Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά.


                                                  

Συνεχίζοντας  τις φετινές δραστηριότητες της Φιλαναγνωσίας διαβάζουμε το βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου - Πετράκη "Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά" με πανέμορφες εικόνες της Ελίζας Βαβούρη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2015. 


Με το βιβλίο αυτό συνδυάζουμε τις δραστηριότητες του προγράμματος Αγωγής Υγείας "Με ένα βιβλίο βοηθό" όπου με διάφορα βιβλία προσεγγίζουμε θέματα όπως η φιλία, η σχολική βία κ.ά. Με το συγκεκριμένο βιβλίο ακουμπάμε το θέμα της φιλίας αλλά κυρίως της αποδοχής της διαφορετικότητας και γνωρίζουμε την αναπηρία σε μια  μορφή της (εδώ τυφλότητα). Συναντάμε τον Αντρέα και μαθαίνουμε για τη γνωριμία του με την πριγκίπισσα. 

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ε λοιπόν ναι! Αυτό κάνει ο Ανδρέας!
Ονειρεύεται με μάτια ανοικτά!
Είναι ο δικός του τρόπος να περνάει καλά, ακόμα και στα δύσκολα.
Όμως όταν εμφανιστεί μια ακατάδεκτη
πανέμορφη πριγκίπισσα, όλα θα αλλάξουν.
Ο Ανδρέας θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο
να την βάλει στα όνειρά του.

Άραγε θα τα καταφέρει;

Ασχολούμαστε βιωματικά με το θέμα. Φέρνουμε κούκλες που φοράνε ρούχα και σε ζευγάρια το ένα παιδί δένει τα μάτια του και προσπαθεί να ξεντύσει και ντύσει την κούκλα. Το ζευγάρι του το βοηθά κατευθύνοντάς το. Μοιάζει εύκολο αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα για τα αγόρια της τάξης. Γελάμε σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας αλλά χαιρόμαστε πολύ που τα μάτια μας βλέπουν. Κατανοούμε τις δυσκολίες των τυφλών ανθρώπων, συζητάμε για τη γραφή Μπράιγ και για τα ειδικά μονοπάτια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια των πόλεων. 
Να και μερικές φωτογραφίες:


 

 Από την ίδια συγγραφέα διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε φέτος και με το βιβλίο της "Φίλοι; Φως ... φανάρι" με θέμα τη φιλία και με τη βοήθειά του γνωρίσαμε  την κωφότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου