Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν (επανάληψη)

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, δηλαδή αύριο,  το σχολείο μας προγραμματίζει εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα για την παρακολούθηση της εξαιρετικής παράστασης "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" βασισμένης στο γνωστό λογοτεχνικό έργο του Ιουλίου Βερν.

Το έργο ανεβαίνει σαν μια μουσικοθεατρική παράσταση. Μια συναρπαστική θεατρική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες. Το θρυλικό έργο του Ιουλίου Βερν ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Μεγάρου και μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές.

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη (αφιλοκερδής συμμετοχή)
Θεατρική διασκευή: Γιώργος Γαλίτης
Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης
Μουσική διδασκαλία: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Video design: Σπύρος Ρασιδάκης
Χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Διαμαντής, Παναγιώτης Κλίνης, Γιώργος Κοψιδάς, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου, Σαμψών Φύτρος.

Το μουσικό συγκρότημα Vice Versa:
Άλκηστις Ραυτοπούλου, Φώτης Μυλωνάς, Σωκράτης Γανιάρης και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου. (Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Μεγάρου).

Μια μικρή γεύση από την παράσταση: 




Στη συνέχεια μια πρώτη επαφή με την υπόθεση του έργου του Ιουλίου Βερν (πληροφορίες από την Βικιπαίδεια).

Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
 του 1873 στη  Γαλλία.

Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στην Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατα την διάρκεια του ταξιδιού του, τον παρακολουθεί στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, ο επιθεωρητής Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου.

 Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:

Λονδίνο - Σουέζ, μέσω Μοντ Σενί (Mont-Cenis) και Μπρίντεζι σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς (7 ημέρες)
Σουέζ - Βομβάη, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
Βομβάη - Καλκούτα, σιδηροδρομικώς (3 ημέρες)
Καλκούτα - Χονγκ Κονγκ, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
Χονγκ Κονγκ - Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), ατμοπλοϊκώς (6 ημέρες)
Γιοκοχάμα - Σαν Φρανσίσκο, ατμοπλοϊκώς (22 ημέρες)
Σαν Φρανσίσκο - Νέα Υόρκη, σιδηροδρομικώς (7 ημέρες)
Νέα Υόρκη - Λονδίνο, ατμοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς (9 ημέρες)....Σύνολο 80 ημέρες.

Στις Ινδίες σώζει και παίρνει μαζί του την νεαρή χήρα πριγκίπισσα Αούντα από φανατικούς που θέλουν να την κάψουν ζωντανή μαζί με την σορό του συζύγου της κατά τα τοπικά θρησκευτικά ήθη. Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Λέσχη και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος έμαθε ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει. Η πριγκίπισσα Αούντα γίνεται σύζυγός του.
Χάρτης του ταξιδιού: 

By Roke - Self-published work by Roke

Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν κυκλοφορεί στα ελληνικά σε πολλές εκδόσεις παλιές και σύγχρονες. (Πληροφορίες για τις εκδόσεις από την biblionet). 
Ενδεικτικά : 
  • σε μετάφραση Δήμητρας Κουβαράκη. - Αθήνα : Εκδόσεις Πατάκη, 2014.
  • σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη. - Ηράκλειο Κρήτης : Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, 2011 σε φωτογραφική ανατύπωση έκδοσης του 1931.
  • σε διασκευή Αναστασίας Σακελλαρίου. - Αθήνα : Μίνωας, 2011. 
  • σε μετάφραση Μαρίας Παπαδημητράκη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Κέδρος, 2007. 

Δεν ξεχνάμε ότι θα είμαστε στο σχολείο στις 7.15 το πρωί (τόσο πρωί....) θα έχουμε μαζί μας λίγο φαγητό, νερό, χαρτομάντιλα σε ένα μικρό σακίδιο και όλη την καλή μας διάθεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου