Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Ο ερωτευμένος.


Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και στο σχολείο πολύ γελάσαμε και πειραχτήκαμε και πειράξαμε όσους είναι ή νομίζουν ότι είναι ερωτευμένοι. Διαλέξαμε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο "Ο Ερωτευμένος" της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ με εικονογράφηση της ίδιας, σε μετάφραση της  Κλαιρ Νεβέ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (Αθήνα, 2008). 
Στο βιβλίο διαβάζουμε την ιστορία του μικρού Ερνέστου που είναι ερωτευμένος με τη Σαλώμη. Τι σημαίνει όμως αυτή η περίεργη λέξη "ερωτευμένος"; Ανακαλύπτουμε τον έρωτα μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών, σ' ένα απίθανο βιβλίο με θεότρελους ήρωες και διασκεδαστικές ζωηρές εικόνες. Ένα παραμύθι που αγγίζει σε όλες του τις διαστάσεις, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το "τρελό" συναίσθημα του έρωτα.
Διαβάζουμε για το βιβλίο το άρθρο του Απ. Πάππου από το Elniplex.


Παιδικό βιβλίο; Χμ. Αν είναι αυτό παιδικό βιβλίο τότε πρέπει να αρχίσουν όλοι να διαβάζουν παιδικά βιβλία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα picrure book (βιβλίο εικόνων) που δεν έχει ηλικία στην οποία απευθύνεται. Όποιος είναι ερωτευμένος, πληρώνει τα πιο εύκολα 6,5 ευρώ της ζωής του και το κάνει δώρο, τουλάχιστον στον εαυτό του.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο, σε κείμενο και εικονογράφηση της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ η οποία για ακόμα μια φορά φτιάχνει ένα κομψοτέχνημα εικονογράφησης το οποίο συνοδεύει και με ένα εξαίρετο κείμενο, με χιούμορ, φαντασία, φιλοσοφημένο, άρτιο σε ροή. Μέσα στις
αποχρώσεις του κόκκινου και των μορφών, ο έρωτας θριαμβεύει μέσα από την πένα και την εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ. Θα σας συγκινήσει η ιστορία του Ερνέστο που τραβάει τα μαλλιά της Σαλώμης και της αρπάζει την κουκούλα και της βγάζει τα γυαλιά. Δίχως άλλο, “ο Ερνέστος είναι ερωτευμένος μαζί σου”, της είπε η μαμά της. Κι από τα πειράγματα του Ερνέστου και την δήλωση της μαμάς της Σαλώμης, ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι που ψηλαφεί τον έρωτα και τα χαρακτηριστικά του.

Γιατί πέφτεις ξερός από έρωτα και δε θυμίζει όταν πέφτεις από το ποδήλατο. Γιατί υπάρχει παντού και πάντα και μοιάζει με μια τρέλα, μια τρέλα που δεν έχει ταβάνι, που πάει όλο και πιο πάνω και δε ξέρεις που θα φτάσει. Μια τρέλα που καίει σαν αστραπή και βρέχει σαν καταιγίδα γι’ αυτό κράτα καλού κακού μία ομπρέλα. Μια τρέλα σαν αρρώστια, με ταχυπαλμίες και πυρετούς και αίσθηση “χάλια είναι τα μέσα μου”. Μια τρέλα για όλους, κυρίες και κυρίους, μεγάλους μα… και μικρούς; Μια τρέλα που βαστά πέντε λεπτά ή και μια ζωή κι ας λένε οι επιστήμονες πως ορμονολογικά κρατάει μέχρι τρία χρόνια. Μια τρέλα που σε κάνει να αιωρείσαι, να ποδοπατάς τον εαυτό σου ενίοτε. Μια τρέλα για την οποία όλοι είμαστε ειδήμονες και κανείς δε θα μάθει τόσα πολλά γι’ αυτήν.

Οι φίλοι της Σαλώμης θα σας μάθουν τι θα πει ερωτευμένος. Και σίγουρα κάτι παραπάνω θα μάθετε κι εσείς γι’ αυτόν τον περαματάρη κύριο, τον αυτογέννητο εξουσιαστή του κόσμου στη Θεογονία του Ησίοδου. Ο έρως δεν γεννά απογόνους. Οι απόγονοι δεν είναι δουλειά του έρωτα μα των άλλων δυνάμεων της ζωής, της επιβίωσης, της αγάπης, της συνέχειας του είδους. Ο έρωτας γεννά το τώρα, την τρέλα που λέγαμε.

Είχα ρωτήσει κάποτε κάποιον “τι είναι έρωτας;” και δίχως να το σκεφτεί πολύ μου είπε: “Είναι ένα αρωματισμένο φορτίο που έχεις στο στομάχι, ένα χρυσαφένιο πουλί που τσιμπολογά ψίχουλα στο δέρμα σου, ένα κόκκινο φεγγάρι που γίνεται πανσέληνο πάνω στα χείλη σου, εκατό πεταλούδες που φτερουγίζουν μέσα στο στενό σάκο της καρδιάς σου και τη σηκώνουν ψηλά, φτερουγώντας κι αυτή.”

Σα να μην είχε πολύ άδικο κι αυτός και η Ντοτρεμέρ. “Ο ερωτευμένος”, από το Μεταίχμιο, σε νέα έκδοση και σχήμα. Επειγόντως αναζητήστε το. Είστε δεν είστε ερωτευμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου