Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Φένια, η αγαπημένη των ήχων.

Συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να κάνουμε δραστηριότητες βασισμένες σε βιβλία που έχουν θέμα την διαφορετικότητα και πιο συγκεκριμένα την αναπηρία. Έτσι συνδυάζουμε την ώρα της Φιλαναγνωσίας με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιεί η τάξη μας σε συνεργασία και με άλλα σχολεία της πόλης μας με τίτλο "Νομίζεις ότι διαφέρουμε; Έλα να γνωριστούμε".

Αυτή τη φορά διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου "Φένια, η αγαπημένη των ήχων" σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά από τις εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2015. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012.


Η Φένια είναι ένα κορίτσι πολύχρωμο, γεμάτο φως. Δεν χρειάζεται να δει τα λουλούδια, τα αναγνωρίζει μοναχά από το άρωμά τους. Χορεύει στο νερό σαν τα δελφίνια και όταν χαμογελάει τα πάντα πλημμυρίζουν αγάπη. Είναι διαφορετική, γιατί έχει το χάρισμα να «βλέπει» τους ήχους. Στο μυαλό της κάθε ήχος γίνεται εικόνα, οπότε ξέρει ποιος την πλησιάζει ακούγοντας απλώς τα βήματά του. Ο κόσμος γύρω της αντανακλάται πρώτα μέσα στα μάτια της ψυχής της, και έτσι έχει τη δύναμη να ανακαλύπτει τη μαγεία πραγμάτων που περνούν απαρατήρητα στους άλλους.

(Από την κριτική της Λιάνας Δενεζάκη).


Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα;

Η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον δρόμο...
(Από την biblionet).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου