Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Δεν είμαι τέρας σου λέω!


Διαβάζουμε το εξαιρετικό βιβλίο της Πλησή Παναγιώτας : «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!»  με εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου από τις Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2011. 

Από τη βιβλιονετ μαθαίνουμε : 


"Μπορείς, σε παρακαλώ, να κρατήσεις τον Αγάπιο για είκοσι μέρες;" μου είπε ο γείτονάς μου ο Λάζαρος. "Να και οι οδηγίες". Πήρα τις οδηγίες και τις έβαλα στην τσέπη του τζιν μου. "Θέλω οδηγίες για να προσέξω ένα παιδί;" είπα από μέσα μου.Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας ενός ιδιαίτερου παιδιού, του Αγάπιου. Στον Αγάπιο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, η φασαρία. Τον ενοχλούν ορισμένοι ήχοι και μπορεί το ρύζι που του μαγείρεψες να του μυρίζει ψάρι. Μπορεί να αλλάξει θέση γιατί μια αχτίνα του ήλιου πέφτει στα μάτια του. Δεν του αρέσει ο πολύς κόσμος, προτιμά να παίζει μόνος στο δωμάτιό του και θυμώνει συχνά όταν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του. Δε σε καταλαβαίνει όταν μιλάς με μεταφορές. Ξέρει όλους τους φίλους του μπαμπά του, αλλά αυτός δεν έχει φίλους, μιλάει ασταμάτητα, του αρέσει η τακτοποίηση, γνωρίζει πολλά πράγματα, και κάτι που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, πως "ο δενδρόβιος μυρμηγκοφάγος ονομάζεται και ταμάντουα η τετραδάχτυλος!".Με το βιβλίο αυτό συνεχίζουμε τις δραστηριότητες του προγράμματος Αγωγής Υγείας "Νομίζεις ότι διαφέρουμε; έλα να γνωριστούμε" με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη γνωριμία μας με την αναπηρία σε πολλές μορφές της. 

Έτσι γνωρίζουμε το σύνδρομο Άσπεργκερ  το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των αναπτυξιακών διαταραχών.

Συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και τα αίτια του είναι νευροβιολογικά.

Ανάμεσα στους ενήλικες μ' αυτό το σύνδρομο, συναντάμε επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, κατόχους Νόμπελ. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Νεύτων, ο Albert Einstein, ο Βill Gates και ο Steven Spielberg είναι κάποιοι από αυτούς.Η Παναγιώτα Πλησή είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Έζησε στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως δασκάλα για δώδεκα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το βιβλίο "Δεν είμαι τέρας σου λέω" βραβεύτηκε με το  ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ και με τον ΕΠΑΙΝΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο «Κλέφτης ονείρων» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Άλλα της βιβλία είναι η «Τεμπελόπολη Πόλη-Πόλη». Το «Δεν είμαι τέρας, σου λέω» έχει και ιστολόγιο: http://deneimaiterassouleo.blogspot.com. 

Ακόμα πατώντας εδώ βρίσκουμε ένα τετράδιο με πολλές πληροφορίες, ζωγραφιές και ιδέες δραστηριοτήτων για το βιβλίο από την ίδια τη συγγραφέα. 

Από αυτό το τετράδιο βρήκαμε εικόνες του βιβλίου που μας άρεσαν και τις χρωματίσαμε για να τις κρατήσουμε ενθύμιο. Να ' τες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου