιά του χειριστηρίου μας και χαιρόμασταν όποτε ήμασταν μέσα στους νικητές με τις σωστές και γρήγορες απαντήσεις. 
Αφού γνωρίσαμε τόσα πράγματα για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, βγήκαμε χαρούμενοι στο φως του ήλιου και στην αυλή του ιδρύματος, φχαριστηθήκαμε παιχνίδι.

Έχοντας δει και μάθει τόσα πολλά πράγματα για την Ακρόπολη και τα κτίριά της, το μόνο που μας μένει είναι, με τους γονείς μας αυτή τη φορά, να επισκεφθούμε τον ίδιο τον βράχο της Ακρόπολης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου